Ο Ομπάμα, o Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τερίσα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Τζάστιν Τριντό είναι κάποιοι από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν ήδη αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, στην Κούβα.
Με εξαίρεση χώρες της Λατινικής Αμερικής με αριστερόστροφες κυβερνήσεις, που επέλεξαν γι' αυτή την αποστολή μεσαίας βαθμίδας διπλωμάτες, οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες έχουν αναθέσει αυτό το καθήκον σε προσεκτικά διαβαθμισμένους διπλωματικούς κύκλους: η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, στενό συνεργάτη του Πούτιν και πρόεδρο της Κρατικής Δούμας στην νεκρώσιμη ακολουθία της 4ης Δεκεμβρίου. Η επιλογή υπογραμμίζει το ότι η Μόσχα παύει να θεωρεί την Κούβα πελατειακό κράτος και επικεντρώνεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Κεντρική Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, από το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού έγινε γνωστό χθες ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή και παρά το γεγονός ότι ο Κάστρο είχε τιμήσει με την παρουσία του την νεκρώσιμη ακολουθία του πατέρα του Τζάστιν Τριντό, Πιερ. Το γεγονός ότι ο Τριντό δέχθηκε επικρίσεις, επειδή χαρακτήρισε τον Κάστρο "σπουδαίο ηγέτη", επίσης έχει πολλά να πει, όπως και το ότι αντ' αυτού στην κηδεία θα δώσει το παρών ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά, και εκπρόσωπος της Βασίλισσας, Ντέιβιντ Τζόνστον.
Ο Ομπάμα, o Βλάντιμιρ Πούτιν, η Τερίσα Μέι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Τζάστιν Τριντό είναι κάποιοι από τους παγκόσμιους ηγέτες που έχουν ήδη αποφασίσει να μην παρευρεθούν στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, στην Κούβα.
Από τις ΗΠΑ, πάλι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη εκπροσώπησης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι φρόντισε να προχωρήσει σε μία συλλυπητήρια δήλωση προς τους πολίτες της Κούβας, "που θρηνούν για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Για περισσότερο από μισό αιώνα, διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές τους και επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις".
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο "Guardian", αυτή η στάση έχει να κάνει και με το γεγονός της μετάβασης από τον Ομπάμα στον Τραμπ. Στον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ επιτρέπονται πλέον πολύ λίγες αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα και οι ρεπουμπλικανοί προειδοποίησαν τον Ομπάμα να μην μεταβεί στην Αβάνα. Για την ακρίβεια, ο Newt Gingrich, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα του Κράτους, φέρεται να προειδοποίησε τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Κέρι να μείνουν μακριά απ' όλο αυτό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Φιντέλ, τύραννο.
Τις απόψεις του είχε προλάβει να κοινοποιήσει και μέσα από διαδοχικά tweets ήδη από το Σάββατο, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι "υπό καμία συνθήκη δεν θα έπρεπε ο Ομπάμα, ο Μπάιντεν ή ο Κέρι να βρεθούν στην Κούβα για την κηδεία του Κάστρο. Ήταν ένας τύραννος".
Παρόμοια υπήρξε και η αντίδραση του -κουβανικής καταγωγής- γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει, ότι δεν θα δει κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. "Ελπίζω ότι δεν θα δω τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τζο Μπάιντεν ή τη Χίλαρι Κλίντον ή κάποιον από τους δημοκρατικούς να τιμούν με την παρουσία τους έναν δολοφόνο, κομμουνιστή δικτάτορα. Όπως δεν θα πηγαίνατε στην κηδεία του Πολ Ποτ ή του Στάλιν ή του Μάο, έτσι δεν πρέπει να κάνετε και αυτό που κάνουν ο Ομπάμα με τον Τριντό, που αποδίδουν τιμές σε έναν δολοφόνο, ένα δικτάτορα του κομμουνισμού", είχε δηλώσει, πριν ακόμη γίνει γνωστό ότι οι ηγέτες Αμερικής και Καναδά δεν θα μεταβούν τελικά στην Κούβα.
Αυτά και ενώ έχει γίνει γνωστό ότι της ισπανικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο πρώην βασιλιάς της χώρας, Χουάν Κάρλος, ενώ στην Κούβα και για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κάστρο αναμένεται και ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.
Από τη βρετανική πλευρά, θεωρείται απολύτως απίθανο το να παρευρεθεί στην τελετή ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, με πιο πιθανή την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σερ Άλαν Ντάνκαν. Ομοίως, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα εκπροσωπηθεί από τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι. Και στον πρόεδρο της Ιρλανδίας, ωστόσο, ασκήθηκε σκληρή κριτική επειδή υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Κάστρο στο Δουβλίνο και ακριβώς γι' αυτό ο Μάικλ Ντ. Χίγκινς, επίσης δεν θα μεταβεί στην Κούβα.
Το παρών θα δώσουν οι ηγέτες όλων των αριστερόστροφων κρατών της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων το Εκουαδόρ με τον Ραφαέλ Κορρέα, η Βενεζουέλα με τον Νικολά Μαδούρο, η Βολιβία με τον Έβο Μοράλες και η Νικαράγουα με τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Πρόεδρος του Μεξικου Ενρίκε Νιέτο επίσης θα μεταβεί στην Κούβα, όπως και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζακόμπ Ζούμα, ενώ η Αργεντινή θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εξωτερικών Σουζάνα Μαλκόρα και φυσικά όχι από τον ηγέτη των συντηρητικών Μαουρίτσιο Μάκρι. Μάλιστα, η Αργεντινή στο συλλυπητήριο μήνυμα της δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τον Κάστρο για την υποστήριξη του σε ό,τι αφορούσε το αίτημα της χώρας για τα νησιά Φώκλαντς. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σινγκ, ενώ στην κηδεία δεν θα παρευρεθεί η αδελφή του Φιντέλ Κάστρο, Χουανίτα.
Η Κάστρο ζει εξόριστη στο Μαϊάμι για περισσότερα από 50 χρόνια και σε δηλώσεις της τόνισε ότι ισχυρότερη από την οικογενειακή θλίψη θα είναι πάντα η πίστη της στην ελευθερία...
σχόλια