ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μικρές καφρίλες

Facebook Twitter
5

A PENNY FOR YOUR THOUGHTS

Οικονομία στα όρια της τράκας. Αυτή που στην αρχή έχει μια μικρή τσίπα πάνω της, αλλά μετά μεταμορφώνεται σε πολλές τόσες δα καφριλίτσες, που συντηρούνται στις παρέες, στα γραφεία, στις οικογένειες, στα ζευγάρια, παντού.


Σκέπασαν την πόλη χειρότερα απ' την καρβουνίλα της αιθαλομίχλης και κρύβουν τόση πλάκα, όση πίκρα.

Στο σούπερ μάρκετ: φίλη «τσιμπάει» δυο οικογενειακές προσφορές από κράκερς του κιλού.
«Θα τα φάτε όλα αυτά;»
»Όχι, ρε. Τη μία θα τη δοκιμάσω, όσο ψωνίζουμε. Μην τα πληρώσω και τα πετάξω. Σιγά μη φυράνουν!»
Στο ταμείο, προς την έξοδο, μέσα στις υπόλοιπες σακούλες, χώνει και καμιά δεκαριά αδειανές.
«Τι θα τις κάνεις, χριστιανή μου;»
«Πας καλά; Δεν μου περισσεύουν για σακούλες σκουπιδιών. Αυτές μια χαρά είναι!».

Στο γραφείο: συνάδελφος σε κανάλι, είναι ικανός να σκυλομπαφιάσει ή να περπατήσει κανά χιλιόμετρο για να πάρει τσιγάρα, αντί να δώσει χρήματα σε (επίσης) συνάδελφο που «πετάγεται» για σάντουιτς, τσιγάρα, καφέ.
«Γιατί;»
«Γιατί, αν του δώσω 20άρικο, πάντα, κάτι δεν πάει καλά με τα ρέστα. Κι αν πάει (καλά;), θα ψάχνει τσέπες για κανά τέταρτο για να σου δώσει εκείνο το 20λεπτο που δεν το βρίσκει, μέχρι να του πεις "άσ' το – βράσ' το, θα τα βρούμε!". Ε, και δεν τα βρίσκουμε ποτέ, απ' ό,τι αντιλαμβάνεσαι...».
«Και γιατί δεν του τα δίνεις "ακριβώς"»;
«Γιατί πάλι ψάχνεται και πάλι δεν παίρνω ρέστα σωστά. Με τούτα και με 'κείνα, από λάθος ρέστα στο γραφείο, πρέπει να 'χει μαζέψει κανά 50άρικο, αλλά και να του βάλω χέρι ντρέπομαι. Έχει δυο μικρά παιδιά»!

Στην καφετέρια: «σκάει» παρέα 8 ατόμων. Παραγγέλνουν οι 3. Με διπλά καλαμάκια, κουταλάκια, χαρτοπετσέτες, νερά, όλα στα δύο...
Από τους 3, πληρώνουν οι 2. Αυτοί που αντέχουν ακόμη. Δεν το κάνουν θέμα. Πέφτει και κανά χάδι φιλικό σε κανά κεφάλι. «Δεν πειράζει, όταν έχεις. Δεν θα πεθάνουμε, φιλαράκι μου, για 4 σκατοευρώ καφέ!».

Στα τσιγάρα: Ο έχων πακέτο το μοιράζεται. Και χάνει και τον αναπτήρα. Κι αυτός που το «εξαφανίζει» απ' την κοινή θέα, συνήθως, είναι εκείνος που έχει 4-5 πακέτα στο συρτάρι.
«Έχουμε έναν τέτοιο, ρε παιδί μου, στη δουλειά, ο οποίος δεν δίνει τ' αγγέλου του νερό», λέει φίλος, «και ενώ ξέρουμε ότι δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, τι κάνει – στο Θεό σου, δηλαδή! - όταν φύγουμε όλοι απ' το κτήριο;»
«Τι;»
«Φέρνει γύρα σε γραφεία και μαζεύει τα ψιλά -20λεπτα, 10λεπτα, τάληρα – και τα κρύβει σε ένα χάρτινο κουτάκι μέσα στο συρτάρι του. Ποιος ξέρει τι πέτρα τον χτύπησε μικρό...».

Στο αυτοκίνητο: κάποιος ευλογημένος κάνει δρομολόγια κάθε πρωί για να φτάσουν 4-5 νοματαίοι στη δουλειά τους. Από τους 5, συμμετοχή στη βενζίνη έχουν οι 3, μπορεί και οι 2. Δεν είναι ότι οι άλλοι δεν θέλουν, ή κάνουν το «παπί». Δεν «βγαίνουν», απλά πράγματα. Και στηρίζονται σε ένα περίεργο αίσθημα που δεν είναι ακριβώς αγάπη, δεν είναι καν συμπόνοια, καμιά φορά δεν υπάρχει ακριβής περιγραφή, αρκεί ένα «επιφυλάσσομαι», γύρευε τώρα «πότε», «πως» και «τι».

Στα εισιτήρια, στο θερμοσίφωνο, στις μερίδες του φαγητού, στο τι θα πετάξεις, στα πόσα πλυντήρια, λίγο Σκρουτζ και λίγο φτωχοδιάβολος (ενώ δεν είσαι, αλλά σε κάνουν), δίλεπτα, μονόλεπτα, παίρνεις από 'δω, βγάζεις από 'κει, κάποιου του πέφτει ένα χαρτονόμισμα κι ενώ παλιά ίσως έτρεχες πίσω του να του το δώσεις, κοιτάς δεξιά αριστερά και το βάζεις στην τσέπη, στην αρχή με ενοχές, μετά δεν βαριέσαι, δεν (σε) πειράζει πια, αν σε πουν «σκιτζή» ή τσιγκούνη, παλιά τρόμαζες στην ιδέα να σε λυπηθούν, να σε κακολογήσουν επειδή δεν έχεις, τώρα απλώς τρέχεις, και χωρίς αυτό μπορείς και χωρίς εκείνο μπορείς, αρκεί να τα καταφέρεις. Αρκεί;

* Η κα Αγγελοπούλου σήμερα παραιτήθηκε από τον πεντοχίλιαρο μηνιαίο μισθό της Πρέσβειρας «εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας» και ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες περιέγραφε στην κα Στάη την έλλειψη περιέργειας να μάθει (;) ποιοι συμπολίτες του ντηλάριζαν 2 δις ευρώ από Ελλάδα στα ξένα και τούμπαλιν. Κι εσύ χαιρόσουν γιατί προχθές βρήκες 5 ευρώ σε μια ξεχασμένη τσάντα...

5

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Θα μπορούσα να εκδώσω διατριβή στο ζήτημα τσιγγουνιά - τσιπιά, χτύπησες φλέβα, αδερφή! Όχι, δε μιλάμε ούτε κατακρίνουμε αυτόν που δεν έχει και δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Στο απόλυτο μηδέν ξεχνιούνται και καθωσπρεπισμοί και εικόνες και αξιοπρέπεια, ακόμα ακόμα. Το τραγικό φαινόμενο του παθολογικά τσιγγούνη ή του ανθρώπου που έχει (και με το παραπάνω) και μετράει τα πάντα και σε επίπεδο σεντ..., σηκώνει μεγάάάάλη κουβέντα!Ο τύπος που θα λιγουρευτεί γλυκό στο γραφείο, θα το διατυμπανήσει, θα πάει να πάρει ένα μπολ προφιτερόλ, θα σερβίρει άπαντες... και μετά, "με τρόπο", θα σου θυμίσει ότι κι εσύ τσίμπησες μια κουταλιά άρα η απόδειξη διά δεκαπέντε...Οι τύποι που δε θα μετακινηθουν εκτός εμβέλειας πλατείας κάτω απ' το σπίτι τους για παρεϊστικη έξοδο μην και βγάλουν τ' αμάξι από την πιλοτή.Άλλοι τύποι στο γραφείο που 666 φορές μέσα σ' ένα χρόνο να έχει παραγγείλει όλο το γραφείο πίτσες-σουβλάκια-παϊδάκια..., δε θα τολμήσουν ΠΟΤΕ να πάρουν ούτε ένα καλαμάκι... αλλά θα χώσουν τη μύτη τους στο δικό σου, ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ απ' την πλάτη σου: "Φαίνεται νόστιμο... Έχει και ρίγανη;; Πόσο το 'χε;;;"Για σπαρταριστό σπάσιμο νεύρων, περισσότερα εδώ:http://pouftasamegerasime.blogspot.gr/2012/10/blog-post.htmlhttp://pouftasamegerasime.blogspot.gr/2012/10/b.htmlhttp://pouftasamegerasime.blogspot.gr/2012/05/blog-post_16.html
Το καλοκαιρι είχα δει στο Σουπερ να πουλάνε καρπούζι φέτες.Θυμήθικα που κάποτε ακουγα μερικούς να κοροιδευουν τους Αγγλους Τουρίστες που ζητούσαν το ίδιο καθώς στην χώρα τους τα φρούτα τα αγόραζαν με το τεμάχιο. Είχαμε μάθει να είμαστε σπάταλοι αλλά ούτε και αυτό που ζούμε είναι η λύση. Το θέμα είναι να είσαι συνετός γιατί το θές όχι από ανάγκη.
Στην Ελλάδα της αφθονίας έπαιρνες ολόκληρο το καρπούζι, έτρωγες όσο μπορούσες, και πετούσες το υπόλοιπο. Άσκοπη κατανάλωση. Γιατί να μην μπορείς να αγοράσεις μισό καρπούζι ή ένα τέταρτο; Δεν ζουν όλοι σε οικογένειες με 10 παιδιά συν πεθερικά.Πάντως το περιστατικό με το φραπεδάκι που το πίνουν δύο μαζί για οικονομία θα το πιστέψω μόνο αν η συντάκτρια ορκιστεί στο Ευαγγέλιο μπροστά μου ότι το είδε!