Όλα ξεκίνησαν από το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγής το οποίο ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει εξετάσεις πιστοποίησης για όσους έχουν εντοπιστεί στο Δημόσιο με παράτυπους τίτλους σπουδών. Τα περιστατικά απολυτηρίων λυκείου που χρήζουν εκ νέου νομιμοποίησης ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες. "Έχουμε ψάξει το θέμα και έχουμε βρει ήδη τόσα απολυτήρια. Μετά τις Πανελλαδικές προσανατολιζόμαστε να γίνουν οι εξετάσεις αυτές", ανέφερε η ίδια πηγή στην "Αυγή".
"Πρόκειται για απολυτήρια που δίνουν διάφορα ιδιωτικά σχολεία σε "εικονικούς" μαθητές. Σχετικά περιστατικά, όπως αυτά που αφορούν ναυτικά, επί το πλείστον, λύκεια του Πειραιά, έχουν ήδη δει το περασμένο διάστημα το φως της δημοσιότητας." ανέφερε το δημοσίευμα το οποίο προκάλεσε όπως είναι φυσικό αίσθηση.
Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τους κατόχους πλαστών τίτλων σπουδών και την ενδεχόμενη νομιμοποίηση τους.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη νομιμοποίηση από την κυβέρνηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών, κατόπιν υποβολής τους σε εξετάσεις προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις τους. Οι πλαστοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους αυτούς να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο Δημόσιο, καταλαμβάνοντας θέσεις τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει υποψήφιοι με πραγματικά προσόντα.
Επειδή:
· Είναι αδιανόητο στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για την χώρα, με την ανεργία στα ύψη και την αξιοκρατία να αναζητείται, να υπάρχει έστω και η υπόνοια να επιβραβεύεται η χρήση πλαστών δικαιολογητικών για πρόσληψη στο Δημόσιο.
· Έχουν δημοσιευθεί καταγγελίες, βάσει των οποίων κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων βρίσκονται σε λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ. Και είναι πράγματι ανεπίτρεπτο να γίνουν από την κυβέρνηση τέτοιοι διορισμοί αδιαφορώντας για τη διαφανή διεξαγωγή του διαγωνισμού, με την ίσοις όροις συμμετοχή των διαγωνιζόμενων στις διαδικασίες.
· Πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του φαινομένου των πλαστών τίτλων σπουδών, διότι αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που πλήττει το δημόσιο εκπαιδευτικό αγαθό, προκαλεί ανισότητες και αναπαράγει εστίες διαφθοράς και διαπλοκής.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Είναι στις προθέσεις σας να νομιμοποιήσετε μέσω εξετάσεων όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτοχοι πλαστών τίτλων σπουδών που τους έδωσαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να διοριστούν; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπίσετε το θέμα των πλαστών πτυχίων;
Μεγάλη συζήτηση γίνεται και στα social media σχετικά με το θέμα που έχει προκύψεi:
Υπόψη ότι πιθανή νομιμοποίηση προσλήψεων με ΠΛΑΣΤΑ πτυχία, είναι ποινικά κολάσιμη πράξη... @syriza_gr
— ₯ G_Kouskou (@gkouskou) 25 Μαΐου 2016
Η κυβέρνηση που θα έφερνε κάθαρση μόλις επιβράβευσε τη πλαστογραφία.
— Ουίνστον Σμιθ (@Ouinston) 25 Μαΐου 2016
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ: Όλοι μαζί στο βόθρο να κοιτάμε τα αστέρια.#πλαστά_πτυχία
ένας Εισαγγελέας δεν υπάρχει σ' αυτήν την χώρα; θα γίνουν εξετάσεις να νομιμοποιήσουν τους 2500 παράνομα διορισμένους με πλαστά πτυχία;
— Dr.Mylo ♐ ♐ ♐ (@gmylo) 25 Μαΐου 2016
Αυτοί που έχουν γνήσια πτυχία κ μεταπτυχιακά μπορούν να κάνουν χαρακίρι. pic.twitter.com/Bf4tY4wue7
— g_mix (@giannismixaili2) 25 Μαΐου 2016
Μην βιαστούμε να κατηγορήσουμε το κράτος για τις προσλήψεις με πλαστά πτυχία, μπορεί να έψαχναν υπαλλήλους που να ξέρουν καλό photoshop
— Costas Rizakis (@CostasRizakis) 25 Μαΐου 2016
Κατανοει ο @filis ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία τα έχουν πλαστογραφήσει οι ίδιοι ότι αυτό διώκεται ως κακούργημα;Θα τς επιβράβευσει γι αυτό;
— jean d'arc(adia) (@IKOKKINAKOU) 25 Μαΐου 2016