Οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται για το Ελληνικό - Ζητούν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος

Οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται για το Ελληνικό - Ζητούν να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος Facebook Twitter
5


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν το μεσημέρι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η επιτροπή αγώνα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, μέλη της ΛΑΕ, περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής και η επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με αίτημα να κηρυχθεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν από την έναρξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην ημερήσια διάταξη του οποίου έχει περιληφθεί η έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά».

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κήρυξε στάση εργασίας από τις 11.30 πμ ως τη λήξη του ωραρίου.
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο χώρο συνεδριάσεων του ΚΑΣ, όπου ανάρτησαν και σχετικό πανό. Επίσης, κατέθεσαν γραπτό αίτημα για την αναβολή εξέτασης του θέματος στο ΚΑΣ, προκειμένου να συζητηθεί πρώτα η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, που εκκρεμεί από το 2012, για κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, όπως προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο.

Η συζήτηση του θέματος στο ΚΑΣ έχει οριστεί για τις 6.30 μμ, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα αναβληθεί ή θα εξεταστεί κανονικά το θέμα.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τόνισε ότι «η διαδικασία που έχει επιλεγεί, αντιβαίνει στον αρχαιολογικό νόμο». Όπως περιέγραψε, στην περιοχή του Ελληνικού «γνωρίζουμε από ανασκαφές ότι θα εντοπιστούν αρχαιότητες» και «αντί να γίνει κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να είμαστε και εμείς καλυμμένοι από άποψη αρχαιολογικού νόμου και ο επενδυτής να γνωρίζει πού πηγαίνει, μπήκε φρένο στην κήρυξη και έρχεται στο ΚΑΣ η έγκριση της επένδυσης χωρίς κήρυξη».

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, ανέφερε ότι το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που έχει υπογραφεί για το Ελληνικό μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και της Ελληνικό ΑΕ «δεν ευσταθεί από πλευράς νομιμότητας, διότι πρέπει να κηρυχθεί η περιοχή αρχαιολογικός χώρος, ώστε να μπορούν να γίνουν τα δέοντα για την προστασία του».

Η ίδια πρόσθεσε, ότι «τα αρχαία πρέπει να ανασκάπτονται παρουσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να προστατεύονται και να αναδεικνύονται και τέλος να μην κακοποιούνται. Εδώ βλέπουμε ότι παραβιάζονται αυτοί οι κανόνες, ότι στραγγαλίζεται ο ενάλιος οικισμός και ότι τα κτίρια εκεί που θα οικοδομηθούν, θα καταστρέψουν την ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑΕ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρακτική παράκαμψης και του αρχαιολογικού νόμου και των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών» και συμπλήρωσε:

«Αγωνιζόμαστε όμως και για τον μεγαλύτερο στόχο, να αποτραπεί το ξεπούλημα του Ελληνικού σε οικονομικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα. Είναι ένα πολύ μεγάλο εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο και αποτελεί και ένα πολιτιστικό σκάνδαλο σε βάρος της κληρονομιάς μας».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Οταν στη μέση υπάρχει ΛΑΕ, Στρατούλης, "επιτροπή αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού" κλπ δεν έχουμε σοβαρούς επιστήμονες αρχαιολόγους που έχουν επιστημονικά δεδομένα και επιχειρήματα, αλλά ιδεοληπτικούς ενάντια σε ο,τιδήποτε δεν είναι Κρατικό και απλώς θέλουν να σταματήσουν την επένδυση του κεφαλαίου που θα ρουφήξει τον ιδρώτα της εργατιάς με το μπουρί...
Ιδου η θλιβερη αριστερα της αριστερας, που οψιμα ευαισθητοποιειται για ενα χωρο που ρημαζει εδω και χρονια. Γιατι δεν τεθηκε το θεμα ολα αυτα τα χρονια που το Ελληνικο ρημαζε η και πιο πριν, οταν ηταν αεροδρομιο? Που ηταν τοτε η Αρχαιολογικη Υπηρεσια, γιατι δε διμαρτυρηθηκε οταν το αμαξοστασιο των αστικων συγκοινωνοιων εγκατασταθηκε εκει, οταν η περιοχη εγινε παρατυπο κεντρο μεταναστων κλπ, κλπ?Η πραγματικοτητα εχει αποδειξει (βλεπε Ιδρυμα Νιαρχου και Αστερας Βουλιαγμενης) οτι πιο πιθανο ειναι ο ιδιωτης να φροντισει για τα αρχαια που τυχον βρεθουν παρα οι αρμοδιες κρατικες υπηρεσιες, που θα κυρρυξουν μια περιοχη η ενα κτιριο ως αρχαιολογικου ενδιαφεροντος και μετα θα τα αφησουν να ρημαζουν για χρονια. Σας ξερουμε καλα κυριοι και κυριες, αφηστε πια την επενδυση να προχωρησει, μπας και βρουν εργασια καποιες χιλιαδες συμπολιτες μας.
Απορώ γιατί όλοι αυτοί οι "μαχητές τη δημοκρατίας" κόπτονται για τη χρήση ενός χώρου που εδώ και 20 χρόνια έχει φιλοξενήσει μόλις για ένα μήνα κάποιους γραφικούς που κάναν καγιάκ και για ένα χρόνο καμμιά χιλιοστή κακόμοιρους Σύριους.Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα, ούτε σε 150 χρόνια θα γίνει κάποιο σοβαρό έργο.
Η Γ.Δ. Αρχαιοτήτων τα ίδια έκανε και για το Ίδρυμα Νιάρχος και παρεκώλυε το έργο, χωρίς όμως να είναι διατεθιμένη να προβεί σε άμεσο έργο για την ανασκαφή και εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων στην περιοχή. Τελικά το ίδρυμα προχώρησε σε προσχωμάτωση απ' όσο ξέρω, χωρίς να καταστρέψει τα αρχαία κι αφήνοντας τη διεύθυνση αν θέλει και μπορεί να δράσει στο μέλλον. Έλεος πια με αυτό το θέμα - σταματούν έργα μια κι όλη η Αττική είναι γεμάτη αρχαία, χωρίς όμως να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίησή τους.