Δήλωση - βόμβα Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ δεν ζήτησε φόρους, η ελληνική κυβέρνηση τους επέλεξε

Δήλωση - βόμβα Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ δεν ζήτησε φόρους, η ελληνική κυβέρνηση τους επέλεξε Facebook Twitter
"Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες"
29

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην οποία και αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως η επιβολή περισσότερων φόρων ήταν επιλογή της Ελλάδας, που απέρριψε αντ' αυτού μια περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

"Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες" σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ταυτόχρονα όμως χαμηλώνει και τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική απόφαση για το χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, καθώς όπως λέει τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε. Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα που συζητούνται ειναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να ειναι βιώσιμες.

Ωστόσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε κάθε περίπτωση διευκρινίζει πως για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απαιτεί έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, τονίζει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. "Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση", αναφέρει.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Σιγα την βομβα !!! Ειδικα απο ατομα οπως ο Ντομπροβσκις !!Φυσικα και δεν ζητουν οι δανειστες περαιτερω φορους.Μαλλον το αντιθετο.Διοτι οι φοροι,ειδικα οι αμεσοι,πληττουν ,κυριως, τους"εχοντες και κατεχοντες".Οι δανειστες ζητουν 'οικονομικο αποτελεσμα'χωρις να προσδιοριζουν την μεθοδο.Απλα οταν το αποτελεσμα στηριζεται σε περικοπες(μισθων και συνταξεων,χρηματοδοτηση δημοσιας υγειας και παιδειας κλπ)αυτες "εγκρινονται ασμενως"απο τις "τροικοκουαρτετικες ομαδες",ενω αυξησεις φορων και εισφορων προκαλουν ...αλλεργια.Διοτι περαν της 'αποπληρωμης'των χρεων πρεπει να υπαρξει και πληρης διαλυση/καταλυση του κοινωνικου κρατους και αναληψη ολων των τομεων τους οποιους εξυπηρετει(παιδεια,κοινωνικη ασφαλιση,υγεια κλπ)απο την "ιδιωτικη πρωτοβουλια".Με ενα σμπαρο δυο τρυγονια,λοιπον,που λεει και ο λαος μας.Οχι λοιπον και "δηλωση-βομβα" απο τον Ντομπροβσκις η επαναδιατυπωση απο μερους του αυτου το οποιο αποτελει την επιτομη του αυτονοητου για τον ιδιο και τους νεοφιλελευθερους ομοιδεατες του !!!
Ξέρεις γιατί είναι ανόητο αυτό που λες; Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει αναλάβει την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία η ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί ακόμα και οι πιο φιλελεύθερες κυβερνήσεις (π.χ. Θάτσερ) θέλουν τα βασικά να παρέχονται σε όλους τους πολίτες.Από κει και πέρα, οι φόροι δεν πλήττουν τους "έχοντες και κατέχοντες" που λες αλλά τους πάντες. Και αν αυτός με 50.000 εισόδημα την παλεύει να πληρώσει ενα πεντακοσάρι παραπάνω σε φόρους, αυτός που παίρνει 10.000 δεν μπορεί να δώσει ένα κατοστάρικο ακόμα.Α, και κάτι άλλο. Οι δανειστές προσδιόρισαν την μέθοδο που θα φέρει τα οικονομικά αποτελέσματα από το πρώτο μνημόνιο. Περικοπές δημοσίων δαπανών, εξορθολογισμός κράτους, αποκρατικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων. Η μόνη περικοπή δημοσίων δαπανών που κάναμε ήταν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, εξορθολογισμός του κράτους δεν έχει γίνει ούτε για αστείο, και οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Τελικά φταίνε οι δανειστές;
Τελικά το δούλεμα απο την ΕΕ και τα ντόπια ευρωλιγουρα δεν έχει τέλος. Όλοι γνωρίζουν ότι η μόνη λύση είναι η έξοδος απο την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Μέχρι τότε θα τούς φάμε στην μάπα και οταν τελειώσει και το τελευταία μας ευρώ οταν θα είμαστε όλοι άνεργοι θα θυμηθούμε να κλείσουμε τον υπολογιστή και να βγούμε στούς δρόμους.
Σε ποιους ακριβώς αναφέρεσαι λέγοντας "η μόνη λύση είναι η έξοδος απο την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα" ωστε να γίνουμε Βενεζουέλα χωρίς να πετρέλαιο?Ποιοι είστε αυτοί οι "όλοι"? Σε πια πτέρυγα του Δρομοκαΐτειου νοσηλεύεστε?
Αν νιώθεις ευρωπαίος μπορείς να μεταναστεύσεις ελεύθερα σε όποια ευρωπαϊκή χωρα θέλεις και να ζήσεις το ευρωπαϊκο όνειρο μόνος σού.Εμείς θέλουμε εθνική ανεξαρτησία και Ελλάδα. Αρκετά με τούς Τσιπρες Γιωργάκη Κωστάκη και Κυριακό. Αρκετά με τα ψέμματα Ο λαός στο δημοψήφισμα ψήφισε ΟΧΙ στήν Ευρώπη κα προδόθηκε απο την αριστερά , δεν θέλουμε τώρα να φαμε στην μαπα και τον Κυριακό που η οικογένεια του έχει διορίσει την μισή Ελλάδα...
Τολμάς και μιλάς για πετρελαίο οταν τον χειμώνα η αιθαλομίχλη έχει φτάσει στα ύψη απο την καύση μπάζων. Ρε μας κάνεις και χιούμορ εκτός και αν είσαι απο τα γκόλντεν μπόις του συστήματος με καταθέσεις στο εξωτερικό.
Έκτος από έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων βλέπω πως η ΠΦΑ άφησε και τα ψυχιατρεία της χώρας χωρίς ηρεμιστικά....Σύντροφε πέσε για ύπνο και ονειρέψου εισβολή στα Χειμερινά Ανάκτορα! Ή έστω πως είσαι τσιρλίντερ του Κιμ Γιονγκ Ουν...Απο το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα!
δηλαδή 6 χρόνια μνημόνια, τώρα ακούσαμε πρώτη φορά την έννοια ισοδύμανα;είναι γνωστό ότι δουλευόμαστε αναμεταξύ μαςγι αυτό είμαστε έτσι...αλλά εγώ δεν το παραδέχομαιο νομπρόφκι φταίειδανείστε ρε, δανείστε μας...στην Ελλάδα των τελευταίων 3-4 10ετιών το νοικοκυρεμένος είναι ντροπήτο ρέμπελος που ζεί με δανεικά είναι φυσιολογικότητα!
Ε όχι. Έχω συγκλονιστει. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο Αλέξης προτίμησε να προστατέψει τούς πελάτες του και να την πληρώσουν όλοι οι αλλοι; Πέφτω από τα σύννεφα. Πολλά ηθικά πλεονεκτηματα έχει μαζέψει αυτή η "πρώτη φορά αριστερά".Τουλάχιστον ο Αλέξης φροντίζει να μην υπάρξει δεύτερη. Ειλικρινά είχα πιστέψει ότι με τον Σαμαρά το είχαμε τερματίσει. Δεν μπορούσε να πάει πιο κάτω. Έκανα λάθος. Αυτός εδώ είναι χειρότερος και από τον Σαμαρά και αυτό δεν το λες και μικρό πράγμα.
ο Αρκάς λεει σε ένα σκιτσοκάθε φορά που αναρωτιέσαι πόσο χειρότεροι μπορεί να είναι αυτοί που σκέφτεσαι να ψηφίσεις,τότε αυτοί αναλαμβάνουν να σου δείξουν...
"Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες."Δεν νομιζω να επεσε κανεις απο τα συννεφα; Αυτοι ειναι οι πολιτικοι μας...
Τεράστια βόμβα,νιώθω σοκαρισμένος.μη μου πείτε ότι και στα μνημόνια 1 και 2 (σε μικρότερο βαθμό).και μη μου πείτε ότι ο λόγος που βρισκόμαστε ακόμα σε αυτά είναι ότι δεν εφαρμόσαμε το πρώτο με το σωστό μείγμα.βασικά σε μένα πείτε τα.στους συριζαιους μην τα πείτε γιατί η ζωή τους θα χάσει το νόημά της
Διάλογος Κυβέρνησης-Υπόλοιπων Ευρωπαίων:-Πρέπει να έχεις ισοσκελισμένο προϋπολογισμό-Ε και τι θέλεις να κάνω;-Μεταρρυθμίσεις και περικοπές δαπανών.-Αποκλείεται, δεν τα κάνω εγω αυτά. Να πάρω ισοδύναμα;-Μου τα πρηξες, κάνε ο,τι θες.-Να αυξήσω ΦΠΑ;- Οκ, χέστηκα. Του χρόνου πάλι πρόβλημα θα έχεις.-"Οι κακοί Ευρωπαίοι με έβαλαν να αυξήσω το ΦΠΑ"Γι αυτό μας περνάει για ηλίθιους. Και μαντέψτε: Έχει δίκιο!
Ένα σύννεφο να πέσω!Ο Τσίπρας και ο Καμμένος προτιμούν να μας διαλύσουν εντελώς στους φόρους και τα χαράτσια προκειμένου να πληρώνουν Καρανίκες και αφισοκολλητές της ΓΕΝΟΠ ενα σκασμό λεφτά.Δηλαδή δεν το χωράει ο νους μου πως φανατικοί κρατιστές είναι υπέρ των φόρων και κατά του περιορισμού της κρατικής σπατάλης!Τεράστιο το σοκ μου σας λέω...
ΜΕΙΩΣΕΙΣ κρατικών δαπανών!Οτι έκαναν ολες οι αλλες χώρες δηλαδή και βγήκαν απο τα Μνημόνια. Μονο εμείς μείναμε. Και υπογράψαμε και τεταρτο να μας βρίσκεται...Αλλά οι κρατικοδίαιτοι είναι που τους έστειλαν απο 4% στο 36%. Οπότε φόρους και χαράτσια μέχρι να ανατείλει ο ήλιος απο τη Δυση.
Απ' τη πρώτη στιγμή έπρεπε να βγουν να τα πουν αυτά για να συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός την ευθύνη των κυβερνήσεων που ψήφιζε. Απ' τον ΓΑΠ και τον Σαμαρά μέχρι τον Τσίπρα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν επέλεξε τη μείωση δαπανών στο δημόσιο αλλά περισσότερους φόρους. Ας μην έχουμε αυταπάτες: η κρίση θα μπορούσε να ήταν παρελθόν εδώ και χρόνια αν οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεγαν το καλό του λαού και όχι των πελατών τους στο δημόσιο.
Γιατί αν λέγαμε τα αντίθετα θα μας έλεγαν "καλούς" φιλελέδες; ;)Αυτό είναι και το αστείο σε αυτή τη κατα φαντασία χώρα! Πως τόσοι "επαναστάτες, αντισυστημικοί εναλλακτικοί" προτιμούν το κράτος πατερούλη να τους βολέψει και απαξιώνουν την ατομική ανεξαρτησία, την ελευθερία και την αξιοκρατία..
Γενικά συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό που κάνετε και ρίχνετε όλες τις ευθύνες στους ''πελάτες'' του δημοσίου είναι λάθος. Δηλαδή οι του ιδιωτικού τομέα που φοροδιαφέυγουν σε κάθε ευκαιρία και οι περισσότεροι μεγάλοι βασίζονται στα κονέ με τους πολιτικούς για να προχωρήσουν είναι καλύτεροι; Όλοι έχουν ευθύνη, μεγαλύτερη ή μικρότερη.
Η διαφορά φίλε μου είναι στο γεγονός πως ο ΙδΤομέας παράγει πλούτο που διανέμεται στην αγορά και αυξάνει το εγχώριο προϊόν. Ο δημόσιος τομέας ΔΕΝ παράγει πλούτο καθώς δουλειά του μεγαλύτερου μέρους του είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες.Ο λόγος που Δεν μπορεί να παράγει πλούτο είναι διότι δεν μπορεί να πάρει Ρίσκο, καθώς έτσι θα ρίσκαρε λεφτά φορολογουμένων και κανείς λογικός δ.Η φοροδιαφυγή του ΙΤ φυσικά είναι πρόβλημα, κανείς δε διαφωνεί! Αλλά ο ΙΤ είναι ο μόνος που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.
@sn07 Το ότι δεν παράγει πλούτο δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος και χρήσιμος για το κράτος. Προφανώς και ο ιδιωτικός τομέας θα μας βγάλει από την κρίση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα χώνουμε ανελέητα στον δημόσιο τομέα και να του ρίχνουμε όλες τις ευθύνες. Γιατί όταν κάποιος κατηγορεί μόνο τον δημόσιο τομέα και έχει αγιοποιήσει τον ιδιωτικό είναι από αφελής έως προπαγανδιστής.
Έχεις δίκιο. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία μιας χώρας. Οι υγιείς Δημόσιες Υπηρεσίες, που λειτουργούν προς όφελος του πολίτη, με διαυγή τρόπο, με ικανό προσωπικό, εναρμονισμένες με τις ανάγκες του κράτους και αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και τεχνικές.Το Ελληνικό δημόσιο δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Δεν είναι υγιές, ούτε διαυγές, είναι απαρχαιωμένο διαδικαστικά και τεχνολογικά, και εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες του πελατειακού κράτους παρά των πολιτών. Ομολογουμένως, το φιλότιμο κάποιων υπαλλήλων είναι το μόνο πράγμα που κρατάει το δημόσιο όρθιο, αλλά έλεος πια.Και ναι, έχεις δίκιο, υπάρχουν λαμόγια και στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο που ο ιδιωτικός τομέας έχει φάει όλο το αγγούρι προκειμένου να μην πειραχτεί το δημόσιο, όχι μόνο από τους τωρινούς αλλά και από τους προηγούμενους. Και μην ακούσω πάλι για κατάργηση επιδομάτων και 13ου μισθού γιατί ο ιδιωτικός υπάλληλος πλέον δουλεύει για 500 ευρώ, χωρίς ωράριο και τον απολύουν και ανα πάσα στιγμή γιατί έτσι.
@azrael Ισχύουν όλα αυτά που λες. Πρέπει να αναφέρω όμως ότι ο ιδιωτικός τομέας τόσα χρόνια ζούσε από τον καλό δημόσιο τομέα που είχε τα λεφτά ώστε να αγοράζει αγαθά. Anyway.Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα. Ποιον εμπιστεύεσαι έτσι ώστε να μείνουν στο δημόσιο αυτοί που αξίζουν και προσφέρουν και να φύγουν τα κομματόσκυλα και περισσότερο ακόμα οι τεμπέληδες;
@The Wise GuyΕννοείς ποια κυβέρνηση θα εμπιστευόμουν να τα κάνει; Σίγουρα δεν εμπιστεύομαι αυτούς που έχουν τον κρατισμό σημαία. Θα εμπιστευόμουν (πάντα με ρίσκο) αυτούς που θα υποσχεθούν προεκλογικά ξεσκαρτάρισμα στο Δημόσιο. Έχοντας, λοιπόν, απορρίψει όλο το τόξο της αριστεράς γι'αυτόν τον λόγο και τους δεξιούς-ακροδεξιούς για κοινωνικούς λόγους, μενει η κεντροδεξιά και οι δυνάμεις του κέντρου.