Η τελευταία (;) υπηρεσία Κουφοντίνα

Η τελευταία (;) υπηρεσία Κουφοντίνα Facebook Twitter
9

Έχει σημειωθεί ξανά από αυτή τη στήλη ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες όπου κανείς δεν παραδέχεται τα λάθη του, όσο μεγάλα κι αν είναι. Στις ΗΠΑ, π.χ., οι πολιτικοί, όταν αποχωρήσουν από την εξουσία, κάνουν αυτοκριτική ακόμη και για κορυφαία θέματα, όπως ένας πόλεμος που διεξήγαγαν. Εδώ, όλοι τα έχουν όλα καλώς καμωμένα: ο Γ. Παπανδρέου, που υπέγραψε το καταστροφικό μνημόνιο, υποστηρίζει ότι έσωσε τη χώρα, ο Κ. Καραμανλής, που άφησε το έλλειμμα να απογειωθεί παίζοντας play station, αποτελεί πόλο αναφοράς στη ΝΔ, ενώ αποδεικνύεται ότι υπουργοί και κορυφαία στελέχη του έκλεβαν ή παρανομούσαν, ο Κ. Σημίτης απονέμει χρίσματα στην κεντροαριστερά, λες και δεν έχει ακούσει τίποτα για το έγκλημα. Γιατί στον εθνικό κανόνα να αποτελούσαν εξαίρεση οι τρομοκράτες;

Η ιστορία της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη» θα πρέπει να διδάσκεται ως κορυφαίο παράδειγμα πολιτικής πανωλεθρίας. Η οργάνωση όχι μόνο δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους της για την επαναστατική αλλαγή αλλά, αντίθετα, οι κατά συρροή δολοφονίες της έσπρωξαν όλη την κοινωνία προς τα δεξιά: έρευνες και κατηγορίες επί δικαίους και αδίκους, ενοχοποίηση της Αριστεράς και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο όνομα των οποίων δρούσε, αντιτρομοκρατική υστερία και τρομονόμοι. Το μόνο πράγμα που κατάφεραν ήταν να καταστρέψουν οικογένειες και να αφήσουν ορφανά μικρά παιδιά. Ο επίλογος ήταν αντάξιος της όλης ιστορίας: τα παλικάρια της 17Ν ξέρασαν τα πάντα πριν φάνε καν χαστούκι. Κι ύστερα είπαν ότι τους είχαν δώσει ένα διαβολικό φάρμακο, που δήθεν σε κάνει να καρφώνεις και τη μάνα σου.

Είναι γεγονός ότι η 17Ν ιδρύθηκε σε ένα ελληνικό και διεθνές περιβάλλον που ευνοούσε το «αντάρτικο πόλης». Στην Ελλάδα τη δεκαετία του ̓70 οι χουντικοί βασανιστές δεν τιμωρήθηκαν με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και γι' αυτό η 17Ν εμφανίστηκε σαν λαϊκή τιμωρός, όταν έβγαλε μερικούς από τη μέση. Στην Ουρουγουάη οι Τουπαμάρος ήταν η απάντηση μερίδας της Αριστεράς στις αιμοσταγείς αμερικανοκίνητες δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής. Στην Ιταλία οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ιδρύθηκαν όταν η Ασφάλεια άρχισε να φορτώνει στους αριστερούς και τους αναρχικούς τις βόμβες που έβαζαν στις πλατείες οι φασίστες.

Κάποτε, όμως, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, η ιστορία γύρισε σελίδα. Στην Ιταλία η απαγωγή και δολοφονία του Άλντο Μόρο εμπόδισε την πρόσβαση της Αριστεράς στην εξουσία, αλλά κάποια στιγμή οι ηγέτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών κατάλαβαν το λάθος – έχω μιλήσει διεξοδικά για την υπόθεση με τον Αλμπέρτο Φραντζεσκίνι, συνιδρυτή της οργάνωσης, που παραδέχεται ότι η δράση της δεν ωφέλησε τελικώς παρά το ιταλικό κατεστημένο, αν όχι και τη CIA.

Η πλήρης ανατροπή έγινε στην Ουρουγουάη: o Χοσέ Μουχίκα, άλλοτε στέλεχος των Τουπαμάρος και πολιτικός κρατούμενος κάτω από απίστευτες, απάνθρωπες συνθήκες( έμεινε για δύο χρόνια φυλακισμένος στον πυθμένα ενός πηγαδιού ενώ οι δεσμώτες αφόδευαν πάνω του), εκλέχθηκε το 2009 Πρόεδρος της χώρας. Ο πιο φτωχός Πρόεδρος στον κόσμο, όπως ανακηρύχθηκε διεθνώς, κυκλοφορεί με ένα παλιό Volkswagen αξίας 1.500 ευρώ, δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό αλλά ούτε και χρέη, κρατάει μόνο 1.250 δολάρια από τον προεδρικό μισθό των 12.500 δολλρίων δίνοντας τα υπόλοιπα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, και γενικώς αποτελεί παράδειγμα συμπεριφοράς ενός αριστερού ανθρώπου που πιστεύει στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, «επιχειρησιακός αρχηγός» της 17Ν, μετέφρασε από τη φυλακή το βιβλίο δύο άλλων φυλακισμένων Τουπαμάρος, αλλά δεν κατάφερε να διδαχτεί τίποτα από τη στάση και την ιστορία του αντάρτικου κινήματος. Το δικό του βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δεν περιέχει ίχνος αυτοκριτικής, ενώ ξεχειλίζει από κομπορρημοσύνη για τα ανδραγαθήματα των μελών της οργάνωσης, που μετά από κάποια δολοφονία δείπνησαν και σε ακριβό εστιατόριο!

Έτσι με το πόνημα Κουφοντίνα έγινε ακριβως ό,τι και με τις ενέργειες της 17Ν: οι αντίπαλοι της ελευθερίας του λόγου το χρησιμοποίησαν για να θέσουν σε αμφισβήτηση την έκδοση βιβλίων γενικώς, αν ορισμένοι διαφωνούν είτε με το περιεχόμενό του είτε με το ποιόν των συγγραφέων τους. Πρόκειται φυσικά για αστεία πράγματα: σε μία εξαιρετικά εύστοχη παρέμβασή του στη συζήτηση που οργάνωσε ένα βιβλιοπωλείο που αποφάσισε να μην πουλάει το βιβλιό, ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος θύμισε ότι οι βιβλιοθήκες μας είναι γεμάτες από έργα εγκληματιών ή δολοφόνων – από τον Κοεμτζή και τον πρωθυπουργό συνεργάτη των Γερμανών (ο Ιωάννης Ράλλης ομιλεί εκ του τάφου του) μέχρι αυτών του Γκαίμπελς, του στυγερού Θεσσαλού λήσταρχου Φώτη Γιαγκούλα, του Αριέλ Σαρόν ή του εκ των ιδρυτών των Ερυθρών Ταξιαρχιών Renato Curcio.

Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη έπραξε πολύ σωστά εκδίδοντας το απόλυτο κενό Κουφοντίνα και όσοι το διαβάσουν τόσο το καλύτερο. Όσο για τον συγγραφέα, αυτός απλώς κατάφερε όχι μόνο να συζητάμε τα αυτονόητα αλλά και να στρέψει τη δημόσια συζήτηση, την ώρα που η Τρόικα περνάει νέα μέτρα και η ΔΕΗ βγαίνει στο σφυρί: είναι –ίσως– η τελευταία υπηρεσία του Δ. Κουφοντίνα στο σύστημα.

Στήλες
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
..οι ενέργειες της 17Ν έστρεψαν την ελληνική κοινωνία προς τα δεξιά;; Το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του είναι δεξιό;;Ειναι πραγματι εντυπωσιακο, το πως ακομα και εδω εχουμε τοσο διαφορετικη αντιληψη. Σε σχεση με ολα τα αλλα ευρωπαικα κρατη, εχουμε ενα τρομερα αριστερο κρατος και μια κοινωνια στην οποια οι χαμενοι του Εμφυλιου εχουνε επικρατησει κατα κρατος σε καθε εκφανση της ζωης. Βεβαια το δεξιο και αριστερο εχει και να κανει απο που το παρατηρει κανεις. Αμα εισαι ακροαριστερος και το ΠΑΣΟΚ θα ειναι για σενα Δεξια..
1ον. Δεν έστρεψαν οι ενέργειες της 17Ν την ελληνική κοινωνία προς τα δεξιά για τον απλούστατο λόγο πως στο νεοελληνικό κράτος είχαν ήδη επικρατήσει οι πιο συντηρητικές τάσεις πολύ πριν την ύπαρξη της οργάνωσης.Το ελληνικό κράτος από τη σύστασή του είναι δεξιό και δεν ευθύνεται η 17Ν γι αυτό.(δεν ξέρω καν αν αυτό είναι κακό με την ποιότητα των αριστερών επαρχιώτικης κοπής που έχουμε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).2. Ούτε βέβαια για τη θέσπιση νόμων που καταπατούν ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας ευθύνεται η 17Ν, γιατί είναι σα να λέμε πως για τις σφαγές των ΝΑΖΙ στην κατοχή φταίγαν οι αντάρτες που μάχονταν στα βουνά.Δηλαδή οι υποστηρικτές αυτής της άποψης μας λένε πως δεν έπρεπε να υπάρχει αντίσταση για το φόβο των αντιποίνων! Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν και οι τακτικές που εφαρμόστηκαν καταστρέφοντας επίσης οικογένειες για την προστασία από τον κομμουνιστικό κίνδυνο τις δεκαετίες του ΄50 και΄60. Συμφωνώ στη βάση της σκέψης πως η οργάνωση απέτυχε στους κυρίως στόχους της αλλά αυτό έγινε γιατί μάλλον γοητεύτηκαν από την "εξουσία" και τη δύναμη που απολάμβαναν ως εκτελεστές με αποτέλεσμα να αναλωθούν σε περιττές και χυδαίες δολοφονίες από κάποιο σημείο και έπειτα.
Παρατηρήσεις προς σκέψη.Δε θα συμφωνήσω με την απαξίωση εν γένει της 17Ν στο άρθρο όχι ως προς την ουσία αλλά ως προς τον πατερναλιστικό τρόπο της ακύρωσης της.Επίσης θεωρώ λάθος να συγκρίνονται μαζικά κινήματα όπως οι Τουπαμάρος ή οι Ερυθρές Ταξιαρχίες με την κλειστη ομάδα της 17Ν.Τρίτον το συστημα δεν περιμενε την 17Ν για να επιβάλει αντιτρομοκρατικούς νομους από ένα σημείο και μετά. Το κράτος εκμεταλεύεται κάθε γεγονος θετικο ή αρνητικό για να επιβάλλει την προαποφασισμένη ατζέντα του στα πλαίσια της προπαγάνδας του, επιβολή η οποία προυποθέτει όχι αυτή καθ' αυτή την ύπαρξη της 17Ν αλλά κοινωνίες συμβιβασμένες φοβισμένες ή εκμαυλισμένες έτοιμες να δεχτούν οτιδήποτε για χάρη της επίπλαστης Pax Democratica.Εν ολίγοις πάντα κάτι θα βρίσκει η κυβερνητική προπαγάνδα για να "πετάει την μπάλα στην κερκίδα" ουτως ώστε να πουλήσει τη ΔΕΗ το Ελληνικό ή να περάσει νέα μέτρα. Ηλίθιους ή παραιτημένους πολίτες χρειάζεται, όχι την αφορμή της τρομοκρατίας.
Σε τελική ανάλυση, αυτός δεν είναι και ο απολογισμός της δράσης της 17Ν; Δηλαδή, να τροφοδοτήσει το κράτος με ηλίθιους/παραιτημένους πολίτες όπως είπες. Τέτοιες οργανώσεις που διαλέγουν το δήθεν επαναστατικό, ατομικό δρόμο της ένοπλης βίας μόνο την προοπτική της επανάστασης δεν εξυπηρετούν. Αντιθέτως δικαιολογούν την ένταση της καταστολής και οδηγούν στη λανθασμένη αντίληψη ότι η επανάσταση γίνεται με 1 45άρι, 2 ρουκέτες και κάνα πορτρέτο του Τσε. Έτσι παραιτείται ο λαός περιμένοντας το Μεσσία που θα γαζώσει μια μέρα τη βουλή και θα αλλάξει τη ζωή του.
Ιωάννης Βουλπιώτης, γαμπρός της οικογένειας Ζήμενς, εμπορικός αντιπρόσωπος, δημιουργός των αλησμόνητων Ταγμάτων Ασφαλείας και γενικός διευθύνων του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών σε όλη τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής. Τα Τάγματα Ασφαλείας κατέσφαξαν εκατοντάδες απλούς ανθρώπους, βαφτίζοντάς τους εθνικά μιάσματα. Η κόρη του έγραψε ένα βιβλίο όπου - πολύ περίεργο - τον βγάζει πιο λευκό κι από ασβεστωμένο περιστέρι. Το βιβλίο έτυχε και ημίωρης παρουσίασης από την κρατική τηλεόραση. Βρείτε μου ποιό δικαστήριο τον δίκασε και κερδίζετε χρυσούν ωρολόγιον... Αν θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο της κόρης του μπορείτε να το προμηθευτείτε από το στρατευμένο βιβλιοπωλείο "Χώρος Ελεύθερης Έκφρασης Των Δικών Μας Απόψεων Και Να Σκάσετε" - ντάνκεσεν!
Και ο αείμνηστος Γ. Ράλλης έγραψε βιβλίο όπου προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις επαίσχυντες πράξεις του πατέρα του. Δεν βγήκαν οι αριστεροί στα βιβλιοπωλεία ζητώντας να μην πωλείται το βιβλίο, ή απαιτώντας οι εισπράξεις να πάνε ηπερ των θυμάτων του.