"Φωτιά" στην Ε.Ε. βάζει η πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs

"Φωτιά" στην Ε.Ε. βάζει η πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs Facebook Twitter
4

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναθεωρήσει τον κώδικα δεοντολογίας μετά την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Goldman Sachs, σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt.

 

«Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τον κώδικα συμπεριφοράς ώστε να γίνει σαφέστερο τι επιτρέπεται να πράττουν οι πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώην ευρωπαίοι επίτροποι», δηλώνει στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς.

 

Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διέταξε την Κυριακή έρευνα σχετικά με το εάν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρέβη τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ με τον διορισμό του στην αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs, όπου θα προσφέρει τις συμβουλές του σχετικά με το Brexit.

 

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Στην ερώτηση σχετικά με το αν ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΕ είναι υπερβολικά χαλαρός, ο Μάρτιν Σουλτς απαντά: «Δεν είναι αρκετά σαφής. Είναι φυσικό όταν ένας πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψάχνει για δουλειά...κανείς δεν έχει πρόβλημα αν γράφει βιβλία ή διδάσκει σε πανεπιστήμιο. Αλλά είναι περίεργο που ο Μπαρόζο θέλει να συμβουλεύει την μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα σε θέματα Brexit».

 

Ο Μπαρόζο κατηγόρησε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για «διακριτική μεταχείριση» μετά το άνοιγμα της έρευνας, η οποία για τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν δεν συνάδει με την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε σε άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής.

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το αξιοσημειωτο δεν ειναι οτι ολοι αυτοι οι οποιοι παριστανουν,ως πολιτικοι,τους αδεκαστους ελεγχοντες τα πεπραγμενα των διεθνων χρηματοπιστωτικων κολοσσων μολις αποχωρησουν απο την πολιτικη καταλαμβανουν υψηλες -και εξαιρετικα υψηλα αμοιβομενες-θεσεις στους κολοσσους τους οποιους μεχρι χθες ..."ελεγχαν".Το αξιοσημειωτο ειναι οτι στην μια πλευρα του Ατλαντικου αυτο θεωρειται,απο πολλων ετων,φυσιολογικοτατο,και τωρα αρχιζει να "καλλιεργειται" αυτο το σκεπτικο και στην αλλη.Στην Ευρωπη.Το οποιο ασφαλως και ειναι απολυτα φυσιολογικο μεσα στα πλαισια του παγκοσμιοποιημενου πλεον,και αμειλικτου εχθρου των εννοιων "κρατικη" και"αιρετη" εξουσια,νεοφιλελευθερισμου.Το αξιοπροσεκτο ειναι οτι παμπολλοι μεσοι πολιτες ,ως καλα εκαπιδευμενα "σκυλια του Παυλωφ",δεν φαινεται να αντιλαμβανονται το αυτονοητο.Οτι οταν καποιος παλινδρομει μεταξυ των εννοιων του ελεγκτου και του ελεγχομενου,ειναι προφανες οτι δεν μπορει να ανηκει στην πρωτη κατηγορια.Θα ηταν ως ενας νομικος να πηγαινοερχοταν απο τον δικαστικο κλαδο στον δικηγορικο,και τουμπαλιν.Απο την εδρα του προεδρου του δικαστηριου το οποιο δικαζει παραβατες του ποινικου δικαιου,εγκληματιες δηλαδη,στο εδρανο του συνηγορου υπερασπισης τους.(Στην Αμερικη,βεβαια,γινεται και αυτο.Αλλα ακομη και εκει εχει καποια ορια.Αν καποιος γινει δικαστης,σπανια επανερχεται στην δικηγορια,και μονον κατ'αναγκην).Πιστευω οτι ο ορθος ορος για να περιγραφει αυτο το φαινομενο του τροπου σκεπτεσθαι πολλων "απλων πολιτων",ειναι "μιθριδατισμος".Ητοι εξοικειωση με το δηλητηριο.Στην δημοσια ζωη,εν προκειμενω.
Προσπαθώ να καταλάβω τον ηθικό προβληματισμό αναφορικά με το ζήτημα, αλλά αδυνατώ. Ίσως αν τεκμηριωθεί με ένα λογικό ειρμό να μπορέσω να τον κατανοήσω.
Θεωρητικά, ο ιδιώτης πλέον Μπαρόζο μπορεί να ... ιδιωτεύσει. Βέβαια, η ιδιώτευσή του αυτή δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχε τη δημόσια θέση που είχε. Κι εδώ να θυμηθούμε τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην Καγκελάριο της Γερμανία, ο οποίο προεδρεύει πλέον στο ΔΣ του NordStream (αγωγός πετρελαίου της ρωσικής Gassprom), θέση στην οποία βρέθηκε αφού προσλήφθηκε στην επενδυτική Τράπεζα Rothschild ως ... παγκόσμιος μάνατζερ.