Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS

Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS Facebook Twitter
29

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Πίσω στο 1990, το AIDS ήταν η κατάρα των καιρών. Οι γιατροί και νοσηλευτές πάλευαν με έναν ιό που κάλπαζε. Οι φορείς, οι σύντροφοί τους και οι ασθενείς υπέφεραν, με το ανθρώπινο σώμα να φθίνει σε έναν μαρτυρικό εκφυλισμό. Οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούσαν βουβά, ενώ τους σκέπαζε της ασθένειας η ντροπή. Μέσα σ΄ όλα αυτά, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου-ασθενή είχε χαθεί, και αυτή, στα βάθη της ντροπής.

Ο David Kirby ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς. Γκέι ακτιβιστής στη δεκαετία των eighties, ζούσε στην Καλιφόρνια όταν προσβλήθηκε από τον ιό στα τέλη της δεκαετίας του 80. Όταν το έμαθε, ήταν αποξενωμένος από την οικογένειά του, αλλά ήρθε σε επαφή με τους γονείς του και τους ρώτησε αν θα μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι. Τους ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε να πεθάνει κοντά τους, με την οικογένειά του γύρω του. Οι Kirby's δέχτηκαν το παιδί τους.

Οι φωτογραφίες του David στο κρεβάτι του θανάτου του τραβήχτηκαν από πρωτοετή φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, την Therese Frare, και επρόκειτο να γίνουν οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες που συνόδευαν έκτοτε την ασθένεια του AIDS.

Λίγο πριν την τελευταία πνοή και το βλέμμα σβηστό, η εικόνα του David διέλυσε διαμιάς από τα μάτια των ανθρώπων την φρίκη που στοίχειωνε μέχρι τότε το AIDS. Γιατί το συναίσθημα του ανθρώπινου πόνου που εξέπεμπε ήταν από τη φρίκη πιο δυνατό.

22 χρόνια μετά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού LIFE φωτίζει την βαθιά συγκινητική ιστορία της εικόνας που έκανε όσο καμία το γύρο του κόσμου, ενώ η Τερέζα Frare θυμάται...

«Ενώ σπούδαζα δημοσιογραφία το 1990, δούλευα ως εθελόντρια στο Pater Noster House, έναν ξενώνα του AIDS στο Columbus.  Εκεί γνώρισα τον Peta, έναν εθελοντή- μορφή στην ιστορία του hiv. Ανάμεσα σε άλλους ασθενείς φρόντιζε και τον David Kirby ο οποίος νοσηλευόταν πια στο σπίτι. Με πήρε μαζί του, όταν τον ειδοποίησαν ότι ο David ήταν πολύ άσχημα και έπρεπε να τρέξει δίπλα του.  Έφτασα στο σπίτι μαζί του και έμεινα έξω από το δωμάτιο. Κάποια στιγμή η μητέρα του βγήκε και μου είπε ότι ήταν επιθυμία της οικογένειας να φωτογραφηθούν όλοι μαζί, τις τελευταίες στιγμές του παιδιού τους. Μπήκα δειλά στο δωμάτιο. Οι στιγμές ήταν τόσο ιερές, που ένιωθα ότι κάτι απίστευτο συμβαίνει. Λίγο μετά ο David ξεψύχησε».

Η πρώτη στη σειρά, και κεντρική φωτογραφία στο slideshow που το Life.com έφερε στο φως, και πίσω ξανά στον χρόνο, έγινε ορόσημο. Κέρδισε πάμπολλα βραβεία, ανάμεσά τους και το WORLDPRESS Photo AWARD όταν δημοσιεύθηκε στο LIFE, αλλά ακόμη περισσότερο έγινε διαβόητη το 1992 όταν η Benetton την χρησιμοποίησε σε έγχρωμο αντίτυπο, σε μια προκλητική διαφημιστική καμπάνια. Ξεσηκώνοντας την οργή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και των ακτιβιστών του AIDS, χαρακτηρίζοντας την καμπάνια εμπορική εκμετάλλευση του ίδιου του θανάτου, στο όνομα της Ηθικής υπέρ της κάθε Ασθένειας, ζητήθηκε με την υποστήριξη και του διεθνούς Τύπου, η παύση της διαφήμισης της Benetton, αφού είχε γίνει σε δισεκατομμύρια μάτια γνωστή.

"Εμείς ποτέ δεν είχαμε επιφυλάξεις να επιτραπεί στην Benetton να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία της Τherese σε εκείνη την διαφημιστική καμπάνια, δηλώνει σήμερα η μητέρα του David στο LIFE.com. « Ο γιος μου στην κυριολεξία έλιωσε από την ασθένεια, » είπε με παρρησία χωρίς περιστροφές, περιγράφοντας μια από τις πραγματικά αποτρόπαιες παρενέργειες της νόσου, τότε. Έκτοτε, με την εξέλιξη της θεραπείας διεθνώς, το AIDS έγινε χρόνιο νόσημα και κανείς δεν πεθαίνει από αυτό αλλα από άλλες αιτίες θανάτου.

"Εμείς νιώθαμε ότι ήταν καιρός ήδη, στα πρώτα τρία χρόνια της τρομερής νόσου, οι άνθρωποι να δουν την αλήθεια για το AIDS. Αν θα μπορούσε να βοηθήσει η Benetton σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ευπρόσδεκτο. Ήταν η τελευταία ευκαιρία να δει τον David ο κόσμος, που τόσο πίστευε στον ακτιβισμό, μια φυσιογνωμία- θύμα του AIDS, έναν marker».


29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM