«Υπάρχει συμφωνία με προοπτική και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αγωνιστήκαμε για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.
«Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο που θα μας επιτρέψει να οργανώνουμε την επόμενη μέρα» ανέφερε ο Αλεξης Τσίπρας.
«Δεν αναλάβαμε την βαριά ευθύνη για να γίνουμε οι διαχειριστές της καταστροφής που προκάλεσαν επί δεκαετίες όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της και να τη βγάλουμε από την επιτροπεία. Παλεύουμε με νίκες και συμβιβασμούς έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουν η χώρα και ο λαός μας. Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μετά τη Μάλτα», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, «ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαίνουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία».
Για ανθρώπους δεν ήθελαν την επιτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και απέδωσε τα εύσημα στα στελέχη της κυβέρνησης στα κρίσιμα υπουργεία, γιατί όπως είπε, «δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών».
«Ισχυρίζονται ότι φοράνε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία, αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία της φανέλας, πότε είναι Siemens πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες, πότε η διαπλοκή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκομένων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα πάλευε με νύχια και με δόντια απέναντι στους εργαζομένους και τα συνδικάτα για τη θέσπιση της ανταπεργίας. «Το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ», είπε, «είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός».
Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε ρωγμή που μπορούσε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, «αναζητώντας συμμαχίες και συγκλίσεις με χώρες του Νότου και κρίσιμων πόλων του Βορρά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ευρωπαϊκά συνδικάτα».
«Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει κυβέρνηση που να θεωρεί τη διακυβέρνηση όχημα πλουτισμού ιδιοτέλειας και συμφερόντων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη στη χώρα που σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας είχε απορροφητικότητα 98% στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Γιατί οι προηγούμενοι απορροφούσαν όσα κονδύλια χρειάζονταν για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους και μετά δούλευε η τεχνολογία της μίζας», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός απέδωσε την «πρεμούρα» να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατοτητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια». Όπως είπε στη συνέχεια «Το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα, προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει έναν ιδεολογικό αντίπαλο και όχι έναν εσμό εκδικητών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας».
«Τα μέλη μας και τα στελέχη μας έχουν επανειλημμένα δείξει ότι δεν φοβούνται ούτε την ευθύνη ούτε τη μάχη. Η Αριστερά είναι καταδικασμένη να βρίσκεται μπροστά στα δύσκολα. Έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά αποφασισμένοι για συγκρούσεις και ρήξεις με το παλιό. Δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να κατατρώει σαν το σαράκι την προοπτική του καινούργιου, επισήμανε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος.
σχόλια