Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard;

1

Παρνασσός

(Νομός Βοιωτίας)

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας υποδέχεται και φέτος ορδές μυημένων και μη στα χειμερινά σπορ. Οι επισκέπτες συνωστίζονται στις πίστες και τα σαλέ του που απλώνονται σε υψόμετρο που φτάνει μέχρι και τα 2.250 μ. Η εγγύτητά του Παρνασσού με την Αθήνα και η γειτνίασή του με την κοσμοπολίτικη Αράχωβα τον έχουν αναδείξει σε αδιαμφισβήτητο βασιλιά των χιονοδρομικών, τόσο για τους λάτρεις του σκι και του snowboard, όσο και για όσους θέλουν απλώς να βολτάρουν στο χιόνι και να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες. Φέτος, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση εκσυγχρονισμού του και λειτουργεί πλέον υπό το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικών υποδομών του ΕΟΤ.

Πρόσβαση: 180 χλμ. από την Αθήνα, περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο

Παροχές: 21 πίστες και 13 αναβατήρες εκτείνονται σε δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακα.

Website: parnassos-ski.com

Τι αξίζει κοντά: Όσοι δεν είναι φαν της κοσμοσυρροής που χαρακτηρίζει τη «χειμερινή Μύκονο», προτιμούν τους πιο ήσυχους Δελφούς παραδίπλα. Υπέροχα γραφική και η Αγόριανη, με τις ωραίες ταβέρνες.

Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard; Facebook Twitter
Βασίλης Τοξαβίδης, σκιέρ

Η χιονοδρομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο από κάποιο peak στην Ελλάδα, λόγω συνθηκών. Τα υψόμετρα που διαθέτουμε είναι μικρά και η χειμερινή περίοδος έχει συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόκειται για εξειδικευμένα και ακριβά σπορ που θέλουν χρήμα και χρόνο για να φτάσεις σε κάποιο επίπεδο...

Χελμός

(Νομός Αχαΐας)

Το βασικό αντίπαλο δέος του Παρνασσού στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Τον προτιμούν συνήθως νεαρότερες ηλικίες, γιατί είναι πιο χιπ και πιο οικονομικός, ενώ συχνά διοργανώνονται και πάρτι στο σαλέ, όταν ο καιρός ευνοεί τη διοργάνωση βραδιών νυχτερινού σκι.

Πρόσβαση: 203 χλμ. από την Αθήνα, περίπου δυόμισι ώρες με αυτοκίνητο

Παροχές: 12 πίστες και 7 αναβατήρες

Website: kalavrita-ski.com

Τι αξίζει κοντά: Τα Καλάβρυτα είναι από τα κορυφαία και εξαιρετικά δημοφιλή χειμερινά θέρετρα. Εκτός από Αθηναίους, πολλοί Πατρινοί και φοιτητές τα προτιμούν για εκδρομές. Ο επισκέπτης θα βρει ωραία ταβερνάκια και τοπικά προϊόντα (τυριά, χυλοπίτες), ενώ ο τόπος όπου έγινε η Σφαγή των Καλαβρύτων το 1943, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, προκαλεί και σήμερα ανατριχίλα. Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, δοκιμάστε τη διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από το Διακοφτό, αξίζει πραγματικά!

Καϊμακτσαλάν

(Νομός Πέλλας)

Ίσως η δημοφιλέστερη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες γενικότερα. Κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και πάνω στο ομώνυμο βουνό, που είναι το τρίτο ψηλότερο της Ελλάδας, από φέτος λειτουργεί και επίσημα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ (όπως και ο Παρνασσός). Στα highlights του χιονοδρομικού η διαδρομή με snow cat στα 2.500 μέτρα και η ειδική πίστα snowmobile. 

Πρόσβαση: 660 χλμ. από την Αθήνα, 139 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

Παροχές: 13 πίστες κυμαινόμενης δυσκολίας και 4 αναβατήρες

Website: kaimaktsalan.gr

Τι αξίζει κοντά: Απέχει μόλις 45 χλμ. από την Έδεσσα, οπότε η εκδρομή στο Καϊμακτσαλάν μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας και τον εμβληματικό καταρράκτη που δεσπόζει στην πόλη.

Βασιλίτσα

(Νομός Γρεβενών)

Πολύ κοντά στην πόλη των Γρεβενών βρίσκεται αυτό το χιονοδρομικό κέντρο που είναι σκαρφαλωμένο στο όρος Λίγγος της Πίνδου. Θεωρείται «παράδεισος» για τους λάτρεις του snowboard λόγω της ιδιαίτερης φυσιολογίας του βουνού που ευνοεί πολλές «off-piste» διαδρομές ανάμεσα στα δέντρα, ενώ διαθέτει δύο πίστες που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «ολυμπιακών προδιαγραφών» (Δίας και Τυμφαία). Εξαιρετική επιλογή, επίσης, για αρχάριους, αφού διαθέτει τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα.

Πρόσβαση: 459 χλμ. από την Αθήνα, 208 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

Παροχές: 13 πίστες και 7 αναβατήρες

Website: vasilitsa.com

Τι αξίζει κοντά: Τα γύρω χωριά της Πίνδου (Σμίξη, Δίστρατο, Πολυνέρι κ.ά.) είναι όμορφα και διαθέτουν παραδοσιακούς και σύγχρονους ξενώνες και καταλύματα. Κοντά βρίσκεται και ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός ως Βάλια Κάλντα, στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.

Τυμφρηστός

(Νομός Ευρυτανίας)

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Καρπενησίου βρίσκεται στο όρος Βελούχι, είναι ένα από τα παλιότερα της Ελλάδας, αυτό που βρίσκεται σε μικρότερη απόσταση από πόλη και πρωτεύουσα νομού (μόλις 10 χλμ. από το Καρπενήσι) και οι παροχές του είναι αρκετά οικονομικές. Το Καρπενήσι μπορεί να θεωρηθεί η «εναλλακτική Αράχωβα» της Στερεάς Ελλάδας, ενώ όσοι έχουν δοκιμάσει να καταλύσουν στο ορειβατικό καταφύγιο, μιλούν για αξέχαστη εμπειρία.

Πρόσβαση: 248 χλμ. από την Αθήνα, περίπου 4 ώρες με αυτοκίνητο

Παροχές: 10 πίστες και 7 αναβατήρες

Website: velouxi.gr

Τι αξίζει κοντά: Το Καρπενήσι είναι σίγουρα από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας. Σε υψόμετρο 960 μέτρων, συνδυάζει το υπέροχο ορεινό τοπίο με τις ανέσεις και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μιας πόλης, ενώ πολλά από τα κτίριά του έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική.

3-5 Πηγάδια

(Νομός Ημαθίας)

Βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και θεωρείται από τα ασφαλέστερα και αρτιότερα χιονοδρομικά της Ελλάδας. Εκτός από τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ενδείκνυται και για πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και πολλές άλλες δραστηριότητες, ο δρόμος που οδηγεί από τη Νάουσα στις εγκαταστάσεις του δεν κλείνει λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης που διαθέτει εξασφαλίζει χιόνι άριστης ποιότητας καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν.

Πρόσβαση: 557 χλμ. από την Αθήνα, 108 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Παροχές: 10 πίστες και 7 αναβατήρες

Website: 3-5pigadia.gr

Τι αξίζει κοντά: Εκτός από τη Νάουσα, που απέχει μόλις 17 χλμ., αρκετά κοντά βρίσκεται και το Νυμφαίο του Νομού Φλώρινας, ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας. Δοκιμάστε τις νόστιμες σπιτικές πίτες που θα βρείτε σε πολλά μαγαζιά και καφέ του χωριού.

Ελατοχώρι

(Νομός Πιερίας)

Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων πάνω στα Πιέρια Όρη βρίσκεται η βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου. Αν και σχετικά νέα προσθήκη στη λίστα των ελληνικών χιονοδρομικών (λειτουργεί από το 2001), έχει αποκτήσει το κοινό του, ενώ το διώροφο σαλέ του παρέχει από φαγητό μέχρι σφηνάκια και ζεστά ροφήματα.

Πρόσβαση: 474 χλμ. από την Αθήνα, 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη

Παροχές: 10 πίστες και 5 αναβατήρες

Website: elatohori-ski.gr

Τι αξίζει κοντά: Ο οικισμός του Ελατοχωρίου, με την άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης και τη θέα στον Όλυμπο, έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα από τότε που άρχισε να λειτουργεί το χιονοδρομικό, χωρίς ωστόσο να χάσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, και η γύρω περιοχή προσφέρεται για εξερευνήσεις.

Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard; Facebook Twitter
Γιώργος Στυλιανός, σνοουμπόρντερ

Μαίναλο

(Νομός Αρκαδίας)

Ενδείκνυται περισσότερο για οικογενειακές αποδράσεις και για εκμάθηση σκι από τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους του αθλήματος, αφού το νοτιότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης. Η διαδρομή μέχρι εκεί, ωστόσο, είναι υπέροχη. Πρόσβαση: 162 χλμ. από την Αθήνα, περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο 

Παροχές: 8 πίστες και 4 αναβατήρες

Website: mainaloski.gr

Τι αξίζει κοντά: Τα χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στο όρος Μαίναλο (Βυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα κ.λπ.) έχουν όλα ιδιαίτερο χρώμα και αξίζουν πραγματικά τόσο για επίσκεψη και φαγητό, όσο και για διαμονή.

Πριν ξεκινήσετε για την εκδρομή σας, μην ξεχνάτε να ελέγχετε πάντα αν το χιονοδρομικό της επιλογής σας είναι ανοιχτό και αν η διαδρομή μέχρι εκεί απαιτεί αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, τα περισσότερα χιονοδρομικά συνεργάζονται με ski-buses που αναλαμβάνουν αυθημερόν διαδρομές. Περισσότερες πληροφορίες στο xionodromika.gr και στο snowreport.gr.

 


Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard; Facebook Twitter
Το σκι και το σνόουμπορντ δεν απαιτούν να έχεις "φέτες" ούτε αθλητικό σώμα και τα παραπανίσια κιλά δεν αποτελούν εμπόδιο. Η τεχνική τους δεν εμπεριέχει κινήσεις της καθημερινής ζωής, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το άλμα. Η βασική κίνηση είναι το γλίστρημα.

Τα snowmobile, οι βόλτες με έλκηθρο και snowcat, οι πεζοπορίες, η αιώρηση σε lift και τελεφερίκ και φυσικά το άραγμα στα ζεστά σαλέ καθώς και η διανυκτέρευση σε χιονοδρομικό καταφύγιο, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν όσοι βρεθούν σε ένα από τα παραπάνω χιονοδρομικά. Η ουσία βέβαια δεν βρίσκεται εκεί, ούτε στο να πετύχεις την καλύτερη selfie με θέα την πλαγιά. Οι δύο βασικές αφορμές που κάνουν τους περισσότερους λάτρεις του χιονιού να παίρνουν τα βουνά με την πρώτη ευκαιρία, το σκι και το σνόουμπορντ, τα δύο δημοφιλέστερα χειμερινά σπορ, είναι παράλληλα και μήλο της έριδος ανάμεσα στους φανατικούς τους, που αρέσκονται να πειράζουν οι μεν τους δε, για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο/δημοφιλέστερο/δυσκολότερο, ενώ σπάνια θα πετύχεις ανθρώπους που να κάνουν και τα δύο με την ίδια αγάπη. Πολλοί δεν έχουν δοκιμάσει καν το ένα από τα δύο, αφού πρόκειται για αθλήματα με παρόμοια λογική αλλά διαφορετική τεχνική, με παραπλήσιο βαθμό δυσκολίας αλλά διαφορετικές ιδιαιτερότητες.

Μιλώντας με μέσους όρους τιμών για καινούριο εξοπλισμό σνόουμπορντ, πρέπει να διαθέσεις περίπου ένα χιλιάρικο στο σύνολο. Κατ' αντιστοιχία, χρειάζεσαι γύρω στα 800 ευρώ για τον συνολικό εξοπλισμό του σκι.

Μίλησα με έναν φανατικό του σκι και έναν του σνόουμπορντ για να επιχειρήσουμε ένα crash test με βάση τα όσα μας είπαν. Ο 44χρονος Βασίλης Τοξαβίδης και ο 34χρονος Γιώργος Στυλιανός ασχολούνται με το σκι και το σνόουμπορντ αντίστοιχα εδώ και πολλά χρόνια. Ο Βασίλης ξεκίνησε να κάνει σκι από μικρό παιδί. Όταν μεγάλωσε ασχολήθηκε για κάποια χρόνια με το αγωνιστικό κομμάτι του αθλήματος. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στον Παρνασσό όπου κάνει τα τελευταία μαθήματα για την απόκτηση διπλώματος από αυστριακή σχολή, ώστε να μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτής. Οι εξετάσεις που θα δώσει την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν πρακτική και θεωρία, το πρόγραμμα είναι πολύ κουραστικό, αλλά ο ίδιος δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Ο Γιώργος ξεκίνησε το σνόουμπορντ το 2000, όταν ακόμα το άθλημα δεν είχε αποκτήσει το φανατικό κοινό που το καθιέρωσε ως βασικό "ανταγωνιστή" του σκι στο βάθρο των χειμερινών εξτρίμ σπορ. "Τότε το σνόουμπορντ στην Ελλάδα ήταν λίγο αλητεία, δεν είχε γίνει μόδα και hip όπως σήμερα. Ήθελε λίγο ψάξιμο και διάβασμα" μου λέει.

Η πορεία των χειμερινών εξτρίμ σπορ στην Ελλάδα, από τους ανθρώπους που την έζησαν

Στις αρχές των 80s, ελάχιστες οικογένειες ανέβαιναν στο βουνό. Στον Παρνασσό τότε, είχε αναπτυχθεί μόνο η περιοχή της Φτερόλακκας. Σταδιακά το κομμάτι της χιονοδρομίας άρχισε να εξελίσσεται και δημιουργήθηκαν διάφοροι σύλλογοι που άρχισαν να αποκτούν μέλη. Στις αρχές των 00s, όταν ακόμα το χρήμα έρεε στην Ελλάδα, είχαμε μια μεγάλη έκρηξη και πολύς κόσμος άρχισε να μαθαίνει σκι. Ακολούθησε η Κρίση και τα νούμερα μειώθηκαν. Ωστόσο, η χιονοδρομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο από κάποιο peak στην Ελλάδα, λόγω συνθηκών. Τα υψόμετρα που διαθέτουμε είναι μικρά και η χειμερινή περίοδος έχει συρρικνωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόκειται για εξειδικευμένα και ακριβά σπορ που θέλουν χρήμα και χρόνο για να φτάσεις σε κάποιο επίπεδο, γι' αυτό και δεν έχουμε σημαντικές αθλητικές επιδόσεις ως χώρα. Πρέπει να μετακινηθείς, να ξοδέψεις χρήματα για βενζίνη, εξοπλισμό, δάσκαλο, κάρτα πρόσβασης στα lift. Όσοι ασχολούνται με το αθλητικό κομμάτι του σκι και του σνόουμπορντ, χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά, αφού χορηγοί στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν υπάρχουν και πρέπει να βρίσκονται στο εξωτερικό για πολλούς μήνες τον χρόνο για προπονήσεις και τη σωστή προετοιμασία. Ο Γιώργος συνοψίζει με λίγα λόγια την κατάσταση στη χώρα μας: "Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών είναι μέτριο, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ικανοποιητικό, για τα λεφτά που δίνουμε. Τα ιβέντ που έχουν αρχίσει να διοργανώνουν χορηγοί όπως η RedBull με το Home Run, προσδίδουν το απαραίτητο fun και hype στα αθλήματα και φαίνεται πως συμβάλλουν στο να ασχοληθούν περισσότεροι άνθρωποι με τα συγκεκριμένα σπορ. Αυτό φυσικά είναι θετικό, αλλά υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται τα χιονοδρομικά ώστε να διοργανώνονται συχνότερα και πιο σωστά τέτοια ιβέντ".

Φυσική κατάσταση

Το σκι και το σνόουμπορντ δεν απαιτούν να έχεις "φέτες" ούτε αθλητικό σώμα και τα παραπανίσια κιλά δεν αποτελούν εμπόδιο. Η τεχνική τους δεν εμπεριέχει κινήσεις της καθημερινής ζωής, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το άλμα. Η βασική κίνηση είναι το γλίστρημα, του οποίου την αίσθηση δεν μπορούμε να νιώσουμε στην καθημερινότητά για να την καταλάβουμε. Αυτό τα καθιστά πιο δύσκολα, αλλά οι γνώστες επιμένουν πως μόλις εξουσιάσεις αυτή την αίσθηση σε συναρπάζει. Και στα δύο αθλήματα, πρέπει να πετύχεις τη σωστή στάση σώματος, τις στροφές και το φρενάρισμα. Μια καλή φυσική κατάσταση και αντοχή φυσικά και θα βοηθήσει, είσαι πιο ευλύγιστος, δεν λαχανιάζεις εύκολα και μπορεί μετά από μερικές ώρες μαθήματος να είσαι έτοιμος να κατέβεις την πρώτη σου πίστα, αλλά είναι γνωστό ότι σκι κάνουν ακόμα και άνθρωποι 70 χρονών. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι στις αρχές ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι εξειδικευμένος και να έχει γνώση για να σε καθοδηγήσει σωστά και να μην εκτεθείς σε κίνδυνο. Χρειάζεται υπομονή και εμπιστοσύνη στις οδηγίες του εκπαιδευτή ώστε να αποβληθεί γρήγορα ο φόβος και να πετύχεις την επιθυμητή ελευθερία στην κίνηση. Ειδικά για το σνόουμπορντ, χρειάζεται και σωστή θωράκιση στα γόνατα και τα πόδια, να αντέχουν πιέσεις και κραδασμούς.

Μια καλή μέρα για να δοκιμάσεις σκι ή σνόουμπορντ για πρώτη φορά

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έχει βρέξει, το χιόνι θα έχει γίνει αυτό που λέμε "σούπα". Αν χιονίζει, οι συνθήκες θα είναι αρκετά δύσκολες, γιατί δεν θα βλέπεις μπροστά σου από την ομίχλη. Οι καλύτερες συνθήκες για αρχάριους είναι μετά από χιονόπτωση, αν την επόμενη μέρα έχει βγάλει λιακάδα και δεν φυσάει αέρας, αυτό που αποκαλούν "Bluebird day". Επίσης, προσοχή στον πάγο, για τους σνόουμπορντερ ειδικά είναι απαγορευτικός.

Τα 8 καλύτερα χιονοδρομικά της Ελλάδας και η απάντηση στην αιώνια διαμάχη: ski ή snowboard; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

Tips για αρχάριους, εξοπλισμός και επιλογή σωστού εκπαιδευτή

Ο Γιώργος εξηγεί: "Έχει διαφορά το "δοκιμάζω", από το "δοκίμασα, γουστάρω και ξεκινώ να ασχολούμαι, δηλαδή ανεβαίνω στο βουνό 2 φορές την εβδομάδα κάθε σεζόν". Σε όσους ξεκινούν λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν δικό τους εξοπλισμό και όχι να ενοικιάζουν – γλυτώνουν πολύ περισσότερα χρήματα έτσι. Μεταχειρισμένο ή καινούριο, περισσότερο ή λιγότερο επώνυμο, αλλά αγορά του εξοπλισμού, όχι ενοικίαση. Όσοι απλά δοκιμάζουν, μπορούν να το κάνουν με δανεικό εξοπλισμό".

 

Μιλώντας με μέσους όρους τιμών για καινούριο εξοπλισμό σνόουμπορντ, πρέπει να διαθέσεις περίπου 250 ευρώ για τη σανίδα, 180 για τις δέστρες, 140 για τις μπότες, 150 και 120 ευρώ για ένα μπουφάν και ένα παντελόνι, 60 για μάσκα και περίπου 50 για σκούφο και γάντια. Κοντά στο χιλιάρικο δηλαδή το σύνολο. Κατ' αντιστοιχία, χρειάζεσαι γύρω στα 800 ευρώ για τον συνολικό εξοπλισμό του σκι, ενώ για την ενοικίασή τους θέλεις περίπου 20 ευρώ την ημέρα.

 

Οι εκπαιδευτές θα σε χρεώσουν από 25 έως 45 ευρώ την ώρα για ατομικό μάθημα, ανάλογα την ημέρα και το χιονοδρομικό στο οποίο θα βρεθείς. Ένας εκπαιδευτής σκι μπορεί να διαθέτει πτυχίο γυμναστικής ακαδημίας και να έχει εξειδικευτεί στο συγκεκριμένο σπορ, ή την πιστοποίηση από κάποια την Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας ή κάποια άλλη σχετική ακαδημία του εξωτερικού. "Στην Ευρώπη υπάρχουν υψηλού επιπέδου τριετείς σχολές στις οποίες εκπαιδεύεσαι σε όλα τα σχετικά με τη χιονοδρομία - διάσωση, πεζοπορία, τα πάντα" αναφέρει ο Βασίλης. Αναφορικά με τα μαθήματα σνόουμπορντ, ο Γιώργος εξηγεί ότι είναι λίγοι οι πιστοποιημένοι δάσκαλοι του σπορ – φέτος τα Καλάβρυτα θα έχουν έναν ή δύο. "Όταν μιλάμε για επίσημους εκπαιδευτές, είναι αυτοί που έχουν πάρει μαθήματα και δίπλωμα στην Αυστρία, το έχουν καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει εγκριθεί κι έπειτα έχουν προσληφθεί από κάποιο χιονοδρομικό. Θεωρητικά, μάθημα μπορεί να κάνει και κάποιος που ασχολείται χρόνια, όπως εγώ, ή κάποιος εκπαιδευτής σκι, αλλά αν με πιάσουν θα έχω κυρώσεις".

Ski vs. snowboard

Και οι δύο συνομιλητές μου αναφέρουν ότι σέβονται το "απέναντι" άθλημα, αλλά θεωρούν φυσικά αυτό που εκπροσωπούν καλύτερο. "Έχει αλλάξει το σκι, τα νέα πέδιλα είναι τελείως διαφορετικά και κάνουν το άθλημα, πιο δυνατό, γρήγορο και διασκεδαστικό. Μοιάζουν με ξυράφια που ζωγραφίζουν πραγματικά το χιόνι. Είμαστε πολύ πιο μπροστά από το σνόουμπορντ πλέον. Άσε που λίγοι κάνουν πραγματικά καλό σνόουμπορντ. Οι περισσότεροι είναι πιτσιρικάδες που το προτιμούν για πόζα και επίδειξη επώνυμων ρούχων, είναι πιο εμπορικό. Εγώ το βρίσκω ελάχιστα διασκεδαστικό" αναφέρει ο Βασίλης. Ο Γιώργος φυσικά διαφωνεί υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που το σνόουμπορντ έχει αποκτήσει τόσο πολύ φανατικό κοινό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Top3 πίστες στην Ελλάδα για σκι και σνόουμπορντ


Βασίλης:

  • 1. Η Ειρήνη στον Χελμό
  • 2. Το Αρσούμπασι στο Σέλι, ένα χιονοδρομικό η λειτουργία του οποίου, δυστυχώς, λόγω των παραπλήσιων εργοστασίων έχει επηρεαστεί, αφού το μικροκλίμα της περιοχής έχει αλλάξει
  • 3. Όλα τα Κελλάρια στον Παρνασσό


Γιώργος:

  • 1. Η Βασιλίτσα είναι ο παράδεισος του σνόουμπορντ. Ένα βουνό γεμάτο με ωραίες "free ride" διαδρομές μέσα από τα δέντρα.
  • 2. Η Άγκυρα στον Χελμό
  • 3. Παρνασσός, όλη η διαδρομή από ψηλά μέχρι κάτω, χαμηλά, στο δεύτερο πάρκινγκ

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ