Γεροβασίλη: Πιθανό δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογικό νόμο

Γεροβασίλη: Πιθανό δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος και εκλογικό νόμο Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
8

Ανοικτό το ενδεχόμενο μέχρι και δημοψηφίσματος για το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο άφησε κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να τεθούν σε δημοψήφισμα, ώστε να μπει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα ή ακόμη και του εκλογικού νόμου, είπε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος, και με τα κόμματα αλλά και με την κοινωνία για τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στις πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε για το θέμα αυτό στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας με δημοψήφισμα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Για το αν θα περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η πρόταση μας θα κατατεθεί σε διάλογο και πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο», είπε και θύμισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και θα κλείσει στην επόμενη. «Ο χρόνος είναι συνεπώς μπροστά μας για να συζητηθούν όλα αυτά», προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, και φορείς και πολίτες. «Βεβαίως απαιτείται ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος θα γίνει διότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Σαν το βιβλίο του Παπαχελά: "Ο δεύτερος βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας" Δεν είναι δουλειά του λαού να επικυρώσει κανένα Σύνταγμα. Δεν έχει την γνώση. Αυτά είναι λαϊκισμοί. Και ονειροφαντασιώσεις για αμεσοδημοκρατίες. Τα Συντάγματα θα πρέπει να έχουν όραμα και προοπτική να είναι λειτουργικά στο μέλλον. Δεν είναι να τα εγκρίνει καμία κυρα Τούλα από την Καλαμαριά. Δεν το λέω ρατσιστικά ή ελιτίστικα, αλλά το σύνταγμα μίας χώρας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της λειτουργίας της δημοκρατίας σε αυτήν. Ποιοι να το εγκρίνουν δηλαδή; Οι ζήτω τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, οι ψεκασμένοι, οι χρυσαύγουλοι, οι μένουμεευρώπη ότι και να συμβεί, οι χορευταράδες του "Όχι"; Τα Συντάγματα πρέπει να τα ετοιμάζουν συνταγματολόγοι, να τα επεξεργάζονται επιτροπές αρμοδίων επιστημόνων και να τα ψηφίζουν βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο. Έλεος πια.
Αντί για δημοψήφισμα, δεν μαζευόμαστε όλοι να καταθέσουμε ο καθένας από ένα δικό του Σύνταγμα; Μετά θα συσταθεί επιτροπή (με το αζημίωτο) να τα συμπτύξει σε ένα. Μην κουράζονται κιόλας τα καμάρια της κυβέρνησης με αυτά τα ευτελή θέματα, δεν είναι να πεις ότι τους ψήφισε κάποιος για να παίρνουν αποφάσεις.