Reuters: Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών εντός της εβδομάδας

Reuters: Ελάχιστες οι πιθανότητες συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών εντός της εβδομάδας Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
7

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε εκ' νέου τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τη Δευτέρα με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» το πακέτο βοήθειας άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Ρενέ Μαλτέζου και Λευτέρης Παπαδήμας σημειώνεται πως οι υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και επιπλέον, προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτά τα «έκτακτα» μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο σε περίπτωση που τα κανονικά μέτρα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

Τα εν λόγω μέτρα, που υποτίθεται θα εξοικονομήσουν περικοπές της τάξεων του 2% του ΑΕΠ, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ενώ η Αθήνα υποστηρίζει ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει εκ των προτέρων νομοθέτηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα το πακέτο βοήθειας προκειμένου να αποπληρώσει δάνεια του ΔΝΤ, ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά το να πάρει επιπλέον μέτρα, ακόμη και προληπτικά, θα είναι δύσκολη για την αριστερή κυβέρνηση, η οποία επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο με την προεκλογικική υπόσχεση να μετριάσει τις επιπτώσεις της λιτότητας, ενώ διαθέτει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το ΔΝΤ διαφωνούν για το αν οι  μεταρρυθμίσεις επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και για αυτό υπήρξε η απόφαση για την αναζήτηση προληπτικών μέτρων. Η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα έως το 2018 είναι της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.

Εξαιτίας των διαφορετικών δημοσιονομικών εκτιμήσεών τους, οι δανειστές διαφωνούν και για το αν η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή ελάφρυνση χρέους. Οι συζητήσεις επί αυτού του θέματος θα προχωρήσουν όταν επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο των προληπτικών μέτρων.

Καταλήγοντας όμως, το Reuters σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσδοκούσε σε μία συμφωνία πριν από το Πάσχα, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Σε περίπτωση ωστόσο που τελικά υπάρξει συμφωνία τόσο σε ότι αφορά τα «τακτικά» όσο και τα προληπτικά μέτρα, θα γίνει νέο Eurogroup το νωρίτερο την Πέμπτη.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ρε παιδιά, μην κρύβεστε, βγείτε λίγο να γελάσουμε. Τι φοβάστε; Ανώνυμα γράφετε, δεν είστε τίποτες βουλευτές των ΣΥΡΙΖΕΛ να σκέφτεστε πως θα χωρέσετε στο ελικόπτερο. Δεν σας ξέρουμε, βγείτε να πείτε τα δικά σας τα ωραία να γελάσουμε λίγο. Τόσο ωραίες μέρες ζούμε, μην κρύβεστε.
Ε να μην πάνε κι οι Συριζαίοι βουλευτές στα χωριά τους να χαρούν κι αυτοί το Πάσχα σαν άνθρωποι, χωρίς να κινδυνεύσουν να τους λυντσάρουν; Μα να πάνε, φυσικά (και αν μπορούν, ας μείνουν και κάποιοι από δαύτους και μόνιμα, να κουρεύουν αρνιά). Τα λέμε την άλλη εβδομάδα--εκτός κι αν ο Εθνάρχης ποντάρει στο Βρέξιτ, οπότε όντως θα γελάσουμε.