Αχτσιόγλου: Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων

Αχτσιόγλου: Βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
9

Για την τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο Πρακτορείο FM 104.9.

Όπως εξήγησε, «πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, να μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση. Δίνει, επομένως, μία διέξοδο στον εργαζόμενο να μην μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν τον πληρώνουν για πάρα πολύ καιρό».

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ με θέμα: «Μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας». Το κομμουνιστικό κόμμα έφερε τη σχετική τροπολογία με αφορμή απόφαση του Αρείου Πάγου πριν τρεις εβδομάδες σύμφωνα με την οποία όταν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε έναν μισθωτό, έστω και μακροχρόνια, αυτή η ενέργεια από μόνη της «δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του μισθωτού, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν (τον μισθωτό) σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης».

Πολιτική
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ορθώς το ΚΚΕ εμφανισε μια καλη κοινοβουλευτικη δραστηριοτητα γιατι συνηθως επειδη ιδεολογικα στεκουν μονοι τους, διαρκως θεατες παραμενουν και διαρκως "παρών" δηλωνουν σε Νομοσχεδια κτλπ και δεν κανουν τίποτα. Ακομα και σε καποια που κανονικα δεν δικαιολογειται μη υποστηριξη του Νομου. Καλα εκαναν παντως τωρα γιατι ο Αρειος Παγος στην ουσια νομιμοποιησε την απληρωτη εργασια (οι ιδιοι Δικαστες αραγε, εαν το Δημοσιο αργουσε να τους πληρωσει πχ 1 μηνα θα συνεχιζαν την δουλεια? Με τιποτα όμως!!! Απεργία διαρκείας θα είχαμε, άλλωστε μειώσεις στους εαυτούς τους κρίθηκαν αντισυνταγματικές!). Και μετά οι Δικαστές απαιτούν απο πολίτες (αλλά και πολιτικούς) να μην υφίστανται κριτική. Που ζουν? Ορθώς πάντως και εκείνη αποδέχτηκε την πρόταση του ΚΚΕ. Το 1ο μέρος δηλαδή γιατί το 2ο έλεγε να φυλακίζονται τα αφεντικά κάτι που παραείναι σκληρό καθώς υπάρχουν αρκετοί που απλά καθυστερούν λίγο την πληρωμή γιατί δεν μπορούν αλλιώς και δεν είναι λαμόγια. Άσε που θα γέμιζαν οι φυλακές.
Φίλε μου η κίνηση του ΚΚΕ είναι ως συνήθως εκ του ασφαλούς και για να γίνει αρεστό στον κόσμο. Δεν προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις για την πληρωμή των εργαζομένων παρα μόνο αοριστολογούν αχαλίνωτα...
Ούτως ή άλλως είναι ήδη ποινικό αδίκημα η μη καταβολή δεσουλευμένων. Γεμάτα είναι τα πινάκια στην Ευελπίδων. Και φυσικά επειδή πρόκειται για πλημμέλημα, οι ποινές είναι εξαγοράσιμες ή/και με ανασταλτικό χαρακτήρα. Το νέο που πήγε να φέρει η τροπολογία, ήταν η ποινική ευθύνη των βασικών μετόχων και του Δ.Σ. (μέχρι τώρα ευθύνεται μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος) κάτι που σηκώνει πολύ κουβέντα, δεν είναι τόσο εύκολο. Επίσης, ανέφερε η τροπολογία ότι το αδίκημα να διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι που γίνεται ήδη. Δηλαδή, εφόσον δεν καταβληθεί ο μισθός την ημέρα που είναι απαιτητός, καταγγελθεί και εντοπιστεί ο εργοδότης οδηγείται στο ακροατήριο με την αυτόφωρη διαδικασία. Απλά επειδή το αδίκημα θεωρείται στιγμιαίο και όχι διαρκές, θεωρείται αυτόφωρο μόνο για 1 (+1) μέρα. Μάλλον ήθελαν να θεωρείται διαρκές, μάλλον λάθος το έγραψαν.
Ψήφιζει ή όχι διαρκώς "παρών"? Μένει ή δεν μένει διαρκώς θεατής? Είναι ή δεν είναι λίγο πίσω στις απόψεις? Μιλάει ή δεν μιλάει εκ του ασφαλούς? Μιλάει αόριστα ή όχι? Συχνά λένε τι θα ήταν καλό να γίνει για κάποιο θέμα και πολύ συχνά συμφωνώ βασικά, μη νομίζεις πως είμαι και δα φανατικός έχθρος τους. Το πώς να γίνει όμως δεν εξηγείται (άποψη και φίλων μου που σας υποστηρίζουν). Επίσης, τα βουλευτικά προνόμια δεν είδα να τα απαρνούνται και ποτέ παρόλου που "ο λαός πεινάει" (και στην Σοβιετική Ένωση κάποτε, μία απ τα ίδια). Πες μου επίσης τι το σπουδαίο έχει κάνει. Σε επίπεδο κόμματος όμως!! Μη μου αναφέρεις τώρα κάποια τοπική οργάνωση κάπου ή κάποια μέλη που κάναν κατι καλό για την τοπική κοινωνία. Γιατί έτσι σου αναφέρω τον Δήμαρχο Πάτρας που ανήκει στο ΚΚΕ και είναι ένας απ τους λίγους λόγους που έχει καλυτερέψει λίγο η φήμη του ΚΚΕ χάρη στην δράση του. Ο άνθρωπος καταφέρνει αρκετά με τα μέσα που διαθέτει και είναι πιο ρεαλιστής απο αρκέτα συντρόφια.
Είναι εκπληκτικό πως γίνεται και καλά να νοιάζονται ΚΚΕ και κυβέρνηση για τις πληρωμές των εργαζομένων την στιγμή που κάνουν ότι είναι δυνατών για να τσακίσουν τον εργοδότη (και δεν μιλάω για μεγαλοεταιρείες αλλά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Ας κόψουν λίγο τους άμεσους φόρους και το ξανασυζητάμε.
Δεν έχεις δίκιο . Καλά κάνουν κ νοιάζονται για τις πληρωμές των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι κουβαλάνε τα βάρη τις κρίσης, ενώ δεν θέλει κ πολύ για να ξεφύγει το πράγμα κ να πάμε σε γενικό κανόνα που η επιχείρηση δεν πληρώνει λόγω κρίσηςΤο παράλογο είναι ότι τέτοια νομοθετήματα συνήθως ισχύουν για τις -όντως- αδύναμες να ανταπεξέλθουν επιχειρήσεις, και όχι για το ίδιο το κράτος , που με λογική τραμπούκου πληρώνει όποιον θέλει κ όποτε θέλει. Εκτός απο τους Δημοσίους Υπαλλήλους φυσικά οι οποίοι είναι πολίτες άλλου κράτους... πρώτα τον εαυτό της να δει στον καθρέπτη η Αχτσιόγλου κ η κάθε Αχτσιόγλου. Αλλά είπαμε: μόνον η αριστερά δικαιούται να μιλάει για δίκαιο. Το κεφάλαιο είναι εξ ορισμού εχθρός, δεν είναι εργαζόμενοι για αυτούς