Νέα και ευάλωτα άτομα στοχοποιούνται από διαδικτυακές μικρές αγγελίες, οι οποίες προσφέρουν διαμονή με αντάλλαγμα σεξ, αντί για νοίκι, στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα του BBC.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συμφωνίες είναι νόμιμες, αλλά διάφορες οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι αγγελίες έχουν στόχο την εκμετάλλευση και ο βουλευτής Πίτερ Κάιλ έχει ζητήσει να κριθούν παράνομες.
Μία φοιτήτρια περιέγραψε στο βρετανικό δίκτυο πως ένιωσε ότι μία συμφωνία «σεξ αντί για νοίκι» ήταν η μόνη της επιλογή. Όπως είπε, έφυγε από ένα σπίτι που την κακοποιούσαν και δεν είχε πού να μείνει.
«Δεν είχα ιδέα πού έμπλεκα. Με πήγε στο σαλόνι, μου έδωσε ποτό να πιω, και μετά πήγαμε κατευθείαν επάνω [...] Έκανε ό,τι ήθελε, με τη βία. Εγώ απλώς δεν αντιδρούσα. Μετά την τρίτη φορά, άρχισα να αισθάνομαι ότι δεν είμαι καλά σωματικά», ανέφερε η κοπέλα, που έμεινε σε ένα σπίτι στο Μπράιτον.
«Πιεζόμουν για να τον κρατώ ευχαριστημένο, επειδή αν δεν είναι ικανοποιημένοι μαζί σου, τότε μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. Μπορούν βασικά να έρθουν και να σου πουν "θέλω σεξ τώρα" και δεν έχεις επιλογή στην πραγματικότητα, επειδή ξέρεις πως είναι το σπίτι τους και θέλεις να παραμείνεις εκεί», πρόσθεσε.
Το BBC περιγράφει τι αναφέρουν οι συγκεκριμένες αγγελίες. Σε μία, ένας άνδρας ζητούσε μία κοπέλα που θα προσποιείται ότι είναι η σύντροφός του, ενώ μία άλλη απευθυνόταν σε νεαρούς άνδρες. Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δίνουν λεπτομέρειες για τη συμφωνία. «Είναι ένα κορίτσι που μένει εδώ τώρα και κάνει το ίδιο. Δύο, τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι ένα πολύ χαλαρό σπίτι», ανέφερε ένας σε τηλεφωνική συνομιλία, στο πλαίσιο της έρευνας. «Εγώ σκεφτόμουν μια φορά την εβδομάδα, κάτι τέτοιο. Είμαι ικανοποιημένος, εφόσον υπάρχει σεξ» δήλωσε ένας άλλος.
Ένας άλλος ιδιοκτήτης, που μίλησε στο BBC και ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπερασπίστηκε την πρακτική αυτή κάνοντας λόγο για συμφωνία τύπου «φίλοι με προνόμια» (friends with benefits). «Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι το υψηλό νοίκι από τους ιδιοκτήτες είναι και αυτό εκμετάλλευση. Δεν υπάρχει καταναγκασμός. Καθένας προχωράει στη συμφωνία με τα μάτια ανοιχτά [...]. Είμαι ο τελευταίος που θέλει να εκμεταλλευτεί. Και οι δύο πλευρές έχουν κάτι που θέλει το άλλο άτομο. Το βλέπω ως μια κατάσταση win-win», τόνισε.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν τέτοιες συμφωνίες μοιάζουν με σεξουαλική εκμετάλλευση, είπε πως όποιος εργάζεται σε δουλειά που δεν του αρέσει «είναι σαν μία μορφή πορνείας».
Ο Άντριου Γουάλις από την οργάνωση Unseen είπε πως οι αγγελίες αυτές «πηγαίνουν όσο πιο κοντά στα όρια του νόμου χωρίς να τον παραβαίνουν». «Υποστηρίζουν ότι επιλέγουν εκούσια αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι όταν πρόκειται για κάποιο ευάλωτο άτομο, που πέφτει θύμα εκμετάλλευσης. Τότε η έννοια της επιλογής εξαφανίζεται άμεσα», επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Πίτερ Κάιλ, τόνισε ότι μεγάλο βάρος πέφτει στους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων που φιλοξενούν τις αγγελίες και πως αν δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο ίδιος δεσμεύεται να πιέσει για θέσπιση σχετικού νόμου.
σχόλια