Η σιωπή δεν είναι χρυσός - Για τις Σκουριές Χαλκιδικής

Η σιωπή δεν είναι χρυσός - Για τις Σκουριές Χαλκιδικής Facebook Twitter
22

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με τη θεματική «Χρυσός στα χρόνια της κρίσης» έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία (1), τη Ρουμανία (2) και την Ελλάδα (3), οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικανική χώρα και «τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη» και άλλα τέτοια, κατά τη γνώμη μου ευτράπελα).

Πριν απ" αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:

ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού – χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».

Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας μια άλλη καναδική εταιρεία, η Gabriel Resources, και το ρουμανικό κράτος θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης.

Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα, αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως.

Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ώς ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια Ακρόπολη.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση.

2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη.

3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες.

4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ

1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ" αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

5. Ολοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ατίλα Κοροντί, μάλιστα απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. «Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή», είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου.

Η τωρινή υπουργός Περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ (7).

Στην Ελλάδα, παρ" όλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (8).

6. Η Rosia Montana Gold Corporation προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι, «είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό Τύπο».

Στην Ελλάδα η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα (9) και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν -και μιλώ κυρίως για το κράτος- να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στη Χαλκιδική.

Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Αρη. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη.

7. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ είναι μεγαλύτερο (4 ανοιχτά ορυχεία) και συνεπώς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι το πρότζεκτ στις Σκουριές. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός» όχι.

Όπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το ρουμανικό κράτος, παρ" όλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρ" όλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρ" όλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος, που χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το «να δώσουμε θέσεις εργασίας» ή «να φέρουμε ξένες επενδύσεις» κινείται άρον άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά το περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους.

Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, διά της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στον λαό του.

Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν τη διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας.

Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont, όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες.

Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφύλιου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!

Ρώτησα τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τι ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.)

Μου απάντησε αυτολεξεί: «Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους».

Θέσεις εργασίας

Ο κ. Στρατουδάκης της «Ελληνικός Χρυσός» μιλάει για «1.700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες». Περίπου 5.000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας:

«Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;».

Παρ" όλο που θεωρώ έωλο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων -γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ. οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από τη Βουλγαρία- θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000.

Οπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.

Αμείλικτα ερωτήματα

Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής: Δέχεται για μια υπόσχεση 5.000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;

Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;

Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από τη φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;

Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;

Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Ετσι ώστε όλοι οι Ελληνες να είναι ενημερωμένοι γι" αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

Μας αφορά όλους. Αλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας». Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.

1. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2011-2012/278-to-aggigma-tou-mida

2. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/314-o-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-mavri-vilva

3. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/documentaries/chronologically/2012-2013/330-xrysos-sta-xronia-tis-krisis-o-thisavros-tis-kassandras

4. http://en.rmgc.ro/

5. http://en.rmgc.ro/rosia-montana-project/economy/business-plan.html

6. Μεταλλευτικός Κώδικας, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ – ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ – ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ Δικαίωμα μεταλλειοκτησίας http://www.ndf.gr/el/law/law/finish/1—/3-210–35101973.html

7. http://actmedia.eu/energy-and-environment/rovana-plumb-insists-on-declassification-of-files-on-rosia-montana/41457

8. http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/315-omi-paremvasi-tou-ypeka-yper-tis-ellinikos-xrysos

9. http://www.hellas-gold.com/

10. http://www.newsbomb.gr/politikh/story/109173/o-panishyros-giorgos-mpompolas–ta-dimosia-erga-kai-ta-mme

Αρχείο
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

17 σχόλια
Όταν οι πόλεις μας κτίζονταν άναρχα, γεμίζοντας με ακαλαίσθητες πολυκατοικίες και μπαζομένα ρέματα, δεν είδα ποτέ από κανέναν την ίδια ευαισθησία. Επομένως, το πρόβλημα είναι αλλού!
Πολύ σωστή η τοποθέτηση και απολύτως χρήσιμες οι πληροφορίες. Ωστόσο, μη γελιόμαστε. Σε όλους τους τομείς, το ελληνικό κράτος έχει να επιδείξει προχειρότητα, βιασύνη, ασάφεια και εξυπηρέτηση συμφερόντων.Την ίδια που επιδεικνύει στην παραχώρηση ιθαγένειας, μετανάστευσης, απόδημου ελληνισμού, αποκρατικοποιήσεων ή ακόμα και στην είσοδό μας στο ευρώ!
Το θέμα με τον χρυσό δεν είναι τόσο απλό και δεν αποτελεί δίπολο (άσπρο-μαύρο). Όλα μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον αν δεν τα κάνεις σωστά. Έχουμε πολλά ζωντανά παραδείγματα στην Ελλάδα. Τίποτα δεν βλάπτει το περιβάλλον αν το κάνεις σωστά και λαμβάνεις τα κατάλληλα μέτρα, ακόμα και για την εκ των υστέρων κατάσταση (αποκατάσταση), η οποία μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αφορμή για βελτίωση του περιβάλλοντος (άκουσον άκουσον! http://www.edenproject.com/shop/101-Things-To-Do-With-A-Hole-In-The-Ground-8229.aspx), με μελλοντική χρήση άλλου είδους. Υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα και γι’ αυτό, δεν το λέω για να ξεγελάσω κανέναν…(!) Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στον κόσμο δεν υπάρχει μόνο το παράδειγμα της Κολομβίας, του Περού, της Αφρικής, κλπ. Υπάρχει και της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας όπου υπάρχουν μεταλλεία χρυσού με λειτουργία που όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά προσφέρει οικονομική άνοδο στις τοπικές κοινωνίες. Γίνεται δεν μπορώ εγώ να το διαψεύσω, ούτε εσύ να το αγνοήσεις. Την ίδια στιγμή γίνονται και περιβαλλοντικά εγκλήματα, σε όλο τον κόσμο, όχι αποκλειστικά σε μεταλλεία (χρυσού και άλλα), αλλά και λόγω άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, κακής ποιότητας υπηρεσιών, μη λήψης των προβλεπόμενων μέτρων καθαρισμού αποβλήτων. Δεν βλέπω όμως ανάλογες κινητοποισεις και ανάλογο μίσος με αυτό στην περίπτωση του χρυσού. Μήπως συμβαίνει κάτι περίεργο και ανεξέλεγκτο εδώ;Σημασία έχει ο τρόπος και όχι ο τόπος. Κανόνες δεν υπάρχουν. Ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Γιατί να φανατιζόμαστε μόνο με την μία πλευρά υποστηρίζοντας «απόλυτη και μοναδική αλήθεια»; Για θέματα που δεν είναι μόνο απόλυτα αρνητικά ή μόνο απόλυτα θετικά, το να σφαζόμαστε με οπαδικές και γηπεδικές συμπεριφορές δηλώνει ήττα διανοητική. Δηλώνει αδυναμία να χρησιμοποιούμε το μυαλό και ότι μας «ξεχωρίζει» από τα υπόλοιπα ζώα.Εννοείται ότι το έργο του Κου Αυγερόπουλου είναι σεβαστό και θαυμαστό, αλλά όπως λέει και ο ίδιος η αξία του κοιτάσματος είναι 2 δις… Μισό λεπτό. Το κοίτασμα αξίζει 2 δις ΑΝ εξορυχθεί! Αν δεν εξορυχτεί δεν προσφέρει 2 δις. Είναι απλά η φύση που έχει ανεκτίμητη αξία φυσικά, αλλά δεν προσφέρει χρήματα στον τοπικό ή εθνικό πληθυσμό ως έχει (χωρίς κάποιου είδους «εκμετάλλευση» δηλαδή).Οπότε, αν μπούμε στην λογική της εξόρυξης, πρέπει να πούμε και το αν μπορεί η Ελλάδα μόνη της να κάνει την εξόρυξη με ασφαλή τρόπο. Προφανώς και δεν μπορεί στην παρούσα φάση (έλλειψη κεφαλαίου, τεχνολογίας και τεχνογνωσίας), άρα αν θέλουμε να γίνει εξόρυξη, πρέπει να γίνει από κάποιον που ξέρει να την κάνει σωστά. Μία Καναδική εταιρία σαν την Eldorado μπορεί να την κάνει σωστά; Ας δούμε τι έχει κάνει σε άλλα μεταλλεία στον κόσμο και ας κρίνουμε. Αυτή είναι μία λογική σειρά σκέψεων πιστεύω. Επίσης, μιας και έχετε ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα του χρυσού, είναι κρίμα να προβάλλετε ακόμα το θέμα του κυανίου ως πρόβλημα. Αν είχατε κάνει όντως καλή έρευνα, θα ανακαλύπτατε ότι το κυάνιο σαν χημική ένωση βρίσκεται σε πολλά φρούτα και ξηρούς καρπούς, στον καπνό του τσιγάρου αλλά και τα καυσαέρια και μόνο το 18% της παγκόσμιας παραγωγής χρησιμοποιείται σε μεταλλεία χρυσού. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται (επίσης καθ’ όλα νόμιμα και με όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας) σε άλλες βιομηχανίες (καλλυντικών, χρωμάτων, πλαστικών κλπ). Στα μεταλλεία χρυσού όπου χρησιμοποιείται, στο τέλος καταστρέφεται και αυτό γίνεται εύκολα (ρωτήστε έναν μεταλλειολόγο ή κάποιον σχετικό). Το κυάνιο έχει την (χρήσιμη) ιδιότητα να διασπάται και να αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου. Επομένως τοξικές χαβούζες με κυάνιο που θα παρατηθούν δεν υπάρχουν, το κυάνιο εξαφανίζεται σε μερικές εβδομάδες, δεν είναι καρκινογόνο, ούτε ραδιενεργό. Πρόσφατα διάβασα ότι τα κουκούτσια από βερίκοκο συστήνονται σε καρκινοπαθείς γιατί το κυάνιο που περιέχουν επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα! Είναι κοινή γνώση ότι η δόση κάνει το φάρμακο φαρμάκι…Όλα τα άλλα είναι υπερβολές για να παρουσιαστεί το θέμα όπως "βολεύει".Επίσης, η εξόρυξη μετάλλων και διαφόρων άλλων ορυκτών στο Ελληνικό έδαφος γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είτε μιλάμε για τον Φίλιππο κ τον Μέγα Αλέξανδρο (χρυσός, σίδηρος κλπ), είτε για την αρχαία Ελλάδα και τα θαυμαστά γλυπτά και ναούς της (μάρμαρο), μιλάμε για κάτι εντελώς φυσιολογικό που όλη αυτή η φρενίτιδα «κατά του χρυσού» δείχνει να αγνοεί παντελώς. Δεν είναι κάτι καινούργιο η εξόρυξη χρυσού (μιας και γι’ αυτό μιλάμε εδώ) στην Ελλάδα. Γιατί το παρουσιάζετε σαν να είναι τόσο πρωτοφανές και ξενόφερτο; Μεταλλεία χρυσού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, και κακά και καλά, …γιατί αναφέρεστε πάντα μόνο στα αρνητικά παραδείγματα; Και ένας λόγος παραπάνω, ότι πολλά από τα θετικά παραδείγματα είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Φινλανδία, Ισπανία, κλπ). Ακόμα και στην Τουρκία λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια 7 μεταλλεία αυτή τη στιγμή! Ποια ακριβώς είναι η καταστροφή για την οποία μιλάτε τόσο παθιασμένα; Που είναι οι αποδείξεις; Ποιοι είναι οι θάνατοι; Με στοιχεία όμως…Εντάξει θέση δεν θέλω προσωπικά να πάρω, δεν υπάρχει θέμα "υπέρ ή κατά", υπάρχουν σωστά και λάθος παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Τέλος. Όλα τα άλλα είναι οπαδική συμπεριφορά και όρεξη για αντιπαράθεση.Και επίσης, όταν λέτε ότι θα έχει διάρκεια ζωής το μεταλλείο 27 χρόνια, εννοείτε ότι είναι λίγο ή πολύ; Γιατί 27 χρόνια είναι μια «ολόκληρη γενιά», και στην χώρα μας αυτή τη στιγμή η δουλειά έχει γίνει είδος πολυτελείας, ούτε για 27 μήνες δεν βρίσκει κανείς κάτι. Ελπίζω να μην κατάλαβα καλά, απλά πιστεύω ότι κακώς έχει επικρατήσει ως μόνη αξιοσέβαστη η εργασία τύπου «δημόσιος υπάλληλος» με διάρκεια «εις αεί», ως το υπέρτατο και συγκριτικά αν μία δουλειά είναι για 5 ή 10 ή 15 χρόνια να θεωρείται χαμηλής αξίας. Κάποιοι αλλάζουν δουλειά κάθε χρόνο.Τώρα που το βλέπω, μακρυγόρησα λίγο...Και πάλι επιφυλάσσομαι για όλα τα παραπάνω που έγραψα στο βαθμό ότι δεν ξέρω τα πάντα με σιγουριά αλλά και κανείς δεν τα ξέρει, οπότε θα ήταν τουλάχιστον έξυπνο το να είμαστε λίγο ψύχραιμοι μεταξύ μας, ιδιαίτερα για θέματα που δεν γνωρίζουμε εις βάθος. Να μην τα παίρνουμε ως αφορμές για συρράξεις και αντιπαραθέσεις, γιατί όπως βλέπω στο τέλος θα τα βάλουμε όλα φωτιά από την αγανάκτηση μας για το χάλι της χώρας μας, αλλά θα την πληρώσουν πάλι μόνο οι αθώοι. Και επίσης από την σύρραξη μεταξύ μας κερδίζει ένα διεφθαρμένο κράτος.Εκεί όπου σταματάει το μυαλό, αρχίζει η βία. Και αν έχουμε κάποιο σκοπό σαν είδος πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη -τον οποίο κατοικούμε ως τα χειρότερα παράσιτα-, αυτός είναι να εξελιχτούμε -κυρίως διανοητικά- και όχι να τα καταστρέψουμε όλα. Δεν μάθαμε τίποτα από τους πολέμους της ανθρώπινης ιστορίας;
Εξαιρετικό και πολύ τεκμηριωμένο άρθρο. Συγχαρητήρια στο Lifo για την αναδημοσίευση. Το προσεχές ξεπούλημα διαφόρων ΔΕΚΟ τύπου ΟΠΑΠ κ.λ.π. συνιστά συγκριτικά πταίσμα μπροστά στην σκανδαλώδη δωρεά του υπεδάφιου πλούτου της χώρας.
Γνωρίζει κανείς αν (έστω στην υποθετική περίπτωση που θα υπήρχε πολιτική βούληση) μπορεί να ακυρωθεί η αγοραπωλησία λόγω εξευτελιστικού ανταλλάγματος; Εννοώ, υπάρχει η δυνατότητα να περιέλθει και πάλι στο ελληνικό κράτος η έκταση;
Θλίψη και αποτροπιασμό αισθάνεται όποιος περνάει από την περιοχή και βλέπει την βία των μεταλλευτικών επεμβάσεων επάνω σε μία εξαιρετικού κάλους παρθένα δασική περιοχή. Και από την άλλη εξίσου μεγάλη θλίψη και αηδία αισθάνεται όταν βλέπει την πρόχειρη και βάρβαρη τουριστική εκμετάλλευση της Χαλκιδικής, την εικόνα παραμέλησης και αθλιότητας που συναντάει κάποιος στα αρχαία Στάγιρα, τους γραφικούς ορμίσκους που έχουν γίνει σκουπιδότοποι... Στην χώρα που η φύση της υπαγορεύει το μέτρο, έχει χαθεί κάθε μέτρο.... Η βία εναντίον της φύσης θεωρείται στην σύγχρονη Ελλάδα περίπου αυτονόητη, καθόλου περίεργο που και η βία εναντίον προσώπων έχει αρχίσει να θεωρείται σχεδόν φυσιολογική, είτε από την εξουσία, είτε από την αντι-εξουσία. Λάθος παράδειγμα βρήκαν οι υμνητές της “ανάπτυξης” για να πλέξουν το εγκώμιό της. Αυτό που υμνούν είναι η Υπανάπτυξη.
1 να θυμάστε!!!! Όπως βγήκε ο Αντρέας Παπανδρέου στην εξουσία με το σύνθημα ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ ...ετσι θα βγει και ο Αλέξης Τσίπρας με το σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ..ΚΛΠ...(θυμίζω οτι οι περισσότεροι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν με το σύνθημα αυτο...) και με τη πιπιλα οτι ο Μπομπολας φταιει για ολα...!! Ο Μπομπολας δεν ειναι μετοχος πια!! Παπαλαα! Τέλος..ας τελειωσει αυτο το ηλιθιο τεχνασμα...η El Dorado ουτε που ξερει το ονομα του..!! Όλο το θέμα είναι πολιτικό παιχνίδι και εκμεταλλεύονται το κόσμο γεμιζοντας τους το μυαλό για τα περιβαλλοντολογικά, βαζουν το λαο να πλακωνονται μεταξυ τους χωρίς να τους νοιάζει στη πραγματικότητα και ζητάνε λεφτά από τις εταιριες για να μη κανουν χειροτερα..αλλα ακομα και οταν τα παιρνουν συνεχιζουν..το εργο τους..θελουν την εξουσία βλέπεις..!! όπως όλα τα λαμόγια σε αυτη τη χωρα......και εσείς καθίστε να δικάζετε..
Το άρθρο βασίζεται στην παραδοχή ότι έχουμε να κάνουμε με όμοιες καταστάσεις ή τουλάχιστον με πολλά κοινά στοιχεία. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι η σύγκριση ευσταθεί καθότι από τα ελάχιστα που κατάλαβα δεν θα γίνει αυτό που αναφέρεται για τη Ρουμανία:"Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες."Άρα φτηνός εντυπωσιασμός;
OI ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ Η ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΛΛΟ.ΔΕΚΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ. ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ; M'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΕΗ ΤΩΡΑ...
Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση του άρθρου.Ενδιαφέρον θα έχει αν θα μπορέσουν να το διαβάσουν κι όσοι σχηματίζουν γνώμη από τα δελτία των 8:00.
Άψογο, τεκμηριωμένο, προσγειωμένο άρθρο που απαντάει με σαφήνεια σε όσους επιμένουν να κρίνουν με λογικά κριτήρια τον ελληνικό παραλογισμό που θεωρεί ανάπτυξη και επένδυση μόνο ότι αποδίδει λεφτά ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Θυμάμαι και τον Πάχτα να ωρύεται και να αποχωρεί από την αίθουσα μετά από ερώτηση Γαλλίδας δημοσιογράφου σχετικά με την διαφάνεια διορισμών. Δηλαδή να κάνει ό,τι θα έκανε και οποιοσδήποτε αθώος σε αντίστοιχη περίπτωση (not).
.."Άψογο, τεκμηριωμένο, προσγειωμένο (!)..." κλπ. Μισό λεπτό, γιατί τα καλογραμμένα άρθρα έχουν την ιδιότητα να συνεπαίρνουν τον αναγνώστη και αφού τον κάνουν δικό τους να του "χώνουν"και από το πλάι και μερικά αμφισβητούμενα θέματα ως "λογικά αποδεκτά". Δεν διαφωνώ στην κεντρική ιδέα του δημοσιογράφου, στο "να το ξαναδούμε το θέμα" ΑΛΛΑ επειδή όπου βλέπω συμμορίες να συμμετέχουν όπως στη προχθεσινή επιδρομή γίνομαι καχύποπτος, επιτέψτε μου μερικές παρατηρήσεις που δείχνουν πως δεν είναι όλα και τόσο "αντικειμενικά και τεκμηριωμένα" όσο φαίνονται εκ πρώτης τουλάχιστον.1.Ο Πάχτας είναι δήμαρχος που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων σχετικά πρόσφατα με βασικό προεκλογικό του σύνθημα το να ξανανοίξουν τα μεταλλεία. Άρα το "οι κάτοικοι διαμαρτύρονται" πρέπει να αντικατασταθεί από το σωστότερο "μια μειοψηφία των κατοίκων διαμαρτύρεται". Δεν ξέρω ποιός έχει δίκιο αλλά το πρώτο είναι αυταπόδεικτα παραπλανητικό.2. Το τίμημα δεν δόθηκε τώρα, δόθηκε πριν από μια δεκαετία. Παρόλα αυτά, αν είναι αυτό που περιγράφεται μόνο, μου μοιάζει και εμένα ιδιαίτερα χαμηλό και λαμβανομένης υπόψη της εποχής που δόθηκε και της συμμετοχής του γνωστού πανταχού παρόντα μετόχου, μάλλον είναι αποτέλεσμα διαπλοκής και μίζας. Πρέπει να απολογηθεί δημόσια ο υπουργός που υπέγραψε ώστε να δούμε με ποιά λογική το αποδέχθηκε.3....."Οσοι αντιδρούν στο μεταλλευτικό σχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες". Αυτό είναι εικασία, από που αποδεικνύεται? Που είναι η σχετική μελέτη των κατοίκων? Γιατί δεν ζήτησαν μια μελέτη από ένα Πανεπιστήμιο έστω, ώστε να τεκμηριωθεί αυτό? Όπως αναφέρεται πιο κάτω δεν θα χρησιμοποιηθούν δηλητήρια (κυάνιο κλπ)ενώ υπάρχουν μελέτες εμπεριστατωμένες που υποστηρίζουν πως η εξόρυξη θα είναι ανώδυνη για το περιβάλλον. Θα πρέπει να εξηγήσει ο δημοσιογράφος γιατί η εικασία υπερισχύει των μελετών.4.Η σύγκριση / αντιπαράθεση με το πρότζεκτ της Ρουμανίας είναι άστοχη στην ουσία της. Εκεί θα γκρεμιστούν 4 βουνά και θα χρησιμοποιηθούν δηλητήρια.. Μόνο μακρινή σχέση έχει με το εδώ πρότζεκτ.5. Το ότι δεν πληρώνει διαφημίσεις η εταιρεία μόνο σαν παράπονο εκδότη μπορώ να το κατανοήσω. Θα πρέπει να δώσει μια συνέντευξη τύπου ίσως και να ενημερώσει αλλά...διαφήμιση? Κι αν έκανε διαφημίσεις στις εφημερίδες του Μπόμπολα που θα τις είχε και δωρεάν και της ήταν πανεύκολο, τώρα τι θα λέγατε, δεν θα φωνάζατε για καραμπινάτη διαπλοκή? Άσχετη αντιπαραβολή. Σίγουρα εδώ θα ήταν απαραίτητο να παρατεθούν και οι θέσεις της εταιρείας για το θέμα και δεν υπάρχουν.6. Το άρθρο είναι παλαιότερο της επιδρομής οπλισμένης συμμορίας με καραμπίνες (!) που περιέλουσε με βενζίνη τους κακόμοιρους φύλακες των 800 ευρώ οι οποίοι από τύχη είναι ζωντανοί όπως περιγράψανε. Αν ήταν πιο πρόσφατο, νομίζω δεν θα έγραφε για περιττή παρουσία της αστυνομίας.7....."Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη" Τι λέτε? Δηλαδή, έχουμε 50 εφημερίδες και μερικές χιλιάδες δημοσιογράφους, όλοι αυτοί ελέγχονται από τον...Μπόμπολα? Ή μήπως όλοι στην κάστα σας έχετε ΚΑΙ κάποιο κρατικό πόστο με παχυλούς μισθούς (εκτός από 3-4 άλλα) ώστε να μην σας είναι εύκολο να αντιταχθείτε στο χέρι που σας ταίζει? Ο Μπόμπολας φταίει, που δεν είναι παρά ένας από τους ομίλους ή το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων διακατέχεστε από την ίδια δημοσιουπαλληλική νοοτροπία που μας οδήγησε στην αντιπαραγωγή? Τα όμορφα κείμενα θέλουν διπλή ανάγνωση αν το έχετε προσέξει.
και τριπλή μη σου πω.1. Στο σύνθημά του έλεγε για το ποιος θα εκμεταλευτεί τα μεταλεία ή μήπως το μόνο που έλεγε είναι "θα σας δώσω δουλειές" αρκεί να με ψηφίσετε; Θα μου πεις "γίνονται αυτά στην Ελλάδα;" και θα σου απαντήσω "χέζουν οι αρκούδες στο δάσος;" Τέλος πάντων αυτό είναι άκυρο επιχείρημα. Οι εκλογές δεν νομιμοποιούν τα πάντα.2. Πάλι καλά που υπάρχει και κάτι ύποπτο. Και να σε ρωτήσω ρε αδερφέ, πώς ακριβώς προτείνεις να πείσουμε τους υπεύθυνους να μας φέρουν τον υπογράφοντα υπουργό στο σκαμνί για να μας δώσει εξηγήσεις; Καμιά άλλη παρατυπία πήρες χαμπάρι ή χάλασε το google και δεν μπορούσες να ψάξεις;3.Ζήτησαν. Υπάρχει. Είναι καταδικαστική αφού αποδεικνύει ότι το τίμημα για το περιβάλλον θα είναι υψηλό. Απ'όσο γνωρίζω δεν υπάρχει μέθοδος εξόρυξης χρυσού που να είναι φιλική προς το περιβάλλον. google ρε φίλε. 2013. τεχνολογία. κουμπιούτερ.4. Ας το συγκρίνουμε με άλλα ορυχεία χρυσού. Πρότεινέ μας εσύ ποια θες. Ποια χώρα ήταν αυτή που χρησιμοποιώντας ιδιωτικές, ξένες εταιρείες, κέρδισε μακροπρόθεσμα από την εξόρυξη χρυσού; αν μου πεις Καναδάς και Αμερική, κερδίζεις την συζήτηση.5. Νομίζω ότι το ζουμί εδώ είναι ότι το κράτος (όπως και η εταιρεία) δεν ενδιαφέρεται να ενημερώσεει το κοινό λες και δεν του πέφτει λόγος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό και ας κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.6. Εγώ να δεις τι νομίζω. Τα νομίσματα πάνε σε κουμπαράδες. Όχι σε λίστες επιχειρημάτων.7. Δεν θα μπω στην διαδικασία να αποδείξω ότι η δημοσιογραφία είναι διαπλεκόμενη στην Ελλάδα. Εδώ δεν μπόρεσες να κάνεις ένα γκούγκλινγνκ πριν μας αραδιάσεις το κατεβατό σου... Μ'αρέσει που στο τέλος δεν κρατήθηκες και την έριξες και την κλασική κατηγορία περί κρατικοδίαιτων, αντιπαραγωγικών υπαλλήλων (όχι άμεσα, ομολογώ). Σου αξίζουν συγχαρητήρια που δεν αποκάλεσες κανένα 'αναρχοάπλυτο'.
Σύντροφε cheesemonger, είπα να παραθέσω κι εγώ τις ενστάσεις μου ή τις σκέψεις μου στα όσα (δεν) λες αλλά αναθεώρησα, θα ήταν σπατάλη χρόνου να γράψω χωρίς λόγο. Διαβάζοντας το γεμάτο εξυπνάδες κείμενο σου είναι σαφές πως είναι πολύ σημαντικό στον πλανήτη σου το "ποιός κερδίζει την συζήτηση". Άλλωστε είσαι πολύ έξυπνος και τα γνωρίζεις όλα. Είσαι Σέρλοκ Χολμς και Αγκάθα Κρίστι μαζί. Διαβάζεις πίσω από τις γραμμές και βλέπεις αυτά που οι άλλοι αγνοούν.Και όλα αυτά ξέρεις γιατί? Γιατί έχεις το υπερόπλο. Έχεις...κουμπιούτερ !
κερδίζει όποιος σχολιάζει τελευταίος κύριε "απαξιώ-να-απαντήσω-αλλά-πάρε-μία-απάντηση" που μου θες και σοβαρή συζήτηση χωρίς να έχεις κάνει την παραμικρή έρευνα.
Το άρθρο στην ουσία του έχει δίκιο, ως προς ο,τι οι όροι της σύμβασης μοιάζουν χαριστικοί (χωρίς να έχω εμβαθύνει στο θέμα). Γι αυτό και ο cheesemonger καλώς θίγει συγκεκριμένες πτυχές της. Από κει και πέρα, κάποιες από τις ενστάσεις του tsiprroine είναι βάσιμες. Π.χ. το άρθρο αναφέρεται στην Ελλάδα που βιάζεται γιατί "χορεύει στον ρυθμό των Μνημονίων", κάτι που είναι ολοφάνερα παραπλανητικό: α) Η σύμβαση υπεγράφη πριν 10 χρόνια, κατά την περίοδο των παχυλών αγελάδων και της ολυμπιακής ευφορίας.β) Μακάρι να ήταν αλήθεια ότι χορεύουμε σ' οποιονδήποτε ρυθμό, κι' ας ήταν και των μνημονίων. Π.χ. τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ, κάθε χρόνο την τελευταία 5ετία ανακοινώνουνε ότι τα ιδιωτικοποιούν και κανείς δεν ξέρει τελικά τί έχει γίνει. Το γκολφ στα Αφάντου της Ρόδου, πάνω από 20 χρόνια λένε ότι θέλουν να το πουλήσουν - δεν έχουν βάλει ποτέ ούτε μικρή αγγελία. Πιθανότατα την επόμενη φορά που θα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα, ο αρμόδιος υπουργός να εξαγγείλει (εκ νέου - ίσως για 10η φορά) την πώλησή του.