Αντιδράσεις για την απόφαση αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης

Αντιδράσεις για την απόφαση αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης Facebook Twitter
7


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.


Η απόφαση κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.


Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση - τοποθέτηση στο θέμα από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας πως η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.


Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους - Πράσινους.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αυτό βεβαια που εντεχνως ξεχνουν οι συγκεκριμενοι ιατροι ειναι ότι εχεις μεν το δικαιωμα να αρνηθεις να εξετασεις ασθενη αν θεωρεις ότι θιγεται η σωματική ακεραιοτητα σου ή να αρνηθεις ιατρικη πραξη αν αντιτιθεται στις ηθικες σου αξιες αλλα εισαι υποχρεωμενος ΕΣΥ να βρεις καποιον αλλο συναδελφο ιατρο να τον εξετασει ή να ασκησει την εν λογω πραξη... Ειναι αδιανοητο να αρνεισαι ιατρικής περιθαλψης σε ασθενη..
Μήπως αυτοί οι ίδιοι αναισθησιολόγοι συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς που κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις σε ιδιωτικά ιατρεία στο νησί;;;Ίσως κάποιος ντόπιος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά...
"Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό."Ποτέ δεν είναι αργά για τη "φώτιση"!Τι ακούμε κάθε μέρα πια..
Κατ αρχήν, υπάρχει η πρόβλεψη φαρδιά πλατιά τον επίσημο κώδικα. Μήπως προτιμάει καμιά επιτροπή από δικηγόρους, μπακάληδες, δημοσιογράφους, ψαράδες, αστροφυσικούς και άλλους σχετικούς με την ιατρική ηθική και δεοντολογία, να τον αλλάξει ; Υποχρεώνοντας τους γιατρούς να κάνουν ότι τους διατάζει το κράτος και η "κοινωνία" ; Και μετά : οι εκτρώσεις σε ανήλικα βρίσκονται στην Ελλαδα στο 1/3 του συνόλου με τάση να φτάσουν σύντομα στο 1/2. Από που κι ως που θα πρέπει ένας γιατρός υποχρεωτικά να πραγματοποιεί κάθε τρείς και λίγο μια ΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ, σε κάποιο άτομο που είτε από άγνοια, είτε από αψήφιση των συνεπειών, είτε από καθαρή βλακεία βρέθηκε σε μια κατάσταση που απαιτεί "θεραπεία" ;
Πολύ ωραία λύση για το πρόβλημα των αυξημένων εκτρώσεων σε ανήλικες. Απλώς δεν θα τις κάνουμε!Το ζήτημα είναι να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σωστά οι νέοι (το οποίο βέβαια ως ευθύνη δεν βαρύνει τους αναισθησιολόγους των νοσοκομείων). Όχι να μετατρέψουμε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε ανεπιθύμητες γεννήσεις, προς παραδειγματισμόν των υπολοίπων και 'για να μάθουν τα παλιόπαιδα'.
1/4"Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα για τις τεχνητές εκτρώσεις, ωστόσο υπάρχουν αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών".…και συμφωνώ, απόλυτα, με ΊριςΕπίσης να σημειώσουμε ότι το 90% των καρκίνων του πνεύμονα προκαλούνται από κάπνισμα και το κάπνισμα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ, άρα ας κλείσουμε το Σωτηρία. Οι χρήστες που απευθύνονται στις θεραπευτικές κοινότητες έκαναν χρήση ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ουσιών, με την ΘΕΛΗΣΗ τους, ας κλείσουμε τις θεραπευτικές κοινότητες και εδώ που τα λέμε το ΚΑΤ είναι γεμάτο από χαζούς μηχανάκιδες που ξέρουν ότι τα ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΩΣΤΡΕΣ και χωρίς κράνος μάλιστα, δεν κλείνουμε και το ΚΑΤ λέω 'γω; ...Για να μην μιλήσουμε και για τα καρδιοαγγειακά προβλήματα που τα ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ οι χοντροί, λαίμαργοι και αγύμναστοι στον εαυτό τους κ.λπ. Αμ, αυτοί που κάνουν extreme σπορ; (βλ. ποδόσφαιρο/ ski / bmx) όρεξη έχουμε να πληρώνουμε τις φυσιοθεραπείες, τις θλάσεις και τους γύψους του καθενός; Απαπα κάτι πράγματα!
Από ιδιώτη ιατρό στο προσωπικό του ιατρείο μπορώ να δεχθώ την άρνηση να συμπράξει σε κάτι που "αντιβαίνει στους προσωπικούς κώδικες ηθικής του". Θα τον θεωρήσω τριτοκοσμικό ούγκανο, αλλά πάντως το δικαίωμα του το αναγνωρίζω. Φεύγεις από αυυττόν τον γιατρό και πας σε έναν άλλο. Αυτός είναι που θα χάσει πελάτισσες, και δικαιούται να αρνηθεί εφόσον ο ίδιος είναι αυτός που αναλαμβάνει και το βάρος της άρνησης. Από γιατρούς, και ακόμη χειρότερα από το σύνολο των μελών μιας ειδικότητας, σε *δημόσιο* νοσοκομείο δεν το δέχομαι. 100 φορές χειρότερα όταν μιλάμε για νησί, οπότε σε στέλνουν πού; Σε ιδιώτες με το ζόρι; Στο πλοίο για άλλο νησί; Η άρνησή τους -αν ισχύει- εξισώνεται με άρνηση ενός κεκτημένου δικαιώματος.