Οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 22 άτομα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στο πλαίσιο εκστρατείας κατά των LGBT ατόμων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Ακτιβιστές επισημαίνουν πως συνολικά 32 άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί, αφότου σημαίες της κοινότητας LGBTQ+ κυμάτισαν στον αέρα κατά τη διάρκεια ποπ συναυλίας στο Κάιρο, τον περασμένο μήνα. Τουλάχιστον πέντε από τους συλληφθέντες φέρεται να υποβλήθηκαν σε εξαναγκαστικές εξετάσεις πρωκτού.
Η ομοφυλοφιλία δεν απαγορεύεται ρητώς βάσει του αιγυπτιακού νόμου, όμως οι αρχές συλλαμβάνουν συστηματικά τα άτομα που θεωρούν ύποπτα για «συναινετική συμμετοχή σε ομοφυλοφιλικές πράξεις», κατηγορώντας τους για «ακολασία», «ανηθικότητα» ή «βλασφημία».
Το ανέμισμα σημαιών του ουράνιου τόξου στη συναυλία της λιβανέζικης μπάντας Mashrou' Leila -της οποίας ο τραγουδιστής είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος- στις 22 Σεπτεμβρίου, ήταν μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας υποστήριξης προς την LGBT κοινότητα σε αυτή τη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.
Cairo! <3 pic.twitter.com/yDdMay4mPR
— Mashrou' Leila (@mashrou3leila) September 23, 2017
Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και τρεις ημέρες αργότερα, αφότου οι σχετικές φωτογραφίες είχαν γίνει viral, ο εισαγγελέας Nabil Sadek διέταξε έρευνα για το «περιστατικό» που «ενθάρρυνε την ομοφυλοφιλία».
Την Κυριακή, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε έξι άνδρες, σε σχέση με το κυμάτισμα των σημαιών, και οδηγήθηκαν σε δίκη μαζί με τουλάχιστον δέκα άλλους που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Ατομικά Δικαιώματα, μια τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται στις 29 Οκτωβρίου.
Μια γυναίκα, που θεωρείται ύποπτη ότι ύψωσε μια σημαία ουράνιου τόξου στη συναυλία, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για «προώθηση σεξουαλικής αποκλίνουσας συμπεριφοράς» και «ακολασία».
These three have been arrested for raising a rainbow flag in Egypt. Please talk about them. https://t.co/d3rXkE6dzC
— yomna (@YomnaELGerzawy1) October 2, 2017
Τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ένας έβδομος άνδρας τέθηκε υπό κράτηση στην πόλη Damietta, σε σχέση με το περιστατικό με τις σημαίες, και ότι έξι άλλοι άνδρες είχαν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο για την προώθηση της «ακολασίας» μέσω εφαρμογών για online dating. Τέσσερις ακόμη συλλήψεις έγιναν στη Γκίζα.
Παράλληλα, ένας 19χρονος άνδρας, που συνελήφθη μια μέρα μετά τη συναυλία, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε έξι χρόνια φυλάκισης για «ακολασία», πρόσθεσε η Αμνηστία. Επίσης, τέσσερις άνδρες κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα του Καΐρου.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η Αρχή Ιατροδικαστικής Επιστήμης έχει πραγματοποιήσει πρωκτικές εξετάσεις σε τουλάχιστον πέντε από τους συλληφθέντες. Αυτή η απαράδεκτη πρακτική ακολουθείται συχνά μετά τη σύλληψη μελών της LGBT κοινότητας.
«Οι εξαναγκαστικές πρωκτικές εξετάσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια - δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τέτοιες εξετάσεις και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν», τόνισε η Najia Bounaim, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Β. Αφρικής. Η ίδια τόνισε πως οι τελευταίες συλλήψεις υπογραμμίζουν «πόσο επικίνδυνα εδραιωμένη είναι η ομοφοβία εντός της χώρας», και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Τα μέλη του συγκροτήματος Mashrou' Leila δήλωσαν «συντετριμμένοι» μετά την καταστολή. Σε ανακοίνωσή τους, που έδωσαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, επισημαίνουν πως αρχικά παρέμειναν σιωπηλοί, ακολουθώντας τις συμβουλές ακτιβιστών υπό τον φόβο ότι μπορεί να οξυνθεί η κατάσταση. Αλλά προσθέτουν ότι από τότε έγινε φανερό ότι «το κρατικό σύστημα είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στις πιο φριχτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Καταγγέλλουμε τη δαιμονοποίηση και τη δίωξη πράξεων χωρίς θύματα μεταξύ ενηλίκων που συναινούν», υπογράμμισαν. «Είναι αποκρουστικό αν σκεφτεί κανείς ότι όλη αυτή η υστερία δημιουργήθηκε επειδή μερικά παιδιά ύψωσαν ένα κομμάτι ύφασμα που συμβολίζει την αγάπη», πρόσθεσε το συγκρότημα.
Το Συνδικάτο Αιγυπτιακών Μουσικών έχει δηλώσει πως δεν θα επιτρέψει στη μπάντα να παίξει ξανά στη χώρα.
Με πληροφορίες από BBC