Αθήνα. Iχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία

Αθήνα. Iχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία Facebook Twitter
1
Αθήνα. Iχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία Facebook Twitter

Του Κώστα Αγοραστού από το bookpress

Η απόπειρα να ιχνηλατηθεί η πόλη της Αθήνας με άξονα και οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία είναι κάτι που απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή μας. Στην παρούσα εργασία τους ο Θανάσης Γιοχάλας και η Τόνια Καφετζάκη κατάφεραν να συγκεντρώσουν έναν τεράστιο αριθμό πληροφοριών γύρω από την ιστορία της πόλης, των κτιρίων, των δρόμων, των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν σ' αυτήν. Αρωγός τους η πεζογραφία, η ποίηση και ένα πλήθος άλλων πηγών/μαρτυριών.

Η διάρθρωση του βιβλίου αποτελείται από ένα πολύ κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην ιστορία της Αθήνας, και από έντεκα θεματικά κεφάλαια με άξονα ισάριθμες περιοχές (Η παλαιά πόλη-Πλάκα-Μοναστηράκι-Ψυρρή, Η Ακρόπολις, οι γύρω λόφοι και οι γειτονικές συνοικίες, Το εμπορικό κέντρο-Αιόλου-Αθηνάς και οι γύρω δρόμοι, Από την οδό Ακαδημίας έως τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, Το δυτικό τμήμα της πόλης-Από την οδό Πειραιώς έως τον Ελαιώνα, Γύρω από την πλατεία Συντάγματος, Από την "Παριλίσσια" Αθήνα έως τη θάλασσα, Από την πλατεία Συντάγματος έως τους Αμπελόκηπους και το Γουδί, Από την πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Ομονοίας, Γύρω από την πλατεία Ομονοίας, Από τα Χαυτεία έως τα Πατήσια). Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς τα στοιχεία είναι πολυάριθμα και ακολουθούν τη ματιά ενός περιπατητή. Μνημεία, ιστορικά κτίρια αλλά και δρόμοι και κτίσματα που δεν υπάρχουν πια, αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου.

Όπως είναι αναμενόμενο, για έναν τέτοιο όγκο πληροφοριών παραλείψεις και αστοχίες υπάρχουν, όπως έχει ήδη επισημανθεί, αλλά αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι η μοναδικότητα της εν λόγω εργασίας και η συγκέντρωση όλων των λογοτεχνικών πηγών γύρω από την Αθήνα της κάθε εποχής. Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου αναφέρουν στον πρόλογό τους: "Πρόθεσή μας ήταν να συγκροτήσουμε μια περιήγηση στην πόλη και μέσω αυτής στην ιστορία της, με αφετηρία αναφορές σε μνημεία, χώρους, δρόμους και κτίρια, να ανακαλέσουμε την παλαιότερη μορφή και λειτουργία τους, να φανταστούμε αυτά που δεν υπάρχουν πια, και να ζωντανέψουμε κυρίως την ατμόσφαιρα του 19ου αι. αλλά και του πρώτου μισού του 20ού, μέχρι δηλαδή την εποχή που η Αθήνα αλλάζει οριστικά φυσιογνωμία, με τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση και καταστροφή των περισσότερων παλαιών κτιρίων της".

Χωρίς να είναι στις αρχικές προθέσεις των συγγραφέων, το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει και σαν ένα άτυπο Trivial Pursuit της Αθήνας. Από τον πληθυσμό σε κάθε εποχή και τους δημάρχους της, μέχρι το πότε φωταγωγήθηκαν οι κεντρικοί δρόμοι για πρώτη φορά και ποια ήταν τα πρώτα μέσα συγκοινωνίας, ο αναγνώστης θα παρασυρθεί από αυτές τις "χαριτωμένες" πληροφορίες και θα εντρυφήσει σε πρόσωπα, γεγονότα και αποσπάσματα σπουδαίων λογοτεχνικών κειμένων που αφορούν την Αθήνα. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια πρώτης τάξεως βάση για εξειδικευμένη και περαιτέρω μελέτη της Αθήνας και είμαστε σίγουροι ότι με τα χρόνια θα συμπληρωθεί και θα διορθωθούν οι όποιες αβλεψίες.

Αθήνα
Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία
Θανάσης Γιοχάλας, Τόνια Καφετζάκη
Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2012
Σελ. 695, τιμή € 33,00

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια