Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS

Η εικόνα που άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το AIDS Facebook Twitter
29

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Πίσω στο 1990, το AIDS ήταν η κατάρα των καιρών. Οι γιατροί και νοσηλευτές πάλευαν με έναν ιό που κάλπαζε. Οι φορείς, οι σύντροφοί τους και οι ασθενείς υπέφεραν, με το ανθρώπινο σώμα να φθίνει σε έναν μαρτυρικό εκφυλισμό. Οι οικογένειες των θυμάτων θρηνούσαν βουβά, ενώ τους σκέπαζε της ασθένειας η ντροπή. Μέσα σ΄ όλα αυτά, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου-ασθενή είχε χαθεί, και αυτή, στα βάθη της ντροπής.

Ο David Kirby ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς. Γκέι ακτιβιστής στη δεκαετία των eighties, ζούσε στην Καλιφόρνια όταν προσβλήθηκε από τον ιό στα τέλη της δεκαετίας του 80. Όταν το έμαθε, ήταν αποξενωμένος από την οικογένειά του, αλλά ήρθε σε επαφή με τους γονείς του και τους ρώτησε αν θα μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι. Τους ανακοίνωσε ότι θα επιθυμούσε να πεθάνει κοντά τους, με την οικογένειά του γύρω του. Οι Kirby's δέχτηκαν το παιδί τους.

Οι φωτογραφίες του David στο κρεβάτι του θανάτου του τραβήχτηκαν από πρωτοετή φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, την Therese Frare, και επρόκειτο να γίνουν οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες που συνόδευαν έκτοτε την ασθένεια του AIDS.

Λίγο πριν την τελευταία πνοή και το βλέμμα σβηστό, η εικόνα του David διέλυσε διαμιάς από τα μάτια των ανθρώπων την φρίκη που στοίχειωνε μέχρι τότε το AIDS. Γιατί το συναίσθημα του ανθρώπινου πόνου που εξέπεμπε ήταν από τη φρίκη πιο δυνατό.

22 χρόνια μετά η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού LIFE φωτίζει την βαθιά συγκινητική ιστορία της εικόνας που έκανε όσο καμία το γύρο του κόσμου, ενώ η Τερέζα Frare θυμάται...

«Ενώ σπούδαζα δημοσιογραφία το 1990, δούλευα ως εθελόντρια στο Pater Noster House, έναν ξενώνα του AIDS στο Columbus.  Εκεί γνώρισα τον Peta, έναν εθελοντή- μορφή στην ιστορία του hiv. Ανάμεσα σε άλλους ασθενείς φρόντιζε και τον David Kirby ο οποίος νοσηλευόταν πια στο σπίτι. Με πήρε μαζί του, όταν τον ειδοποίησαν ότι ο David ήταν πολύ άσχημα και έπρεπε να τρέξει δίπλα του.  Έφτασα στο σπίτι μαζί του και έμεινα έξω από το δωμάτιο. Κάποια στιγμή η μητέρα του βγήκε και μου είπε ότι ήταν επιθυμία της οικογένειας να φωτογραφηθούν όλοι μαζί, τις τελευταίες στιγμές του παιδιού τους. Μπήκα δειλά στο δωμάτιο. Οι στιγμές ήταν τόσο ιερές, που ένιωθα ότι κάτι απίστευτο συμβαίνει. Λίγο μετά ο David ξεψύχησε».

Η πρώτη στη σειρά, και κεντρική φωτογραφία στο slideshow που το Life.com έφερε στο φως, και πίσω ξανά στον χρόνο, έγινε ορόσημο. Κέρδισε πάμπολλα βραβεία, ανάμεσά τους και το WORLDPRESS Photo AWARD όταν δημοσιεύθηκε στο LIFE, αλλά ακόμη περισσότερο έγινε διαβόητη το 1992 όταν η Benetton την χρησιμοποίησε σε έγχρωμο αντίτυπο, σε μια προκλητική διαφημιστική καμπάνια. Ξεσηκώνοντας την οργή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και των ακτιβιστών του AIDS, χαρακτηρίζοντας την καμπάνια εμπορική εκμετάλλευση του ίδιου του θανάτου, στο όνομα της Ηθικής υπέρ της κάθε Ασθένειας, ζητήθηκε με την υποστήριξη και του διεθνούς Τύπου, η παύση της διαφήμισης της Benetton, αφού είχε γίνει σε δισεκατομμύρια μάτια γνωστή.

"Εμείς ποτέ δεν είχαμε επιφυλάξεις να επιτραπεί στην Benetton να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία της Τherese σε εκείνη την διαφημιστική καμπάνια, δηλώνει σήμερα η μητέρα του David στο LIFE.com. « Ο γιος μου στην κυριολεξία έλιωσε από την ασθένεια, » είπε με παρρησία χωρίς περιστροφές, περιγράφοντας μια από τις πραγματικά αποτρόπαιες παρενέργειες της νόσου, τότε. Έκτοτε, με την εξέλιξη της θεραπείας διεθνώς, το AIDS έγινε χρόνιο νόσημα και κανείς δεν πεθαίνει από αυτό αλλα από άλλες αιτίες θανάτου.

"Εμείς νιώθαμε ότι ήταν καιρός ήδη, στα πρώτα τρία χρόνια της τρομερής νόσου, οι άνθρωποι να δουν την αλήθεια για το AIDS. Αν θα μπορούσε να βοηθήσει η Benetton σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν ευπρόσδεκτο. Ήταν η τελευταία ευκαιρία να δει τον David ο κόσμος, που τόσο πίστευε στον ακτιβισμό, μια φυσιογνωμία- θύμα του AIDS, έναν marker».


29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ