Ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της «εκστρατείας» του με στόχο να πείσει τους Βρετανούς να «εξεγερθούν» και να αλλάξουν τη θέση τους για το Brexit.
Σε ομιλία του στην φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα χωρίς να γνωρίζουν τους πραγματικούς όρους και το κόστος της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
«Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit. Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη. Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν».
Ο Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1997 μέχρι το 2007, θέλει, όπως λέει, να αποδείξει πως όσοι υποστήριζαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελαν πάντα ένα «σκληρό Brexit».
«Η πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι να παρουσιάσουμε ξεκάθαρα το πραγματικό κόστος, να δείξουμε πως αυτή η απόφαση βασίστηκε σε ελλιπή γνώση που τώρα θα πρέπει να γίνει τεκμηριωμένη γνώση, να υπολογίσουμε σε κατανοητούς όρους πώς [το Brexit] θα προκαλέσει πραγματική ζημιά στη χώρα και τους πολίτες και να δημιουργήσουμε υποστήριξη στην αναζήτηση διεξόδου από την τωρινή κούρσα προς το χείλος του γκρεμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι η ώρα για υποχώρηση, αδιαφορία ή απελπισία, αλλά είναι η ώρα να εξεγερθούμε υπερασπιζόμενοι αυτά που πιστεύουμε» εξήγησε ο Μπλερ, μιλώντας στο City του Λονδίνου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός που πήρε μέρος στην καμπάνια υπέρ της παραμονής, έχει δηλώσει πως αποδέχεται την απόφαση του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου, αλλά σήμερα επέμεινε σε μία επανεξέταση του Βrexit, μόλις «έχουμε μία καθαρή άποψη για το προς τα που βαδίζουμε».
Ερωτηθείς δε για το αν θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, αρκέστηκε να πει: «Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν Όχι) αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση».
Ο Μπλερ άσκησε ακόμη κριτική εις βάρος της Μέι και άλλων μελών της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε επειδή δεσμεύτηκαν να βγάλουν τη χώρα από την ενιαία αγορά για πολιτικούς λόγους παρότι είχαν υπερασπιστεί με πάθος τα οφέλη της.
Τέλος, ο Μπλερ υποστήριξε ότι το ντιμπέιτ για την αποχώρηση ή όχι από την Ε.Ε. καθοδηγείται κατά κύριο λόγο από το μεταναστευτικό, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί «θέμα δευτερευούσης σημασίας».
Εκπρόσωπος της Ντάουνιγνκ Στριτ, τόνισε πως ο βρετανικός λαός εξέφρασε ξεκάθαρα την άποψή του στις 23 Ιουνίου, αποκλείοντας τη διεξαγωγή 2ου δημοψηφίσματος.
Με τη σειρά του, ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και υποστηρικτής της καμπάνιας υπέρ του Brexit χαρακτήρισε τη θέση του Μπλερ «αλαζονική και βαθύτατα αντιδημοκρατική».
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια