Γλύξμπουργκ: Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα

Γλύξμπουργκ: Δεν είμαι ο πρώην βασιλεύς, είμαι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα Facebook Twitter
25

Τη διάθεση του να επιστρέψει ως μονάρχης αν το ήθελε ο λαός αλλά όχι μέσω κάποιου κόμματος, γνωστοποίησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος χθες σε συνέντευξη του στον Σκάι, ενώ δεν απάντησε με σαφήνεια για τυχόν πολιτικά σχέδια του γιου του Νικόλαου.

Απόλυτος φάνηκε ως προς τον τίτλο του αφού τόνισε ότι δεν είναι τέως ή πρώην αλλά «ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, τελεία και παύλα».

Όταν ρωτήθηκε έχει λήξει το σενάριο της παλινόρθωσης είπε: «Δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Εγώ βλέπω την όλη υπόθεση αυτή να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτοί αποφασίζουν τί θέλουν, αυτοί αποφάσισαν 2 φορές αν θυμάμαι καλά, να επαναφέρουν τη βασιλεία αφού είχε φύγει. Τώρα αν τη θέλουν πάλι δικό τους δικαίωμα είναι».

Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε:  «Δε θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να πάρω τη βασιλεία πίσω, θα το κάνουν οι Έλληνες, εγώ δε θα το κάνω».

«Ούτε εγώ ούτε ο γιος μου θέλει να κατακτήσει την πολιτική. Δε νομίζω ότι αρμόζει , δεν είμαστε πολιτικάντηδες, δε ξέρουμε αυτή τη δουλειά».

Για το ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γύριζε ως μονάρχης απάντησε ότι «εγώ δε θα επιδιώξω αυτό. Δε πρόκειται να το κάνω, δηλαδή δε βλέπω ότι θα γίνει αξία στο λαό. Εάν γίνει μόνο του τότε θα το δεχθώ. Αλλά ποιός  είναι ο μηχανισμός να κάνει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει».

Σε ερώτηση για το αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα επέλεγε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον Παπανδρέου απάντησε ότι «εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα αλλά θα τα έκανα με μεγαλύτερη προσοχή».

Σε ερώτηση για το αν θα όρκιζε και πάλι την κυβέρνηση της χούντας είπε: «Οπωσδήποτε θα την όρκιζα, οπωσδήποτε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι μη ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στο άγνωστο και όταν λέω άγνωστο εννοώ ότι κανένας δεν είχε εξουσία εκείνη τη στιγμή, ο μόνος που είχε εξουσία εάν ήθελε να την ασκήσει ήμουν εγώ, αλλά και ποιός με άκουγε εκείνη τη στιγμή, ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά θα την όρκιζα την κυβέρνηση».

Στην ερώτηση, γιατί έφυγε μετά το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα, αντικίνημα αντί να δώσει μάχη κατά της Χούντας είπε ότι «εκείνη την εποχή εγώ σκεφτόμουν ότι έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα χωρίς να χυθεί αίμα». Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επειδή εκείνος έλεγχε αεροπορία και ναυτικό, πρότεινε στον αρχηγό της αεροπορίας να πετάξουν πάνω από την Αθήνα μαχητικά και να σπάσουν το φράγμα του ήχου. "Μου είπε ότι θα αποβάλουν οι έγκυες γυναίκες όταν γίνει αυτό και του είπε: Γιατί μου το λες, πρόκειται για την πατρίδα". Στη συνέχεια είπε ότι του είπαν επίσης ότι μπορεί να γκρεμιζόταν η Ακρόπολη και χαμογέλασε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο, όπως αποκάλυψε είχε συναντηθεί τυχαία στο αεροδρόμιο όταν ανέλαβε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Διάβαζε μια εφημερίδα και κατάλαβε ποιός ήμουν και του λέω δε θέλω να σε ενοχλήσω. Λέω τελειώστε τη εφημερίδα σας, εγώ περιμένω τη βαλίτσα και θα φύγω, και τότε κατάλαβε ποιός ήμουν και χαιρετηθήκαμε. Και μου λέει αν μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση, τί λένε οι ξένοι για την Ελλάδα. Οι προσπάθειες που κάνει είτε καλές είτε όχι υπάρχουν, δουλεύει σκληρά ο άνθρωπος δεν υπάρχει θέμα για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει. Τώρα εάν τον αφήσει ο λαός να το κάνει είναι άλλη υπόθεση. Μπορεί και όμως να μην έχουμε εκλογές οπότε θα έχει περισσότερο χρόνο μπροστά του».

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

18 σχόλια
Μαλιστα, αντιλαμβανομαι τα σχολια σας αλλα υπαρχουν καποια σημεια που θελουν προσοχη. Καταλαβαινω τις αντιδρασεις αλλα συζηταμε για εναν τιτλο. Απαντησε "δεν αποκαλουμαι βασιλευς των ελληνων, αλλα βασιλευς κωνσταντινος". Αλλο το ενα αλλο το αλλο. Και το αρθρο ειναι μεροληπτικο και δεν αναφερει επακριβως την προταση-φανταζομαι για προφανης λογους. Οποιοσδηποτε τιτλος δυστυχως δεν αφαιρειται, αφαιρειται μονο το αξιωμα και καλως αφαιρεθηκε. Για τα υπολοιπα σχολια θα αναφερω τα εξης, χωρις να ειμαι φιλοβασιλικος αλλα ενας αντικειμενικος πολιτης. Γεννηθηκε στη χωρα, πηγε σε ελληνικο σχολειο. Πηγε και στρατο, δεν φανταζομαι οι συνδικαλιστες οι γιοι τους και τα βουλευτοπαιδα να κανουν πιο σκληρη θητεια, αν πηγαινουν καν στο στρατο! Οσο για τα ελληνικα σιγα μην τα μιλανε καλυτερα οι υπολοιποι δημοσιοι λειτουργοι. Και για το θεμα της δουλειας. Ηδη η απαντηση η δουλεια του πολιτικου απαξοιει την θεση των πολιτικων. Και ποιος ξερει να κανει δουλεια μια που το ρωτατε απο το συνδικαλιστικομανι το οποιο μας κυβερναει χρονια τωρα???? Ναι ειμαι εργαζομενος και σιχαινομαι ολους τους αεργους αναγωγους αμορφωτους που εκφραζουν την αποψη τους μεσα και εξω απο την βουλη και αποφασιζουν για την "πλειοψηφια" κ "δημοκρατια".
Κοιταζει τον εαυτο του στα νερα της πισινας στο Πορτο Χελι και δεν τον αναγνωριζει. Μια φωνη ακουγεται απο ψηλα να του λεει: "Κωσταντινε με ξεχασες,ξεχασες ποιος εισαι. Κοιτα τον εαυτο σου, εισαι ενα τιποτα και δεν σου αξιζει. Να παρεις την δικη σου θεση στο κυκλο της ζωης. Θυμησου...ποιος εισαι. Γινε Βασιλιας,εσυ το δικαιουσαι. Θυμησου...ποιος εισαι. Θυμησου...ποιος εισαι...ποιος.. ..εισαι..."Μην αγχωνεσαι Γλυξμπουργκ...Χακουνα Ματατα.
Άλλο πράγμα η ιδιότητα άλλο ο θρόνος. Στη ιδιότητα είναι βασιλιάς και αυτή δεν αλλάζει μέχρι την ημέρα του θανάτου του. Δεν είναι όμως βασιλιάς της Ελλάδος επειδή ο θρόνος της Ελλάδος έχει κυριχθεί έκπτωτος. Δεν χρειάζεται να είσαι πυρινικός επιστήμονας για να το κατλάβεις αυτό. Στη δυτική Ευρώπη αυτά τα έχουν λύσει εδώ και αιώνες είτε πρόκειται για χώρες με βασιλευόμενη δημοκρατία είτε πρόκειται για προεδρευόμενες δημοκρατίες. Και ξέρετε γιατί; Απλά οι άνθρωποι δεν έχουν κόμπλεξ.
Σωστά γιατί χρειαζόμαστε ακόμα έναν στο στυλ Προέδρου της Δημοκρατίας (αυτός θα ήταν Βασιλιάς) να έχει μόνο τυπικό και θεσμικό ρόλο και να πληρώνεται ένα σκασμό λεφτά από το δημόσιο.
Οι αντιδράσεις που διάβασα στα σχόλια αποδεικνύει για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Ανεξάρτητα από τα ιστορικοπολιτικά, στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει δίκαιο. Άλλωστε δεν είπε τίποτα κακό. Είτε μας αρέσει είτε όχι ο άνθρωπος ήταν και είναι βασιλιάς. Είναι πρώην βασιλιάς της Ελλάδας, αλλά παραμένει βασιλιάς και τα τέκνα αυτού πρίγκιπες, τα οποία θα εξαλουθούν να θεωρούνται τέτοια και μετά το θάνατο του καθώς επειδή δεν υπάρχει βασιλεία στην Ελλάδα δεν μπορεί ο πρωτότοκος γιος του να αναγορευθεί σε βασιλιά. Είναι δικαίωμα του να αυτοπροσδιορίται όπως θέλει, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή είναι και η συνήθης διπλωματική πρακτική σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε στη χώρα ούτε στο καθένα από εμάς. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία ορισμένων πάνω στο ζήτημα
Ένα πράγμα έχουμε καταφέρει σ' αυτή τη ρημάδα τη χωρα ,όοολα αυτά τα χρόνια και το κρατήσαμε ανλλοίωτο. Διώξαμε εντελώς οτιδήποτε βασιλικό και μοναρχικό. Πιθανότατα είμαστε η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που δεν έχει ούτε γαλαζοαίματους, ούτες τέτοιες αηδίες. Είναι το μόνο μας κατόρθωμα και είναι ένα από τα πράγματα που μας διαφοροποιεί σχεδόν απ όλους τους άλλους Ευρωπαίους που λίγο πολύ κάτι κρατάνε από αυτό το θεσμό, έστω και διακοσμητικά. Δεν έχουμε βασιλιάδες κύριοι. Και δεν θέλουμε να αποκ΄τησουμε ποτέ ξανά. Αντίο κύριε Γλυξμπουργκ.
Εκατσα και ειδα ολη την συνεντευξη.Χρειαζοταν προσπαθεια αλλα την εκανα.Τα περι του τιτλου "Βασιλευς"και οι επ'αυτου αποψεις του τεως ειναι το λιγοτερο ενδιαφερον απ'ολα.Τα ενδιαφεροντα ειναι αλλα.Πρωτον το οτι ενας ανθρωπος εμφανεστατα χαμηλης νοημοσυνης ,κατασταση την οποια φαινεται να εχει επιδεινωσει η ηλικια,"δολοφονουσε"επι δυο ωρες την ελληνικη γλωσσα ,συντακτικα και εννοιολογικα,εντελως ανενοχλητος.Απο του 'εξαιρετικα διακριτικους'παρουσιαστες εννοω.Θυμιζω οτι ο "Αναξ" δεν αποφοιτησε απο αγγλικο σχολειο,αλλα απο την Σχολη Αναβρυτων.Μετ'επαινων !Δευτερον το οτι πηγαινε απο το ενα κραυγαλεα αυταποδεικτο ψευδος στο αλλο,επισης ανενοχλητος.Με πιο χαρακτηριστικο το οτι ωρκισε την Χουντα -προσφεροντας της "νομιμοποιηση" εντος και εκτος Ελλαδος- ως κυβερνηση για να μην γινει "εμφυλιος" αφου μεγαλο μερος των ενοπλων δυναμεων δεν ηταν με το μερος της,αλλα μετα απο μερικους μηνες εκανε εκεινο το αποπτυχημενο κινημα-οπερεττα διοτι δεν αντεχε αλλο να μην υπαρχει Δημοκρατια στην χωρα ! Ξερετε,αυτη που ειχε καταλυθει με την δικη του υπογραφη !Εξαιρετικα ενδιαφεροντα και διασκεδαστικα πραγματα δηλαδη ! Οπως ,αλλωστε,και η εξαιρετικα σχεδιασμενη,σχεδον "καλλιτεχνικη"θα ελεγα ,δομη των ερωτησεων-η της απουσιας αυτων-των ομολουγουμενως πανεξυπνων κ.κ.Κοσιωνη και Ππαπαχελα !
Λάμπρο, τέτοιες συνεντεύξεις για να δοθούν πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν κάποια όρια και κάποια θέματα ταμπού, αλλιώς η συνέντευξη δεν δίνεται. Και αν πιστεύεις ότι θα κόψει νούμερα, βάζεις νερό στο κρασί σου. Εδώ όχι ο πρώην, η Λιάνα Κανέλλη πχ πριν από μια συνέντευξη, έχει την βοηθό της που ενημερώνει ότι εάν αναφερθεί το ότι είναι λεσβία, η συνέντευξη ακυρώνεται.
Αγαπητε xouftalo δεν χρειαζεται να προσπαθησεις για να με πεισεις.Εχοντας αλλωστε προσωπικες εμπειριες επι του θεματος μπορω να σου πω οτι υπηρξαν αρκετες"συνεντευξεις" οχι απλα "συμπεφωνημενου περιεχομενου",αλλα των οποιων οι ερωτησεις ειχαν δοθει γραμμενες ,μια προς μια,στον σταθμο,στον παρουσιαστη,απο το επιτελειο του "προβεβλημενου συνεντευξιαζομενου" !Αυτο ομως δεν αναιρει το γεγονος οτι η συγκεκριμενη διαδικασια δεν εχει καμμια σχεση με την δημοσιογραφικη εργασια και η συνεντευξη δεν ειναι παρα μια καλοπροβαρισμενη παρασταση.Θεματα οπως ταυτο της Κανελλη ειναι προσωπικα,και μπορει να αποκλεισθουν απο μια συζητηση.Το να λεει ομως ο "Αναξ"οτι το ο'τι επραξε με την χουντα το εκανε για το καλο του λαου του (!)και της δημοκρατιας και οτι αυτος δεν ειχε καμμια σχεση η γνωση γυρω απο την προετοιμαζομενη χουντα των στρατηγων την οποια προλαβαν οι Απριλιανοι,δεν αποτελει "ιδιωτικη υποθεση".Προκειται για πληρη, και πλειστακις αποδειχθεισα,παραποιηση της ιστοριας.Ε,το να μην εχει δυναμικο αντιλογο απο τους 'δημοσιογραφους"σε αυτες τις τερατολογιες αποτελει συνδρομη σε προσπαθεια ριζικης διαστρεβλωσης της ιστοριας για λογους "ιδιου ωφελους".Δεν αποτελει,επ'ουδενι,δημοσιογραφια.
Συμφωνώ, Λάμπρο. Δεν στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων του επαγγέλματος, οι δημοσιογράφοι που αφήνουν τέτοια τέρατα να εκστομίζονται και απλά κουνάνε το κεφάλι. Πρέπει να κάνουν την ερώτηση. Από την άλλη εάν βγάλουν τη φήμη ότι βαράνε αλύπητα τους συνεντευξιαζόμενους τους, θα μείνουν πολύ γρήγορα χωρίς συνεντευξιαζόμενους. Μία λύση είναι να κάνει πριν ή μετά, ένα προσωπικό σχόλιο ο δημοσιογράφος. Πάντως και ο Κωνσταντίνος και ο Μητσοτάκης, ως οι μόνοι επιζώντες της αποστασίας και του πραξικοπήματος, έχουν προσπαθήσει παραπάνω από μία φορά να διαστρεβλώσουν προς όφελος τους την ιστορία. Τα λόγια όμως μένουν και κρίνονται καταλλήλως. Κλείνω λέγοντας πως όταν είσαι λεσβία βουλευτής και ψηφίζεις κατά του συμφώνου συμβίωσης των ομοφυλόφιλων, σαφώς και το εν λόγω θέμα παύει να είναι προσωπικό. Είναι εντελώς πολιτικό.
Αγαπητε xouftalo δεν ξερω αν ανεφερες τυχαια τον Κωνσταντινο Μητσοτακη,αλλα αποτελει μια απο τις χειροτερες περιπτωσεις "συνεντευξιαζομενου".Διοτι,περαν των αλλων "χαρακτηριστικων"του,εχει και μια σπανια 'συνηθεια".Να αναφερεται σε προσωπικες συζητησεις του με ΝΕΚΡΟΥΣ πολιτικους ,και δη αντιπαλους του,παραθετοντας 'ρησεις τους" οι οποιες ειτε ειναι υμνητικες γι'αυτον ,ειτε τον δικαιωνουν πληρως σε οτιδηποτε μπορεις να φαντασθεις.Τον εχω ακουσει να αναφερεται σε δηθεν 'ιδιωτικες συζητησεις"του με τον Γεωργιο Ππανδρεου,με τον Ανδρεα Παπανδρεου,με τον Κωνσταντινο Κραμανλη και με οποιον αλλο διασημο νεκρο φαντασθεις λεγοντας,κυριολεκτικα,οτι του εχουν πει τα πλεον απιστευτα,τα οποια ,ολως τυχαιως,ειναι ολα υπερ του ιδιου και κοντρα με ολη την γνωστη ιστορια του !Ε,σε καμμια απο αυτες τις 'συνεντευξεις'δεν βρεθηκε ενας απο τους -προσεκτικα επιλεγμενους,βεβαια-"δημοσιογραφους" να του πει το αυτονοητο.Οτι δεν μπορει να αναφερεται σε ιδιωτικες συζητησεις με νεκρους αφου αυτοι ειναι αδυνατον να τον διαψευσουν.Σε αυτη την "ποιοτητα δημοσιογραφιας'αναφερθηκα,βεβαια,οπως καλα καταλαβες κι εσυ.
Δεν ξέρω αν διευκρινίστηκε στη συνέντευξη και το αναφέρω εδώ λόγω του τίτλου του άρθρου: κρατάει το "βασιλεύς" ως μέρος της ταυτότητάς του, αντί επωνύμου (το Γλύξμπουργκ λανθασμένα έχει επικρατήσει, ο οίκος Γλύξμπουργκ έχει πολλές οικογένειες που φέρουν ενεργούς τίτλους αλλά ως επίθετο δεν υφίσταται). Οπότε δε δηλώνει αξίωμα, ούτε εξουσίες (πολύ περισσότερο, αφού δεν έχουμε βασιλεία) αλλά είναι μέρος της ταυτότητας.
Να πούμε εδώ και κάτι άλλο, γουστάρουμε δεν τον γουστάρουμε. (Εγώ, δεν) Εδώ, ο κάποιος ένας, γίνεται έξι μήνες πρόεδρος του συλλόγου μπακαλιαριλέων "Η Μέριμνα" και τον φωνάζουν όλοι εφ όρου ζωής πρόεδρο. Αυτός που υπήρξε συνταγματικά και με τον νόμο ο Πρώτος Πολίτης της χώρας πως να τον λέμε; Κώτσο; Επί του τυπικού, (αν και είναι πονηρίδης) έχει δίκιο. Και τον Καραμανλή, πρόεδρο τον αποκαλούν στη ΝΔ και δεν απειλείται ο Κυριάκος. Αλίμονο στη δημοκρατία που φοβάται έναν πρώην τίτλο. Ας τον αποκαλούμε ο Βασιλεύς. Αλλά μόνο γι αυτόν, επειδή βασίλεψε. Τα τέκνα του, ούτε πρίγκηπες (άσε που είναι κακά λόγια αυτά) ούτε διάδοχοι ούτε τίποτε. Ο Πετράν κι ο Νικόλας. Και άμα τους αρέσει. Και να διαλέξουν ένα επίθετο, να τελειώνουμε.
Μα τι λέει κι αυτός!Οι Έλληνες αποφάσισαν με δημοψήφισμα ότι δεν γουστάρουν βασιλεία κι ευτυχώς ήταν από εκείνα τα δημοψηφίσματα που δεν παρερμηνεύτηκαν.Κυρ Κώστα είσαι πρώην κι έτσι θα παραμείνεις, κι όλο σου το σόϊ που ποζαρει σε posh περιοδικά ως "πρίγκηπες" και "πριγκηποπούλες" of Greece να μας αδειάσετε επιτέλους τη γωνιά!
«Ούτε εγώ ούτε ο γιος μου θέλει να κατακτήσει την πολιτική. Δε νομίζω ότι αρμόζει , δεν είμαστε πολιτικάντηδες, δε ξέρουμε αυτή τη δουλειά». Ποια δουλειά ξέρει; Σε ερώτηση για το αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα επέλεγε να μην οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον Παπανδρέου απάντησε ότι «εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε θα τα έκανα σήμερα αλλά θα τα έκανα με μεγαλύτερη προσοχή»Τα έκανε ρόιδο και αντί να πει έκανα λάθος, λέει για μεγαλύτερη προσοχή.Μας έμεινε βέβαια και ένα καλό βιβλίο (χαμένη άνοιξη) εξαιτίας του μαγειρέματος που είχε μάθει καλά στο παλάτι.