Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί από μόνη της, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αποτελεί, μεγάλη τιμή για έναν αθλητή και τη χώρα που εκπροσωπεί.
Στα 120 χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων λοιπόν, οι χώρες που έχουν κατακτήσει χρυσό μετάλλιο είναι δεκάδες. Αναλογικά με τον πληθυσμό, την οικονομική ευμάρεια, την κυβερνητική πολιτική και την επιρροή στο διεθνές γίγνεσθαι, προκύπτουν και οι αριθμητικές διαφορές των χωρών, αναφορικά με την κορυφαία διάκριση σε αθλητικό επίπεδο.
Για παράδειγμα, στο Ρίο οι ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 1.000 χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως υπάρχουν και τέσσερις χώρες που κατέκτησαν για πρώτη φορά την ύψιστη διάκριση στο Ρίο, βγάζοντας τους συμπατριώτες τους στο δρόμο για να πανηγυρίσουν.
Μία από τις σημαντικότερες εκπλήξεις στους Αγώνες του Ρίο είναι η επικράτηση της Μόνικα Πούϊγκ στο τένις. Η νεαρή Πορτορικάνα επικράτησε στον τελικό της Γερμανίδας Ανζελίκ Κέρμπερ και έγραψε Ιστορία, αφού έγινε η πρώτη αθλήτρια της χώρας της που κατακτά χρυσό μετάλλιο, προκαλώντας συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας στους περίπου 3,5 εκατομμύρια συμπατριώτες της.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, μία άλλη νεαρή, η 25χρονη Μαλίντα Κελμέντι, έκανε γνωστό στους Ολυμπιακούς κύκλους, το Κόσοβο. Η βραχύσωμη πρωταθλήτρια του τζούντο κατέκτησε το χρυσό στην κατηγορία των -52 κιλών, με αποτέλεσμα να θεωρείται «ηρωίδα» στην πατρίδα της και να αποτελεί πρότυπο για την νεολαία της χώρας, που αριθμεί λιγότερους από δύο εκατομμύρια κατοίκους. «Ήθελα πάντα να δείξω στον κόσμο ότι το Κόσοβο δεν είναι μόνο μία χώρα που γνώρισε τον τρόμο του πολέμου», δήλωσε λίγο μετά την απονομή η Κελμέντι.
Η τρίτη χώρα που πήρε το «παρθενικό» χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι τα νησιά Φίτζι χάρη στην καταπληκτική ομάδα που διαθέτουν στο ράγκμπι. «Είμαστε όλοι υπερήφανοι που καταγόμαστε από τα Φίτζι. Οι νέοι γιορτάζουν τρεις ημέρες», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της χώρας, Βόρετζ Μπαϊνιμαράμα.
Τέλος, μετά από 15 παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το Βιετνάμ κατάφερε επιτέλους να μπει στον κατάλογο με τους κατόχους χρυσού μεταλλίου, χάρη στις επιδόσεις του σκοπευτή Χοάνγκ Ξουάν Βιν, ο οποίος πρώτευσε στο αγώνισμα των 10 μέτρων με αεροβόλο πιστόλι.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια