Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Facebook Twitter
5

Ο ωκεανολόγος μηχανικός Brennan Phillips ηγήθηκε μιας επιστημονικής αποστολής στα απομακρυσμένα νησιά του Σολομώντα αναζητώντας ίχνη υδροθερμικής δραστηριότητας. Αυτό που ανακάλυψαν ξεπέρασε κάθε φαντασία τους.

Μέσα στο τοξικό και αφιλόξενο περιβάλλον του υποθαλάσσιου ηφαιστείου ανακάλυψαν ίχνη ζωής, μέχρι και ζωντανούς καρχαρίες που έδειχαν να μην επηρεάζονται καθόλου από τις εχθρικές συνθήκες.

Η βασική κορυφή του ηφαιστείου που ονομάζεται Kavachi δεν εξερράγει κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, γεγονός που επέτρεψεε στους επιστήμονες να ρίξουν στον κρατήρα διάφορα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μίας υποβρύχιας κάμερας για λήψεις σε μεγάλο βάθος.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό αποκάλυψε διάφορες μορφές ζωής όπως ψάρια, μέδουσες, αλλά και δύο διαφορετικά είδη καρχαριών, σφυροκέφαλους και λείους καρχαρίες (σ.σ. Καρχαρίνος ο δρεπανόμορφος).

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Ειδικά όταν δουλεύεις σε βαθιά νερά. Όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις, τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα», τόνισε ενθουσιασμένος ο Philips που πρόσθεσε: «Ένα από τα βίντεο μέσα από τον κρατήρα του Kavachi δείχνει μία ομάδα από μέδουσες μέσα στο ηφαίστειο που μοιάζουν πλήρως εγκλιματισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποια λυθρίνια και άλλα μικρά ψάρια. Στο τέλος του βίντεο εμφανίζονται στην κάμερα πολλοί καρχαρίες. Τώρα θέλω να περάσω τα επόμενα χρόνια μελετώντας τους ώστε να ανακαλύψω γιατί συμβαίνει αυτό».

Με στοιχεία από το National Geographic

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM