ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τι ξέχασε ο (φίλος) Άγγλος

Facebook Twitter
4

Freddie

Γι’ αυτό δεν είναι να πιστεύεις στα μεγάλα λόγια και τα μυξοκλάματα και «κοριτσάκι μου, εγώ που σ’ αγαπάω και σε υπολήπτομαι» και τρίχες κατσαρές, συγνώμην κιόλας, αλλά έτσι είναι...

Όσα ήθελες θυμήθηκες, φίλε Άγγλε, και στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών και στην Τελετή Λήξης φυσικά, που όποιο θέμα ή φάτσα της σύγχρονης ιστορίας (σου) ήταν ή πολύ «τζιζ» ή «απαπά, και τι θα πει κόσμος!» το παράχωσες κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας και όλα καλά.

Μούγκα για τη Θάτσερ. Κου-βέ-ντα! Και για τη Λαίδη Ντι, την «πριγκίπισσα της καρδιάς μας» κι άλλες τέτοιες κλαψοτσιριμόνιες, λέξη! Όποιος το έκλαψε το “England’s Rose” στην κηδεία του, έχει καλώς, οι υπόλοιποι κλάψτε σπίτια σας.

Σαίξπηρ; Τα πάνω πάνω και τα απολύτως κατανοητά, διότι τώρα πού να ψάχνεις για σάπια «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», άσε που τα ‘χε πει ο ποιητής ότι «από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο, όμως, στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια» και φοβήθηκαν οι Αγγλοσάξονες μη γίνουν συνειρμοί (εύκολο!).

Και έτσι, τη βγάλαμε και στο «άνοιξε» και στο «κλείσε» με ολίγον από “Beatles”, με «Τζέιμς Μποντ» - Ντάνιελ Γκρεγκ (διότι αν είχες γόνατα, κυρ διοργανωτά μου, θα εδύνασο να κουβαλήσεις τον Σερ Σον Κόνερι, αλλά που!), με κασκαντεριλίκια να απογειώνουν το τσαντάκι της βασιλίσσης Ελισσάβετ – που ο Θεός την σώζει χρόνια και καιρούς από πολλά, από το ξέφτιλο όχι – και με Μίστερ Μπιν και μίστερ Μπέκαμ, που να ‘ναι καλά οι άνθρωποι, αλλά πέρα από την πλάκα, δεν είναι αυτή η ιστορία της Αγγλίας.

Μια ιστορία, κεφάλαια της οποίας, για το συγκεκριμένο σιρκουί, γίνανε καταπιτά και πήγαν αμάσητα, διότι μπορεί να μη θες να θυμάσαι «οικεία κακά», μπορεί να ξεχνάς το ατέλειωτο ρομαντζοθρίλερ που έγραψε η Νταϊάνα στο κατώφλι των Ουίνδσορ, δεν γίνεται όμως να ξεχνάς τη Θάτσερ.

ΘΑΤΣΕΡ

Στα τόσα ράντζα, με τα οποία γέμισε το ολυμπιακό σύμπαν, με τους ασθενείς – χορευτές, θα μπορούσες, έστω, να κάνεις μια αναφορά, ακόμη κι αν είσαι «διχασμένος» για την κυρία “Milk Snatcher”, που πάντως τα πήγαινε καλά με το Στέμμα, ε, και που κάτι έκανε με τους Χούλιγκανς, πάτησε (τρελό) πόδι με τα Φώκλαντ, αν και βαθιά αντικοινωνική προσωπικότις. Ακόμη και γι’ αυτό θα μπορούσες να την αναφέρεις, (φίλε βρετανέ).

Κι αφού το έπιασες από τη γέννα του το πράμα, αλλά μας πέθανες στο ιστορικό σλάλομ και τους κομπάρσους, πλην όμως δεν ήθελες να θυμάσαι πολλά για τα πολιτικά σου κι αφού τον Σαίξπηρ τον έφερες ίσα για να ξεσκονίσει τις κερκίδες, γιατί πας και (μου) ξεχνάς τον Νεύτωνα που σου έμαθε τι εστί να πέφτεις; Ή μήπως η βαρύτητα σου πέφτει λίγη;

Και μετά από τόσο Ντίκενς, Κόναν Ντόιλ, τόσο Κίπλινγκ, Τόλκιν και Πίντερ, καλά βρε μάνα μου, εσένα μόνο η «μαμά» του «Χάρι Πότερ» σου ‘μεινε και την έβαλες να σου διαβάζει τα παιδιά βραδιάτικα με τα τελώνια να εισβάλουν στο στάδιο;

QUEEN 2

Όσο για το closing ceremony, συγνώμη πάλι, αλλά σε κουτσο-έσωσαν κυριολεκτικά απ’ τον τάφο ο Τζων Λένον και ο Φρέντι Μέρκιουρι (που πήγες και μου ‘χωσες την Jessie J δίπλα στον Μπράιαν Μέι να μη φτάνει τις κορώνες του μακαρίτη στο “We will rock you” ούτε για –βρετανικό – αστείο και να κωλοχτυπιέται τάχα μου δήθεν «το ζω εγώ τώρα αυτό, αρχαίο πνεύμα αθάνατο, yeah!»),  φόρτωσες την Άννι Λένοξ στο πειρατικό, τους Pet Shop Boys στα ποδήλατα, τις Spice Girls στα ταξί και «καθάρισες». Κυριολεκτικά. Σε «καθάρισαν» με σκούπες, φαράσια και σκουπιδοτενεκέδες οι “Stomp”, που εθελοντές ξε-εθελοντές ήταν οι μόνοι «κουρδισμένοι», γιατί κατά τα λοιπά, αλλού τα πόδια, αλλού τα χέρια, ακριβώς όπως στις παμπ μετά από τρία καφάσια μπύρες.

Να λες, πάλι καλά δηλαδή, που υπήρχε κι αυτό το κακό παιδί, ο "Mr Freedom" και κεφάρατε λίγο, ειδάλλως μόνο το νάιλον κέφι των εθελοντών θα σου είχε μείνει.

Φοβήθηκες τους Τυδώρ και τα του Ουίνδσορ μη και σε πουν φιλοβασιλικό (που είσαι), τον Τσώρτσιλ τον έκανες «λάστιχο» απ’ τον φόβο σου μη σκοντάψεις σε διπλωματικά παύλα πολιτικά μουδιάσματα και έτσι, (νομίζεις ότι) δεν δυσαρέστησες κανέναν, διότι είσαι progressive pop χαρακτήρας και έκανες και οικονομία.

ΤΣΩΡΤΣΙΛ

Που έλα, πες την αλήθεια, έτσι και τεκνοποιήσει με το καλό η Kate, για τη βάφτιση περισσότερα θα ξοδέψεις! Αλλά θα μου πεις, σ’ αυτά είστε μανούλες. Το Αββαείο του Ουεστμίνστερ και τα οξυκόρυφα του να στέκουν καλά κι από καλογέρους!

FATBOY SLIM

Η υπόλοιπη Ευρώπη λέει ότι τόσα μπορούσες, τόσα έκανες. Ο δικός σου ποιητής το ‘χει πει αλλιώς: “You abilities are too infant-like for doing much alone” (Shakespeare's  Coriolanus - 2.1.36). Και πού να τρέχεις τώρα να τον διαψεύσεις και να τον πείσεις ότι έχεις κουλτούρα – που έχεις – αλλά άνθρωπος είσαι και έχεις αδυναμία στον FatBoy Slim και τα χταπόδια.

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Δεν ήξερα ότι η τελετή έναρξης/λήξης των ολυμπιακών αγώνων είναι διαγώνισμα στην ιστορία εφ' όλης της ύλης, να τι μαθαίνει κανείς... :)Μπορεί να ήθελαν να βάλουν μόνο προσωπικότητες που δεν "τάραξαν" καθόλου "τα νερά", υπό το αίσθημα του ολυμπιακού πνεύματος και της ειρήνης. Παράδειγμα: Καλοί οι υπόλοιποι συγγραφείς, αλλά δεν στεκόταν όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός (όπου δύναται) έξω από τα βιβλιοπωλεία πριν ακόμα αυτά ανοίξουν, για να αγοράσουν τα βιβλία τους.
Απορώ γιατί κάποιος ο οποίος είναι τόσο έκδηλα άσχετος με το θέμα δε διστάζει να γράψει ενα κείμενο για αυτό.Δε θα μπω στη διαδικασία να αποδομήσω τα τόσα πολλά λάθη, απλά θα αρκεστώ σε 2 παρατηρήσεις:1. Η αφήγηση ιστορίας είναι πάντα (μα πάντα) επιλεκτική. 2. Επι του προκειμένου, η Έναρξη, όχι μονό δε θεωρήθηκε φιλοκαθεστωτική (απο τόσους αιώνες Μοναρχίας, ο μόνος χώρος/ χρόνος που αφιερώθηκε ήταν ενα 5' χιουμοριστικο βίντεο), αλλά σχολιάστηκε απο Άγγλους ως πολύ 'αριστερή'. Καλημέρα!