Διάβαζα νωρίτερα τις "Τέσσερις παρεμβάσεις του Κωστή Στεφανόπουλου που έμειναν στην ιστορία" και θυμήθηκα, χάρη στις Τυπολογίες, μία ακόμα που δεν ταίριαζε να μπει στο εν λόγω άρθρο.
Απλούστατα επειδή δεν έμεινε στην ιστορία. Μέσα στην έξαψη της συγκυβέρνησης Δεξιάς και Αριστεράς το '89 και καθώς η προσμονή μας για το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στα ΜΜΕ ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, κανείς δεν έδωσε σημασία στην ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου.
Γενικά κανείς δεν έδινε σημασία στον ίδιο τον Στεφανόπουλο, μέχρι που ο Ανδρέας Παπανδρέου τον πρότεινε -εύστοχα- για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σήμερα όμως, 27 χρόνια αργότερα κι ενώ αποχαιρετούμε τον πρώην πρόεδρο της ΔΗ.ΑΝΑ και της Δημοκρατίας, τα λόγια του έρχονται στο φως και τους δίνεται η πρέπουσα προσοχή...
"Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες.
Να τι είχε συμβεί:
Ο Κωστής Στεφανόπουλος το 1989 είχε ορθώσει το ανάστημά του στο νόμο που άνοιγε το δρόμο παράδοσης της ιδιωτικής τηλεόρασης στους εκδότες, με φωτογραφική διάταξη, χωρίς όρους, χρήματα και προυποθέσεις. Και όπως αποδείχθηκε και χωρίς άδειες. Ήταν ο νόμος 1866/1989 αποτέλεσμα της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ενιαίου Συνασπισμού, ένα από το σημαντικότερα λάθη της σύγχρονης αριστεράς στη διαδρομή του.
Το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τις εκλογές το 1989 ένα από τα πράγματα που επεξεργάστηκε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ, ήταν η λεγόμενη την εποχή εκείνη "μή κρατική τηλεόραση". Δηλαδή, η ιδιωτική.
Η μοναδική αντίδραση που υπήρξε ενάντια στο νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση προήλθε από τον τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗ.ΑΝΑ. Ο Κ. Στεφανόπουλος με μια συγκλονιστική ομίλία στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταψήφισε το νόμο λέγοντας: "Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι, ό,τι και να κάνετε σ΄αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε, η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. Ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες".
Ο Κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη αλλά και ολόκληρο το νόμο κάνοντας σκληρή κριτική κυρίως στον Συνασπισμό για τη στάση που κρατούσε. "Εγώ δεν τους εχθρεύομαι ούτε ταξικές διαφορές έχω μαζί τους. Καμία. Με μερικούς δε εξ αυτών, ανταλλάσω πολύ ευχαρίστως και χαιρετισμό. Και με μερικούς εξ αυτών μια ή δυο φορές έχω και συμφάγει. Τι να κάνουμε! Όλοι πρέπει να κολακεύουμε τους κυρίους εκδότες ή εν πάση περιπτώσει να μην είμαστε και κοινωνικώς απρεπείς απέναντί τους." " Και αν εγένεντο ήρωες στην υπόθεση Κοσκωτά και εγένεντο , και αποκαλύπτομαι για την ικανότητά τους αυτή, λόγω συμφέροντός τους. Και ξεκίνησαν, όχι υποθέτωντας τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι πρόκειται περί χρημάτων της μαφίας. Τους ενόχλησε η μαφία. Κοιτάξτε πόσο ενοχλείται κανείς από τα όμοια"... [Πρακτικά της Βουλής 14/9/1989].
Η παρέμβαση αυτή θα κλονίσει την αξιοπιστία των εκδοτών και θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την "εξαφάνιση" της δραστηριότητας του προέδρου της ΔΗΑΝΑ από την πλειοψηφία εφημερίδων...
σχόλια