Ο Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και επιτέθηκε στον Μητσοτάκη με γερμανική λέξη

Ο Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και επιτέθηκε στον Μητσοτάκη με γερμανική λέξη Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
9

Κριτική προς τη ΝΔ για τη στάση της σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων αυτής της κυβέρνησης, άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ μάλιστα χρησιμοποίησε και μια γερμανική λέξη για να περιγράψει το πώς αισθάνεται ο ίδιος για τη στάση του κ. Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς που παραλάβαμε το 2015». 

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για το Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα απ' ό,τι έγινε από το 2015 έως σήμερα και ότι η Ελλάδα «δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς που παραλάβαμε», «δεν είναι ικέτης».

Παράλληλα, απάντησε σε επιμέρους θέματα που έθεσε ο Βασίλης Λεβέντης σχετικά με το ασφαλιστικό και τη φορολογία, αναγνωρίζοντας ότι επιβλήθηκαν βάρη σε κάποιες ομάδες, και ζητώντας ωστόσο να μην ασκείται μηδενιστική αντιπολίτευση αλλά να αναγνωριστεί στην κυβέρνηση ότι δεν επιβαρύνθηκε η πλειοψηφία και πως οι αποφάσεις ελήφθησαν μέσα σε ένα συγκεκριμένο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που κληροδοτήθηκε το 2015.


Ο πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να το σηκώσει μόνη της, όπως εδώ και δύο χρόνια, δίνοντας μια μάχη απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις, με την κοινωνία όρθια.


Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κρίνεται από το λαό, όπως όμως και η αντιπολίτευση. Σχολίασε ότι η στάση της Ένωσης Κεντρώων είναι κεντρώα, με κριτική και στους μεν και στους δε, και εξαπέλυσε «πυρά» κατά του κ. Μητσοτάκη. Είπε συγκεκριμένα πως όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία του κόμματός του, κατά την α' αξιολόγηση, έλεγε ότι δεν βιάζεται και πως όμως στη συνέχεια πιέστηκε από διάφορα εκδοτικά συμφέροντα που βιάζονταν για τα δάνειά τους και, έτσι, ενώ ήταν πασιφανές σε όλους ότι ήταν παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ από τότε, αντί να βγει να πάρει θέση, σφύριζε αδιάφορα και άρχισε ξαφνικά να λέει για εκλογές. Στη β' αξιολόγηση, είπε, επανέλαβε το ίδιο και χειρότερα, παραπέμποντας στη στάση της ευρωομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κλιμακώνοντας την κριτική του στον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι υπάρχει μια γερμανική λέξη αμετάφραστη στα ελληνικά, "Fremdschäm", η οποία σημαίνει «ντροπή για κάτι που κάνει κάποιος άλλος»: «Με αυτή τη λέξη θέλω να αποδώσω το συναίσθημα που εγώ αισθάνομαι για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο» πριν από το Eurogroup. «Είναι μια στάση αντιπατριωτική», τόνισε.


Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα εάν θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα της χώρας και η ίδια η αντιπολίτευση αν τόσο στην α' αξιολόγηση όσο και στη β' έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε ότι διαφωνεί μεν με την κυβέρνηση αλλά ότι στηρίζει την εθνική προσπάθεια να μην επιβληθούν παράλογες απαιτήσεις. «Τώρα που τα καταφέραμε, θα είχαν τη δυνατότητα να βγουν και να πουν ότι "τα κατάφεραν γιατί τους στηρίξαμε"». Διερωτήθηκε γιατί η ΝΔ δεν υιοθέτησε αυτή τη στοιχειώδη λογική, για να απαντήσει ότι «το πάθος της επιστροφής στις καρέκλες για να επιστρέψουν να κάνουν ό,τι έκαναν τόσα χρόνια, είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθήκον».


«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι είναι ότι το 2015 δεν είναι το ίδιο με το 2017 για τη χώρα. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά» τόνισε, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης, για να επισημάνει ότι η όποια διέξοδος βρέθηκε τώρα, έγινε σε αυτό το πεδίο και όχι στο πεδίο των τεχνοκρατών. «Η χώρα δεν είναι μόνη, δεν είναι πια ικέτης», σημείωσε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν κατάλαβε τι έγινε με τις επισκέψεις σπουδαίων ηγετών στο διάστημα 2015-2017, όπως του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πάπα Φραγκίσκου, του Φρανσουά Ολαντ και των ηγετών του Νότου, των Γιούνκερ και Τουσκ. «Η Ελλάδα σταμάτησε πια να είναι η χώρα της καρπαζιάς όπως την παραλάβαμε το 2015 και παίζει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο», υπογράμμισε, μιλώντας για την ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται. «Δεν κατάλαβαν τίποτα», «έπαθαν στραπάτσο», είπε και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα θα βγει από την κρίση «γιατί είμαστε αποφασισμένοι κι αυτό το καταλαβαίνει πια και ο τελευταίος Έλληνας».


Αναφορικά με τη συμφωνία στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή να κουβεντιάσει για το πώς αυτός που χάνει θα μπορεί να ισοσκελίσει τις απώλειες και πρότεινε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Τρίτη, αντί η αντιπολίτευση να συζητά «σαχλαμάρες και κουτσομπολιά για πρωινάδικα» σχετικά με τον κ. Τσακαλώτο, «να κουβεντιάσουμε επί της ουσίας πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών αλλά και των ελαφρύνσεων».


Σχετικά με το ασφαλιστικό, σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επιβάρυναν ορισμένα εισοδήματα, «το είπαμε καθαρά». «Να μας κάνετε κριτική αλλά δεν λειτουργήσαμε εν λευκώ – σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο ήμασταν αναγκασμένοι να μπορέσουμε να φέρουμε μια λύση που δεν θα αύξανε την επιβάρυνση στους συνταξιούχους και τις κύριες συντάξεις και άρα θα έπρεπε να βρίσκει έσοδα από τις εισφορές», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτά τα βάρη κατανεμήθηκαν με βάση το εισόδημα και πως το 80% ελαφρύνεται και το 20% επιβαρύνεται. Απάντησε στις κατηγορίες που έχει δεχτεί ο κ. Πετρόπουλος, παραπέμποντας στην έκθεση της ΕΣΕΕ κατά την οποία το 77% των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών ελαφρύνεται και ένα 14% επιβαρύνεται. «Είμαστε ευχαριστημένοι που επιβαρύνεται; Όχι. Δεν μπορεί όμως στο όνομα μιας αντιπολιτευτικής ρητορικής να κάνουμε το άσπρο-μαύρο».


Για το θέμα των φόρων, είπε ότι δεν είναι αυτή η κυβέρνηση που επιβάρυνε την ελληνική οικογένεια. «Εμείς κάτω από ασφυκτική πίεση της διαπραγμάτευσης αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιβάρυνση στον συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ», είπε προσθέτοντας πως, όμως, τη μεγάλη επιβάρυνση την έκαναν αυτοί που μείωσαν τον εθνικό πλούτο κατά 25% μέσα σε 4 χρόνια. Είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία στο 27,5% και σήμερα είναι στο 23% και πως ο στόχος της είναι η ανεργία το επόμενο διάστημα να μειωθεί και ο μεγάλος εθνικός στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι να επανέλθει η κανονικότητα στην εργασία.

Πολιτική
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Κάθε φορά αναρρωτιέμαι σε ποιούς απευθύνεται. Ο κομματικός στρατός θα τον χειροκροτήσει ότι κι αν πει. Οι βολεψάκηδες θα ψηφίσουν όποιον τάξει περισσότερα προεκλογικά, άσχετα με το πρότερο έργο και τη ρεαλιστικότητα των υποσχέσεων. Οι αντίπαλοι δεν πείθονται ότι κι αν πει. Και οι σκεπτόμενοι κρίνουν το έργο και όχι τις δηλώσεις. Για ποιόν, λοιπόν, γίνεται αυτό το σόου κάθε φορά;
Εκεί εσύ. Με τα ειδικά δικαστήρια μονίμως. Από που αυτή η σιγουριά? Ξέρεις κιόλας πότε θα έχουμε Εκλογές (μακάρι όχι γιατί δεν μας συμφέρει σαν χώρα, ας υπάρχει και μια σχετική σταθερότητα)? Και ποιος θα τα οργανώσει, ο Κούλης? Δυστηχώς όπως έγιναν ειδικά δικαστήρια για την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έτσι θα γίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που εαν γίνονταν, προτεραιότητα θα έδινα στους πρώτους δύο καθώς είναι χειρότερα μπλεγμένοι εδώ που τα λέμε.
Οι Συριζανέλ είναι οι χειρότεροι ψεύτες που είχαμε ποτέ. Επίσης ανά χρόνο διακυβέρνησης έχουν προκαλέσει πολλαπλάσια ζημιά από "τους προηγούμενους". Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να την γλιτώσουν,
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έκαναν πολλά, δεν ξεχνάμε.Πραξικοπηματικά πάντως δεν άλλαξαν αποτελέσματα Δημοψηφίσματος που προκάλεσαν. Εάν το έκαναν οι κυβερνώντες θα τους έβαζαν στις κρεμάλες που έστηναν στο Σύνταγμα παρέα με τους νεοναζί.