Θ. Αναστασιάδης: Το «Πρώτο Θέμα» δεν θα κλείσει, όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν

Θ. Αναστασιάδης: Το «Πρώτο Θέμα» δεν θα κλείσει, όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
1

Όλα τα δάνεια του Ομίλου «Πρώτου Θέμα» έγιναν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, είναι εξασφαλισμένα, καλύπτονται από ενεχυριάσεις και πολλαπλές εγγυήσεις και εξυπηρετούνται κανονικά από την αρχή μέχρι σήμερα, ενώ οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει τους τόκους για τα επόμενα δύο χρόνια. Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν, δεν θα κλείσει.

Πάνω σε αυτήν την επιχειρηματολογία επέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της εξέτασης του, που διήρκησε 7 ώρες, ο πρόεδρος και μέτοχος του Ομίλου «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης.

«Όλα τα δάνεια μας είναι εξασφαλισμένα και όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε τίποτα σατανικό. Και αν ήταν θα το είχαν βρει οι χιλιάδες έλεγχοι που μας είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Έχω υποστεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιοδήποτε άλλο δημοσιογράφο, από τον εμφύλιο και μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πολύωρη κατάθεση του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων, τα οποία χορήγησαν τράπεζες, σε Μέσα Ενημέρωσης και Κόμματα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει κάθε συμπληρωματικό στοιχείο που έχουν ζητήσει βουλευτές, προκειμένου να έχουν σαφέστερη εικόνα σχετικά με το συνολικό ύψος των δανείων του ομίλου και την αποπληρωμή τους.

Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, γιατί πληρώνει η επιχείρηση του μόνο τόκους από τα δάνεια, όπως προκύπτει από τα πορίσματα που έστειλε η ΤτΕ στην Εξεταστική, ο Θέμος Αναστασιάδης αντέτεινε ότι, «εμείς είμαστε το μόνο Μέσο Ενημέρωσης που εξυπηρετούμαι εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο».

«Μέσα στις σημερινές συνθήκες καταστροφής το ″Πρώτο Θέμα″ εξακολουθεί να έχει μικρά κέρδη», σημείωσε.

Ο εκδότης, στην εισαγωγή του, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, «δεν είναι δικός μου τομέας, η κύρια δραστηριότητα μου είναι η δημοσιογραφική με την οποία ασχολούμαι από το πρωί μέχρι το βράδy» υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί στην Εξεταστική Επιτροπή τόσο από την εταιρία του όσο και από τις τράπεζες.

«Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικές συναλλαγές και δανειοδοτήσεις ούτε παρενέβη πολιτικό πρόσωπο για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου, ούτε συνάντησα ποτέ τραπεζίτες», ανέφερε ο Θέμος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Πρώτο Θέμα», υποστήριξε ακόμα ότι, ορισμένα μέλη της Εξεταστικής παρεκκλίνουν από τον σκοπό της που έχει θέμα τις δανειοδοτήσεις και ενίοτε, όπως είπε, «κάνουν bullying» σε μάρτυρες με λεκτικές επιθέσεις και απειλές περί μηνύσεων και αυτομάτως ποινικοποιείται ο μάρτυρας».

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν δικάζομαι ως Θέμος Αναστασιάδης. Αν κάποιος τεθεί εκτός ορίων και γίνεται bullying στον μάρτυρα, θέλω να μου διευκρινίσετε αν και εγώ μπορώ να απαντήσω εκτός ορίων», σημείωσε ο Θ. Αναστασιάδης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελου, που διευκρίνισε ότι η κλήση προς το πρόσωπο του έγινε διότι είναι πρόεδρος του ομίλου, ενώ παράλληλα με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα της Επιτροπής.

«Ευθύνη του προεδρείου είναι να υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματα του μάρτυρα. Δεν θα αμφισβητηθεί όμως και δεν θα εμποδιστεί και το δικαίωμα των μελών της Επιτροπής να ρωτήσουν για θέματα που κρίνουν σκόπιμο ότι βοηθούν το έργο τους. Επ' ουδενί δεν ποινικοποιείται ο μάρτυρας. Η δική σας ευθύνη είναι να μας βοηθήσετε να ενημερωθούμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελος.

Ο Θέμος Αναστασιάδης ρωτήθηκε για την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί στην κατοχή του πριν από μερικά χρόνια και το αν προέρχονταν από τον δανεισμό της επιχείρησης του.

Η απάντηση του ήταν ότι τα δάνεια ήταν μεταγενέστερα και ότι η υπόθεση αυτή αφορούσε προηγούμενο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι επί της ουσία της έχει απαλλαγεί στο ποινικό της μέρος με βούλευμα, αλλά αναγνώρισε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο.

«Πήγα στην εφορία πλήρωσα δύο εκατομμύρια και μέσα από το "πόθεν έσχες" που ερεύνησε, αναγνώρισε αμέλεια, αλλά αν θέλετε άλλα δικαστήρια εδώ είμαστε», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, όπως είχαν υποστηρίξει βουλευτές.

Ο κ.Αναστασιάδης επέμεινε ότι δεν υπήρξε ποτέ πολιτική παρέμβαση για να πάρει δάνειο η επιχείρηση του, και ότι «υπήρχε και υπάρχει διαπλοκή», αλλά ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση, και υποστήριξε ότι «ο λόγος επιτυχίας του ″Πρώτου Θέματος″ είναι ότι βγήκε απέναντι στους διαπλεκόμενους».

«Εμείς τηρούσαμε περισσότερες προϋποθέσεις από αυτά που ζητούσαν οι τράπεζες. Μια τράπεζα κοιτάει το μέλλον τις επιχείρησης. Στην περίπτωση μας αν είναι να μείνει ένα «μίντια» αυτό θα είναι το ″Πρώτο Θέμα″. Έχουμε δανειοδοτηθεί νόμιμα. Κάναμε με ίδια κεφάλαια αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου βάλαμε κατά καιρούς χρήματα στην επιχείρηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Η διαπλοκή λειτουργούσε και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε παίρνει από κοντά και σου υπόσχεται. Βεβαίως, υπάρχει διαπλοκή. Δεν είμαι μέρος της γιατί προϋπόθεση είναι να είσαι επιχειρηματίας και να παίρνεις δουλειές από το δημόσιο».

Ωστόσο, όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις και ονόματα απάντησε: «Γνωρίζω 5 - 6 από αυτούς, δεν θέλω να πω ονόματα, τους ξέρουμε όλοι. Τελευταία βγήκαν και καινούργιοι. Η διαπλοκή υπάρχει, είναι τριγύρω μας και απειλεί, όποιος και αν είναι στην εξουσία. Είναι αρρώστια, καρκίνωμα. Όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχει και διαπλοκή».

Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών να διευκρινίσει ποιους εννοεί, ο Θ. Αναστασιάδης απέφυγε να το κάνει, επικαλέστηκε όμως το κλείσιμο του «MEGA», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μέτοχοι πούλησαν το ΜEGA και τους εργαζόμενους. Αυτό είναι κραυγαλέα διαπλοκή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πάρτε ποιοι μέτοχοι μείνανε μέσα πήραν άδειες, ποιοι πήραν δάνειο από την "Εθνική" 80 εκατ. και έχουν εφημερίδα που στηρίζει την κυβέρνηση και θα ανακαλύψετε ποιοι είναι».

Υπήρξε παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας για να πάρετε διαφήμιση; ρωτήθηκε.

«Όχι, αν υπήρξε δεν φτάνουν σε μένα γιατί εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο. Έχω πετάξει διαφημίσεις τραπεζών γιατί μου χάλαγαν το δισέλιδο. Προέχει το δημοσιογραφικό υλικό», απάντησε.

Ο Θέμος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει λάθος την όλη υπόθεση των καναλιών».

«Το να αναζητούνται φίλια μέσα, κινδυνεύει να μπαίνει σε παζάρια με διάφορους τύπους όπως με τον κ. Καλογρίτσα. Γιατί να κλείσετε δύο επιχειρήσεις τζάμπα που ήταν υγιέστατες όταν γίνεται τέτοιος χαμός; ″STAR και ″ALPHA″ ατύχησαν στον διαγωνισμό. Γίνεται μια υπερβολή. Θα είναι σε βάρος σας τελικά η απόπειρα. Είναι λαιμητόμος για κάθε κυβέρνηση η απόπειρα δημιουργίας φιλικού ομίλου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Παράκληση μου είναι να το δείτε με διαφορετική ματιά εδώ στην Εξεταστική Επιτροπή και στο βαθμό που είναι βαρύνουσα η γνώμη σας. Δημιουργήθηκε κακό κλίμα με την διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Από καραμπόλα θα μείνουν άνεργοι από το ″STAR" και τον ″ALPHA". Δεν νομίζω ότι μπορούν να κατηγορηθούν ούτε οι ίδιοι ούτε οι ιδιοκτήτες τους. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά διαφορετικά την διαδικασία αδειοδότησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσουμε στην ανεργία αυτούς τους ανθρώπους. Πάρτε διακομματική πρωτοβουλία, δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν κανάλια. Εξάλλου, ο σκοπός της κυβέρνησης επιτεύχθηκε, πήρε αρκετά εκατομμύρια. Το ″Πρώτο Θέμα″ θα είναι εδώ. Θα δώσουμε τη μάχη να μείνουν ανοιχτά και άλλα Μέσα Ενημέρωσης και θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους αν ρίξουνε μαύρο».

Στο σημείο αυτό ο Θέμος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πολιτική της δική του εφημερίδας τονίζοντας πως «είναι να προσλαμβάνουμε συναδέλφους που έχουν ανάγκη από δουλειά» και διευκρίνισε ότι έχουν προσληφθεί συνολικά 25 - 30 δημοσιογράφοι και ότι 10 δημοσιογράφοι είναι με μπλοκάκια.

Ακόμα, ο Θέμος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι το ″Πρώτο Θέμα″ έχει στοχοποιηθεί πολιτικά και από την κυβέρνηση και από άλλα θεσμικά και μη κέντρα, σημειώνοντας ότι έχουν κοινολογηθεί αποφάσεις δικαστικές που δεν έχουν καν ακόμα καθαρογραφεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, για τα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Θ. Αναστασιάδης, περί «ανεξέλεγκτων δυνάμεων που δρουν στη χώρα».

«Χαίρομαι που είμαι εδώ σήμερα και ελπίζω να γυρίσω στο σπίτι μου, χωρίς να μου σκάσει στο δρόμο μου μια βόμβα, όπως συνέβη στην περίπτωση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ή να βγουν στη φόρα τα προσωπικά μου δεδομένα, όπως συνέβη με τον δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας», ήταν η απάντηση του Θέμου Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος υπέβαλε ερωτήσεις για το ποιος πρότεινε να συσταθεί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα, δηλαδή η εταιρία «Αναπτυξιακή» η οποία δανειοδοτήθηκε και στη συνέχεια πούλησε τις μετοχές του ″Πρώτου Θέματος″ στην εταιρία ″Πήγασος″. Και ακολούθως, όπως είπε, η ίδια εταιρία δανειοδοτήθηκε εκ νέου για την επαναγορά της εφημερίδας.

Η απάντηση του Θέμου Αναστασιάδη ήταν ότι ήταν πρόταση χρηματοοικονομικών συμβούλων, σημείωσε πάντως, ότι δεν συμμετείχε ο ίδιος και δεν ξέρει λεπτομέρειες, επανέλαβε ωστόσο, ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στις επίμονες ερωτήσεις του Σωκράτη Φάμελου για ποιο λόγο, αφού όπως τόνισε, πήγαινε καλά η εταιρία όπως ισχυρίζεται, ζήτησε και πήρε δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ και αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση της επιχείρησης ή είχε κατατεθεί στις τράπεζες αναπτυξιακό πλάνο ο Θ. Αναστασιάδης απάντησε ότι για λόγους ανάπτυξης της εταιρίας αποφασίστηκε η δανειοδότηση.

«Σας το είπαν και οι ελεγκτές ότι το μόνο Μέσο που έχει εξασφαλισμένα τα δάνεια του, είναι το ″Πρώτο Θέμα″ το οποίο δεν κινδυνεύει όπως και δεν κινδυνεύουν και όσοι το δάνεισαν. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εργαζόμενους στο δρόμο όπως κάνουν κάποιοι άλλοι», υποστήριξε ο πρόεδρος της εταιρείας.

«Το ″Πρώτο Θέμα″ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω σε 2 - 3 χρόνια, δεν ξέρω από ποια πλευρά θα είμαστε, να τα ξαναπούμε» είπε κλείνοντας την κατάθεση του ο Θέμος Αναστασιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια