Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη

Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη Facebook Twitter
117

Οταν ήμουν στη δευτέρα λυκείου το 2004, το σχολείο μου μας πήγε μια εκδρομή στο Λονδίνο, από την οποία και προφανώς δεν έλειψε η καθιερωμένη περιήγηση στο Βρετανικό μουσείο. Δεν ήταν και η καλύτερή μου - πολύ πιο ώραια πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit. ΕΙχε ερθεί και ο Σοφοκλής στην εκδρομή όμως οπότε δεν θυμάμαι να με πείραξε και πολύ.

Εως τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα με τα μάρμαρα. Δεν ξέρω για έσας, αλλά ως έφηβη μου ήταν αρκετά δυσκολό να ενδιαφερθώ για ένα μάτσο αρχαίες πέτρες. Είχα ήδη περάσει τη μισή ζωή μου συνάμενη από γονείς και δασκάλους στα αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας και την άλλη μισή παπαγαλίζοντας μια ιστορία που ξεκινά κάπου στη κυκλαδική περίοδο και τέλειωνει με την επανάσταση του 1821.

Ηθελά να δώ κάτι διαφορετικό, να μάθω κάτι καινούριο, και είχα και εκνευριστεί πολυ από το θέαμα των ένα, δυό χαζών καθηγητών και συμμαθητών που θρηνούσαν τα Ελγίνεια με μια περίλυπη εκφραση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Πήρα λοιπόν το Σοφοκλή από το χέρι και την κάναμε με ελαφρά πηδηματάκια για την αιθουσα με τα Αιγυπτιακά εκθέματα.

Δεν ξέρω τι θα έκανα αν εκείνη την ημέρα με είχαν βάλει να ανοίξω τη γαλανόλευκη μες το μουσείο. Μπορεί και να είχα πεθάνει από την ντροπή μου. Δεν ξέρω όμως και τι να σκεφτώ για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου που έπεισαν τους μαθητές τους οτί μια τέτοια πράξη αποτελεί κάτι αξιέπαινο και πάνω από όλα λογικό. Δεν ξέρω και πως να τους χαρακτηρίσω ακριβώς, αλλά τείνω προς το βλάκες με περικεφαλαία.

Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη Facebook Twitter

Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ οτι εν μέσω της όλης καταπίεσης και της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα, δύο εκπαιδευτικοί (δύο άνθρωποι δηλαδή που η πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί ένα σωρό εύπλαστων εγκεφάλων και προσωπικοτήτων) δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά. Το καλύτερο από όλα δε, έαν έχεις όρεξη να διαβάσεις την ανακοίνωση που έδωσαν στον Τύπο, είναι η επιμόνη με την οποία σημειώνουν πως όσοι συνάντησαν στο Λονδίνο ήταν Έλληνες.

Επιλέκτικά:

"Επίσης επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τις σπουδές στην Αγγλία, από Άγγλους και κυρίως Έλληνες καθηγητές Αγγλικών Πανεπιστημίων."

"To Πανεπιστήμιο Imperial College London, όπου μας υποδέχθηκε, μας ενημέρωσε και μας ξενάγησε στα ερευνητικά – πειραματικά κέντρα του Πανεπιστημίου ό Έλληνας καθηγητής κ. Προδρομάκης Θεμιστοκλής και η επίσης ελληνίδα συνεργάτιδά του."

"Την ενημέρωση μας την έκανε μέσα στο Christ Church College Oxford ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Παπανικολάου Δημήτρης."

(Όταν δε ο Ελλην είναι και Κορίνθιος γίνεται πάρτυ):

"Κατόπιν το 4ο στην Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστήμιο University College London (UCL) με 25000 φοιτητές και 8000 καθηγητές όπου μας μίλησε ο επίσης Έλληνας – Κορίνθιος (Συνοικισμιώτης και αδελφός του γνωστού Παθολόγου κ. Μάρκου Γιάνναρη) καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του UCL κ. Γιάνναρης Σάββας."

Τέλος πάντων, νομίζω η εποχή μας είναι ευαίσθητη και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι αυτοί, θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, έπραξαν με τις αγνότερες προθέσεις και βάση των όσων αυτοί γνωρίζουν. Η σουρεαλιστική εικόνα πέντε κουτσούβελων κι ενός μεσήλικα με τις ελληνική σημαία αγκαλία μες τη μέση ενός ξένου μουσείου σε κάποια άλλη εποχή θα μπορούσε να είναι αστεία. Απλά σήμερα, με την Χρυσή Αυγή στο 8,5 τοις εκατο, αποκτά μια άλλη λίγο πιο τρομακτική διασταση. Καλό θα ήταν λοιπόν να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τις πράξεις και τις κουβέντες μας απο εδώ και πέρα, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις που μεταδίδουμε στους νεότερους από εμάς.

Άλλωστε η όλη ιστορία με την επιστροφή των μαρμάρων είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω και που την θυμήθηκαν. Μια φαντασίωση βασισμένη στην ανάγκη του Ελληνα να επανακτήσει μια ούτως ή άλλως λανθάνουσα υπερηφάνεια για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος. Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ήθελα να πιστεύω πως το ένα ίσως καλό που έφερε η κρίση ήταν μια κάποια αυτοκριτική. Ήλπιζα πως πλέον κοιτούσαμε μπροστά, στο τι κάνουμε τώρα. Αλλά τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να χαιδεψουμε τον πληγωμενο μας εγωισμό: Ξαφνικά, μία ολόκληρη χώρα ανακουφίζεται με το ευχαριστώ ενός χωριού της Ισπανίας στο Youtube και μια βλακεία στο Βρετανικο μουσείο μετατρέπεται σε πράξη συμβολική και συγκινητικη. Γιατί με τούτα και με 'κεινα, ακόμα δεν έχουμε πάρει χαμπάρι οτι δεν είμαστε το κεντρο του κόσμου.

*Η Ηλέκτρα Κοτσώνη είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στο Λονδίνο. Το twitter της είναι το @elektrakotsoni.

Ελλάδα
117

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Δεν λέω ότι ήταν σωστό αυτό που έκαναν οι μαθητές, αλλά αν οι μαθητές ήταν βλάχοι, η αρθρογράφος δείχνει κάποια συμπτώματα ραγιαδισμού... του στυλ να μην με καταλάβουν ότι είμαι Ελληνίδα, ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα. Μετά τί σχέση έχου τα αρχαία με την Χ.Α.;;; Είναι ψέμμα δηλαδή ότι τα μουσεία της Δύσης ότι έχουν το έχουν από την Αίγυπτο, την Μέση Ανατολή και την Ελλάδα;;;(την Ελλάδα όπως βλέπεις την άφησα τελευταία). Αυτά είναι λεφτά αγαπητή, και τα κερδίζουν αυτοί εκθέτοντας τα αρχαία που ανήκουν στον Παρθενώνα. Δεν σχολιάζω δε το κατά πόσο είναι δεοντολογικό να αποσπούμε ένα μέρος από τον φυσικό του χώρο και να το εκθέτουμε αλλού. Δεν λέω ότι αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί τώρα, αλλά ας προσέξουμε ότι ντρεπόμαστε πλέον να δηλώσουμε την ελληνικότητά μας. Α και η Χ. Α. αυτό κατάφερε, όταν μιλάμε για Ελλάδα να είμαστε φασίστες. Δεν είμαστε φασίστες όταν απλά λέμε ότι υπάρχουμε και εμείς στον κόσμο.
"Δάκρυα για την Ηλέκτρα".... όχι από γέλιο όμως.Κατά τραγική ειρωνεία το όνομα της δημοσιογράφου με παραπέμπει κατ'ευθείαν στην εποχή των γλυπτών, του Φειδία και του Σοφοκλή (όχι του δικού της Σοφοκλή, με τον οποίον έτρεχε στην αίθουσα με τα αιγυπτιακά ευρήματα, γιατί προφανώς τα ελληνικά κλοπιμαία δεν κάλυπταν τα εκλεπτυσμένα γούστα της).Κα Κοτσώνη, ελπίζω να μας κάνετε πλάκα (χονδροειδή ,έστω). Αν όχι, τότε σκεφτείτε ότι είναι ίσως καιρός να αλλάξετε όνομα. Κάντε το Σίντνεϋ, Μπρίτνεϋ, Γκουϊνεβιρ... απορώ μάλιστα πώς κρατάτε ακόμη ένα όνομα που μόνο αρχαιοπληξία και προγονολατρεία δείχνει (σύμφωνα πάντα με τον τρόπο σκέψης σας).
Η Δύση χρωστάει ομολογουμένως πολλά στην αρχαία Ελλάδα και στον Ρωμαϊκο πολιτισμό. Όμως η μελέτη και η προσπάθεια αναβίωσης του αρχαίου πνεύματος έγιναν ερήμην των νεοελλήνων. Όταν οι πρόγονοι των Εγγλέζων, Γερμανών, Γάλλων κλπ ανακαλύπτανε τον αρχαίο κόσμο, οι δικοί μας πρόγονοι ήταν ως επί το πλείστον αμόρφωτοι και θρησκόληπτοι ραγιάδες. Χρωστάμε πολλά ως χώρα στους μελετητές της αρχαίας Ελλάδας, που από την Αναγέννηση και για σχεδόν 5 αιώνες μελετούσαν, διασώζανε και αναβιώνανε το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Προσθέτοντας, φυσικά, και τα δικά τους "λιθαράκια" (ογκόλιθους, για να είμαστε πιό ακριβείς). Εμείς ξυπνήσαμε απ'το λήθαργο κάπως αργά, στην εποχή του Ρομαντισμού, όταν κάποιοι δικοί μας είδανε πως η αρχαία Ελλάδα ήταν τρέντυ, και είπανε "μέσα κι εμείς" (παρόλο που αν τελικά είμαστε κληρονόμοι κάποιου, είναι των Βυζαντινών. Οι πρόγονοί μας ακόμα και στην εποχή της επανάστασης αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμιοί --δηλαδή Ρωμαίοι). Εξ ου και τα πολλά προβλήματα ταυτότητας (βλέπε κόμπλεξ) που έκτοτε έχουμε, και τα οποία διαφαίνονται ξεκάθαρα σε πολλά από τα σχόλια. Μου κάνει δε εντύπωση που οι ίδιοι άνθρωποι που ξεπαραδιάζουν τους γονείς τους για να σπουδάσουν στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια εκείνα όπου αναβιώθηκε και πρωτομελετήθηκε το αρχαιοελληνικό πνεύμα, αντιμετωπίζουν το Βρετανικό Μουσείο (που είναι θεσμός και αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της παιδείας) ως άντρο κλεπταποδόχων. Δεν είναι λιγάκι κωμικό;Η Δύση κέρδισε με την αξία της το δικαίωμα να θεωρεί την αρχαία Ελλάδα κληρονομιά της (ως παγκόσμια κληρονομιά) πολύ πριν ξυπνήσουμε εμείς. Το "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" ας το απευθύνουμε καλϋτερα σε άλλους κλέφτες, και για άλλα κλεμμένα.
Είσαι τραγικά ανενημέρωτος. Δεν έχεις ακούσει τίποτα για ύστερο Βυζάντιο (από τους Κομνηνούς που ήταν η πρώτη ελληνική δυναστεία κι έπειτα), για Πλήθωνα Γεμιστό, για Χαλκοκονδύλη κλπ; Οι πρώτοι που αναβίωσαν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα ήταν οι Έλληνες λόγιοι του Βυζαντίου από το 1000 μ.Χ. κι έπειτα, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια που έθετε διαρκώς η Εκκλησία. Το "Ρωμαίος-Ρωμιός" δεν ήταν εθνολογικός προσδιορισμός, παρά πολιτικός: σήμαινε τον υπήκοο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο), όπως είναι σήμερα το "Βρετανός" σε αντιδιαστολή με το "Άγγλος", "Σκοτσέζος", "Ουαλός" κλπ. Η λέξη "Έλληνας" τότε άρχισε να επαναχρησιμοποιείται από το επίσημο βυζαντινό κράτος για τους "Έλληνες στην καταγωγή", όπως αποκαλούσε τον ελληνικό λαό η ίδια η Άννα Κομνηνή. Το "χρονικό του Μωρέως" (αν έχεις υπόψη σου ποιο είναι αυτό) επίσης μιλάει ξεκάθαρα για Έλληνες. Πιο πριν (400-1000 μ.Χ.), επειδή για την εκχριστιανισμένη πια αυτοκρατορία το "Έλληνας" είχε αποκτήσει εμμέσως τη σημασία του 12θεϊστή, για την αναφορά στους Έλληνες υπηκόους του Βυζαντίου χρησιμοποιούνταν από τις αρχές ο όρος "Γραικός" (και αποδεικνύεται από πληθώρα βυζαντινών εγγράφων) που στην ουσία σημαίνει "Έλληνας" με την εθνολογική σημασία της λέξης, αλλά οι Έλληνες ως λαός εξακολουθούσαν να αυτοαποκαλούνται "Έλληνες" όλο αυτό το διάστημα. "Έλληνες" φυσικά αυτοαποκαλούνταν και οι Έλληνες που κατέφυγαν στη δυτική Ευρώπη και φτιάξανε παροικίες εκεί μετά την άλωση της Κων/πολης, και όχι "Ρωμαίοι". Ο Κοραής, όταν αφύπνιζε τους υπόδουλους Έλληνες επικαλούμενος το κλέος των αρχαίων τους προγόνων, πατούσε πάνω σε γερά θεμέλια που είχαν ιστορική συνέχεια αιώνων στον ελλαδικό χώρο, δεν αντέγραψε τους ελληνιστές της δύσης. Η Εκκλησία ήταν αυτή που έμπαινε πάντα εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια διατήρησης της σύνδεσης με την αρχαία Ελλάδα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Και ο Ρήγας έγραφε στο Θούριο: «Βούλγαροι κι Ἀρβανίτες, Ἀρμένιοι καὶ Ρωμιοί, ἀράπηδες καὶ ἄσπροι, μὲ μία κοινὴ ὁρμή, γιὰ τὴν ἐλευθερία νὰ ζώσωμεν σπαθί...» Οπότε ευχαριστώ για το μάθημα ιστορίας, αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Το σχόλιό μου δεν αφορούσε την "ιστορική συνέχεια" του Ελληνισμού, ούτε το πότε απόκτησε ο μέσος Νεοέλληνας συνείδηση αυτής της συνέχειας, ούτε το αν ποτέ χάθηκε αυτή η συνείδηση κάπου, ή από κάποιους. Δεν έγραψα πουθενά ότι δεν είμαστε Ελληνες, είμαστε Ρωμαίοι. Είπα ότι είμαστε κληρονόμοι των Βυζαντινών. Επί της ουσίας, το σχόλιό μου αφορούσε την αρχαιολατρεία του μέσου Νεοέλληνα, η οποία στην παρούσα συγκυρία μας οδηγεί σε κωμικά παράλογες συμπεριφορές, όπως αυτή των παιδιών και των δασκάλων τους. Και είναι γεγονός ότι η αρχαιολατρεία, ως μόδα, ήρθε στην Ελλάδα από τη Δύση. Απ’ όσο ξέρω, πριν από τον 19ο αιώνα δεν υπήρξαν π.χ. αρχοντικά ή εκκλησίες με νεοκλασσικές επιρροές σε περιοχές εκτός των επτανήσων (ούτε καν στην Άνδρο), παρόλο που στη Δύση υπήρχαν παντού. Δεν υπήρξαν (λέμε τώρα) δημοτικά τραγούδια που να αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα. Μετά βέβαια, με το εθνικό σύστημα παιδείας, γίναμε όλοι αρχαιολάτρες. Αλλά πριν, όπως πολύ σωστά γράφεις, η Εκκλησία καθόριζε την εθνική συνείδηση για τον απλό Έλληνα. Σχολίασα επίσης το γεγονός ότι όσον αφορά την κατανόηση της αρχαίας Ελλάδας, η προσφορά της Δυτικής διανόησης είναι πολύ (μα πολύ) σημαντικότερη από την προσφορά των δικών μας λογίων. Ο Κοραής, στον οποίον αναφέρθηκες--που έζησε στη Γαλλία στα χρόνια του Διαφωτισμού και βρισκόταν στο Παρίσι στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία ήταν φυσικό να τον επηρεάσει πολύ--είναι σημαντικότατος για εμάς (καθαρεύουσα, κλπ) αλλά έχει ελάχιστη σημασία για τον υπόλοιπο κόσμο ως φιλόλογος/ελληνιστής. Το να απαιτούμε λοιπόν την επιστροφή των αρχαίων από τα μουσεία της Δύσης για αν μπουν σε κάποιο δικό μας μουσείο (που το έχει σχεδιάσει ξένος αρχιτέκτονας, ας μην ξεχνάμε) είναι παράλογη, και μόνο διότι η έννοια μουσείο (αν και Ελληνική λέξη) είναι Δυτική έννοια. Όσο για το τι σήμαινε Ρωμαίος και Ρωμιός, έχεις μόνο εν μέρει δίκιο. Σήμαινε διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την εποχή, και ανάλογα με το ποιός χρησιμοποιούσε την λέξη (βλ. π.χ. τις λέξεις Ρούμελη/Ρωμυλία και δε συμμαζεύεται). Όταν συρρικνώθηκε στα τελευταία της η Βυζαντινή αυτοκρατορία σε μέγεθος γκαρσονιέρας, και μετά, στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, κατάληξε να σημαίνει ελληνόφωνος ορθόδοξος.
Παίδες εσείς από κάτω: εάν θέλουμε να έχουμε γνώμη για κάτι ας μάθουμε να το λέμε και σωστά. Προς θεού όχι Ελγίνεια, Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι.
@Onar Η τυρόπιτα γίνεται με σφολιάτα, η μπουγάτσα με τυρί γίνεται με φύλο μπακλαβά. Διαφωνώ με το άρθρο, διαφωνώ με αυτό που έκαναν οι μαθητές. Ολόκληρο το Μουσείο είναι προϊόν κλοπής των βρετανών. Ας υπάρχει για να μας θυμίζει ότι κάποτε υπήρχαν αυτοκρατορίες και αποικίες. Και ας κάνουμε κάτι, ο καθένας στη χώρα του, εναντίον του νεο-αποικισμού. Αλλά ουσιαστικό, όχι μαγκιές, κλανιές και κωλοφυνιστήρια.
@Onar και επειδή τα έλεγε η Μελίνα έτσι τι; Ο όρος Ελγίνεια είναι ένας βδελυρός όρος, το οποίο οι Έλληνες προσπαθούμε να απεκδυθούμε, διότι είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι τα κλεμμένα αυτά έργα τέχνης ανήκουν στην κληρονομιά του ΈΛγιν και όχι στον Παρθενώνα. Εάν είναι να δικδικούμε κάτι -όπως είναι μια σειρά εξαιρετικής καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας κλασικών έργων τα οποία εκλάπησαν δεν παραχωρήθηκαν- να ξέρουμε και πως το λένε. Έχεις κάποιο επιχείρημα για το αντίθετο; Τώρα η παρομοίωση σουβλάκι, σάντουιτς-γλυπτά Παρθένωνα...δεν μου φαίνεται και πολύ σχετική.
Είσαι λίγο μπερδεμένη. Δεν θα καταργήσουμε τα εθνικά σύμβολα και την ιστορία επειδή ένα μάτσο μανιακοί τραμπούκοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τα ντροπιάσουν. Ίσα ίσα, που ειδικά σε "ευαίσθητες εποχές" είναι που δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή παρανόηση για το τι πραγματικά σημαίνουν. Και επειδή όντως (ρεαλιστικά) δεν υπάρχει ελπίδα να πάρουμε πίσω "ένα μάτσο πέτρες" δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ούτε εμείς ούτε και κανένας αλλος ότι είναι δική μας κληρονομιά η οποία δεν δωρήθηκε, αλλά εκλάπη. "Έλα μωρε τώρα, τρε μπανάλ με τις σημαίες απαπα, αφού έτσι κι αλλιώς πίσω δε θα τα πάρουμε, τι μου χαλάτε την αισθητική"-αυτό προτείνεις.Η μητέρα μου είναι ξεναγός, κι όταν ήμουνα μικρός αντί για παραμύθια μου διάβαζε ελληνική μυθολογία, πες μου σε παρακαλώ πόσο χρυσαυγίτης/βλάχος/κολλημένος/βλάκας με περικεφαλαία είμαι;
Βλάκες! Όχι αυτοί που σηκώσαν σημαίες, ούτε εσείς που διαβάζεται και σχολιάζεται. Όλοι μαζί, το τουρλομπούκι!Ρε, δεν καταλαβαίνετε πως το παιχνίδι παίζεται κάπως έτσι? Από παλιά, η συνταγή: πάρε έναν λαό, ώθησε τον στα άκρα της υπομονής του, διάνθισε την καθημερινότητά του με λίβελο και ανησυχητικές ψευτοειδήσεις, χώρισε τον σε δύο στρατόπεδα (καλύτερα σε εθνικιστές και μη-εθνικιστές ή αριστερούς vs δεξιούς, καλή ωρα ΣΥΡΙΖΑ-ΧΑ), άφησε τους να σιγοβράσουν.Λίγο αργότερα θα καταλήξεις να έχεις την σούπα που λέγεται Εμφύλιος. Μπορεί πλέον να μην σκοτώνονται πραγματικά, οι ψυχές τους όμως μαυρίζουν όσο πρέπει, η Ιστορία είναι εκεί στη γωνία και γελάει ειρωνικά, αινιγματικά..Σε τέτοια άρθρα, είναι διαπιστωμένο πως το 50% θα γράψει "Εύγε!" και το άλλο 50% "Ουστ!". Παρόλο που οι περισσότεροι -λογικοί- το ξέρουν, είναι περίεργο πως όλοι πέφτουν στην τρολ-ο-παγίδα..
Συγκρίνετε αυτόhttp://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Marblesμε αυτόhttp://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1(το ενδιαφέρον μας εξαντλείται με σημαίες).Το πιο αστείο"[...] Το οθωμανικό φιρμάνι, που κατέχει το Βρετανικό Μουσείο "δεν φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του Σουλτάνου ή τη συνήθη επίκληση στο Θεό, και χωρίς αυτά, ο Elgin και συνεπώς το Βρετανικό Μουσείο δεν έχουν καμία νομική απόδειξη της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα ", σύμφωνα με έκθεση ειδικών [...]"Επίσης να σημειώσω ότι ο γνωστός παθολόγος δέχεται κατόπιν ραντεβού.
Ναι μπράβο σου πολύ ωραίο άρθρο. Όποιος κοιμάται πατριώτης ξυπνά φασίστας και αυτό το βλάχικο φασιστικό γαλανόλευκο πράγμα είναι ένα πανί που εμείς οι βλάχουρες και αμόρφωτοι συνεχίζουμε να το αγαπάμε λόγο της φασιστικής δύναμης που υπάρχει μέσα μας βέβαια. Δυστυχώς η τόσο μεγάλη επιθυμία όλων μας να εξαφανιστεί το φαινόμενο χρυσή αυγή σας έχει οδηγήσει στο να κρίνουμε ανεύθυνα και να χαρακτηρίζετε φασίστα όποιον τολμήσει να πει ότι αγαπάει την πατρίδα του, με συνέπεια αυτό που μισείτε παράλληλα να το θρέφεται και να το ενισχύεται. Ο μόνος στον οποίο κάνετε καλό είναι η χρυσή αυγή με τέτοια άρθρα.
Το χειροτερο ρε φιλε ειναι οτι δεν ξερω τι να ψηφισω.. Το καλοκαιρι ημουν ετοιμος να ψηφισω ΣΥΡΙΖΑ αλλα κατι με χαλαγε και τελικα αυτο που με χαλαει ειναι ο ολοκληρωτισμος που κρυβεται στα αριστερα και εκφραζεται πολλες φορες με αποψεις του τυπου δεν υπαρχει πατριδα και ειναι ντροπη να εισαι πατριωτης και τα λοιπα και τα λοιπα. Αποψεις καλα καμουφλαρισμενες σε φαρδια ρουχα γενιαδες μπαφους και κουλ μουσικες μεγαλοαστων που δεν εχουν κανει ακομα ουτε ενα μεροκαματο. Εχουν και το μπαμπουλα της ΧΑ τωρα και οποιος δεν συμφωνει μαζι τους ειναι ΧΑγιτης. Δεν εχω ψηφισει δεξια ποτε στη ζωη μου και δεν θα το κανω οποτε μαλλον θα παω και εγω στους αναποφασιστους και στους δεν ξερω δεν απαντω...Δεν ξερω λοιπον και δεν απαντω..
Δηλαδή τώρα με τη ΧΑ, τέλος οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε πατρίδα, γιατί κινδυνεύουμε όλοι να χαρακτηριστούμε φασιστες από μια κυρία που, μάλλον επειδή ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως άλλη Μανταμ Σουσού, κοιτάει με υπεροψία το λαουτζικο της Ελλάδας που μάταια προσπαθεί να αποβάλει τη βλαχιά του( μα τη λέξη κι αυτή!!! Πίστευα οτι πάντα χαρακτηρίζει αυτόν που τη χρησιμοποιεί...). Η έλλειψη καλλιέργειας βέβαια ειναι καταφανής από τον τροπο που μιλάει για τα "μάρμαρα", καθώς και από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επιθυμούμε την επιστροφή τους.Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που συναισθηματικά θα επιθυμούσα και με συγκινεί ιδιαίτερα η ιδέα της επιστροφής τους. Από την άλλη βέβαια, δεν ξέρω αν το αξιζουμε ή αν αυτό το διαλυμένο κράτος θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος μιας τέτοιας περίστασης.Ομως, ο χαρακτηρισμός νέων παιδιών ως "βλαχων", εστω επειδη επελεξαν να κανουν κατι προφανες, χωρις καμια πρωτοτυπια ή με καποια πιο δημιουργική πινελιά, αυτή η ανιστόρητη επιχειρηματολογία και το υφος, κυριως, της συντακτριας, πολυ με ενοχλησαν.ιΕνα δουλοπρεπες άρθρο ενός ανθρώπου που φαίνεται σα να ντρέπεται για την καταγωγή του: μην μιλάτε οι παρακατανιοι Ελληνες, γιατί οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι θα παρεξηγηθούν κ θα χαρακτηρίσουν κι εμάς εδώ που προσπαθούμε να απόβαλουμε τη ρετσινιά της εθνικής μας ταυτότητας.Υγ: Και κάτι τελευταίο και λίγο άσχετο. Είμαι η πρώτη που θα πω πως ο νεοέλληνας ειναι τύπος ανθρώπου - παράδειγμα προς αποφυγή. Αυτό όμως δε σημαίνει αυτόματα πως οι Ευρωπαίοι ειναι τοοοοοσο πολιτισμένοι. Δεν θα μπορέσει ποτέ να χωρέσει το μυαλό μου αυτό που κάνουν οι πολιτισμένοι Δανοί στις Φεροες Νήσους. Η κτηνωδία σε όλο της το μεγαλείο.
Το αρθρο ενω συσχετιζει τη ΧΑ με τα παιδια προσδιδει το χαρακτηριστικο ΒΛΑΧΟΣ-ΕΙΑ με τον γνωστο υποτιμιτικο τροπο , η συντακτρια αγνοει την υπαρξη των Βλαχων στην Ελλαδα σαν ξεχωριστη εθνοτικη οντοτητα που δεν εχει ενοχλησει ποτε κανεναν Ελληνα παρα μονο τον εχει ευεργετησει (Βλεπε παραδειγμσ Αβερωφ)εξελληνισμενοι κατοικοι της σημερινης Ελλαδας αποτελουν τον πιο φιλυσηχο και ειρηνικο λαο των Βαλκανιων. Θα μπορουσε για να ειναι πολιτικα ορθη να γραψει λεξεις οπως αξεστοι , χωρις κουλτουρα η οτι αλλο θελει...Η συντακτρια κανει ατυχη συμπτωση της χρησιμοποιησης των Εθνικων συμβολων απο παιδια γυμνασιου με την ΧΑ. Θεωρει οτι ειναι ντροπη να χρησιμοποιουμε τα εθνικα συμβολα και τελικα λεει οτι πρεπει να ντρεπομαστε που ειμαστε Ελληνες. Αυτο βγαινει απο το αρθρο οτι θα επρεπε να ντρεπομαστε ετσι καπως αοριστα..Ουτε εμενα μου αρεσει τρομερα η διαμαρτυρια των παιδιων αλλα δεν νομιζω οτι αυτο και μονο αυτο ειναι αρκετο για να καταδικασουμε τους παντες και τα παντα. Η συντακτρια γραφει με στυλ ελιτιστριας απο το Κολωνακι που γραφει κοσμικες σελιδες στα πρωην περιοδικα του Κωστοπουλου , δηλαδη εξηγουμαι: Oλοι οι Ελληνες ειναι αξεστοι χωριατες και ειναι ντροπη που υπαρχουν αφου πανε στο Λονδινο και δεν πανε εξω για ψωνια αλλα προτιμουν να κανουν καλως η κακως ακτιβισμο για εναν σκοπο που πολλοι ανθρωποι εχουν σπαταλησει πολυ κοπο και ενεργεια ... Αναρωτιεμαι αν η συντακτρια εχει παει στο μουσειο της Ακροπολης αν παει τοτε πραγματι θα καταλαβουν ποσο πολυ λειπουν τα γλυπτα απο αυτο το μουσειο
"Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού."1.Οτι εσυ αυτο εχεις καταλαβει τοσα χρονια?? Κυνηγαμε να παρουμε πισω τα μαρμαρα για να ανεβασουμε τον τουρισμο???????2.Αφου ξεκαθαρισω οτι σιχαινομαι απο τα βαθη της καρδιας μου τη χρυση αυγη και αφου τονισω οτι αντιπροσωπευει οτι χειροτερο για τα πιστευω μου θα ηθελα απλα να σου επισημανω όταν σκεφτεσαι πριν πραξεις το οτιδηποτε με το σκεπτικο να αποφυγεις να μοιασεις στη χρυση αυγη και τους οπαδους της μονο χειροτερη απο αυτους μπορεις να γινεις...3.Και στο κατω κατω πως εισαι τοσο σιγουρη οτι τα παιδια αυτα ακολουθησαν τις επιθυμιες καθηγητων και δεν εκαναν απλα αυτο που ηθελαν?? Επειδη εσυ στο λυκειο ενδιαφεροσουν προφανως μονο για γκομενιλικια δε σημαινει πως ολα τα 17χρονα ειναι ιδια, ειδικα οταν μπαινουν μεσα σε ενα μουσειο...Αρκετα πια με τους και καλα προχω που δεν ειναι ευχαριστημενοι με τιποτα και προσπαθουν να πεισουν τους Ελληνες να χαλαρωσουν λιγο γιατι δεν ειμαστε το κεντρο του κοσμου.Προσωπικα αδιαφορω αν ειμαστε ή δεν ειμαστε αν μας θεωρουν ή αν δε μας θεωρουν το κεντρο του κοσμου. Το αν ενδιαφερομαι ή οχι για τα ελγινεια δεν εχει να κανει με το αν η Ελλαδα ειναι ή οχι το κεντρο του κοσμου αλλα με το τι ανηκει στην πατριδα που μεγαλωσα κ δυστυχως αναγκαστηκα να φυγω.
"Άλλωστε η όλη ιστορία με την επιστροφή των μαρμάρων είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω και που την θυμήθηκαν. Μια φαντασίωση βασισμένη στην ανάγκη του Ελληνα να επανακτήσει μια ούτως ή άλλως λανθάνουσα υπερηφάνεια για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος. Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού."Τρομακτικά ισοπεδωτικό. Σίγουρα υπάρχουν και Έλληνες που τα θέλουν πίσω για τους σωστούς λόγους. Ακόμα και αν δεν υπήρχαν πάντως, αυτό δεν θα αφαιρούσε τίποτα από το δίκαιο του αιτήματος επιστροφής. Το ξήλωμα ήταν μια βάρβαρη πράξη και η επιστροφή θα ήταν μια πράξη πολιτισμού, ανεξάρτητα από το αν συλλογικά θα είχαμε την ωριμότητα να τη διαχειριστούμε χωρίς να τη συνδέσουμε με το εθνικό μας φρόνημα. Πρέπει να σταματήσουν να τα θέλουν πίσω οι άνθρωποι επειδή οι ουρακοτάγκοι τα θέλουν πίσω λόγω του κόμπλεξ κατωτερότητας που τρέφουν απέναντι στην Αρχαία Ελλάδα; Δεν νομίζω.
Πότε είναι η κατάλληλη περιόδος για σένα για την επιστροφή των μαρμάρων που σου ανήκουν..Αλλά ξέχασα τις πυραμίδες τις χτίσανε οι Αιγύπτιοι,το σινικό τοίχος η Κινέζοι και τον Παρθενώνα οι αρχαίοι Ελληνες!Μετά θέλετε να μας σέβοντε και οι ξένοι,καλά μας κάνουν με τα μνημόνιά τους και μας κοροιδεύουν...για έναν λαό που δεν σέβεται την ιστορία του δεν αξίζει τίποτα καλύτερο.Το άλλο πάλι.. για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος..αναφορές χωρίς παραδείγματα,χωρίς γεγονότα και οι homo sapiens πατάνε και "ναι"
Thodoris, παλικάρι μου, το πρώτο κομμάτι είναι copy-paste από το άρθρο. Εξ ου και τα εισαγωγικά. Μπήκες στον κόπο να το διαβάσεις ή δεν σου το επέτρεψαν οι εθνικοπατριωτικές παρωπίδες σου όπως εύκολα συνάγονται από οποιονδήποτε μπει στον κόπο να διαβάσει άλλα σχόλια σου; Μόνο ένας φανατισμένος θα μπορούσε να συμπεράνει από το σχόλιό μου ό,τι συμπέρανες εσύ. Απόβαλλε λίγο από τον φανατισμό σου και τις προβολές/διαστρεβλώσεις του λόγου των άλλων στις οποίες σε εξωθεί και ξανακάνε μια προσπάθεια. Μπορεί τότε να καταλάβεις ότι επί της ουσίας ισχυρίστηκα ότι τα γλυπτά έπρεπε να έχουν ήδη επιστραφεί. Και έπρεπε να έχουν επιστραφεί ΠΑΡΟΤΙ εσύ τα θεωρείς απόδειξη φυλετικής ανωτερότητας και τα ενσωματώνεις στην αυτοεικόνα σου ως Έλληνα με στρεβλό τρόπο. Υπάρχει και υγιής τρόπος να σχετιστούμε με το παρελθόν μας, και αυτός ο τρόπος απέχει απο τη θεοποίηση του παρελθόντος όσο απέχει και από την απόρριψη/άρνηση/δαιμονοποίηση του. Τον σεβασμό απο τους ξένους για το παρελθόν σου θα σε συμβούλευα να τον ζητήσεις όταν μάθεις εσύ πρώτος να το σέβεσαι. Το να απαιτείς σεβασμό επαιρόμενος για τη χώρα σου ως λίκνο της δημοκρατίας και για τα επιτεύγματα αυτής ακριβώς της δημοκρατίας τη στιγμή που ψηφίζεις φασισμό μόνο σεβασμό στο παρελθόν σου δεν δείχνει.Και πράγματι, όσοι πάτησαν ναι στην κατηγορία του homo sapiens ανήκουν, σε αντιπαραβολή προς κατηγορίες που προηγήθηκαν του homo sapiens.
Nefertiti, το αυτομαστίγωμά σας που είστε Ελληνίδα/Έλληνας στον εθνικιστικό/πατριωτικό ορισμό του "ελληνικού" που προκρίνει η Χρυσή Αυγή οφείλεται. Ως άνθρωπος που έστω και ασυνείδητα παραχωρήσε τόση δύναμη και τόσο χώρο στους φασίστες ώστε να τους επιτρέπει να ορίζουν εκείνοι τα πράγματα, είναι λίγο αστείο να τη λέτε τους υπόλοιπους.
Έγώ έγραψα: "Πέσαμε σε εθνικοϋπερήφανους" κι εσύ έβγαλες συμπέρασμα: 1) Ότι αυτό είναι αυτομαστίγωμα που είμαι Ελληνίδα 2) Ότι το γεγονός ότι λέω κάτι τέτοιο οφείλεται στην αρνητική φόρτιση της λέξης "ελληνικό" λόγω Χρυσής Αυγής" 3) Ότι το ασυνείδητό μου έχει πέσει θύμα των φασιστών. Λοιπόν, κατάλαβες ποιός είναι ο αστείος ή μάλλον ο γελοίος. Ίσα από δω με τους ψευτοαναλυτές εξυπνάκηδες. Έπηξε ο τόπος.
Τα συμπεράσματά μου βασίστηκαν στο δικό σας παντελώς άτοπο συμπέρασμα για την "εθνικουπερηφάνεια" όσων επιθυμούν την επιστροφή. Εκτός όσων προανέφερα, είναι λίγο αστείο και το να διαμαρτυρόμαστε για τα λογικά συμπεράσματα του άλλου όταν διαμορφώνονται από ένα παράλογο δικό μας.
Λόγια χωρίς ουσία. Το δικό μου "συμπέρασμα" ήταν απλά μια λέξη κι εσύ από τη λέξη έκανες ολόκληρη κοινωνικοπολιτική ανάλυση. Ένας λόγος παραπάνω να την πιστέψω την λέξη μου. Εκτός αν επιθυμείς τον επαναπατρισμό των εκθεμάτων όλων των πολιτισμών που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο. Τότε πάμε αλλού, χαιρετίσματα.
Η επιλογή των λέξεων προϋποθέτει συμπεράσματα. "Απλές" λέξεις δεν χρησιμοποιεί κανείς και δεν μπορούν να υπάρξουν. "Εκτός αν επιθυμείς τον επαναπατρισμό των εκθεμάτων όλων των πολιτισμών που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο. Τότε πάμε αλλού, χαιρετίσματα."Μερικοί είμαστε ήδη αλλού. Όσοι είπαμε ότι θέλουμε την επιστροφή έπρεπε να έχουμε βάλει disclaimer ότι επιθυμούμε και την επιστροφή των αιγυπτιακών εκθεμάτων στους Αιγυπτίους; Πρέπει να αναφέρουμε και τα αιγυπτιακά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Εκτός από τις υπόλοιπες πτέρυγες του Βρετανικού Μουσείου, σε τι άλλο πρέπει να αναφερόμαστε κάθε φορά που διατυπώνουμε την επιθυμία μας για επιστροφή ώστε να γίνεται σαφές ότι ο λόγος της επιθυμίας ΔΕΝ είναι εθνικοπατριωτικός;
Για αυτό και διάλεξα την λέξη "εθνικοϋπερήφανος" κι όχι "φασίστας", "ελληνάρας" κλπ. Τι θέλεις να μου πεις δηλαδή, ότι είναι άτοπη; Για κοίτα λίγο τα σχόλια ξανά και σταμάτα να νομίζεις ότι αυτά που έχεις εσύ στο μυαλό σου τα έχουν και όλοι οι υπόλοιποι (γτ χρησιμοποιείς πρώτο πληθυντικό;). Κ αυτό με τα υπόλοιπα εκθέματα το λες για καλό; Μπορεί να μην είναι εθνικοπατριωτικός ο λόγος που επιθυμείς την επιστροφή, και εσύ και ο Αιγύπτιος, αλλά για να θέλεις να πάρεις εκθέματα από ένα μουσείο, να τα πας σ' ένα άλλο, μόνο και μόνο για να γυρίσουν στην "πατρίδα τους" (λες και απο κει που είναι δεν μπορούμε να τα θαυμάσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία τους και να μάθουμε την ιστορία τους) ο λόγος λογικά είναι εθνική υπερηφάνεια. Το λιγότερο. Μπορεί (ΕΣΥ προσωπικά) να μην βάζεις αυτή του Έλληνα, πάνω από του Αιγύπτιου, αλλά πως να το κάνουμε, δεν είναι απλά μια ανάγκη να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση. (από μία οπτική γωνία ΕΙΝΑΙ στη σωστή τους θέση - σε ένα από τα μεγαύτερα μουσεία του κόσμου - ανάμεσα σε υπόλοιπες ιερές αρχαιότητες). ΚΑΙ η οπτική γωνία παίζει ρόλο. Καταλαβαίνεις;
Ναι, είναι παντελώς άτοπη. Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις προσεκτικά και χωρίς προβολές όλα τα σχόλια, θα ανακαλύψεις ότι για αρκετούς η επιθυμία είναι άμεσα εξαρτημένη από την αντίληψή τους για τον πολιτισμό, και η χρήση του α' πληθυντικού υποδήλωνε τη συμφωνία μου με αυτή την αντίληψη."Μπορεί να μην είναι εθνικοπατριωτικός ο λόγος που επιθυμείς την επιστροφή, και εσύ και ο Αιγύπτιος, αλλά για να θέλεις να πάρεις εκθέματα από ένα μουσείο, να τα πας σ' ένα άλλο, μόνο και μόνο για να γυρίσουν στην "πατρίδα τους" (λες και απο κει που είναι δεν μπορούμε να τα θαυμάσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία τους και να μάθουμε την ιστορία τους) ο λόγος λογικά είναι εθνική υπερηφάνεια. Το λιγότερο."Το λιγότερο κιόλας! Κατά τ'άλλα, το "εθνικουπερήφανος" δεν έπρεπε να νοηθεί ως έννοια που φλερτάρει με το "εθνικιστής". Επιμένεις να εξισώνεις την επιθυμία με την εθνική υπερηφάνεια. Τακτοποίησες το θέμα της δικής μου επιθυμίας για επιστροφή των γλυπτών εδώ και το θέμα της επιθυμίας του Αιγυπτίου για επιστροφή των αιγυπτιακών εκθεμάτων στην Αίγυπτο εύκολα, δηλαδή με κουτάκια/ταμπέλες. Ο λόγος που ένας Έλληνας θα υποστήριζε τον Αιγύπτιο στη δική του επιθυμία είναι και πάλι η εθνική του υπερηφάνεια "το λιγότερο"; Ο λόγος που πολλοί Άγγλοι υποστηρίζουν τη δική μου επιθυμία είναι και πάλι η εθνική υπερηφάνεια; Τίνος; Η δική μου ή η δική τους; Δεν έχω πρόβλημα με την άποψή σου για το ποια είναι η σωστή τους θέση. Καλώς πιστεύεις ότι δεν πρέπει να επιστρέψει τίποτα πουθενά και να μείνουν όλα εκεί, συνέχισε. Έχω πρόβλημα με την άποψή σου ότι όποιος διαφωνεί μαζί σου για το ποια είναι η σωστή τους θέση είναι εθνικουπερήφανος. Ξανά: τη δική μου επιθυμία την απέδωσες σε εθνική υπερηφάνεια "το λιγότερο". Τον Αγγλο που συμφωνεί μαζί μου σε ποιο κουτάκι τον χώρεσες;
Συγκρινετε μια απλη αυθορμητη χειρονομια μεμονωμενων ατομων με την ψυχολογια της μαζας. Μεγιστο ατοπημα.Επισης καταχωρειτε το αισθημα της "ριζας" και της καταγωγης ως αποκλειστικο προνομιο των φασιστοειδων και ειδικα των Νεοναζι, με την οποια κρυφη ατζεντα εχουν. Δευτερο ατοπημα.Τριτον ισοπεδωνετε την Ιστορια και παραθετετε το αισθημα αδιαφοριας που σας διακατεχει απεναντι της, ως θεσφατο. Τριτο ατοπημα.Ποσα ατοπηματα απο εναν δημοσιογραφο σε ενα μονο αρθρο? Και τι διαβολικη συμπτωση το ονομα της!!Συγγνωμη που γεννηθηκαμε σε μια γεωγραφικη περιοχη που κατοικειται πριν η Βρετανια (που σας δεχτηκε στις αγκαλες της) γινει η μεγαλυτερη αποικιοκρατικη αυτοκρατορια που γνωρισε ποτε αυτος ο Κοσμος. Συγγνωμη που οποια πετρα κι αν σηκωσεις εδω τριγυρω, θα βρεις απο κατω ψηγματα και θραυσματα Ιστοριας, ανεκτιμητο κομματι των οποιων (Ελλαδικα αλλα και απο αλλες περιοχες του πλανητη), οι Βρετανοι θεωρησαν κτημα τους αμα τη εισβολη τους και τα μαντρωσαν στην μητροπολη του Λονδινου (τα εσοδα που αποκομουν και καρπουνται ολοι οι μετοχοι της ευμαρειας της παλαι ποτε Βρετανικης Αυτοκρατοριας -οχι απο τα ελγινεια συγκεκριμενα αλλα- απο αυτην την τακτικη γενικοτερα, υποβιβαζονται στα επιπεδα της χαριτωμενιας).Συγγνωμη που το αισθημα αδικιας που διακατεχει οποιον βλεπει καποιον να ποδοπατα και να καπηλευεται τις ριζες του (δεν προβαλλω τον εθνικισμο του Ελληναρα, που νιωθει τα μαρμαρα δικα του, οταν αντιστοιχο ιστορικο πολιτιστικο εκθεμα σε μουσεια των ΗΠΑ θεωρουνται οι καρτες του μπειζμπωλ, αλλα πως θα αισθανοσουν αν ενας επισκεπτης στο σπιτι σου, εκλεβε ενα φο-μπιζου που σου ειχε χαρισει η αποθανουσα γιαγια σου ή αν εσπαγε κατα λαθος μια φτηνιαρικη κορνιζα-κειμηλιο?) δεν φιλτραρεται απο την νηφαλιοτητα και τους κανονες του Ζεν, και ξεπεταγεται αυθορμητα και αθυροστομα με την επιδειξη της ελληνικης σημαιας.Συγγνωμη αν ενα δυσβασταχτο ποσοστο των αρχων της διανοησης και της επιστημης του δυτικου κοσμου, πηγαζει απο ενα γεωγραφικο πολιτιστικο λικνο, οπως αυτο που ετυχε να γεννηθουμε εμεις μερικες χιλιαδες χρονια μετα.Εκ μερους αυτων των πανυβλακων με περικεφαλαια οπως (τεινετε να) τους χαρακτηρισετε, σας ζηταω ΕΓΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Βριστε και περιπαιξτε εμενα. Αστον τρελο στην τρελα του.υ.γ. Γνωριζω οτι αποδειχθηκαμε στην πραξη και σε συνεχεια χρονου αναξιοι ως κοινωνια συνολικα και ως πολιτες μοναδιαια, στο να εκτιμησουμε, να αφομοιωσουμε, να συνεχισουμε και να εξελιξουμε την σπουδαια και πολυεπιπεδη κληρονομια που εκουσια ή ακουσια συσσωρευτηκε με το περασμα των αιωνων, σε αυτον εδω τον τοπο. Οχι ομως ολοι. Και οσοι την εκτιμουν και την αισθανονται δικη τους, δεν εκπιπτουν αυτοματα στα κοπαδια των θερμοκεφαλων νεο-Σπαρτιατων που κραδαινουν ασπιδες και δορια στο κεντρο της Αθηνας, εν ετει 2013.Εκτιμω και αισθανομαι αυτη την κληρονομια δικη μου τοσο, οσο εκτιμω και λαχταρω να αφουγκραστω την πολιτιστικη κληρονομια των Κινεζων, των Μαορι, των Αιγυπτιων, των αυτοχθονων της Αμερικανικης ηπειρου. btw my dear, αν σε ξαναβγαλει ο δρομος σου προς το εν λογω μουσειο, ριξε μια ματια. Μπορει να δεις κανα βλαχο-Αιγυπτιο, βλαχο-Αβοριγινα, βλαχο-Κινεζο να ποζαρει με την δικη του σημαια μπροστα στα κλοπιμαια της Βρετανικης Αυτοκρατοριας.God Save the Queen.
Τελείως μπλαζέ και αναιμική κατανόηση για σειρά εννοιών. Τι είναι ελληναριά, εθνικισμός, εθνοκεντρισμός, φασισμός κατά τη γράφουσα; Σκιές ονείρων στη Νεφελοκοκκυγία.
Για τους καθηγητές των κακομαθημένων θα ταίριαζε το σχόλιο σίγουρα. Η ουσία του άρθρου είναι πολύ εντάξει. Τα γύρω γύρω τ' αφήνω σ' εσένα που ξέρεις καλύτερα.
Λυπαμαι για σας. Αν ειχατε παρει τη σωστη διαπαιδαγωγηση δεν θα βλεπατε τα αριστουργηματα της κλασικης εποχης σαν ενα σωρο πετρες! Εγω παντως σαν παιδι δεν τα εβλεπα ετσι...
"ένα μάτσο αρχαίες πέτρες"; σίριουσλι; ακόμα και πόιντ να είχατε σε όσα γράφετε, το χάνετε αυτοστιγμή και παραχρήμα.Σίγουρα δεν ήρθαν από τους παππούδες τους άμεσους, σίγουρα η επιλογή των σημαιών είναι ίσως όχι η ενδεδειγμένη, αν υποτεθεί ότι είναι διαρκής και πάγια η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή τους, ωστόσο όμως σε κάθε περίπτωση συνιστούν τμήματα ενός παγκόσμιου καλλιτεχνήματος και του αρχαίου κόσμου μας και για το λόγο αυτό οφείλουν και πρέπει, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα να αποτελέσουν και πάλι ένα ενιαίο σύνολο. Το απαιτεί εξάλλου ο σεβασμός προς το ίδιο το μνημείο, κολοφώνας μιας εποχής στην οποία πολλοί και πολύ συχνά αναφέρονται για να δείξουν τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης και παράλληλα το λίκνο της πολιτικής σκέψης της δημοκρατίας. Γιατί τόση μιζέρια όμως;