Βίλα OCCII Άμστερνταμ 2013. Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν.

Βίλα OCCII Άμστερνταμ 2013. Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν. Facebook Twitter
11

 

Βίλα OCCII Άμστερνταμ 2013. Όσοι πρόλαβαν-πρόλαβαν. Facebook Twitter

 

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε το Δεκέμβριο του 2007. Εκείνη τη χρονιά η κατάληψη OCCII του Άμστερνταμ μετρούσε και γιόρταζε τα 15 χρόνια ενεργής παρουσίας της στην κοινωνία της ολλανδικής πρωτεύσουσας. Ένα χρόνο πρίν, το 2006, το κίνημα των καταληψιών έκανε μια μίνι επανάσταση (Woonstrijd) διεκδικώντας όχι μόνο το δικαίωμα στην (φθηνή, προσβάσιμη οικονομικά) κατοικία, αλλά και το δικαίωμα της αξιοποίησης τέτοιων ανεκμετάλλευτων κτιρίων από κοινωνικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες προς όφελος του πολίτη. Εκείνη τη χρονιά έγινε και η πρώτη κατάληψη-τζαμί, στην περιοχή Bos en Lommer του δυτικού Άμστερνταμ. Από τότε, πολλά άλλαξαν.

Όχι απαραίτητα στη «βίλα» OCCII, η οποία συνεχίζει ακάθεκτη να διατηρεί το νομικό της καθεστώς. Αλλά στην ολλανδική πολιτική σκηνή, η οποία μετακινήθηκε ακόμα πιο δεξιά, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, και έφτασε στο σημείο να συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό το κόμμα του αναρχο-ακροδεξιού Geert Wilders. Έκτοτε, έπεσε γερό τσεκούρι σε όσες καταλήψεις δεν είχαν «τακτοποιήσει» το καθεστώς λειτουργίας τους - σε όσες μικρές στην ουσία καταλήψεις δεν είχαν προλάβει να οργανωθούν και να προστατευθούν νομικά. Και το 2010, τη χρονιά που ανέβηκε στην εξουσία ο νεο-φιλελευθερος πρωθυπουργός Rutte, με δεκανίκι του τον ακροδεξιό Wilders, η κατάληψη κτιρίων απαγορεύτηκε δια νόμου στη χώρα.

Μέχρι και ένα χρόνο φυλακή μπορεί να πάει πλέον ένας επίδοξος καταληψίας – όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν. Τα προπύργια όμως του κινήματος των καταληψιών παρέμειναν και συνεχίζουν το έργο τους. Λαμπρά παραδείγματα, η «βίλα» Vrankrijk, πίσω από το παλάτι της πρωτεύσουσας, το ημι-αυτόνομο χωριό καλλιτεχνών Ruigoord και φυσικά η «βίλα» OCCII.

 

 

Kraaking Paradise – 15 χρόνια OCCII στην υπακοή

Δεκαπέντε χρόνια εναλλακτικής παρουσίας και μάχιμης αστικής λειτουργίας κλείνει αυτόν το μήνα η κατάληψη OCCII του Άμστερνταμ. Χάρη στη σκληρή κι ανένδοτη προσπάθεια  της ολλανδικής κοινότητας των καταληψιών και όλων των ασυμβίβαστων συντρόφων, φίλων και υποστηρικτών του κινήματος για το δικαίωμα στη στέγαση, η κατάληψη OCCII παραμένει μια αυτόνομη μη-κερδοσκοπική κομούνα-καταφύγιο κάθε γνήσιας underground μη-εμπορικής δραστηριότητας που βασίζεται στις αξίες της κοινωνικής ισότητας, της ελευθερίας και του αντικομφορμισμού.

Η πρώτη κατάληψη στην Ολλανδία έκανε την εμφάνιση της το 1964, ενώ το κίνημα φούντωσε στη δεκαετία του '80. Kraak στα ολλανδικά θα πει κατάληψη. Σε μια χώρα-εταιρεία, όπως έχει καταντήσει να λέγεται η Ολλανδία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, και σε μια χρονική στιγμή οπού το κοινωνικό κίνημα παγκοσμίως δείχνει να αδυνατεί να εκφράσει με σαφήνεια κι αποτελεσματικότητα τις αγωνίες των μη- εχόντων απέναντι σε έναν άκρατο, κυνικό, βίαιο ολιγαρχικό καπιταλισμό, οι Ολλανδοί πολίτες «ταραξίες» άστεγοι, επαναστάτες, φοιτητές, αναρχικοί, αριστεροί, σοσιαλιστές, μαχητές του αστικού κατεστημένου και της εξευτελιστικής ακρίβειας διατηρούν ανέπαφο σχεδόν το δικαίωμα τους στη στέγαση καταλαμβάνοντας αυθαίρετα ότι αυθαίρετα η πολιτεία τους στέρησε. Κατάληψη είναι η λύση που προτείνουν όσοι Ολλανδοί δεν θέλουν να γίνουν στρατιωτάκια της εταιρικής καταναλωτικής κουλτούρας. όσοι αδυνατούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε νοίκια για δωμάτια –τρύπες αλλά και όσοι αντιστέκονται στο να δουλεύουν μια ζωή για να αποκτήσουν στα 50 τους το δικό τους σπίτι (και αν...). Σύμμαχό τους έχουν τον αρκετά επιεική νόμο της δεκαετίας του 80 που ορίζει ότι αν ένα σπίτι δεν χρησιμοποιείται/δεν κατοικείται για ένα ολόκληρο δωδεκάμηνο και ο ιδιοκτήτης του αδυνατεί ή δεν προτίθεται να το συντηρήσει ή χρησιμοποιήσει άμεσα, τότε μπορεί να καταληφθεί από τους πολίτες αντί να μένει σε αχρηστία, σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη χώρων κατοικίας. Η κοινότητα των καταληψιών είναι απίστευτα οργανωμένη, γιατί αν και «καλυμμένη» ως ένα σημείο νομικά, δέχεται ισχυρές πιέσεις από οργανωμένα κρατικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

Το ΟCCII βέβαια δεν είναι μια απλή κατάληψη. Είναι μια εναλλακτική κοινότητα, ένα μοντέρνο κίμπουτς κοινωνικής δράσης και καλλιτεχνικής αναταραχής. Εκτός από το συναυλιακό χώρο γνωστό για το θρυλικό πανκ χαρακτήρα του, το OCCII διαθέτει ακόμα ένα καφέ (Kasbah), ένα εστιατόριο (MKZ), μια βιβλιοθήκη, ένα συνεργείο ποδηλάτων (Farafina), μία σάουνα (Fenomeen), στούντιο ηχογράφησης και πολυμέσων, καθώς και παιδικό θέατρο (Kinderpret). Η οργάνωση όλων των λειτουργιών γίνεται από εθελοντές, ενώ το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων δεν ορίζεται από καμία κεντρική διοίκηση αλλά συναποφασίζεται από διαφορετικές καλλιτεχνικές ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα πρότζεκτ τους και οργανώνονται σε συνεργασία η μία με την άλλη. Παράλληλα, το OCCII λειτουργεί και ως κέντρο πληροφοριών και συμβουλών για επίδοξους καταληψίες. Σε συνεργασία με την 16χρονη ερευνητική κολεκτίβα SPOK (Speculation Research Kollektiv) ερευνούν υποθέσεις ερειπωμένων σπιτιών και παρέχουν χρήσιμες και απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες δράσης σε όσους θέλουν να καταλάβουν τα σπίτια αυτά, αλλά και βοήθεια με όλα τα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν από μια τέτοια επιχείρηση. Έχουν ώρες κοινού (Kraakspreekuur) αλλά εκδίδουν και εφημερίδα, προτρέποντας το κοινό να μην επιχειρεί καταλήψεις χωρίς να συμβουλεύεται πρώτα την ερευνητική κολεκτίβα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το OCCII έχει πια εξασφαλίσει το νομικό του καθεστώς και αναπτύσσει τις δραστηριότητες του χωρίς τις ενοχλήσεις της αστυνομίας, του κράτους ή των εργολάβων. Η παρακαταθήκη του είναι έκδηλη σε όλες τις υπόλοιπες καταλήψεις του Άμστερνταμ (όπως η μπλε κατάληψη Vrankrijk (Γαλλία) πίσω ακριβώς από το παλάτι στην πλατεία Νταμ) και το μήνυμα που εκπέμπει φτάνει ακόμα και στη δική μας χώρα. Ένα πανό σε κεντρικό δρόμο της πόλης γράφει: «Σπουδάζω, άρα κάνω κατάληψη». Οι φοιτητές της Ολλανδίας καταλαμβάνουν άδεια σπίτια για να τα κατοικήσουν - οι φοιτητές και μαθητές της Ελλάδας καταλαμβάνουν τα άδεια από ποιότητα και υποδομές σχολεία τους για να τα τιμήσουν.

Το OCCII  μας διδάσκει πάνω απ' όλα πως η συλλογική κοινωνική δράση μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα (αποτελέσματα που ανήκουν σε όλους του πολίτες) και να εδραιώσει δικαιώματα που, αν και αναφαίρετα, απειλούνται από το ψευδο-αναπόφευκτο καθεστώς του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς.

--------

Δείτε εδώ 3 βίντεο από τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης των καταλήψεων το 2010 και το 2011, το ένα από αυτό το λινκ, τα υπολοιπα δύο ακολουθούν παρακάτω.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Εντάξει ρε παιδιά, είναι πολύ διαφορετικό να καταλαμβάνει κανείς ένα αχρησιμοποίητο δημόσιο κτίριο, από το να καταλαμβάνει ένα ιδιωτικό. Δηλαδή, αν η οικογένειά σου έχει ένα ακίνητο στο οποίο δεν κατοικεί κανείς, π.χ. λόγω αδυναμίας ενοικίασης, οικονομικής αδυναμίας επισκευής, λόγω δικαστικών διενέξεων, για χίλιους δυο λόγους, το βρίσκετε λογικό αβασάνιστα να το καταλάβει κάποια ομάδα? Εκτός κι αν το ιδιωτικό κτίριο δεν μας ανήκει οπότε, όλα επιτρέπονται, σωστά?
Η γενικεύσεις του τύπου "εάν αυτό τον κάναν όλοι" είναι απλώς ουτοπική. Ξέρεις εάν όλοι οι άνθρωποι της γης έκαναν το ίδιο πράγμα δεν θα υπήρχε καν πλανήτης. Όμως πολύ απλά αυτό δεν γίνεται. Φυσικά το φαινόμενο των καταλήψεων αν ήταν μαζικό μπορεί να δημιουργούσε ένα θέμα αλλά εφόσον παραμένει σε μηδαμινό ποσοστό τότε γιατί να ενοχλεί κάποιους;Το κτίριο της βίλας Αμαλίας - για να έρθω στα δικά μας- δεν είναι ιδιωτικό άρα και το επιχείρημα της κατάχρησης ξένης περιουσίας είναι εκτός θέματος επίσης. Ανήκει στο δήμο, άρα σε μας τους δημότες. Δικό μας είναι. Εάν δεν το αξιοποιεί ο δήμος και το αφήνει να ρημάζει για χρόνια τότε καλώς πήρανε την πρωτοβουλία κάποιοι να το αξιοποιήσουν. Υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν τους αρέσει να πηγαίνουν στα μπουζούκια και στα club και θέλουν να έχουν ένα δικό τους χώρο να αναπτύξουν ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, επικοινωνίας, πολιτικοποίησης, κοινωνικοποίησης και πολιτισμικής έκφρασης. Έχει τύχη να επισκεφτώ καταλήψεις και το μόνο που είδα ήταν ενδιαφέρουσες φατσούλες, πολιτισμένη συμπεριφορά, και γενικά επειδή τα κτίρια είναι παλιά ασκούν τη γοητεία της ομορφιάς του παρελθόντος που σε κάνει να δραπετεύσεις από την πεζή πραγματικότητα. Είναι ζωτικό!
Το να καταλάβεις ένα κτήριο το οποίο ανήκει στο δημόσιο και να το αξιοποιήσεις όσο αυτό δεν έχει κάποια χρήση δεν είναι και τόσο κακό. Θα μπορούσε κ ο δήμος να βοηθήσει αν γινόταν κάτι αξιόλογο. Προσωπικά πιστεύω οτι δεν είχε αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε. Όπως και να έχει, οταν σου ζητήσουν να βγεις γιατί θα γίνει κάποιο έργο, πρέπει να βγεις.
Γιατι να καταλαβει καποιος ενα ξενο κτηριο και αυτο να ειναι νομιμο ειλικρινα δεν το κατανοω.Γιατι το συζηταμε τοσο πολυ σε μια οργανωμενη κοινωνια παλι δεν το κατανοω. Γιατι μονο η Δεξια εχει το προβλημα και οχι οι υπολοιποι παλι δεν το κατανοω. Ολοι οι αριστεροι δλδ δινουν απλοχερα τα εγκαταλελλειμενα πατρικα τους σε ενα ματσο αγνωστους να το κανουν γιαπι? Γενικά γιατι το συζητημε ενω ειναι αυτονοητο οτι ειναι παρανομο με ξεπερνα ειλικρινα.
Για να απορρίψεις ή να αποδεχθείς κάτι πρέπει πρώτα να το κατανοήσεις. Τουλάχιστον εσύ κατανοείς ότι το απέρριψες πριν το κατανοήσεις, είναι μια αρχή :D
Το νομιμο δεν ειναι απαραιτητα και το ηθικο κ σωστο,ας μην μιλησουμε ποσες ληστειες-κομπινες εχουν γινει με τις ευλογειες και την καλυψη του νομου ολα αυτα τα χρονια.Οι βολεμενοι- οψιμα νομοταγεις/νομιμοφρονες-τα νυν και πρωην κομματοσκυλα καλυτερα να σκεφτονται διπλα πριν θα παραινεσουν-νουθετισουν τον αλλο να χτυπαει παντα αδιαμαρτυρητα το εισητηριο των 1,40,να μην καιει καυσοξυλα ,η να εφαρμοστει ο νομος στις καταληψεις επειδη ειναι κατα Μέγκα και Πρετεντέρη άντρα ανομίας και ναρκωτικων.Η όποια κάθαρση ας ξεκινησει ας ξεκινησει απο τα ανω αν θελουν να υπαρξει κοινωνικη δικαιοσυνη και σιγουρα την οποια δικαιοσυνη δεν θα τη φερουν οι ιδιοι που επανειλημμένα την καταπατησαν ...αλλα οταν θυμασαι μετα απο 20 χρονια οτι υπαρχουν καταληψεις,για να στρεψουν αλλου τη προσοχη απο τη λιστα Λαγκαρντ και τις ποινικες ευθυνες Βενιζελου που επιμελως τρεχουν τωρα να κρυψουν-γιατι σε διαφορετικη περιπτωση θα πεσει η κυβερνηση-τοτε μαλλον γελας με το πως επανακαθοριζονται εν μια νυκτι οι εθνικες προτεραιοτητες και το ποσο γρηγορα,αποτελεσματικα εφαρμοζεται ο νομος για επικοινωνιακα και πολιτικα οφελη.
Agapiti Onar, i apantisi stin erotisi sou brisketai sto keimeno, to diabases? "διεκδικώντας όχι μόνο το δικαίωμα στην (φθηνή, προσβάσιμη οικονομικά) κατοικία, αλλά και το δικαίωμα της αξιοποίησης τέτοιων ανεκμετάλλευτων κτιρίων από κοινωνικές ομάδες και τοπικές κοινωνίες προς όφελος του πολίτη."kai "το δικαίωμα τους στη στέγαση καταλαμβάνοντας αυθαίρετα ότι αυθαίρετα η πολιτεία τους στέρησε." kai"αν ένα σπίτι δεν χρησιμοποιείται/δεν κατοικείται για ένα ολόκληρο δωδεκάμηνο και ο ιδιοκτήτης του αδυνατεί ή δεν προτίθεται να το συντηρήσει ή χρησιμοποιήσει άμεσα, τότε μπορεί να καταληφθεί από τους πολίτες αντί να μένει σε αχρηστία, σε μια χώρα που ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη χώρων κατοικίας."
Αγαπητε Νικο Κουλουσιε:1) ¨Δικαιωμα στη φθηνη προσβασιμη κατοικια¨ εχουν ολοι, δικαιωμα στην καταχρηση ξενης περιουσιας δεν εχει κανεις, αλλιως ειμαστε ζουγκλα2) Δικαιωμα στη στεγαση εχουν επισης ολοι,δε νομιζω να ηρθε κανεις απο το δημοσιο αυθαιρετα στο σπιτι καποιου κ να το πηρε, οποτε ουτε αυτοι εχουν δικαιωμα αυθαιρετα να παρουν τιποτα.Αν εννοεις το αυθαιρετο λογω χρεους τοτε ειναι αλλο θεμα ειναι αρκετα στεναχωρω αλλα ουδεμια σχεση εχει με την αυθαιρεσια3)Σοβαρη ελλειψη κατοικιων δεν εχουμε σιγουρα, εχουμε πηξει στα ξενοικιαστα κανε ενα search και θα δεις,και γουσταρω για ενα δωδεκαμηνο και οσο θελω να αφησω καποιο σπιτι μου αδειο, δικο μου οτι θελω το κανω και κανεις δεν εχει δικαιωμα να μου το παρει.Κανενας τετοιος νομος δεν υπαρχει αρα και αυτο που λες ειναι περα για περα παρανομο.Ευχαριστω και φτανει πια με αυτες τις αηδιες...
Αηδίες? πωπωπω τι τρόπος.... δηλαδη το βρίσκεις πιο λογικο να μενει ενα κτιριο ανεκμεταλλευτο για χρονια, να γινεται ερειπιο γιατι κανεις δεν το συντηρει και να το παιρνουν καποιοι πολιτες και να το εκμεταλλευονται? Παντου στην Ευρωπη υπαρχουν καταληψεις, βλεπε Βερολινο/Kreuzberg, βλέπε Κοπενγχαγη/Christiania, βλέπε Άμστερνταμ. Τώρα αν δεν συμφωνεις με το κόνσεπτ, αυτο ειναι δικαιωμα σου, μην διαριγνύεις τα ιματια σου γιατί δεν το κατανοείς, εξυπνη είσαι.