Είναι υπεύθυνος για μερικές από τις πιο θεαματικές γέφυρες του κόσμου, για μουσεία και αεροδρόμια, αλλά σύμφωνα με έναν πελάτη του, ο ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα δεν είναι σε θέση να επισκευάσει μια στέγη που στάζει, γράφει η Guardian.
Πριν από δώδεκα χρόνια ο Καλατράβα σχεδίασε το εντυπωσιακό οινοποιείο Ysios στην βροχερή περιοχή Alava της βόρειας Ισπανίας. Η δραματική, κυματιστή οροφή του κτιρίου εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή αλλά βάζει νερό – τώρα ο ιδιοκτήτης απαιτεί να συμβάλλει ο Καλατράβα στα έξοδα της νέας στέγης αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ, που θέλει να κατασκευαστεί με τα σχέδια άλλου αρχιτέκτονα.
Ο οινοποιός Domecq έχει δηλώσει ότι έχει βαρεθεί τις κακότεχνες προσπάθειες επισκευής από τους κατασκευαστές του Καλατράβα και ζητάει χρήματα ώστε να μπορέσει να αναθέσει σε νέους αρχιτέκτονες και μηχανικούς το σχεδιασμό μιας νέας οροφής.
Παράλληλα, μια άλλη καταγγελία έχει γίνει από την ιδιαίτερη πατρίδα του Καλατράβα, τη Βαλένθια, για το εξωτερικό του εμβληματικού κτιρίου Palau de Les Arts, το οποίο αρχίζει και διαλύεται σιγά σιγά, με πλακάκια που ξεκολλάνε.
Επίσης ο Καλατράβα βρίσκεται σε διαμάχη με ιταλικές αρχές, που εξέφρασαν ανοιχτά αμφιβολίες για το κόστος της γέφυρας πάνω από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας – η πρώτη που κατασκευάστηκε εκεί μετά από 75 χρόνια. Η εφημερίδα Il Giornale ανέφερε ότι η πόλη έχει λάβει περίπου 5.000 καταγγελίες από ανθρώπους που την έχουν διασχίσει και μεταξύ των παραπόνων είναι ότι η γέφυρα είναι υπερβολικά ολισθηρή.
Εν τω μεταξύ στο βόρειο Μπιλμπάο, η γέφυρα Zubizuri πάνω από τον ποταμό Nervión έχει ονομαστεί η γέφυρα «που σε εξαφανίζει», λόγω των ανθρώπων που έχουν γλιστρήσει και πέσει. Επίσης οι αρχές ξοδεύουν 6.000 ευρώ το χρόνο για να αντικαταστήσουν πλακάκια που έχουν σπάσει.
Όμως για κάθε έργο του Καλατράβα που παρουσιάζει προβλήματα, υπάρχουν αρκετά που επιβιώνουν χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις: δύο γέφυρες σε Δουβλίνο και Μάντσεστερ, σταθμοί τρένου στη Λισαβόνα, Λιέγη και Λυών και κτίρια στη Νέα Υόρκη και στο Μιλγουόκι.
σχόλια