Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είναι νικητής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης για την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, που επιτεύχθηκε έπειτα από 50 χρόνια πολέμου.
Η απονομή πρακτικά "επιστρέφει" το βραβείο στις ρίζες του έπειτα από μια σειρά απονομών σε οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το πρώτο βραβείο για τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνο που κέρδισε η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γουατεμάλα Ριγκομπέρτα Μεντσού το 1992.
Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο αρχηγός των μαρξιστών ανταρτών των FARC Τιμοσένκο –πολεμικό ψευδώνυμο του Ροδρίγο Λοντόνο– υπέγραψαν μια συμφωνία στις 26 Σεπτεμβρίου η οποία θέτει τέρμα σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους. Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.
Ο κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε πως το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα βοηθήσει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα του, ανέφερε ο γραμματέας της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ. "Ηταν συγκινημένος. Ήταν πολύ ευγνώμων. Είπε πως είναι ανεκτίμητης σημασίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία", δήλωσε ο Όλαβ Νγιόελσταντ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK μετά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κολομβιανό ηγέτη.
Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.
Υπενθυμίζεται πως για το φετινό βραβείο σημειώθηκε ρεκόρ υποψηφιοτήτων με 228 άτομα και 148 οργανισμούς. Ανάμεσα στα φαβορί ήταν και οι «Έλληνες νησιώτες», που βοήθησαν τους πρόσφυγες σώζοντας πολλούς και φροντίζοντας τους στη συνέχεια.
σχόλια