ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Επιστήμονες αποκωδικοποιήσαν πλήρως το DNA του καρότου - Έχει πολύ περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο

Επιστήμονες αποκωδικοποιήσαν πλήρως το DNA του καρότου - Έχει πολύ περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο Facebook Twitter
1

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες παρουσίασαν το πλήρες γονιδίωμα του καρότου, ρίχνοντας φως στην εξέλιξή του, στο διακριτικό πορτοκαλί χρώμα του και στη θρεπτική αξία του. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στο μέλλον τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα των καρότων και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες και στην ξηρασία.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Φίλιπ Σάιμον του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics".

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πως το καρότο διαθέτει πάνω από 32.100 γονίδια, σχεδόν 10.000 παραπάνω από ό,τι ο άνθρωπος (τα φυτά γενικά περιέχουν περίπου 30.000 γονίδια). Επιπλέον, το ένα τρίτο περίπου των γονιδίων του καρότου (10.530 γονίδια) είναι μοναδικά στο καρότο και δεν έχουν εντοπισθεί αλλού.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που χαρίζει στο καρότο την ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα βήτα-καροτένιου, που διαθέτει στις ρίζες του και από όπου δημιουργείται η βιταμίνη Α, η οποία, μεταξύ άλλων, κάνει καλό στην όραση, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο υγιές δέρμα, στην επικοινωνία των κυττάρων κ.α..


Τα καρότα ανήκουν στην ίδια κατηγορία φυτών με το σέλινο, το μαρούλι, τον μαϊντανό, το κόλιανδρο κ.α., τα γονιδιώματα των οποίων δεν έχουν ακόμη «διαβασθεί» (αλληλουχηθεί). Η παραγωγή των καρότων παγκοσμίως έχει υπερτετραπλασιασθεί από το 1976 μέχρι σήμερα και έχουν εξελιχθεί σε μια από τις δέκα σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο.


Τα πρώτα γνωστά εξημερωμένα καρότα εμφανίσθηκαν και καλλιεργήθηκαν στην Κεντρική Ασία (κυρίως στο Αφγανιστάν) πριν από περίπου 1.100 χρόνια και είχαν χρώμα κίτρινο-μοβ, ενώ τα πορτοκαλί καρότα δεν εμφανίσθηκαν στην Ευρώπη πριν τον 16ο αίωνα, όπως δείχνουν πίνακες ζωγραφικής από την Ισπανία και τη Γερμανία.


Τα άγρια καρότα είχαν λευκή απόχρωση. Η νέα μελέτη δείχνει όμως ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρώμα και στη γεύση ενός καρότου. Οι καλλιεργητές πάντως δείχνουν σταθερή προτίμηση στις ποικιλίες καρότων με τα πιο έντονα χρώματα, πράγμα που έχει οδηγήσει σε συνεχείς γενετικές αλλαγές των καρότων κατά τις τελευταίες δεκαετίες και σε αύξηση της ποσότητας του καροτένιου και των βιταμινών.


Τα σήμερα καρότα με το έντονα πορτοκαλί χρώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν περίπου 50% περισσότερο καροτένιο από ό,τι το 1970. Στην Ασία σήμερα καλλιεργούνται επίσης ποικιλίες κόκκινων, κίτρινων και μοβ καρότων.


Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία 

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτό που έγινε λέγεται full genome sequencing και ΔΕΝ συνδέει χαρακτηριστικά!!!!! "However, it does not provide an analysis of what that information means or how it might be utilized in various clinical applications, such as in medicine to help prevent disease. Work toward that goal is continuously moving forward.