Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων

Ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η αγάπη και η ισότητα νίκησαν - Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
21

Σε μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έπειτα από μια μαραθώνια ολομέλεια που είχε εντάσεις, εκπλήξεις, κόντρες ομοφοβικά σχόλια και μεγάλες αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» πέρασε όπως αναμενόταν με ευρεία πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όσο και επί σειράς άρθρων. 194 βουλευτές ψήφισαν Ναι, 55 Όχι και 51 απήχαν.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων υπερψήφισαν τα άρθρα του νομοσχεδιού. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν ωστόσο οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος και Στάθης Παναγούλης.

Από το στρατόπεδο της Ν.Δ. πολλοί βουλευτές που ήθελαν να καταψηφίσουν επέλεξαν να απουσιάσουν κατά τη ψηφοφορία με αποτέλεσμα τα υπάρξουν 19 ναι, 29 όχι και 27 απόντες.

Από την αίθουσα απουσίαζε κατά την ονομαστική ψηφοφορία και ο Πάνος Καμμένος, ενώ από τους ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρις, Μαρίνα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπερψήφισαν και πέντε βουλευτές καταψήφισαν. Κατά ψήφισαν επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Από το  ΚΚΕ απουσίαζαν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Αλέκα Παπαρήγα και Λιάνα Κανέλλη.

Μεγάλος ήταν ωστόσο ο αριθμός των βουλευτών που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και απουσίαζαν από την αίθουσα την ώρα της ανάγνωσης του καταλόγου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι: Γ. Δραγασάκης, Μ. Μπόλαρης και Γ. Θεοφύλακτος και από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά. Από τη ΝΔ απουσίαζαν 27 βουλευτές μεταξύ των οποίων και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και οι υποψήφιοι πρόεδροι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Αιχμηρό tweet δημοσίευσε αμέσως μετά τη ψηφοφορία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική σε όσους βουλευτές δεν ήταν παρόντες στη ψηφοφορία.

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Ναι, οι αριστεροί και ανθρωπιστές βουλευτές του ΚΚΕ τάχθηκαν κατά. Και γιατί αυτό; Το έψαξε κανείς; Δε μπορεί κανείς να κακολογεί ένα Κόμμα που επανειλημμένα έχει θίξει το θέμα και πολεμάει τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ετερόφυλα και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Δε καταλαβαίνω γιατί πολλά δικαιώματα (ασφαλιστικά, κληρονομικά κλπ.) να καθορίζονται από το γάμο. Δε μπορεί να τα λύσει αυτά τα ζητήματα ένα ιδιωτικό συμφωνητικό; Ένα πληρεξούσιο; Μια διάθηκη;Για να μη ξεγελιόμαστε. Το καινούργιο ασφαλιστικό έρχεται. Όλοι προοδευτικότητα της κυβέρνησης και πολλών υποστηρικτών της εδώ μέσα εξαντλείται στο να φέρει μια μεταρρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης. Λένε πολλοί ότι έτσι π.χ. μπορούν να καλυφθούν όσοι είναι ανασφάλιστοι. Δε καταλαβαίνω... γιατί να δεχόμαστε να εξαρτάται κάποιος από κάποιον άλλον. Δε καταλαβαίνω γιατί να δεχόμαστε σιωπηρά να πεθαίνουμε στη ψάθα, αν δεν έχουμε ασφάλιση, και σαν ημίμετρο να προτείνεται το σύμφωνο συμβίωσης.Και πέρα απ' αυτό για να μη το χέζουμε το πράγμα. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και κανείς δε μπορεί να πει κουβέντα για αυτό. Αλλά! το να συμβιώνεις με κάποιον σημαίνει ότι έχεις και οικογένια μαζί του; Δηλαδή, αν εγώ συγκατοικώ με έναν φίλο μου, είμαστε οικογένια; Η οικογένια είναι κοινωνική σχέση και για να υπάρξει καλώς ή κακώς θέλει αποτέλεσμα, το παιδί. Όσο και να προσπαθώ εγώ με κάποιον άλλον... παιδί δε πρόκεται να αποκτήσουμε. Όπως και αν βρω κάποια και μένω μαζί της και συγκατοικούμε αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε οικογένια.Και για να μη ξεχνιόμαστε... Όταν η κυβέρνηση πήρε τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία, πήρε και αυτά που προορίζοταν για τους ανθρώπους που πάσχουν από AIDS, που πολλοί είναι ομοφυλόφιλοι. Τότε δεν είδα κανέναν σας να κοπανιέται που δεν πήραν αυτοί οι άνθρωποι φάρμακα. Ούτε είδα κάποιον να κοπανιέται τώρα που πολλοί άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φύλου δεν μπορούν να κάνουν μια απλή εξέταση.Αν καλυτερέψει το βιοτικό μας επίπεδο, όλοι θα ζούμε καλύτερα.Αλλά για να έρθω στα συγκαλά μου... όσα λέω είναι πολύ συντηρητικά. Πρέπει να φέρω μνημόνιο πρώτα για να γίνω προοδευτικός.
"Με τη διαμόρφωση της σοσιαλιστικής -κομμουνιστικής κοινωνίας, οπωσδήποτε θα διαμορφωθεί νέος τύπος συμβίωσης, ως σχετικά σταθερής ετεροφυλικής σχέσης και αναπαραγωγής"http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8714869Ετεροφυλοφιλοι και αναπαραγωγη και ... τιποτε αλλο!Γελαν και οι πετρες!Πραγματικα, σε λιγο θα συναγωνιζεστε την χ.α. επι του ιδεολογικου αυτου του θεματος. Οσο για την ελλειψη αντιρετροϊκων φαρμακων, (ευτυχως!) δεν ειναι ενα θεμα που περασε στο ντουκου: http://m.lifo.gr/now/society/84036http://m.lifo.gr/articles/opinions/83806http://m.lifo.gr/articles/mikropragmata/82752http://m.huffpost.com/gr/entry/8810514http://kollectnews.org/2015/12/14/hiv-farmaka-elipsi/http://www.ygeia360.gr/el/medicine/item/20114-xara-kefalidoy-exasfaliste-thn-aproskopth-xorhghsh-twn-antiretro%CF%8Akwn-farmakwn-stoys-orothetiko%CF%8DsΚαι ειναι *αθλιο* να χρησιμοποιει κανεις αυτο το λεπτο και σοβαρο ζητημα, για να την μπει σε οσους υποστηριζουν το συμφωνο.
Από τη στιγμή που δεν τόλμησε ο Τσίπρας να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τι θέλει ο κόσμος σχετικά με το σύμφωνο, έτσι ώστε να έχει λαϊκή εντολή και στήριξη, όλοι θα μείνουν με την απορία. Πιθανότατα στην πράξη να ακυρωθεί. Υπαρχουν συμπαγέστερες πολιτικές ομάδες βλέπε, δεξιός πυρώνας της ΝΔ, ΚΚΕ, Χ.Α., οι οποίες μπορεί προσωρινά η συγκυρία να της έχει φέρει στην μειοψηφία, αλλά εκφράζουν περισσότερο παγιωμένες απόψεις σε επαφή με την κοινωνία, από τις ρευστές και χαλαρές αντιλήψεις περί πολιτικής του νέου ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του Λεβέντη. Ακολουθούν τα δικαστήρια με πολύ συντηρητικότερες απόψεις, τα οποία θα κληθούν να εκδικάσουν τέτοιες περιπτώσεις υπό το βάρος της πίεσης ομάδων πολιτών με δύναμη και χρήμα ώστε να κυνηγήσουν το θέμα δικαστικά. Ας μην ξεχνούμε και την επιρροή της εκκλησίας. Η όλη ιστορία μπορεί να κρατήσει αρκετά, αν και το απεύχομαι, να διχάσει περισσότερο τις μάζες, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει πολύ σοβαρότερα θέματα στο κεφάλι της.
Ναι πολύ σοβαρότερα. Παντα ετσι λέμε για ό,τι δεν θελουμε να κανουμε στην Ελλαδα. Κανείς δε θα κυνηγησει το σύμφωνο. Αυτα τα πραγματα δεν πάνε πίσω. Μόνο μπροστά. Απλα φανερώνουν την τριτοκοσμική βλαχιά του Έλληνα (που όμως θελει ευρωπαικούς μισθούς) και φυσικά το απίστευτο μίσος που κρυβει μεσα του για τον διπλανό του, πόσο μαλλον για τον διαφορετικό διπλανό του. Η εκκλησία να πιει μπόλικο ξύδι, και να συνεχίσει να απολαμβάνει τεραστιας περιουσίας και εισπραξεων, και μαλιστα αφορολόγητων. Όταν τρώμε, δε μιλάμε..
Όπως σου είπα το απεύχομαι, αλλά πιστεύω ότι θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας.Θα γίνει κάποτε, αλλά μην περιμένεις σύντομα να δεις ζευγαράκια να βγαίνουν από τα δημαρχεία με κουφέτα.Σου θυμίζω ότι ο πολιτικός γάμος πήρε καμμιά 20αριά χρόνια για να "δουλέψει" στην Ελλάδα.
Δεν ξέρω ποιοι είμαστε πιο πολλοί και δεν έχει σημασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, δεν μπορεί η πλειοψηφία να καταπιέζει την μειοψηφία. Παρ΄όλα αυτά θεωρώ ότι οι συντηρητικοί έχουν καταφέρει να μας πείσουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητικότερη από αυτό που είναι. Κοινωνία δεν είναι μόνο οι συντηρητικοί ψηφοφόροι και ούτε μόνο οι συντηρητικοί ψηφοφόροι και οι παρατάξεις τους έχουν παγιωμένες απόψεις πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. Έχουν κι άλλοι.Δεν φταίει η συγκυρία, υπάρχει κοινωνική δυναμική.
"Η ισότητα νίκησε"; Δηλαδή ισότητα είναι το ...σύμφωνο συμβίωσης; Προφανώς όχι. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τα ζευγάρια ίδιου φύλου να αποκτήσουν πραγματική ισότητα στη χώρα μας.
Eπιτέλους. Μου κάνει εντύπωση πως ενω οι του ΚΚΕ είπαν όχι en bloc, οι "σοβαροί" και πιο κοσμοπολίτες των ΑΝΕΛ (οι συγκεκριμένοι 3 είναι) δεν δίστασαν να διαφοροποιηθούν. Μπράβο τους. Δεν περίμενα από αρκετούς νέους σχετικά βουλευτές να έχουν αρνητική στάση, πιστευω ότι ήταν καθαρά ψηφοθηρικό και όχι γιατί το πίστευαν.
Από τη Ν.Δ. μου έκανε εντύπωση ο πολύ καλός λόγος του Φορτσάκη, δεν το περίμενα ομολογώ. Από τους ΑΝΕΛ, οι τρεις που ψήφισαν υπέρ, έσωσαν κάπως τα προσχήματα (αρκετά καλός ο λόγος του Παπαχριστόπουλου).Το ΚΚΕ απογοήτευσε για μία ακόμη φορά με την άρνησή του (τουλάχιστον δεν επαναλήφθηκαν οι ανεκδιήγητες ομιλίες του 2008 με την τότε καταψήφιση του συμφώνου), η Ένωση Κεντρώων όχι κακή, η Χρυσή Αυγή για μία ακόμα φορά αποκρουστική.Από τους βουλευτές της Ν.Δ. που καταψήφισαν, η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου τα 2/3, ίσως και παραπάνω) προέρχονταν από νομούς της Β. Ελλάδας. Έχει κι αυτό τη σημειολογία του, για τους εκπροσώπους συντηρητικών περιοχών της χώρας (βασικά όλη η Ελλάδα είναι συντηρητική, αλλά η Βόρεια μισό κλικ παραπάνω).
Και όμως,εις πείσμα των οπισθοδρομικών και των σκοταδιστών "πατριωτών",που δήθεν επιθυμούν το καλό της πατρίδας,η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον,έστω και καθυστερημένα.Η μοναδική νικήτρια αυτού του αποτελέσματος είναι η Ελληνική κοινωνία,που ακράδαντα πιστεύω πως κατακρίνει τους οπισθοδρομικούς κύκλους της Εκκλησίας,των ακροδεξιών κομμάτων,καθώς και τις παρωχημένες απόψεις τους.Ωστόσο εγώ θα ξαναθέσω το ερώτημά μου:Για ποιό λόγο οι "αριστεροί" και ανθρωπιστές βουλευτές του ΚΚΕ τάχθηκαν κατά του συμφώνου;
Γιατί έχουν αραχνιασμένες απόψεις - όπως, φοβάμαι, και μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνιας, αλλά δεν πειράζει: δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ωριμάσει όοολη η κοινωνία για να πάμε μπροστά. Ο νομοθέτης καλό είναι να ωθεί προς την πρόοδο, όχι απλώς να την ακολουθεί.Ελπίζω αυτός ο νόμος να συμβάλλει στην εξέλιξη αυτή - ώστε να πάμε σύντομα και σε κανένα ολοκληρωμένο νόμο, γιατί προς το παρόν είναι μισά πράγματα.Μόνο το ΚΚΕ δεν περιμένω να εξελιχθεί. Και σε 100 χρόνια ακόμη θα πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή που οφείλεται στον εκμαυλισμό του ανθρώπου στην καπιταλιστική κοινωνία. Ας μη συγέχουμε το ΚΚΕ με οποιαδήποτε άλλη αριστερή, προοδευτική παράταξη.
Κακώς ονομάζεται Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, στην πραγματικότητα είναι Σταλινικό Κόμμα Ελλάδας (ο Λένιν το 1917 κατάργησε όλους τους νόμους της Τσαρικής Ρωσίας μεταξύ των οποίων ήταν και η ρητή απαγόρευση και ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, των αμβλώσεων, κα. Ο Στάλιν επαναποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1933). Αν θέλετε να ερευνήσετε το θέμα (καθώς τα μόνα κινήματα υπέρ της απελευθέρωσης των ανθρωπίνων ερωτικών και σεξουαλικών σχέσεων ήταν όλα αριστερά και αριστερότατα στα τέλη του 19ου αι. και κατά τον 20ο αι. Δεν ήταν ένα θέμα 'ταυτότητας' γι' αυτούς αλλά μέρος ανθρώπινης πράξης που δημιουργεί μια ελεύθερη μη καταπιεστική κοινωνίας) υπάρχει και αυτό εδώ (με αναφορά στη Ρόζα Λούξεμπουργκ)"... the German Communist Party or KPD, the party of Rosa Luxemburg and Karl Liebknecht, the party that led the 1919 German Revolution, was the only party to consistently argue that the law treat homosexuality no differently to heterosexuality – no harsher penalties or different age of consent. One of the KPD’s leading members and activist in the homosexual rights organisations, Felix Halle added it was grotesque to condemn homosexual prostitution when a million young people were unemployed and thrown out onto the street. His argument, in effect, making the case for solidarity between workers’ and homosexual rights" (Steakley, James The homosexual emancipation movement in Germany. Salem. Ayer. (reprint 1993), p. 83).Οπότε καλό είναι,όπως μάλλον λέτε και εσείς, να αποδίδεται η αχρειότητα της ομοφοβίας κομμάτων σαν το ΚΚΕ εκεί που πρέπει και όχι στην κομμουνιστική ιδεολογία (που ούτε μια είναι ούτε χωρίς μακροχρόνιες και τεράστιες διαφορές και συγκρούσεις -φιλοσοφικές, κοινωνικές, πολιτικές. Αντιθέτως με τα ναζιστικά ιδεολογήματα)Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον στην Κανέλλη πρέπει να το στείλω όλο αυτό.
@SonnetsΌντως, γι'αυτό και γράφω "ΚΚΕ", και όχι "κομμουνιστικά κόμματα". Ο κομμουνισμός είναι διάσημος για την ποικιλότητα των ρευμάτων του, και ΚΚΕ εκφράζει ένα από τα πλέον αναχρονιστικά ανάμεσά τους, σταλινικό ως το κόκκαλο.Συμφωνώ επίσης με την τελευταία πρόταση! (Αν και, στου κουφού την πόρτα...)
Διότι σε αντίθεση από ό,τι θεωρούν ορισμένοι, το ΚΚΕ, μαζί με τη Χ.Α είναι τα πλέον ομοφοβικά κόμματα του κοινοβουλίου. Πάντοτε το ΚΚΕ ήταν ομοφοβικό, οι απόψεις του για την οικογένεια και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα απηχούν τις απόψεις του περασμένου -μην πω του προπερασμένου- αιώνα για να μην αναφέρω ότι πολλοί "σύντροφοι" θεωρούν την ομοφυλοφιλία ασθένεια του καπιταλισμού!!