Πώς αυτός ο θανατοποινίτης ξεγέλασε επτά φορές τον θάνατο

Πώς αυτός ο θανατοποινίτης ξεγέλασε επτά φορές τον θάνατο Facebook Twitter
3

Την Πέμπτη το μεσημέρι, οι αρχές της Αλαμπάμα προχώρησαν στην εκτέλεση με χρήση θανατηφόρας ενέσιμης ουσίας του 75χρονου θανατοποινίτη Tommy Arthur, του ανθρώπου που κατάφερε να γλυτώσει από επτά εκτελέσεις από το 1982, όταν και καταδικάστηκε για φόνο εκ προμελέτης.

Ο Arthur είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για τη δολοφονία του μηχανικού σκαφών Troy Wicker στην πόλη Muscle Shoals της Αλαμπάμα.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, τον Arthur είχε προσλάβει η γυναίκα του θύματος για να δολοφονήσει το σύζυγό της, πληρώνοντάς τον 10.000 δολάρια.

Όταν προσελήφθη για τη δολοφονία, o Arthur βρισκόταν εκτός φυλακής χάρη σ' ένα ειδικό πρόγραμμα επανένταξης. Είχε καταδικαστεί το 1977 για το φόνο της νύφης του, ένα έγκλημα που ομολόγησε ότι είχε διαπράξει.

Οι δύο πρώτες καταδίκες του για την υπόθεση Wicker είχαν ανατραπεί, αλλά όχι και η τρίτη. Ο Arthur ζήτησε από τους ενόρκους να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για κίνηση στρατηγικής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες εφέσεις.

Οι πολιτειακές αρχές της Αλαμπάμα όρισαν επτά ημερομηνίες εκτέλεσης για τον Arthur από το 2001 έως το 2016. Όλες όμως αναβλήθηκαν λόγω μιας νομικής ομάδας που είχε αναλάβει δωρεάν την υπεράσπισή του.

Το 2016, σύμφωνα με τη Guardian, ο θανατοποινίτης βρέθηκε μία ανάσα από τον θάλαμο εκτέλεσης. «Ετοιμαζόμασταν να μπούμε στον θάλαμο και να μου βάλουν την βελόνα στο μπράτσο» δήλωσε ο ίδιος, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ του έδωσε μία απροσδόκητη αναστολή λίγο πριν τη λήξη του εντάλματος εκτέλεσης.


«Είναι ο Χουντίνι» δήλωσε η Janette Grantham, διευθύντρια της ΜΚΟ «Victims of Crime and Leniency». «Πάντα βρίσκει έναν τρόπο να τη σκαπουλάρει».

Η ίδια υποστήριξε ότι τα χρόνια αναβολών της εκτέλεσης απλώς παρέτειναν τον πόνο για την οικογένεια του Troy Wicker.

Την περασμένη Τετάρτη, η νομική ομάδα του Arthur υπέβαλλε νέα αίτηση στο Εφετείο, αποκαλώντας τη διαδικασία εκτέλεσης με ένεση, απάνθρωπη και ασυνήθιστη τιμωρία. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι το αναισθητικό που χρησιμοποιείται στην αρχή, το Midazolam, δεν θα τον αναισθητοποιούσε με τον σωστό τρόπο, πριν του γίνει ένεση με τα δύο άλλα φάρμακα που θα προκαλούσαν τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα δήλωσε ότι ο Arthur χρησιμοποιούσε διάφορες προφάσεις και νομικά κενά για να αποφεύγει την επιβολή της ποινής για χρόνια.

«Η υπόθεση του Thomas Arthur αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ένας καταδικασθείς δολοφόνος μπορεί να χειραγωγεί το ποινικό σύστημα για να αποφεύγει την δικαιοσύνη».

Μέχρι την εκτέλεσή του, ο Tommy Arthur ήταν ένας από τους τρόφιμους με τα περισσότερα χρόνια μέσα στη φυλακή. Πέρασε 34 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, 25 από τα οποία στο ίδιο μικροσκοπικό κελί απ΄όπου έβγαινε μόνο κάθε δεύτερη μέρα για να κάνει μπάνιο. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο ίδιος είχε περιγράψει τις συνθήκες διαβίωσης με έναν μάλλον ζωντανό τρόπο. «Αν έβαζαν έναν μπαμπουίνο σε ένα τέτοιο κελί, θα έκλειναν το ζωολογικό κήπο».

Πριν την 25η Μαΐου του 2017, ημερομηνίες εκτέλεσης είχαν οριστεί για το 2001, το 2007, το 2008, το 2012, το 2015 και το 2016. Σε συνέντευξη του είχε περιγράψει την περίοδο αναμονής. «Είναι θέμα υπερίσχυσης του μυαλού απέναντι στο σώμα. Μπορείς είτε να αφήσει το άγχος να σε καταβάλλει τόσο που να μη μπορείς να αναπνεύσεις, ή να συνεχίζεις να ελπίζεις και να χρησιμοποιείς κάθε στιγμή που είσαι σε θέση να περπατάς για να παλεύεις».

Με πληροφορίες από Associated Press και Guardian

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν η ουκρανική επικράτεια που ελέγχει μπορούσε να ληφθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Διεθνή / Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, αλλά η παραγωγική της ικανότητα έχει ξεπεράσει τις εγχώριες ανάγκες. Σήμερα, η χώρα μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν 40 εκατομμύρια οχήματα ετησίως — διπλάσια από τη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Θεωρώ πως 34 χρόνια μετά, η εκτέλεση δεν αποτελεί τιμωρία αλλά μια νέα δολοφονία. Είμαι κατά της θανατικής ποινής σε κάθε περίπτωση, πάντως το αμερικανικό ποινικό σύστημα πρέπει να πάσχει πολύ σοβαρά για να μπορεί ένας άνθρωπος να ζει 34 (!!!!) ολόκληρα χρόνια μετά την καταδίκη του σε θάνατο.
Η βαρβαρότητα της καταδικης σε θάνατο δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής και όχι μόνο..οκ αυτός σκότωσε και είναι δολοφόνος αυτοί που τον θανατώνουν όμως δεν είναι το ίδιο δολοφόνοι?Το θέμα χρειάζεται σελίδες για να αναλυθεί πλήρως, η ουσία είναι όμως ότι κανένας δεν εχει το δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή άλλου άν όντως θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένα όντα.
Καποιοι ανθρωποι δεν σωφρονιζονται ποτε.Οσες φορες και να μπουν φυλακη,μενουν ιδιοι.Η λυση ειναι φυλακη μεχρι να πεθανουν η εκτελεση.Αν δραπετευσουν ομως υπαρχει κινδυνος να σκοτωσουν και αλλους.Δεν ειναι κριμα?Αν τυχαινε ενας απο αυτους να σκοτωσει καποιο μελος τις οικογενεια σου,θα ελεγες τα ιδια?