«Απόφαση που μοιάζει με ρουσφέτι του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο έχει διχάσει» σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ «μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο.»
Τα ΝΕΑ σύμφωνα και με την αναδημοσίευση του άρθρου τους αποκαλύπτουν ότι «Η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του ξανά στο κοινό, θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής και ως λατρευτικός χώρος, καθώς δόθηκε άδεια να τελείται θεία λειτουργία μία Κυριακή κάθε μήνα.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υποδέχτηκαν όμως με δυσαρέσκεια την είδηση και υπενθυμίζουν ότι επί χρόνια δινόταν μάχη με την τοπική μητρόπολη προκειμένου να λειτουργεί ως ένα διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό μνημείο και όχι ως εκκλησία. Μάλιστα, έχει ετοιμαστεί και κείμενο υπογραφών που διακινείται ανάμεσα στους Συριζαίους που είναι έξαλλοι με τον Μπαλτά.»
Στην πραγματικότητα όμως η λειτουργία «μία Κυριακή το μήνα» από την Εκκλησία δεν είναι κάτι καινούργιο, άρα η φράση των ΝΕΩΝ «θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής και ως λατρευτικός χώρος» είναι άκυρη. Αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και δύο δεκαετίες.
Πολλά μπορούν να καταλογιστούν στον κύριο Μπαλτά (η απομάκρυνση Λούκου είναι απ' τα πιο πρόσφατα), όμως είναι ψευδές πως έβγαλε απόφαση που δίνει τη Ροτόντα στον Άνθιμο για μια φορά το μήνα. Η απόφαση, την οποία πηγές του Υπουργείου λένε πως ο κος Μπαλτάς σκοπεύει εν καιρώ να καταργήσει- πάρθηκε το 1999 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τη δημοσιεύουμε ολόκληρη σήμερα στο LIFO.gr:
H απόφαση Βενιζέλου από το 1999 δεσμεύει το Υπουργείο Πολιτισμού (μέχρι τουλάχιστον να την αλλάξει ο κος Μπαλτάς, όπως και σχεδιάζει). Από αυτήν βλέπουμε ότι:
1. Η χρήση έχει ΗΔΗ δοθεί στην Εκκλησία εδώ και 17 χρόνια
2. Απαγορεύονται άλλες χρήσεις/εκδηλώσεις στο μνημείο. (Βεβαία ήδη ο τωρινός Υπουργός στα εγκαίνια πραγματοποίησε μια εκδήλωση που δεν ήταν αμιγώς θρησκευτική.)
Είναι παράξενο το πώς, παρότι αυτά είναι γνωστά στη Θεσσαλονίκη, μιας και οι κυριακάτικες λειτουργίες στη Ροτόντα είναι τακτικές, το όλο θέμα παρουσιάστηκε σαν τωρινό ρουσφέτι, με τον ισχυρισμό πως «από εδώ και στο εξής» θα πραγματοποιούνται κυριακάτικες λειτουργίες. (Ρουσφέτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση Μπαλτά μόνο αν περάσει ο καιρός και η απόφαση Βενιζέλου δεν αλλαχθεί.) Στην αναδημοσίευσή μας του άρθρου των ΝΕΩΝ, ορθώς αναγνώστρια τόνισε: «Έτσι κι αλλιώς στη Ροτόντα που είναι ναός του Αγίου Γεωργίου γίνεται λειτουργία μία φορά το μήνα εδώ και δεκαετίες και επιπλέον στις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και τη Μ.Παρασκευή!»
Στην Θεσσαλονίκη πάντως έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από πολίτες που δεν δέχονται να υπάρξει παρέμβαση στη Ροτόντα, που είναι Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, για να προστεθεί σταυρός. Η προσθήκη σταυρού θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχε και στο αρχικό κτίσμα, πράγμα που δε συμβαίνει. Μαζεύονται υπογραφές, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις, ο δε Μητροπολίτης Άνθιμος αντέδρασε έντονα απαιτώντας να μπει ο σταυρός ("Εγώ δεν είμαι της βίας" αλλά "μπορώ να μαζέψω μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς").
Σύμφωνα με πληροφορίες του LIFO.gr, αυτές τις ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου σκοπεύει να ανακοινώσει την αλλαγή της απόφασης Βενιζέλου. Αυτό που επίσης είναι γνωστό είναι πως ο κος Μπαλτάς ΔΕΝ ενέκρινε την τοποθέτηση σταυρού στην Ροτόντα στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε, παρότι όλοι νόμισαν ότι υπέγραψε στα τυφλά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Κυριακή κοντή γιορτή πάντως, σύντομα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Το σημαντικότερο είναι πως η Ροτόντα είναι πλέον ανοικτή και καλωσορίζει τους πολίτες καθημερινά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την πανέμορφη αλλά πολύπαθη γειτονιά της.
σχόλια