Η αντιπολίτευση κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα, καλεί τους εργαζόμενους σε γενική απεργία σήμερα, με βασικό αίτημα την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, αλλά και την παραίτηση του νέου Κογκρέσου, υπό το φόβο ότι θα ενισχύσει την δικτατορική συμπεριφορά του Μαδούρο.
Η αντιπολίτευση, ζητάει από τους πολίτες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να εμποδίσουν την κίνηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Eπιπλέον ζητείται να στήσουν οδοφράγματα στους δρόμους, επιδεικνύοντας ανυπακοή, στο πλαίσιο γενικότερης εκστρατείας την οποία χαρακτηρίζουν ως “την ώρα μηδέν.”
Ο κεντρικός πολιτικός στόχος των κινητοποιήσεων είναι ο τερματισμός της σχεδόν εικοσαετούς διακυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Και οι ΗΠΑ κατά του Μαδούρο
Πριν από δύο μέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Βενεζουέλα με οικονομικές κυρώσεις εάν το Καράκας θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο «κακό ηγέτη που ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας». «Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν απαθείς καθώς η Βενεζουέλα βυθίζεται. Εάν το καθεστώς Μαδούρο επιβάλει την Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιουλίου, οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν γρήγορα ισχυρά οικονομικά μέτρα », αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Συνολικά, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στο άτυπο, μη δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το 98,3% των ψηφοφόρων απορρίπτει το σχέδιο του Μαδούρο. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Κυριακής «σημαντικότερη στην Ιστορία οργανωμένη πράξη πολιτικής ανυπακοής.
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βγαίνει ενισχυμένη από την μαζική συμμετοχή στην συμβολική ψηφοφορία κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών μηνών στην βυθισμένη στην κρίση χώρα. Τονωμένος από την επιτυχία αυτή, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD (Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας}, θα επιδιώξει πλέον να ματαιώσει το σχέδιο του Μαδούρο για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, προκαλώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Δεκέμβριο 2018.
Στόχος της Συντακτικής Συνέλευσης, τα 545 μέλη της οποίας πρόκειται να εκλεγούν στις 30 Ιουλίου, είναι σύμφωνα με το σχέδιο Μαδούρο να φέρουν «ειρήνη και οικονομική σταθερότητα» στη χώρα. Η αντιπολίτευση πάντως καταγγέλλει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, όπου έχει την συντριπτική πλειοψηφία των εδρών από το 2016, έπειτα από 17 χρόνια τσαβικής διακυβέρνησης.
«Η Βενεζουέλα το είπε καθαρά: δεν θέλουμε νοθευμένη και εγκάθετη Συντακτική Συνέλευση. Δεν θέλουμε να γίνουμε Κούβα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το 98,3% απάντησε καταφατικά στις τρεις ερωτήσεις της ψηφοφορίας: απόρριψη της Συντακτικής Συνέλευσης, υποχρέωση των Ενόπλων Δυνάμεων να σεβασθούν το σημερινό Σύνταγμα και υποστήριξη του αιτήματος για την διεξαγωγή εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Μία 61χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και τρία ακόμη άτομα τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια της διεξαγωγής της ψηφοφορίας από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και πυροβόλησαν κατά της ουράς των ψηφοφόρων σε εκλογικό τμήμα του Καράκας.
«Διακρίνει κανείς ένα επίμονο αίτημα για πολιτική αλλαγή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Μαγδαλένο. «Η αντιπολίτευση πρέπει να έχει έναν οδικό χάρτη, αφού έχει δώσει τόσες ελπίδες. Διαφορετικά, η νομιμοποίησή της μπορεί να πληγεί, ο λαός περιμένει αποφασιστικές ενέργειες», σχολίασε ο Φελίξ Σέιχας, διευθυντής του ισντιστούτου δημοσκοπήσεων Delphos.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ψηφοφορία θεωρείται «παράνομη». Ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την αντιπολίτευση να μην ξεμυαλιστεί με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, αλλά να προσέλθει σε συνομιλίες. Για να αποφύγει δε την μονοπώληση της ημέρας του άτυπου δημοψηφίσματος από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να έλθουν για να ενημερωθούν για την ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου και να δοκιμάσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν. Ο Νικολάς Μαδούρο μπορεί εν όψει της ψηφοφορίας να υπολογίζει στην υποστήριξη των εκλογικών και των δικαστικών αρχών (πλην της γενικής εισαγγελέως που απειλείται με παύση) και του στρατού.
Η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση είναι να εκμεταλλευθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εις βάρος του πολιτικού της αντιπάλου, γεγονός που είναι πιθανό να δώσει μία ειρηνική επιλογή αλλαγής», σύμφωνα με τος Λουίς Βιθέντε Λεόν, πρόεδρο του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Datanalisis.
Ταυτόχρονα, η πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι να αποφύγει μία ισχνή συμμετοχή στην ψηφοφορία της 30ής Ιουλίου διότι στην περίπτωση αυτή η Συντακτική Συνέλευση θα έχει περιορισμένη νομιμοποίηση. Σύμφωνα με την Datanalisis, το 70% των Βενεζουελάνων απορρίπτει το σχέδιο.
Η ψηφοφορία που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση είχε την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.
Πέντε λατινοαμερικανοί πρόεδροι, εν ενεργεία ή μη, παρέστησαν ως «διεθνείς παρατηρητές»: ο Χόρχε Κιρόγα (Βολιβία), ο Βιθέντε Φοξ (Μεξικό), ο Αντρες Παστράνα (Κολομβίθα), οι Λάουρα Τσιντσίγια και Μιγκέλ Ανχελ Ροντρίγκεθ (Κόστα Ρίκα).
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ