Γιατί οι ηγέτες των μεγάλων χωρών δεν πήγαν στην κηδεία του Κάστρο;

Γιατί οι ηγέτες των μεγάλων χωρών δεν πήγαν στην κηδεία του Κάστρο; Facebook Twitter
Ο κ. Τσίπρας κατέφτασε πριν λίγη ώρα στην Αβάνα (φωτογραφία αρχείου)
15

Ο Ομπάμα, o Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τερίσα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Τζάστιν Τριντό είναι κάποιοι από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν ήδη αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, στην Κούβα. 

Με εξαίρεση χώρες της Λατινικής Αμερικής με αριστερόστροφες κυβερνήσεις, που επέλεξαν γι' αυτή την αποστολή μεσαίας βαθμίδας διπλωμάτες, οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες έχουν αναθέσει αυτό το καθήκον σε προσεκτικά διαβαθμισμένους διπλωματικούς κύκλους: η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, στενό συνεργάτη του Πούτιν και πρόεδρο της Κρατικής Δούμας στην νεκρώσιμη ακολουθία της 4ης Δεκεμβρίου. Η επιλογή υπογραμμίζει το ότι η Μόσχα παύει να θεωρεί την Κούβα πελατειακό κράτος και επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κεντρική Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή, από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού έγινε γνωστό χθες ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή και παρά το γεγονός ότι ο Κάστρο είχε τιμήσει με την παρουσία του την νεκρώσιμη ακολουθία του πατέρα του Τζάστιν Τριντό, Πιερ.  Το γεγονός ότι ο Τριντό δέχθηκε επικρίσεις, επειδή χαρακτήρισε τον Κάστρο "σπουδαίο ηγέτη", επίσης έχει πολλά να πει, όπως και το ότι αντ' αυτού στην κηδεία θα δώσει το παρών ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά, και εκπρόσωπος της Βασίλισσας, Ντέιβιντ Τζόνστον. 

Ο Ομπάμα, o Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τερίσα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Τζάστιν Τριντό είναι κάποιοι από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν ήδη αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, στην Κούβα.

Από τις ΗΠΑ, πάλι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη εκπροσώπησης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι φρόντισε να προχωρήσει σε μία συλλυπητήρια δήλωση προς τους πολίτες της Κούβας, "που θρηνούν για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Για περισσότερο από μισό αιώνα, διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές τους και επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις". 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο "Guardian", αυτή η στάση έχει να κάνει και με το γεγονός της μετάβασης από τον Ομπάμα στον Τραμπ. Στον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ επιτρέπονται πλέον πολύ λίγες αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα και οι ρεπουμπλικανοί προειδοποίησαν τον Ομπάμα να μην μεταβεί στην Αβάνα. Για την ακρίβεια, ο Newt Gingrich, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα του Κράτους, φέρεται να προειδοποίησε τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κέρι να μείνουν μακριά απ' όλο αυτό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Φιντέλ, τύραννο.

Τις απόψεις του είχε προλάβει να κοινοποιήσει και μέσα από διαδοχικά tweets ήδη από το Σάββατο, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι "υπό καμία συνθήκη δεν θα έπρεπε ο Ομπάμα, ο Μπάιντεν ή ο Κέρι να βρεθούν στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο. Ήταν ένας τύραννος". 

Παρόμοια υπήρξε και η αντίδραση του -κουβανικής καταγωγής- γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει, ότι δεν θα δει κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. "Ελπίζω ότι δεν θα δω τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζο Μπάιντεν ή τη Χίλαρι Κλίντον ή κάποιον από τους δημοκρατικούς να τιμούν με την παρουσία τους έναν δολοφόνο, κομμουνιστή δικτάτορα. Όπως δεν θα πηγαίνατε στην κηδεία του Πολ Ποτ ή του Στάλιν ή του Μάο, έτσι δεν πρέπει να κάνετε και αυτό που κάνουν ο Ομπάμα με τον Τριντό, που αποδίδουν τιμές σε έναν δολοφόνο, ένα δικτάτορα του κομμουνισμού", είχε δηλώσει, πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι οι ηγέτες Αμερικής και Καναδά δεν θα μεταβούν τελικά στην Κούβα. 

Αυτά και ενώ έχει γίνει γνωστό ότι της ισπανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο πρώην βασιλιάς της χώρας, Χουάν Κάρλος, ενώ στην Κούβα και για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κάστρο αναμένεται και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

Γιατί οι ηγέτες των μεγάλων χωρών δεν πήγαν στην κηδεία του Κάστρο; Facebook Twitter
Η αδελφή του Κάστρο, Χουανίτα δεν θα παραστεί στην κηδεία του. Ζει εξόριστη στο Μαϊάμι για περισσότερα από 50 χρόνια και σε δηλώσεις της τόνισε ότι ισχυρότερη από την οικογενειακή θλίψη θα είναι πάντα η πίστη της στην ελευθερία...

Από τη βρετανική πλευρά, θεωρείται απολύτως απίθανο το να παρευρεθεί στην τελετή ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, με πιο πιθανή την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σερ Άλαν Ντάνκαν. Ομοίως, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα εκπροσωπηθεί από τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι. Και στον πρόεδρο της Ιρλανδίας, ωστόσο, ασκήθηκε σκληρή κριτική επειδή υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Κάστρο στο Δουβλίνο και ακριβώς γι' αυτό ο Μάικλ Ντ. Χίγκινς, επίσης δεν θα μεταβεί στην Κούβα. 

Το παρών θα δώσουν οι ηγέτες όλων των αριστερόστροφων κρατών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων το Εκουαδόρ με τον Ραφαέλ Κορρέα, η Βενεζουέλα με τον Νικολά Μαδούρο, η Βολιβία με τον Έβο Μοράλες και η Νικαράγουα με τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Πρόεδρος του Μεξικου Ενρίκε Νιέτο επίσης θα μεταβεί στην Κούβα, όπως και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, ενώ η Αργεντινή θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εξωτερικών Σουζάνα Μαλκόρα και φυσικά όχι από τον ηγέτη των συντηρητικών Μαουρίτσιο Μάκρι. Μάλιστα, η Αργεντινή στο συλλυπητήριο μήνυμα της δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Κάστρο για την υποστήριξη του σε ό,τι αφορούσε το αίτημα της χώρας για τα νησιά Φώκλαντς. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σινγκ, ενώ στην κηδεία δεν θα παρευρεθεί η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο, Χουανίτα. 

Η Κάστρο ζει εξόριστη στο Μαϊάμι για περισσότερα από 50 χρόνια και σε δηλώσεις της τόνισε ότι ισχυρότερη από την οικογενειακή θλίψη θα είναι πάντα η πίστη της στην ελευθερία... 

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η πριγκίπισσα Γιουρίκο, το γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας

Διεθνή / Ιαπωνία: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η πριγκίπισσα Γιουρίκο, το γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας

Είχε παντρευτεί τον αδελφό του αυτοκράτορα Χιροχίτο, ο οποίος ήταν παππούς του σημερινού αυτοκράτορα Ναρουχίτο - Μετά τον θάνατό της τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας μειώθηκαν σε 16
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Do not Pet!»: Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Διεθνή / Ρομποτικά σκυλιά φρουρούν την οικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

Ο Spot, ένα τετράποδο ρομπότ που χρησιμοποιείται από την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σκάλες και να περιηγείται σε στενούς χώρους, ενώ ξέρει ακόμη και πώς να ανοίγει πόρτες.
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Διεθνή / Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά «να εξακριβωθεί αν γίνεται γενοκτονία» στη Γάζα

Σε αποσπάσματα από το νέου του βιβλίο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ποντίφικας ζητά να γίνει «προσεκτική έρευνα» στο κατά πόσο όσα συμβαίνουν στη Γάζα μπορούν να χαρακτηριστούν γενοκτονία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Που το φανταζόταν ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς που πουλούσε αριστεροσύνες με αφίσες και εφηβικά πρότυπα τύπου Φιντέλ και Τσε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του ως πρωθυπουργός! Και ποιός σύγχρονός Έλληνας μπορούσε να φανταστεί ότι το 2016, ο πρωθυπουργός του θα ήταν παρέα με όλα τα υποανάπτυκτα κράτη στην κηδεία ενός τόσο ξεπερασμένου ηγέτη-δικτάτορα. Καημένη Ελλάδα, πόσο ανάγκη έχεις από έναν φρέσκο σύγχρονο άνεμο που θα τα σαρώσει όλα και μαζί και όλα αυτά τα ημιαγράμματα, παλαιομοδίτικα ανθρωπάκια που σε κυβερνούν
Ας είμαστε ρεαλιστές: Ο Ομπάμα θα πήγαινε, αν είχε εκλεγεί η Κλίντον και αναβαθμιζόταν το σύνολο των εκπροσωπήσεων των άλλων κρατών. Τώρα που δεν πήγε, υποβαθμίζεται σε τριτοκλασάτους, πλην της Ισπανίας που εκπροσωπείται από τον πρώην βασιλιά. Ο δικός μας πήγε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ώστε να διαθέσει θέαμα, αφού δεν μπορεί να διαθέσει άρτο. Όλα αυτά δεν αρκούν ούτε πρέπει να οδηγούν στην υποτίμηση της προσωπικότητας του Κάστρο που κατάφερε να μετατρέψει το νησί του από ένα απέραντο πορνείο σε χώρα με υποδειγματική παιδεία και υγεία, ναι και φτώχεια, λόγω του εμπάργκο των ΗΠΑ. Αυταρχικός ήταν, όχι περισσότερο από τον Πινοσέτ ή τους δικτατορίσκους των άλλων γειτονικών νησιών, το αντίθετο. Είχε πολιτικούς κρατούμενους αλλά δεν πετούσε αντιφρονούντες από ελικόπτερα στον ωκεανό (όπως ο Βιτέλα στην Αργεντινή και ο Πινοσέτ στη Χιλή). Ήταν ηγέτης που είχε την υποστήριξη του κόσμου και ζούσε πραγματικά ασκητικά. Το κακό είναι ότι την εικόνα και τη σοφία του εκμεταλλεύονται διάφοροι, από τον δικό μας επαναστάτη χωρίς επανάσταση έως το παιδί που κυβερνάει τη Β. Κορέα και από το πολύ φαΐ δεν μπορεί να περπατήσει.
Μια ερώτηση σύντροφε, όσων αφορά το εμπάργκο. Δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί.. Οι καπιταλιστές αμερικάνοι αρνούνται να πουλησουν στην Κούβα προϊόντα. Οι Κουβα γιατί να τα αγοράσει; Εγώ ξέρω πως ο κομμουνισμός θέλει εθνική παραγωγή-κατανάλωση. Εάν είχε ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ η Κούβα οι Αμερικάνοι θα πουλούσαν σίγουρα, καθώς οι καπιταλιστές θελουν αγοραστές για τα προϊόντα τους. Ποιος είπε στον Κάστρο να δεχτεί πυρηνικά στην Κούβα και να απειλήσει τις ΗΠΑ; Το μόνο που μπορώ να του αναγνωρίσω είναι πως δεν ήταν κολωτούμπας, αλλά με τις πλάτες των Κουβανών πάντα! Έχουν ανάγκη από iPhone οι αριστεροί επιτέλους;
Ας είμαστε ρεαλιστές: Ο Ομπάμα δεν θα πήγαινε σε καμία περίπτωση στην κηδεία του Κάστρο που είχε δαιμονοποιήσει τις ΗΠΑ.Το τόσο υπέροχο εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται στην 28η θέση κάτω από αυτό της Χιλής για παράδειγμα.Το ότι σχετικοποιείς το άθλιο έργο ενός δικτάτορα συγκρίνοντας το με το ότι υπήρξαν κατά τη γνώμη σου χειρότεροι δικτάτορες απ'αυτόν δε νομίζω ότι επιδέχεται περαιτέρω σχολιασμού.
Σωστά αλλά εκεί με τα θύματα η προσέγγιση δεν είναι καλή. Σαν να λέμε ο Χιτλερ ήταν χειρότερος απ τον Στάλιν. Ναι ήταν. Αλλάζει κάτι αυτό στα θύματα;
Πιστευω οτι η κληρονομια του Καστρο ειναι στην καλυτερη περιπτωση μικτη . Το οτι ενας ανθρωπος δεν το κουνουσε απο την καρεκλα για πενηντα χρονια ειναι κατι που δυσκολα δημοκρατικος ηγετης θα αγνοουσε . Και στην κηδεια του πατερα Ασσαντ ειχαν παει πολλοι ξενοι ηγετες , αλλα φανταζομαι αυτο ειχε να κανει με την αποδοχη της προβληματικης πραγματικοτητας του πολιτευματος μιας χωρας , οχι στην οποια εκτιμηση στον Χαφεζ αλ Ασσαντ . Ο Τσιπρας πηδηξε τρεχοντας στο αεροπλανο για να πουλησει αριστεροσυνη νηπειαγογειου στο τοπικο ακροατηριο που θαυμαζε τον Καστρο για ολο τον αντιαμερικανισμο του και αγνοουσε ολες τις αλλες πτυχες της πραγματικοτητας , την απολυτη φτωχεια , τον περιορισμο των οποιων πολιτικων ελευθεριων , τον απομονωτισμο που προκαλεσε για να μεινει στην εξουσια . Οι αμερικανικες ηγεσιες υπηρξαν αθλιες απεναντι στον Κουβανικο λαο οπως αθλιος υπηρξε και ο ιδιος ο Καστρο για τους συμπολιτες του.