Οι αρχές στη Δημοκρατία της Τσετσενίας έχουν ξεκινήσει ένα πογκρόμ κατά των ομοφυλοφίλων που έχει οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων αντρών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι είναι ομοφυλόφιλοι, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta», αλλά και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι περισσότερα από 100 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση και τρεις άνδρες έχουν σκοτωθεί. Μάλιστα, σημειώνεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται τοπικές τηλεοπτικές προσωπικότητες και θρησκευτικοί ηγέτες.
Ο Alvi Karimov, εκπρόσωπος του ηγέτη της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov, χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ως «απόλυτο ψέμα και παραπληροφόρηση», βασίζοντας την άρνησή του στον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία. «Δεν μπορείς να κρατάς ή να διώκεις ανθρώπους που απλά δεν υπάρχουν στη δημοκρατία», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Αν υπήρχαν τέτοιου είδους άνθρωποι στην Τσετσενία, τα όργανα επιβολής του νόμου δεν θα χρειάζονταν να κάνουν τίποτα μαζί τους, επειδή οι συγγενείς τους θα τους έστελναν κάπου από όπου δεν υπάρχει επιστροφή».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της περιοχής δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBC ότι η έκθεση ήταν «πρωταπριλιάτικο αστείο».
Ωστόσο, η Ekaterina Sokirianskaia, η διευθύντρια προγράμματος της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες λαμβάνει ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα από διάφορες πηγές. «Έχω ακούσει για αυτό που συμβαίνει στο Γκρόζνι (σ.σ. η πρωτεύουσα της Τσετσενίας], έξω από το Γκρόζνι, μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και επαγγελμάτων», είπε.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η φύση του θέματος υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος των πληροφοριών έφτασαν σε αυτή από δεύτερο ή τρίτο χέρι, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πλήρως επαληθεύσιμες περιπτώσεις. «Είναι σχεδόν αδύνατο να αποσπάσουμε πληροφορίες από τα θύματα ή οι οικογένειές τους, αλλά ο αριθμός των σημάτων που λαμβάνω από διαφορετικούς ανθρώπους καθιστά δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι οι συλλήψεις και η βία όντως συμβαίνουν».
Η Δημοκρατία της Τσετσενίας υπάγεται στη Ρωσία αλλά λειτουργεί ως οιονεί ανεξάρτητο κράτος στο οποίο ο λόγος του Kadyrov, φαίνεται συχνά να ξεπερνά το πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας. Ο ίδιος επέβλεψε την ανοικοδόμηση της χώρας με τα χρήματα της Μόσχας, έπειτα από δύο καταστροφικούς πολέμους. Σε διάφορες χρονικές στιγμές ο Kadyrov ενέκρινε την πολυγαμία, την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας για τις γυναίκες σε δημόσιους χώρους, καθώς και την επιβολή συλλογική τιμωρία για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η τσετσενική κοινωνία είναι βαθιά συντηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου συγγενείς ή ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να ασκήσουν πίεση στις αρχές, όταν ένας ομοφυλόφιλος εξαφανίζεται, είναι πιθανό να αποκηρυχθεί από την ίδια την οικογένειά του. Όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, αν μια οικογένεια είναι γνωστό ότι διαθέτει κάποιον ομοφυλόφιλο, οι υπόλοιποι συγγενείς είναι δύσκολο να παντρευτούν λόγω της «ντροπής».
Το άρθρο της ιδιωτικής εφημερίδας «Novaya Gazeta» αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και υποστηρίζει ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες μπορεί να έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους με την προσδοκία ότι οι οικογένειές τους θα προβούν σε μία δολοφονία τιμής.
Μία οργάνωση για τα δικαιώματα της LGBT+ κοινότητας στην Αγία Πετρούπολη έχει δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των ομοφυλοφίλων που ζουν στην Τσετσενία, αλλά και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση που θέλουν να φύγουν από την περιοχή. Μετά από χρόνια απειλών και καταστολής, σχεδόν κανένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος ή ακτιβιστών δεν εργάζεται πλέον στη Δημοκρατία της Τσετσενίας.
«Δεν έχω λάβει κανένα αίτημα για το θέμα αυτό, αλλά ακόμη και να είχα, δεν θα το εξέταζα καν» δήλωσε σε ρωσικό ραδιοφωνικό σταθμό η Kheda Saratova, Τσετσένα ακτιβίστρια που συμμετέχει στο συμβούλιο του Kadyrov για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στην Τσετσενία, κάθε άνθρωπος που σέβεται τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας θα κυνηγήσει αυτού του είδους άτομα χωρίς να ζητήσει βοήθεια από τις αρχές και θα κάνει τα πάντα για να βεβαιωθεί ότι τα άτομα αυτά δεν θα βρίσκονται μέσα στην κοινωνία μας».
Με πληροφορίες από Guardian και Buzzfeed
σχόλια