Ο 28χρονος Χαρίλαος Κυριακίδης είναι ο πρώτος Έλληνας της γερμανικής αστυνομίας

Ο 28χρονος Χαρίλαος Κυριακίδης είναι ο πρώτος Έλληνας της γερμανικής αστυνομίας Facebook Twitter
11

Ο 28χρονος Χαρίλαος Κυριακίδης δεν είναι απλά ο πρώτος Έλληνας, αλλά ο πρώτος ξένος από χώρα της ΕΕ χωρίς γερμανική υπηκοότητα που προσλαμβάνεται στη Διεύθυνσης της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (Bundespolizei) και μόλις ο τέταρτος συνολικά στη γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, όπως δήλωσε στην DW ο Μίχαελ Μόζερ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης.

Η Deutsche Welle τον συνάντησε τον συνάντησε και έμαθε πως μετά από 10 χρόνια δουλειάς στην ΕΛ.ΑΣ. βρήκε το νέο του «σπίτι» στη Bundespolizei, η οποία διαφοροποιείται από την αστυνομία πόλεων, δραστηριοποιείται σε πύλες εισόδου της χώρας, σύνορα, αεροδρόμια και σταθμούς αλλά και στην προστασία των ομοσπονδιακών υπουργείων της Γερμανίας.

 «Από αυτά που έχω ζήσει τις δύο εβδομάδες είμαι πολύ θετικός, εντυπωσιασμένος θα έλεγα. Με υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Μου εξηγούν τα πάντα, με πολύ καλή διάθεση και όρεξη να μου τα εξηγήσουν με λεπτομέρεια. Νιώθω ότι θέλουν να γίνω ένα κομμάτι δικό τους και να γνωρίζω καλά το αντικείμενο της εργασίας μου. Μου δίνουν τον χρόνο, δείχνουν κατανόηση ότι είμαι εντελώς καινούριος», είπε στην DW.

Ο Χαρίλαος Κυριακίδης έζησε μέχρι τα 16 του χρόνια στην Έδεσσα. Το 2004 μετακόμισε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του και φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Φραγκφούρτης. Αφού πήρε το απολυτήριό του επέστρεψε στην Ελλάδα για να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Το 2007 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), όπου παρέμεινε έως τον περασμένο Ιανουάριο – μάλιστα υπηρέτησε για σχεδόν 6,5 χρόνια στα ΜΑΤ, σε σκληρές και ενίοτε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, όπως λέει. Μετά από 10 χρόνια έμελλε να κλείσει ο επαγγελματικός του κύκλος στην Ελλάδα. Με πολύ καλή γνώση Γερμανικών παρά τη σύντομη διαμονή του στη χώρα και έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το πτυχίο του ως πολίτης της ΕΕ, πέρασε με επιτυχία τη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων που προβλεπόταν, για να προσληφθεί τελικά με τον βαθμό του αρχιφύλακα (τον οποίο διέθετε στην Ελλάδα) στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Η παρουσία του Χαρίλαου Κυριακίδη ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ της γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ένα στοιχείο που η διεύθυνση της υπηρεσίας αντιλαμβάνεται σαφώς ως πλεονέκτημα, διευκρινίζει ο Μόζερ. «Ως Ομοσπονδιακή Αστυνομία χαιρετίζουμε βεβαίως ρητά τις αιτήσεις για εργασία εκ μέρους αστυνομικών από άλλες χώρες της ΕΕ. Το αεροδρόμιο εδώ στη Φραγκφούρτη είναι πύλη προς τον κόσμο. Αυτός ο διεθνής χαρακτήρας συνιστά για μας κατά κάποιον τρόπο υποχρέωση. Ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός που κάνει την υπηρεσία του εδώ, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας, χρειάζεται από τη μία υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση αλλά και διαπολιτισμική επάρκεια. Οι γλωσσικές ικανότητες αλλά βεβαίως και η πολιτισμική ποικιλία που προσφέρουν οι συνάδελφοι από το εξωτερικό είναι πολύ μεγάλο συν για εμάς», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.


Πώς πήρε την απόφαση ο Χαρίλαος να αφήσει την Ελλάδα;Η επαγγελματική ασφάλεια για τον ίδιο και τη σύζυγό του έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την απόφασή του. «Η γυναίκα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. Έχει σίγουρη εργασία στην εφορία της Φραγκφούρτης. Επιλέξαμε να ζήσουμε στη Φραγκφούρτη επειδή και στους δυο μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε ταυτόχρονα δύο σίγουρες και καλές δουλειές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση ίσως να μην ήταν εύκολο να εργαστεί η γυναίκα μου στην Ελλάδα σαν εφοριακός όπως εγώ εδώ ως αστυνομικός. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και πιστεύω ότι μπορούμε οργανωμένα και δυναμικά να ξεκινήσουμε την οικογένειά μας».


Τα καθήκοντά του είναι ο έλεγχος διαβατηρίων και οι περιπολίες εντός του αεροδρομίου. Όπως λέει, οι διαδικασίες είναι διαφορετικές και παραδέχεται ότι έχει πολλά να μάθει. Του ζητήσαμε να συγκρίνει τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία με αυτές στην Ελλάδα. Μετά από αρχικό δισταγμό, απάντησε άκρως διπλωματικά: «Θα μπορούσα να πω με λίγα λόγια ότι είναι εμφανέστατη η διαφορά στην οργάνωση. Μόνο αυτό. Όχι ότι νιώθω καλύτερα ή χειρότερα. Κάθε χώρα, κάθε τόπος, κάθε υπηρεσία έχει τα καλά και τα κακά της. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να συγκρίνω τις δύο υπηρεσίες και πόσο μάλλον τις δύο χώρες. Γιατί η μία είναι η πατρίδα που μεγάλωσα και η άλλη είναι αυτή που σκοπεύω να ζήσω τα υπόλοιπά μου χρόνια».
Ο Χαρίλαος Κυριακίδης δεν νιώθει ότι του λείπει κάτι στη Γερμανία. «Σίγουρα έχουμε λιγότερο ήλιο εδώ», σχολιάζει με χιούμορ και αυτοπαρηγορείται λέγοντας ότι η Ελλάδα απέχει μόλις 2,5 ώρες από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία με 76 νεκρούς στην Τουρκία: «Στο ξενοδοχείο των 810 ευρώ τη βραδιά ο θάνατος ήρθε δωρεάν»

Διεθνή / Τραγωδία με 76 νεκρούς στην Τουρκία: «Στο ξενοδοχείο των 810 ευρώ τη βραδιά, ο θάνατος ήρθε δωρεάν»

Η φωτιά ξέσπασε στην κουζίνα του 4ου ορόφου και έκοψε το ξενοδοχείο στη μέση - Πινγκ πονγκ ευθυνών από υπουργείο Τουρισμού, νομαρχία και Πυροσβεστική - Γιατί ο Ερντογάν επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης ειδήσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Τραμπ απονέμει χάρη σε ισοβίτη δημιουργό πλατφόρμας dark web μέσω του οποίας διακινούνταν ναρκωτικά

Διεθνή / Ο Τραμπ απονέμει χάρη σε ισοβίτη δημιουργό πλατφόρμας dark web μέσω της οποίας διακινούνταν ναρκωτικά

Ο Ρος Ούλμπριχτ, καταδικασμένος το 2015 σε ισόβια κάθειρξη, είχε κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εμπορικές δραστηριότητες και ηθική αυτουργία σε πέντε φόνους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ, την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ, την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό

Η αγορά αντέδρασε θετικά την Τρίτη, αλλά οι δηλώσεις του Τραμπ επανέφεραν τις απειλές για εκτεταμένους δασμούς, θέτοντας νέα προθεσμία την 1η Φεβρουαρίου για επιβολή δασμών 25% κατά του Καναδά και του Μεξικού, καθώς και δασμούς στην Κίνα και την ΕΕ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Είμαστε απίστευτοι όμως. Το άρθρο μιλάει για ένα νέο παιδί που ήταν αστυνομικός στην Ελλάδα για δέκα χρόνια μαζί με την σχολή του και αποφάσισε να πάρει την γυναίκα του και να πάει να συνεχίσει να είναι αστυνομικός στην Γερμανία. Ακόμα ένας νέος άνθρωπος που ψάχνει τρόπο να φύγει από αυτή την χώρα. Γιατί ήθελε να φύγει και αυτός όπως τόσες χιλιάδες νέοι ανθρωποι; Πάντως ούτε γιατί είναι ένας τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος ούτε γιατί εκεί θα βαράει πιο πολύ κόσμο ούτε γιατί έτσι του ήρθε ξαφνικά. Αντί να προβληματιστούμε που όλο και πιο πολύ νέοι φεύγουν από την χώρα που δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει το μόνο που συζητάτε είναι ότι οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές και αν ερχόταν εδώ Αλβανός θα του συμπεριφερθουν άσχημα.
Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά πρώτη φορά που πέταξα με αεροπλάνο ήταν όταν πήγα Λονδίνο ως σπουδαστής. Ήταν τότε που επιτρεπόταν ακόμη το κάπνισμα μέσα στην καμπίνα. Θαύμασα το γεγονός ότι στο Αεροδρόμιο στον έλεγχο είχε, μαύρους αστυνομικούς, άσπρους αστυνομικούς, κίτρινους, κόκινους και τύπους με μούσια και τουρμπάνι αστυνομικούς. Ναι ξέρω πως ήταν απλά Άγγλοι πολίτες που έτυχε να έχουν διαφορετικά χρώματα και θρησκίες ή και καταγωγή. Καθόμαστε στο 2017 και μιλάμε για την πρώτη πρόσληψη αλοδαπού αστυνομικού και δεν κοιτάμε τα χάλια μας... πόσους ημεδαπούς διαφορετικούς αστυνομικούς έχουμε; Έχουμε μαύρο έλληνα αστυνομικό ή μόνο άμα παίζεις ΝΒΑ είσαι μαύρος έλληνας? Έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μια άκρως ρατσιστική χώρα. Ας κοιτάξουμε λίγο να στρώσουμε τα εσωτερικά μας και μετά να αρχίσουμε και εμείς να προσλαμβάνουμε στο δημόσιο Ευρωπαίους πολίτες, αλλά ο Ευρωπαίος πολίτης δεν ξέρει τον Μπαρμπα-Μέσο οπότε και δεν πρόκειται να προσληφθεί (για να απαντήσω σε αυτούς που αναρωτήθηκαν τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν προσλαμβάναμε ξένο).
Δε χρειαζόμαστε Έλληνες αστυνομικούς στη Γερμανία, αλλά Γερμανούς πολιτικούς στην Ελλάδα. Βέβαια, αν θέλαμε τέτοιους δε θα ψηφίζαμε Τσίπρα. Οπότε μαζί με τους πολιτικούς θα έπρεπε να αλλάξουμε και λαό. Δύσκολα πράγματα.
Λογικό να είναι ευχαριστημένος όταν κάποιος παει σε μια χώρα που λειτουργούν οι κανόνες. Εδώ πλήρωνε όλη την εξάρτηση του από τον μισθό του, μόνο βενζίνα ήταν δωρεάν.
Ενώ εάν ο 28άχρονος λέγονταν Μπεκίρ Λάμα και (λέμε τώρα) τον προσλάμβαναν στην ΕΛ.ΑΣ. θα ήταν Αλβανός μυστικός πράκτορας, που θα κλείδωνε στα μπουντρούμια ανυποψίαστους Έλληνες (από τους καθαρούς και αμόλυντους)και θα τους βασάνιζε κάνοντάς τους να σχηματίζουν με τα χέρια τον Αλβανικό αετό.
Ο Βούλγαρος δεν θα είχε πρόβλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπηρετούσε σε μέρος κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αν δεν βλέπει κάποιος γιατί θα ήταν κάτι τέτοιο τουλάχιστον περίεργο, δεν έχει νόημα να συζητάμε καν.Η Αλβανία απ'την άλλη, αφενός δεν είναι μέλος της ΕΕ, αφετέρου η αλβανική αστυνομία δεν έχει και την καλύτερη ιστορία.