Στην παγκόσμια ελίτ πέντε ελληνικά πανεπιστήμια

Στην παγκόσμια ελίτ πέντε ελληνικά πανεπιστήμια Facebook Twitter
19

Στο 3% της ελίτ των πανεπιστημίων όλου του κόσμου κατατάσσουν Ισπανοί ερευνητές πέντε ελληνικά ιδρύματα. Πρόκειται για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης, τα οποία πλασάρονται στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια λίστα ταξινόμησης την οποία χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC, που δημοσιοποίησε το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για τη συγκρότηση της λίστας, οι Ισπανοί ερευνητές λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο το δημοσιευμένο έργο των πανεπιστημιακών σε περιοδικά, αλλά και εκείνο στο διαδίκτυο, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των προς κατάταξη ιδρυμάτων, από 20.372 το 2012, σε 21.250 το 2013.

Το Αριστοτέλειο, μάλιστα, βρίσκεται στο καλύτερο 1% και καταλαμβάνει συγκεκριμένα την 194η θέση, υποχωρώντας κατά 36 θέσεις σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, τρία Πανεπιστήμια (Αιγαίου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ επτά (Πολυτεχνείο Κρήτης, Οικονομικό Αθηνών, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοιχτό, Γεωπονικό) στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Για πρώτη φορά, δύο ελληνικά ΤΕΙ, αυτά της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, εμφανίζονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Πάντως, όπως τονίζουν οι ερευνητές, η πλειονότητα των ελληνικών πανεπιστημίων αντιμετώπισε προβλήματα την τελευταία χρονιά, λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται οι ΗΠΑ.

19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι παραπλανητικός. Όπως παρατήρησαν κι άλλοι, αυτό που μετριέται είναι η «web presence» κι η «web performance». Εδώ ο ιστότοπος: [Webometrics](http://bit.ly/Xq9LaF), όπου «παρακαλούμαστε να διαβάσουμε προσεκτικά» [Please read it carefully](http://bit.ly/XSKgye):> "We intend to motivate both institutions and scholars to have a w̲e̲b̲ ̲p̲r̲e̲s̲e̲n̲c̲e̲ that reflect accurately their activities. If the w̲e̲b̲ ̲p̲e̲r̲f̲o̲r̲m̲a̲n̲c̲e̲ of an institution is below the expected position according to their academic excellence, university authorities should reconsider their web, open access and transparency policy, promoting substantial increases of the volume and quality of their electronic publications".
Mη δουμε οτιδηποτα που θα μας κανει να πουμε οτι ολα ειναι ωραια καμωμενα για τη χωρα μας και δε πρεπει να αλλαξουμε τιποτα, να το κανουμε ειδηση... τετοιες λιστες υπαρχουν απειρες, ποσες αλλες βγαινουν χωρις κανενα ελληνικο πανεπιστημιο και δεν τις δημοσιευει κανεις..
Σημερα 05 Μαρτιου δημοσιευθηκε ισως η πιο εμπεριστατωμένη λιστα με καταταξεις πανεπιστιμιων (W.U.R. των Times/Thomson/Reuters) οπου τα Ελληνικα ΑΕΙ λαμπουν φυσικα δια της απουσιας τουςΑντ’αυτου η Lifo προτιμησε να αναφερθει σ’αυτη την λιστα των Ισπανων.Τα συμπερασματα δικα σας...
Μαμώ τις καραμέλες και τις πιπιλές σας περι "Ελληναράδων" κλπ.Δλδ, όποιος χαρεί έστω και λίγο για κάτι, για μια μικρή αναγνώριση ρε αδερφέ, έστω και του ελάχιστου που γίνεται σε αυτή την χώρα, είναι αυτομάτως "Ελληνάρας"???Πηγαίντε να πείτε σε ενα νέο παιδί που σπουδάζει σε ένα από αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και παράγει (ή συμβάλλει στην παραγωγή του) ακαδημαικό έργο, που αργότερα ελπίζει (τι ονειροπόλα κι αυτά τα παιδιά) να κεφαλαιοποιήσει σε γνώσεις και καριέρα, που μοχθεί, που συμμετέχει και "τρέχει" οτι είναι "Ελληνάρας", γιατί μεγάλε αυτές οι αξιολογήσεις είναι ντεμέκ, να'ουμε και το πανεπιστήμιο που πέρασες (αφου γλύτωσες τον νευρικό κλονισμό στις πανελλήνιες, ειδικά οι πρώτες γενιές του Αρσένη ξέρουν τι εστί βερύκοκο με 2ετείς πανελληνίες σε 12 μαθήματα κάθε χρονιά) είναι για τον λούτσο! πηγαίντε να πείτε στο παιδί που καταφέρνει να αποφοιτήσει παρ'όλες τις τρικλοποδιές που του βάζει το ίδιο το κρατος και παρ'όλα τα ΑΝΤΙ-ΚΙΝΗΤΡΑ που του δίνει, οτι το ίδρυμα που του έδωσε το πτυχίο του, άρα και το πτυχίο του, άρα και οι σπουδές του, άρα και οι κόποι του, άρα και τα ξενύχτια του, άρα και το μεράκι του, είναι ένα μυγόχεσμα. Πηγαίντε εσείς οι μη "Ελληναράδες"...και μετά απορήστε για τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης του Ελληνικού κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Μεγαλύτερη μπούδρα δεν έχω διαβάσει. Ιδού η πλέον αξιόπιστη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια. Μόνο το Παν/μιο Κρήτης είναι μέσα στα 400 παγκοσμίως. Σημ. Είμαι απόφοιτος ΕΜΠ με μεταπτυχιακά στο Imperial College London και PhD από ΕΜΠ. Δεν έχω κανένα λόγο να υποτιμήσω τα ελληνικά ΑΕΙ. Ίσα-ίσα. http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2012-13/world-ranking/region/europe
Έτσι. Ο λογός που μεταναστεύσαμε έξω είναι γιατί η κατάσταση μέσα έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο. Και το χειρότερο είναι ότι πολλοί δεν θέλουν καν να το παραδεκτούν και κάνουν λες και όλα είναι καλά και ρόδινα! (άκου εκεί Ελιτ!!) Αυτοί είναι που ευθύνονται για την κατάσταση των Ελληνικών πανεπιστημίων σήμερα. Γιατί αν είμαστε ελιτ γιατί να αλλάξουμε?
Το Imperial των 21 νόμπελ *υποτίθεται* πως είναι καλό? Αλλά ναι αφού σε αυτή την λίστα είναι κάτω απο το απθ!! ΛοΛ. Και το cambridge έχει το καλύτερο engineering στην βρετανία, δεν έχει μόνο έφεση στις λογοτεχνικές. Άρε υπερόπτες Ελληνάρες μερικές φορές νομίζω ότι και οι αριστεροί εδώ μέσα είναι κρυφο χρυσαυγίτες.
Ελεος πια με τις λίστες. Αυτή η λίστα μετράει το influence των πανεπιστημίων στο διαδίκτυο. Δεν έχει τίποτα να κάνει με την ποιότητα. Μάλιστα όσο πιο μεγάλο είναι το πανεπιστήμιο τόσο καλύτερο εμφανίζεται. Για αυτό βλέπεις και το απθ με 100,000 φοιτητές (4-5 φορές μεγαλύτερο από ένα μέσο πανεπιστήμιο π.χ στην Αγγλία) να εμφανίζεται τόσο ψηλά. Για αξιόπιστες λίστες δείτε την λίστα της σανγκάης ή αυτή των Times. Πλέον πανεπιστήμια στην ΑΦρική εμφανίζονται καλύτερα σε ποιότητα απο τα Ελληνικά. Βέβαια τώρα τι σας λέω εσάς τους Ελληνάρες, τους απογόνους του Αριστοτέλη και του πλάτωνα...
Κάθε λίστα έχει τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης πανεπιστημίων. Και πολύ σωστά κάνει. Πώς είναι δυνατόν να βάλεις στην ίδια λίστα το imperial τοθυ Λονδίνου με πολύ καλό τμήμα μηχανικών (υποτίθεται) και το Cambridge με έφεση στις λογοτεχνικές σχολές;Κι όμως οι αξιόπιστες λίστες στις οποίες αναφέρεσαι το κάνουν. Βάζουν όλα τα πανεπιστήμια στο ίδιο τσουβάλι. Έρευνα, αποτελέσματα, οικονομική διαχείριση, επιτυχία στις εξετάσεις, επαγγελματική αποκατάσταση, επίπεδο καθηγητών, κριτήρια εισαγωγής, δημοσιεύσεις, εγκαταστάσεις, δωρεές, δίδακτρα, όλα σε μία ευκολόπεπτη λίστα χωρίς πολλές πολλές λεπτομέρειες για το τι κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν, με τι αναλογίες. Πώς είναι δυνατόν αυτό; το ότι κάποια από αυτά τα ινστιτούτα είναι απλές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις δεν έχει σημασία λες; Το ξέρω ότι είμαι ελληνάρας και δεν μου αξίζει να μιλάω. Απλά θυμήσου ότι εδώ στο ίντερνετ υπάρχουν και άτομα που έχουν δει την καλή και την ανάποδη και των καλυτερων πανεπιστημίων στον κόσμο σύμφωνα με τις αξιόπιστες λίστες σου και έχουν φτιάξει την δικιά τους λίστα.
Για να μην πω ότι αυτή η λίστα είναι ακόμη πιο παράλογη όταν το ΠΑΜΑΚ είναι κάτω απο το απθ. Κλάσης ανώτερο το παμακ απο το απθ σε θέματα οργάνωσης και διδασκαλίας (έχω εμπειρία και απο τα δύο). Αλλό φυσικά λόγω μεγάθους το απθ έχει μεγαλύτερο web influence.. Τι να λέμε τώρα, μπες στο σαίτ της λίστας να δεις τα κριτήρια αξιολόγησης. Έρευνα και διδασκαλία δεν εμφανίζονται πουθένα.
Το Cambridge με έφεση στις λογοτεχνικές σχολές; Το Cambridge έχει ένα από τα 2-3 καλύτερες σχολές μαθηματικών (DATMP) στον κόσμο (μέχρι προσφάτως εκεί εργάζονταν ο γνωστός σε όλους Stephen Hawking). Έχει τις καλύτερες σχολές θετικών επιστημών (βιολογία, φυσική κτλ.) στον κόσμο. Εξαιρετικά καλή σχολή οικονομικών σχολών, εγκληματολογίας, νομικής κοκ. Τα περισσότερα Nobels από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Τέλος σας ενημερώνω πως η πλέον αξιόπιση λίστα της Σανγκάης αξιολογεί αποκλειστικά το impact του ερευνητικού έργου. Δεν αξιολογεί τίποτα άλλο από αυτά στα οποία αναφέρεστε...
Συγνώμη ρε Dimkon, εκ μέρους των Ελληναραδαίων και Ελληνιδαραίων ή πως το λες τελος πάντων, ετούτης της γής, με το μπαρδόν ρε αδελφέ και να μας συμπαθάς για την άγνοια, οκ? Μεγάλε γκουρού της γνώσης? Οδοστρωτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων?
στου κουφου τη πορτα... που να βρεις ψυχραιμη σκεψη και αναλυση οταν ο απο πανω εχει ηδη ετοιμο το συνθημα.. και ΑΑΑ και ΟΥ απ την αναποδη.. WEB PRESENCE παιδες!!!!!!!! got it???