Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατατάσσονται ανάμεσα στα τελευταία πλούσια κράτη του πλανήτη σε έναν δείκτη που καταγράφει πώς οι πολιτικές που ασκούν βοηθούν ή όχι να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες, αναφέρει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών χθες.
Η υπερδύναμη κατατάσσεται 23η μεταξύ των 27 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον ετήσιο Δείκτη Δέσμευσης στην Ανάπτυξη (Commitment to Development Index), αλλά θα τα πήγαινε ακόμα χειρότερα εάν λαμβάνονταν υπόψη πιο πρόσφατα δεδομένα ώστε να αντανακλάται η πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους ειδικούς που εκπόνησαν την έρευνα.
Το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Center for Global Development, ή CGD) πήρε υπόψη του χιλιάδες σημεία δεδομένων που χρονολογούνται από το 2016, όταν ακόμη στην προεδρία των ΗΠΑ βρισκόταν ο προκάτοχος του Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα.
Το CGD εξήγησε ότι εξετάζει τις επιδόσεις κάθε κράτους στα πεδία της βοήθειας, του εμπορίου, της οικονομικής πολιτικής, της μετανάστευσης, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της ασφάλειας προκειμένου να αποτιμηθεί το πώς οι πολιτικές των πλουσίων χωρών βοηθούν ή βλάπτουν τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Η Δανία κατατάχθηκε στην κορυφή του δείκτη, εν μέρει λόγω της αποτελεσματικότητας της αρωγής που προσφέρει και της συμβολής της σε διεθνείς προσπάθειες για την διατήρηση της ειρήνης , σημείωσε το Κέντρο. Την ακολούθησαν η Σουηδία και η Φινλανδία.
Πέφτοντας τρεις θέσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, οι ΗΠΑ βρίσκονται κάτω από συγκριτικά πολύ φτωχότερα κεντροευρωπαϊκά κράτη όπως είναι η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ουγγαρία. Οι επιδόσεις της ήταν κακές όσον αφορά τις πολιτικές που επηρεάζουν την ανθρωπιστική βοήθεια, την οικονομική πολιτική και το περιβάλλον, εξήγησε το CGD.
Η χώρα καταγράφει κακές επιδόσεις συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια «παρότι υπήρξαν κάποιες υποσχόμενες κινήσεις» επί των ημερών της κυβέρνησης Ομπάμα όσον αφορά το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Ίαν Μίτσελ, εκπρόσωπος του Κέντρου, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Όμως μια σειρά νέων πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ ενδέχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο την αμερικανική συμβολή στην εξασφάλιση ευημερίας και ασφάλειας για τις πιο φτωχές χώρες και να οδηγήσει τις ΗΠΑ στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, συμπλήρωσε.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόφαση του Τραμπ να μειωθεί ο προϋπολογισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διεθνή βοήθεια, οι εχθρικές πολιτικές του έναντι των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και η απόφαση του ρεπουμπλικάνου να αποσύρει τη χώρα του από την ιστορική συμφωνία του 2015 που συνήφθη στο Παρίσι με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αν ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδια του για (...) τη μετανάστευση και την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αυτό θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη συμβολή των ΗΠΑ στη διεθνή ανάπτυξη», ανέφερε ο Μίτσελ.
Η διαδικασία απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Νότια Κορέα, πίσω από την Ιαπωνία, την Ελλάδα και την Ελβετία.
Η Νότια Κορέα είχε κακές επιδόσεις ιδίως στις πολιτικές της για την περιβαλλοντική προστασία και την ασφάλεια στον δείκτη αυτό, τον οποίο το Κέντρο καταρτίζει από το το 2003.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ