Πώς η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην πτώση του Βυζαντίου

Πώς η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην πτώση του Βυζαντίου Facebook Twitter
4

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κοινωνικές αναστατώσεις και εξασθένησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση, συμπεραίνει επιστημονική έρευνα, που ονομάζει μάλιστα αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Πάγων της Ύστερης Αρχαιότητας».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience» από τους επιστήμονες του διεθνούς διεπιστημονικού προγράμματος «Past Global Changes-PAGES». Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική της μελέτης δακτυλίων δέντρων από τις Ευρωπαϊκές 'Αλπεις και τα Όρη Αλτάι ώστε να αποδείξουν ότι η περίοδος μεταξύ του  6ου και του 7ου μ.Χ. αιώνα υπήρξε ασυνήθιστα κρύα σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, σε σχέση με τα προηγούμενα 2.000 χρόνια.

Ως αιτία της αλλαγής αυτής αναφέρονται μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που μπλόκαραν τις ακτίνες του Ήλιου και έριξαν τη θερμοκρασία για δεκαετίες, κατά 4 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας την «πιο δραματική πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο εδώ και 20 αιώνες».

Η αλλαγή αυτή προκάλεσε μαζική καταστροφή των καλλιεργειών και πείνα ενώ επέφερε και επιδημία πανώλης στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι κοινωνικές αναστατώσεις που ακολούθησαν αποδυνάμωσαν την Αυτοκρατορία, τη στιγμή που η Αραβική χερσόνησος δεχόταν μεγάλες ποσότητες βροχών με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της περιοχής και την ενδυνάμωση των επεκτατικών σχεδίων των Αράβων.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Εάν τα βιβλία των G. W. Bowersock, I. Baldini-Lippolis, O. Grabar και P. Brown δεν θεωρούνται αρκετά mainstream βιβλιογραφία για την εποχή πραγματικά δεν ξέρω ποια θεωρούνται. Ειδικά το βιβλίο του P. Brown "The World of Late Antiquity" θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά για την ιστορία της περιόδου και έχει εκδοθεί το 1971 (4 δεκαετίες πριν).
Εδώ και δεκαετίες όχι, τουλάχιστον όχι στη mainstream επιστημονική βιβλιογραφία. Ουσιαστικά, η "παράταση" της Υ.Α. εκτείνεται μέχρι το τέλος των μεταρρυθμίσεων του Ηρακλείου, αφού μετά απ' αυτές μιλάμε πια για ένα "εξελληνισμένο" Βυζάντιο.