Η φωτογραφία που έχει μοιραστεί χιλιάδες φορές στα social media και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες ημέρες είναι εκείνη με το νεαρό κορίτσι που χαμογελά μπροστά από έναν εξαγριωμένο φασίστα, σε μια διαδήλωση στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ. Η νεαρή Saffiyah Khan μπήκε μπροστά στον Ian Crossland, ηγέτη του ακροδεξιού English Defence League, όταν είδε πως περίπου 25 άντρες είχαν περικυκλώσει μια άλλη γυναίκα που φορούσε χιτζάμπ και φώναξε τη λέξη «Ισλαμοφοβία» προς το μέρος των συγκεντρωμένων του EDL.
Χθες Δευτέρα, οι δύο γυναίκες, που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους από πριν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από ό,τι συνέβη αλλά χωρίς τις απειλές του όχλου αυτή τη φορά.
«Θα ήθελα απλώς να σε ευχαριστήσω πολύ για την βοήθεια και που βγήκες μπροστά να με υπερασπιστείς στην κατάσταση. Πραγματικά σημαίνει πολλά. Και μαζί, θα έλεγα πως νικήσαμε το EDL, σε αυτόν τον αγώνα«, δήλωσε η Saira Zafar, η νεαρή Μουσουλμάνα που είχε περικυκλωθεί από την ομάδα των υποστηρικτών του EDL.
Η Khan λέει πως μετά το περιστατικό έχει δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους ενώ της έχουν στείλει και εισιτήρια για να παρακολουθήσει την συναυλία των Specials το Μάιο, επειδή στη φωτογραφία φαίνεται να φορά την μπλούζα του συγκροτήματος.
Η Zafar είχε πάει στη διαδήλωση για να δείξει, όπως λέει, έμπρακτα πως το μήνυμα του EDL δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν την περικύκλωσαν οι ακροδεξιοί διαδηλωτές και άρχισαν να της φωνάζουν. «Μου έλεγαν, "Δεν είσαι Αγγλίδα", "Αυτή είναι μια χριστιανική χώρα, δεν είναι η χώρα σου" και "Πήγαινε πίσω από εκεί που ήρθες". Φοβήθηκα για την σωματική μου ακεραιότητα», λέει η 24χρονη.
Η Khan λέει πως παρενέβη επειδή είδε πως η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. «Δεν θα άφηνα κάποιον που έλεγε την αλήθεια και δεχόταν απειλές να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Έμοιαζες σαν να μην ήθελες να βρίσκεται εκεί και έχω εσωτερικό ζήτημα με αυτό», εξηγεί η ίδια, με την Zafar να προσθέτει πως από την πρώτη στιγμή εκτίμησε την βοήθειά της καθώς δεν μπορούσε να δει καθαρά πόσοι και ποιοι ήταν γύρω της. Η Khan λέει πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απάθεια. «Ακόμη κι αν απλώς σημαίνει πως θα καλέσεις την αστυνομία λέγοντας ότι έγινες μάρτυρας σε κάτι. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει βία, απλώς και μόνο το να το αναφέρεις στις αρχές, σημαίνει πως καταγράφεται στα στατιστικά τους και μπορούν να το κοιτάξουν και να αρχίσουν να το ψάχνουν τρόπους να το καταπολεμήσουν», τονίζει.
Το EDL ισχυρίστηκε στο Facebook ότι το νεαρό κορίτσι ήταν μέρος μιας ομάδας που είχε διακόψει την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων τρομοκρατικής επίθεσης στη Στοκχόλμη. Σε σχετική ανάρτησή του, ο Ian Crossland EDLχαρακτήρισε την Khan «μια βρώμικη, άπλυτη και αριστερή σκρόφα», σημειώνοντας: «Αυτή η θρασύτατη μάγισσα διάλεξε την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατική επίθεσης στη Στοκχόλμη και το Γουεστμίνστερ. Είναι τυχερή που έχει ακόμη δόντια».
Η Khan, προς υπεράσπισή της αναφέρει ότι υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί του EDL είναι ανυπόστατοι και πως όσοι την γνωρίζουν ξέρουν καλά πως ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
Ο πρώην ηγέτης του EDL, Tommy Robinson, σχολίασε από την μεριά του ως η φωτογραφία ήταν ντροπιαστική. «Δε με νοιάζει πόσοι άνθρωποι θα διαφωνήσουν με αυτό που θα πω αλλά η αλήθεια να λέγεται. Η φωτογραφία είναι ντροπιαστική», είπε, κάτι με το οποίο συμφωνούν και οι δύο γυναίκες.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλο αυτό. Είμαι βέβαιη πως μπορούμε να συνυπάρχουμε ενωμένοι παρά τις διαφορές μας. Μπορείς απλώς να κάνεις μια βόλτα στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ και να διαπιστώσεις την διαφορετικότητα. Διαφορετικές φυλές και διαφορετικές θρησκείες. Είναι μια καταπληκτική και πανέμορφη πόλη και δεν έχει καμία σχέση με το μήνυμα που θέλει να περάσει το EDL», καταλήγει η Khan, που έχει γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει καταγωγή από το Πακιστάν και τη Βοσνία.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια