Στην αντεπίθεση ο Βαρουφάκης για τις αποκαλύψεις Στουρνάρα περί Νομισματοκοπείου

Στην αντεπίθεση ο Βαρουφάκης για τις αποκαλύψεις Στουρνάρα περί Νομισματοκοπείου Facebook Twitter
18

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα πρώην ΥΠΟΙΚ  Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε όσα ανέφερε χθες το βράδυ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

O Γιάννης Στουρνάρας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ποτέ «δεν πίστεψα στο Grexit». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls.

 

Ο κος Στουρνάρας ανέφερε ότι η έκταση του ζητήματος δεν είχε γίνει αντιληπτή επειδή υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Σημείωσε ότι εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια», τότε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους.

Μίλησε για λάθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερο λάθος των εταίρων το ότι ενώ η Αθήνα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υπαναχώρησαν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν προχωρήσει επαρκώς τα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό αρκετό καιρό πριν, ενώ χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές. «Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα. Υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για το δημοψήφισμα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας. 

Η ανακοίνωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

Με ενδιαφέρον διαβάζω ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) είχε πληροφορίες ότι κάποιοι, προφανώς ανόητοι, σχεδίαζαν «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο. Αναρωτιέμαι ποιοί ήταν αυτοί και γιατί οι συγκεκριμένοι πληροφοριοδότες του κ. Διοικητή, αλλά και ο ίδιος, έκριναν σκόπιμο να μην πληροφορήσουν επ' αυτού τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση. (Εκτός αν εννοεί, οπότε τον προκαλώ να το δηλώσει δημοσίως, ότι τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από τον Υπουργό Οικονονικών, τον Πρωθυπουργό και/ή το λοιπό οικονομικό επιτελείο.)

Όσο για το άτυπο διπλό νόμισμα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα! Με απόφαση μάλιστα της ΤτΕ της 18ης Αυγούστου (δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) σύμφωνα με την οποία απαγορεύται η μερική ή ολική αποπληρωμή δανείων (π.χ. στεγαστικών) με ευρώ που διαθέτει ο πελάτης σε τραπεζικό λογαριασμό της ημεδαπής – αλλά επιτρέπεται με μετρητά ή ευρώ του «εξωτερικού». Με αυτή την σκανδαλώδη απόφαση του περασμένου Αυγούστου, η ΤτΕ εγκαινίασε δύο ευρώ:

Ένα «ελληνικό» ευρώ που παραμένει εγκλωβισμένο (λόγω capital controls) στις ελληνικές τράπεζες, με το οποίο οι έλληνες απαγορεύεται να αποπληρώνουν χρέη τους εντός της χώρας (ακόμα και στην δική τους τράπεζα).

Κι ένα «ξένο» ευρώ, χάρτινο ή σε «συνάλλαγμα», με μεγαλύτερη αξία λόγω της δυνατότητάς του να αποσβαίνει εγχώρια χρέη.

Όσο για τον αντίκτυπο του δημοψηφίσματος στο τραπεζικό γίγνεσθαι, να θυμίσω ότι οι πολίτες δεν έτρεξαν στα ATM λόγω του δημοψηφίσματος. Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή το Eurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού.

Χαίρομαι που αποκαλύπτεται ποιος σχεδίασε, ενορχήστρωσε και επέβαλε τα capital controls. Εν αρχή ην η πρωτοφανής στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών «προειδοποίηση» του κ. Διοικητή, στις αρχές Δεκέμβρη του 2014, για έλλειψη ρευστότητας που θα επέλθει (εννοώντας αν δεν επανεκλεγόταν ο κ. Σαμαράς), με την οποία «προειδοποίηση» επιβεβαίωσε πόσο εύκολα μπορεί ο κεντρικός τραπεζίτης μιας χώρας να πυροδοτήσει έξοδο καταθέσεων από τις τράπεζες (bank run). Την σκυτάλη ανέλαβε ο κ. Ντάιζελμπλουμ ο οποίος στην πρώτη συνάντησή μας (30 Ιανουαρίου) απείλησε ανοικτά πως μη συμμόρφωση στο παταγωδώς αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας θα σήμανε κλείσιμο των τραπεζών. Μέρες αργότερα, η ΕΚΤ απέσυρε το waiver για να εντείνει την ανασφάλεια των καταθετών.Στην συνέχεια, στελέχη της ΕΚΤ, και ο ίδιος ο Διοικητής της ΤτΕ, πίεζαν για την εισαγωγή capital controls ως θεραπεία του bank run που εκείνοι είχαν ξεκινήσει.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η ταύτιση του κεντρικού τραπεζίτη με την άποψη Σόιμπλε-Ντάιζελμπλουμ, την οποία σήμερα καταδικάζει σύσσωμη η προοδευτική Ευρώπη, ότι η απόρριψη στις κάλπες ενός προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς «δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Στουρναρας προειδοποιει-εκβιαζει, Στουρναρας βγαζει αποφαση ΤτΕ που δημοσιευεται σε ΦΕΚ. Γιανης πίνει, Γιαννης κερναει. Υπαρχουν και ευθυνες, αμ δε θα επιστρεψει η Κωνσταντοπουλου;
Ακόμα και μετά από τόσο καιρό συνεχίζουν να ψεύδονται ασύστολα. Πρέπει να ντρέπεται ο Βαρουφάκης και οι όμοιοι του. Τουλάχιστον ας είχε το σθένος να παραδεχτεί ότι ήταν δικιά τους πολιτική απόφαση και να μην συνεχίζει να πετάει το μπαλάκι αλλού.
Ο Βαρουφάκης είναι πλήρως απαξιωμένος στην συνειδησή μου.Τον θεωρώ ψεύτη,μεγαλομανή,εξαιρετικά υπερφίαλο,ξερόλα και όχι και ιδιαίτερα έντιμο.Παρά λίγο να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για τη χώρα του,χωρίς αυτό να είναι κάτι που τον ένοιαζε κιόλας.Παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και επίγνωσης.Τυφλωμένος από το τεραστίων διαστάσεων εγώ του, αυτό μόνον.Ως εκ τούτου και αυτά που λέει χαίρουν της ανάλογης απαξίωσης.
"...Όσο για το άτυπο διπλό νόμισμα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ακριβώς έχει η χώρα σήμερα!..."Σοφιστείες. Αν κάτι σχετικό ισχύει, είναι πως η χώρα έχει πολίτες δυο κατηγοριών. Για την ακρίβεια, είχε ανέκαθεν πολίτες δυο κατηγοριών (αυτούς που πληρώνονται από το κράτος, και τους υπόλοιπους), και απέκτησε και τρίτη κατηγορία πολιτών--αυτούς που έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό και δεν τους πιάνουν τα capital controls--η κοινωνία μας δηλαδή έγινε ακόμα πιο άδικη. Αν, δε, βγαίναμε απ'το ευρώ, όπως επεδίωκε ο Βαρούφας, θα είχαμε πάλι δυο κατηγορίες πολιτών, αυτούς χωρίς ευρώ και εντελώς κατεστραμένους και εξαρτημένους απ'την κυβέρνηση (για να φάνε), και αυτούς με ευρώ/δολλαρια στο εξωτερικό που θα μας αγοράζανε όλους. Ας αφήσει λοιπόν τις σοφιστείες.
Ο Γιάνης τους φερόταν 8 μήνες χονδροειδώς, άξεστα, τραχιά, δεν έκανε καθόλου υπολογισμό και το δημοψήφισμα έγινε στη λήξη του προγράμματος οπότε εκείνοι δικαιούνταν να διακόψουν εντελώς τον ELA, δεν τον διέκοψαν, ούτε τον μείωσαν, απλά δεν τον αύξησαν – όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την έκτακτη απόσυρση καταθέσεων που ξεκίνησε από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος που αποφάσισε η ίδια – και λέει τα capital controls τα επέβαλαν οι εταίροι! Σημ: χαμογελάω με το μεγάλο άγχος του να πείσει πως δεν ευθύνεται εκείνος για τα cc
Δηλαδή αγαπητέ δεν σας ενοχλεί η ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας πριν τις εκλογές και ο χυδαίος εκβιασμός (και η μετέπειτα τιμωρία )τον οποίον υπέστη ο ελληνικός λαός, αλλά σας ενοχλεί αυτός που πήγε να κερδίσει κάτι καλύτερο από τους "Ναι σε όλα"
Εμένα προπάντων με απασχολούν οι ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα (δεν είμαι ακροδεξιός εθνικιστής) και αυτά προστατεύουνται υπέρμετρα καλύτερα μέσα στην ΕΕ.Κομισιόν, ΔΝΤ και τα υπόλοιπα μέλη ακριβώς την ίδια αυστηρή στάση είχαν και με τους προηγούμενους (ΓΑΠ-Σαμαρά-Βενιζέλο) και τους άφησαν να πέσουν γνωρίζοντας πως θα βγει ο Σύριζα. Δεν προσπάθησαν να ανατρέψουν κανένα εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.Αυτό που εσύ λες "τιμωρία" (τα βαρύτερα μέτρα) είναι φυσικό επακόλουθο της παραπάνω καθίζησης που υπέστει η οικονομία από το 6μηνο γλέντι του Σύριζα. Έχω ράμματα και για τη γούνα των εταίρων εντούτοις εδώ το κείμενο κάνει λόγο για τον Βαρουφάκη και εκείνος για τα CC.Ασφαλώς και δεν είμαι ευχαριστημένος με τους πολιτικούς που έχουμε. Θα ήθελα οι πολιτικοί μας να έχουν λόγο και να συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις της Κομισιόν. Ο Βαρουφάκης έχει αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερο βεληνεκές. Αυτό είναι καλό. Μα από έναν λίγο που λέει σωστά πράγματα και έναν πολύ που λέει όλο βλακείες προτιμώ τον πρώτο.
Ποια ακριβώς είναι η ωμή παρέμβαση στη χώρα? Το ότι αρνήθηκαν να μας πληρώνουν για να μην τηρούμε τους όρους του συμβολαίου δανεισμού? για πόσο μ@%^#$%^ τους έχετε εσείς οι συριζαίοι τους υπόλοιπους λαούς??
"Έτρεξαν στα ΑΤΜ επειδή το Eurogroup και η τρόικα αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό με capital controls επειδή, άκουσον-άκουσον, τόλμησε να εκλέξει μια κυβέρνηση που έθεσε το απεχθές τηλεσίγραφο του Eurogroup της 25ης Ιουνίου στην κρίση του ελληνικού λαού."Υπάρχει κόσμος που τα πιστεύει ακόμη αυτά; Ορίστε το ΦΕΚ με την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των τραπεζών και τα Capital Controlswww.patrastimes.gr/img/fek12.jpgΑλλά φταίει η κακή Ευρώπη που δεν μας έδωσε λεφτά να μοιράσουμε στους ψηφοφόρους. Καμιά ντροπή.
χαχαχαχα το ΦΕΚ το μοιράζεσαι για να αποδείξεις πως τα capital controls ήταν απόφαση της Κυβέρνησης;Δηλαδή εσύ νομίζεις πως ο Βαρουφάκης εννοεί πως "οι εταίροι" υπέγραψαν το ΦΕΚ (μα πως θα μπορούσαν...), και πως τώρα αποκάλυψες το ψέμα του;Αν υποθέσουμε πως έχει δίκιο και όντως "οι εταίροι" ανάγκασαν σε capital controls, μέσω ΦΕΚ της Κυβερνήσεως θα γινόταν, Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.Δεν κατάλαβες τι λέει ή επειδή διαφωνείς πιάστηκες από το τυπικό της διαδικασίας και το έκανες "ουσιαστικό" επιχείρημα;Το να πιστεύεις πως έπρεπε απλώς να πει "ναι σε όλα" για να μην "μας τιμωρήσουν" ή ακόμα και να πιστεύεις πως δεν μας τιμώρησαν αλλά εμείς είμασταν ανεύθυνοι και αναγκαστηκά οδηγηθήκαμε στα capital controls είναι μια άποψη, διαφωνώ Πολύ.. αλλά είναι άποψη και την σέβομαι.Το "λέει ψέμματα δεν υπέργαψαν το ΦΕΚ απ' έξω αλλά το έκανε ο ίδιος" είναι απλώς... lol.
Ta πράγματα είναι απλά. Η ελλάδα είχε δανεισμό με προϋποθέσεις και όρους, ναι ή όχι; Του τηρήσαμε τους όρους; Όχι. Μας κόπηκε ο δανεισμός. Φταίει λοιπόν η ευρώπη που δεν μας δίνει τα χρήματα ή αυτός που έλεγε το Φεβρουάριο πως δεν τα χρειαζόταν και μετά άδειασε όλα τα αποθεματικά για να τρέξει τις μισθοδοσίες; Η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών ήταν προφανώς υπόθεση του ελληνικού κράτους και τελικά ήταν η μόνη λύση για το χάλι στο οποίο βρέθηκε. Αλλά αυτό το χάλι δεν ήταν αναπόφευκτο και ο αμετροεπής Ιάνης είχε τεράστια ευθύνη.