«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής

«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
4


Tρεις δράστες οδήγησαν το βαν που είχαν ενοικιάσει εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια έτρεξαν προς την περιοχή του Μπόροου Μάρκετ και άρχισαν να μαχαιρώνουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, 48 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και 21 από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η βρετανική πρωτεύουσα βυθίστηκε ξανά στο πένθος και τον τρόμο λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές. Πάνε λίγες μόλις μέρες από το αιματηρό χτύπημα στο Μάντσεστερ και την επίθεση στο Ουέστμινστερ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι τρεις δράστες - τους οποίους συνδέουν ευθέως με την ισλαμιστική τρομοκρατία - έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών ενώ φορούσαν απομιμήσεις εκρηκτικών γιλέκων, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών.

Αρχικώς μία άλλη επίθεση με μαχαίρι, στην περιοχή του Vauxhall, είχε επίσης συνδεθεί με τρομοκρατία, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικές αρχές διαχώρισαν τα δύο περιστατικά.

«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
Η Τερέσα Μέι κάνει δηλώσεις για τα χτυπήματα του Σαββάτου

«Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες»

«Είναι καιρός να πούμε "ως εδώ"» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενώ από σήμερα το Λονδίνο θυμίζει και πάλι φρούριο με εκατοντάδες αστυνομικούς στο δρόμο.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει ένα νέο είδος τρομοκρατίας, όπου ο ένας δράστης ουσιαστικά αντιγράφει τον άλλο, στον τρόπο δράσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα οργανωμένα χτυπήματα που απαιτούσαν πολύχρονη ενδεχομένως προετοιμασία ή συνεργασία μεταξύ δικτύων.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε διάστημα ενός μήνα, αλλά ενημέρωσε ότι οι Αρχές σταμάτησαν τουλάχιστον άλλα πέντε χτυπήματα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία του μίσους, η οποία γεννά ακόμα περισσότερο μίσος και που διαστρεβλώνει μια ολόκληρη θρησκεία.

«Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες» συνέχισε η πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό, είπε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό θα μπει τέλος, ακόμα και αν απαιτηθεί μακρά και «ενοχλητική» συζήτηση.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και πάλι -όπως και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ- στην ανάγκη να μπει «τάξη» στον κυβερνο-χώρο, εκεί όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη ενεργού εμπλοκής σε αυτό και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, μέσω Twitter, Facebook κλπ.

Οι έρευνες συνεχίζονται και οι αστυνομικοί κάνουν εφόδους όλη τη μέρα σε ύποπτα κτίρια προσπαθώντας να βρει συνεργούς των τρομοκρατών. Ήδη έχουν γίνει 12 συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου. «Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ» αναφέρεται στη δήλωση.

Νωρίτερα φωτογράφος του Ρόιτερς είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέρονται από αστυνομικούς έξω από κτίριο στο Μπάρκινγκ. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο την οποία χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης.

«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής Facebook Twitter

 

Οι Λονδρέζοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους δράστες

 

Όταν τρεις άνδρες επιτέθηκαν με ένα βαν και μαχαίρια το βράδυ του Σαββάτου στους ανθρώπους που βρίσκονταν σε μια γεμάτη κόσμο περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας, οι Λονδρέζοι τους αντιμετώπισαν με ό,τι βρήκαν πρόχειρο, σε μερικές περιπτώσεις ρίχνοντας εναντίον τους καρέκλες και τραπέζια.

Η επίθεση άρχισε με το βαν να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος των πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου.

«Φαινόταν σαν να έβαζε στόχο ομάδες ανθρώπων», δήλωσε στο Ρόιτερς ο 53χρονος Μαρκ Ρόμπερτς, σύμβουλος επιχειρήσεων. Αφού το βαν ανέβηκε και κατέβηκε από το πεζοδρόμιο, είδε τουλάχιστον έξι ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. «Ήταν φρικτό».

Στη συνέχεια οι δράστες, κρατώντας μαχαίρια, μετέφεραν την επίθεσή τους στη γειτονική Μπόροου Μάρκετ, όπου επιζήσαντες περιέγραψαν την κόλαση που έζησαν σε μια περιοχή γεμάτη ανθρώπους που διασκέδαζαν σε μπαρ και εστιατόρια.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από την παμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν». «Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε 'βοηθήστε με, βοηθήστε με' και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη», αφηγήθηκε στην Guardian.

Οι δράστες φώναζαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ» και ο Βόουλς λέει πως προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή τους.

 «Προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους ρίχνοντας πράγματα εναντίον τους ... Σκέφτηκα πως, αν πετάξω μπουκάλια ή καρέκλες, μπορεί να με κυνηγήσουν. Αν μπορέσω να τους κάνω να βγουν στον κεντρικό δρόμο, τότε η αστυνομία θα μπορούσε να τους σταματήσει, θα μπορούσαν προφανώς να τους πυροβολήσουν».

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα με μια μεγάλη λεπίδα, παρόμοια με κουζινομάχαιρο, και θύματα να αιμορραγούν από μαχαιριές. Είπαν ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας πανικόβλητοι από την περιοχή.

«Ως εδώ και μη παρέκει»: Η Τερέζα Μέι κηρύσσει το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σέρφερ «δραπετεύει» από τεράστιο κύμα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Γης: «Δεν το πιστεύω πως είμαι ζωντανός»

Διεθνή / Σέρφερ «δραπετεύει» από τεράστιο κύμα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της Γης: «Δεν το πιστεύω πως είμαι ζωντανός»

Ο Μάικι Μπρενάν εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο των θεατών καθώς το τεράστιο κύμα έπεσε πάνω του στο διαβόητο σημείο για σερφ στο Shipstern Bluff
LIFO NEWSROOM
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ μου επιτέθηκε σεξουαλικά μπροστά στα παιδιά του, λέει θύμα του μεγιστάνα

Η Κάθριν ήταν 19 ετών όταν ως εργαζόμενη στα Harrods υπέστη σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγέντ - Περισσότερες από 150 γυναίκες έχουν καταγγείλει παρόμοιες εμπειρίες
LIFO NEWSROOM
Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν προκειται να πειστουν οτι ο δυτικος ή ευρωπαικος ή χριστιανικος ή κοσμικος τροπος ζωης ειναι καλυτερος. Ο λογος ειναι οτι η θρησκεια τους λαθοριζει ολη την υπαρξη τους. Δεν ειναι απλως θρησκεια, ειναι τροπος ζωης που απορριπτει οποιαδηποτε αλλη κοσμοθεωρια για τη ζωη. Δε μπορουν και δε θελουν να αφομοιωθουν ουτε να συνυπαρξουν. Θελουν να αφομοιωσουν.
Νομίζω κάτι έχεις παρεξηγήσει (με όλο το θάρρος).Δεν στοχεύει να πείσει τους ισλαμοεξτρεμιστές ότι ο δυτικός τρόπος ζωής έχει καλύτερες αξίες. Αυτοί είναι χαμένοι ούτως ή άλλως. Προσπαθεί να πείσει όλους τους υπερασπιστές των ισλαμοεξτρεμιστών (που λένε ότι τα κάνουν αυτά επειδή η κακιά η Δύση βομβαρδίζει τις εστίες τους κι ότι πρέπει να είμαστε ανεκτικοί στις διαφορετικές ιδεολογίες) ότι αυτό που κάνουν είναι αυτοκτονικό και τελικά και δολοφονικό.