Την ώρα που αρμάδα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μαζί με ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βαθυσκάφη και δύτες "χτένιζουν" τη θαλάσσια περιοχή 2-3 χιλιόμετρα από την παραλία του Σότσι, που κατέπεσε το Τούπολιεφ 154, μια άλλη τραγωδία εξελίσσεται στο αεροδρόμιο με τους συγγενείς των θυμάτων που καταφθάνουν εκεί.
Στο αεροπλάνο επέβαιναν 93 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν τραγουδιστές, χορευτές και μέλη ορχήστρας της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού Ensemble Alexandrov, μαζί ήταν και ο διευθυντής τους, που πήγαιναν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά με τους ρώσους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία.
Ειδικότερα, στη λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συγκαταλέγονται 64 μέλη της Ensemble Alexandrov, ενός γνωστού μουσικού συνόλου από τις περιοδείες που δίνει στο εξωτερικό υπό την αιγίδα του ρωσικού στρατού, οκτώ στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της Ensemble Alexandrov Βαλέρι Χαχίλοφ, οκτώ μέλη του πληρώματος, εννέα δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας πασίγνωστης στη Ρωσία φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού αποτελεί ένα σύμβολο για τη Ρωσία και έχει δώσει παραστάσεις παντού στον κόσμο, ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες. Ιδρύθηκε το 1928 και μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, ενώ έγινε γνωστή στις θριαμβευτικές περιοδείες της με την ονομασία «Χορωδία του Κόκκινου Στρατού». Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες.
Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987. Ο Βαλέρι Χαλίλοφ, ο σημερινός διευθυντής της Χορωδίας Αλεξαντρόφ, βρισκόταν μεταξύ των επιβατών του Tu-154.
Στη Μόσχα, έξω από το θέατρο του συγκροτήματος "Αλεξάντροφ" δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη των 63 καλλιτεχνών-χορευτών που ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους.
Ήταν ένα από τα ελάχιστα καλλιτεχνικά σύνολα που έκανε περιοδείες στο εξωτερικό κατά τη σοβιετική περίοδο. Έδωσε όμως και εκαντοντάδες συναυλίες στην πρώην ΕΣΣΔ και ηχογράφησε δεκάδες δίσκους που παίζονται ακόμη και σήμερα στις γιορτές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι καλλιτέχνες ταξίδευαν αδιάκοπα: έδωσαν περισσότερες από 1.500 συναυλίες για τους σοβιετικούς στρατιώτες στις εμπόλεμες ζώνες και σε νοσοκομεία.
«Πρόκειται για τεράστια αδικία. Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» σχολίασε από την πλευρά του ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ, εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του μαέστρου.
«Η Χορωδία Αλεξαντρόφ είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου. Έδινε πάντα παραστάσεις σε εμπόλεμες ζώνες (...) Είναι μια φριχτή τραγωδία» είπε από την πλευρά της η Έλενα Σερμπάκοβα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μπαλέτου Ίγκορ Μοϊσέγιεφ.
Στο ρεπερτόριό της συγκαταλέγονταν επίσης τα πολύ γνωστά τραγούδια Volga Boatmen, Katyusha, Kalinka και Ave Maria. Στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014 τα μέλη τραγούδησαν το «Get Lucky» των Duft Pank, μια εμφάνιση που έκανε μεγάλη εντύπωση και αναπαράχθηκε ευρέως στο ίντερνετ.
Αυτό που τώρα προέχει, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων και όχι οι ικασίες για τρομοκρατική πράξη που δεν το χωρά ο νους μας ότι θα μπορούσε να συμβεί σε αεροσκάφος του υπουργείου Άμυνας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Δούμας, Αντρέι Κρασνόφ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει ήδη διατάξει συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής.
σχόλια