Θεσσαλονίκη: Ρομπότ θα εντοπίζει πότε μια οδική σήραγγα χρειάζεται επισκευές

Θεσσαλονίκη: Ρομπότ θα εντοπίζει πότε μια οδική σήραγγα χρειάζεται επισκευές Facebook Twitter
1

Αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενες φθορές ή ρωγμές στα ενδότερα των οδικών σηράγγων μπορεί να δίνει το ρομποτικό σύστημα αυτόνοµου ελέγχου, το οποίο δοκιμάστηκε επί 17 ημέρες κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, υπό την εποπτεία τής ομώνυμης εταιρείας.

Πρόκειται για σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του τριετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ROBOSPECT, του οποίου οι τελικές δοκιμές πεδίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη σήραγγα Μετσόβου της Εγνατίας Οδού, ενώπιον οµάδας αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας.


Το τελικό ροµποτικό σύστηµα αποτελείται από τετράτροχο όχηµα µε αρθρωτό βραχίονα, που κινείται αυτόνοµα εντός της σήραγγας και εκτελεί προκαθορισµένες ή αυτόνοµες αποστολές ελέγχου της τελικής επένδυσης της σήραγγας: Φωτογράφησης µε σύστηµα τεσσάρων καµερών, σάρωσης µε συσκευή laser, µέτρησης µε εξελιγµένη συσκευή υπερήχων του εύρους και βάθους ρωγµών.

Τα ευρήµατα του ελέγχου (φωτογραφίες, µετρήσεις κ.λπ.) µεταδίδονται ασύρµατα κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων και διενεργείται αυτοµατοποιηµένη αξιολόγηση/αναγνώριση φθορών/ρωγµών και αναλυτική αξιολόγηση της δοµικής επάρκειας της σήραγγας (βάσει της παραµόρφωσης και των ρωγµών της).

Το σύστημα αναπτύχθηκε από εταιρείες ροµποτικής, τεχνικές εταιρείες και πανεπιστηµιακά ιδρύµατα από πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ οι δοκιμές και οι έλεγχοι έγιναν υπό την ευθύνη και µε την υποστήριξη της ΕΓΝΑΤΙΑ Ο∆ΟΣ ΑΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το τριετές έργο, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή 3,3 εκατ., ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παπαζάχος για Σαντορίνη:

Ελλάδα / Παπαζάχος για ηφαίστειο Σαντορίνης: «Να το συνειδητοποιήσουμε ότι κάποια στιγμή η έκρηξη θα συμβεί»

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή σεισμολογίας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Η Παρακολούθηση του Ηφαιστείου της Σαντορίνης και η Πρόσφατη Σεισμο-Μαγματική Κρίση: Τι έγινε, τι συμβαίνει, τι να περιμένουμε» στο ΑΠΘ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Για μεταγραφή στην Α.Ε. Άλπεων το βλέπω το ρομποτάκι.Αφού εδώ έχουμε μόνο το τούνελ της περιφαρειακής-μήκους 25-30 μέτρων- και μέρα παρά μέρα γίνονται ατυχύματα και νεκρώνει όλη η περιφαρειακή.