Κόντρα κατοίκων στην Κοζάνη με την εκκλησία που δεν θέλει την κρεμαστή γέφυρα

Κόντρα κατοίκων στην Κοζάνη με την εκκλησία που δεν θέλει την κρεμαστή γέφυρα Facebook Twitter
3

 Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των κατοίκων των Καμβουνίων Κοζάνης και της Δεσκάτης Γρεβενών από την αρνητική στάση της τοπικής εκκλησίας σε ό,τι αφορά την κατασκευή της κρεμαστής πεζογέφυρας, που θα συνδέει την Ελάτη Κοζάνης με το ασκηταριό του οσίου Νικάνορα και τη μονή της Ζάβορδας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη των εργασιών.

 Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι η κατασκευή της πεζογέφυρας σε συνδυασμό με το νέο φυσικό τοπίο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, θα βοηθήσει αναπτυξιακά την περιοχή με την προσέλκυση φυσιολατρών, πεζοπόρων, αλλά και όσων αγαπούν τα θρησκευτικά μνημεία και τους χώρους λατρείας.

 "Η κατασκευή της πεζογέφυρας θα αλλάξει τα δεδομένα και θα αποτελέσει οικονομικό εφαλτήριο για την ορεινή περιοχή των Καμβουνίων. Η κρεμαστή γέφυρα θα καταλήγει κοντά στο ασκηταριό του οσίου Νικάνορα, που αποτελεί ένα σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο, με το οποίο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν ισχυρούς λατρευτικούς δεσμούς αλλά και παράδοσης" εξήγησε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ελάτης, Ελευθέριος Παλούκας.

  Πριν από τη δημιουργία της λίμνης, μία παλιά πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Αλιάκμονα εξυπηρετούσε την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ελάτης με την περιοχή των Γρεβενών. Όμως, η έλευση, πριν από ενάμιση χρόνο, νέας αδελφότητας μοναχών στη μονή του Οσίου Νικάνορα άλλαξε τα δεδομένα. Στο ιστορικό μοναστήρι καθιερώθηκε "άβατο" για τον γυναικείο πληθυσμό, ενώ οι μοναχοί, με απόφαση τους που κοινοποίησαν στον μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ, "διαφωνούν με την κατασκευή της πεζογέφυρας, επικαλούνται λόγους ασφάλειας των κειμηλίων από επίδοξους ληστές, υποστηρίζουν ότι θα καταστραφεί το ασκητικό και ησυχαστικό περιβάλλον της μονής από τους επισκέπτες και τους τουρίστες και ότι το ασκηταριό είναι τόπος λατρείας και όχι τουρισμού". Την άποψη των μοναχών ενέκρινε αμέσως ο νέος μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ.

 Ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων δήλωσε ότι "το έργο της κρεμαστής πεζογέφυρας είναι αναγκαίο και ότι θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί".

 Ο δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την κατασκευή της πεζογέφυρας και υποστήριξε ότι "με συζήτηση μπορεί να βρεθούν λύσεις, που να προστατεύουν τα συμφέροντα και να διευθετούν τις ανησυχίες των μοναχών".

 Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε: "ένα όνειρο μίας ολόκληρης κοινωνίας, ας μην κολλήσει, επειδή τρεις άνθρωποι αποφάσισαν να ασκητέψουν στο συγκεκριμένο μέρος".

 Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των κατοίκων να κατασκευάσει μία νέα κρεμαστή πεζογέφυρα και με απόφασή του το ΔΣ της επιχείρησης ανέλαβε την υλοποίηση της μελέτης και την κατασκευή της, με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες εφαρμογής, υπάρχει ομόφωνη θετική απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς και έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία φορέα παραλαβής, την υποστήριξη της λειτουργίας και τη συντήρηση της γέφυρας.

Ο πρόεδρος της τοπικής ορεινής κοινότητας Ελάτης, Λευτέρης Παλούκας, ζήτησε από τους μοναχούς και την τοπική εκκλησία να σεβαστούν την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής και υπενθύμισε με νόημα, ότι λίγο πριν από την πλήρωση του νέου φράγματος "με πρωτοβουλίες και ασφυκτικές πιέσεις των κατοίκων τα περιοχής, η ΔΕΗ άλλαξε δύο φορές την μελέτη του έργου, μειώνοντας τη στάθμη των υδάτων της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα κατά επτά μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί το ασκηταριό της μονής".

Η κρεμαστή πεζογέφυρα, όταν κατασκευαστεί, θα είναι μοναδική στο είδος της, θα μοιάζει με τις κρεμαστές γέφυρες τύπου Ιμαλαΐων, θα έχει μήκος 110 μέτρων και θα αιωρείται σε ύψος 80 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της νέας τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος της ΔΕΗ.

Αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή από φορείς της τοπικής, περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής, που θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ για τη διευθέτηση του προβλήματος.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"καθιερώθηκε "άβατο" για τον γυναικείο πληθυσμό" Επεκτείνονται στην Ελλαδίτσα μας τα μέρη όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα (ελεύθερη πρόσβαση) μετά το Αγιο Ορος? Με ποιό δικαίωμα το αποφασίζουν αυτό άνθρωποι που θέλουν να ζουν στον Μεσαίωνα? Οσο για το θέμα ασφάλειας που επικαλούνται, ε και σήμερα αν θέλουν οι κλέφτες δεν εμποδίζονται. Τα κειμήλια πρέπει να φυλλάσονται με σύγχρονους τρόπους. Δεν ζούμε στο 1200.
Όταν κάποιος αποφασίζει να μονάσει, δεν εγκαταλείπει μόνο τις χαρές της ζωής, εγκαταλείπει και τα προβλήματα, τα χρέη, τους λογαριασμούς που τρέχουν, την εφορία κτλ κτλ κτλ. Σεβαστό το δικαίωμα των μοναχών να διαφυλάξουν την ησυχία του χώρου που ασκητεύουν, αλλά ας σκεφτούν και όλους τους απ' έξω, που παλεύουν για την επιβίωση.. Είμαι σίγουρη ότι λύσεις υπάρχουν, ας δεχτούν να το συζητήσουν..Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι συγκεκριμένοι μοναχοί που αρνούνται τέτοια πηγή εσόδων είναι σπάνιο φαινόμενο.
"ένα όνειρο μίας ολόκληρης κοινωνίας, ας μην κολλήσει, επειδή τρεις άνθρωποι αποφάσισαν να ασκητέψουν στο συγκεκριμένο μέρος". Αν και άθρησκος, είμαι με το μέρος των μοναχών, το όνειρο της κοινωνίας, είναι τα λεφτά που θα φέρει ο όποιος τουρισμός, το ασκηταριό δεν είναι τουριστικό μέρος, και είναι εκεί σχεδόν 500 χρόνια, χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Όποιος είναι χριστιανός και θέλει να το επισκεφτεί, πρώτον πρέπει να αποδεχτεί τους κανόνες του, και δεύτερον να πάει με τα πόδια από τον δύσκολο δρόμο. "Δωρεάν λάβετε δωρεάν δότε, μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον, μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών" λέει ο χριστιανισμός, καλοί μου παραδόπιστοι χριστιανοί υποκριτές.