Από την Ιωάννα Φωτιάδη στην Καθημερινή.
«Περπατώ στον δρόμο και μπορώ να διακρίνω γύρω μου όσους έχουν πιει», λέει στην «Κ» ο 50χρονος Απόστολος,επιχειρηματίας, που εδώ και 684 μέρες -το τονίζει αυτό- είναι «στεγνός». Η εξομολόγησή του συνοδεύεται από τα στοιχεία των ειδικών που κάνουν λόγο για δραματική πτώση του μέσου όρου ηλικίας όσων αποκτούν έξη στο αλκοόλ. «Ηταν για τους άνδρες πάνω από τα τριάντα, σήμερα λίγο πάνω από τα 18 χρόνια», λένε στην «Κ».
Ο κ. Απόστολος για πάνω από τριάντα χρόνια κατανάλωνε κάθε ημέρα μισό κιλό κρασί και τουλάχιστον τρία ποτήρια ουίσκι. «Ενιωθα δυνατός, αλλά όχι ικανός, δυστυχώς αυτό ήταν το δεκανίκι μου», εξομολογείται με παρρησία σήμερα. Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει σε οινοπαραγωγό περιοχή, ξεκίνησε πολύ νωρίς την κατανάλωση κρασιού, «που ήταν μέρος της καθημερινής μας ζωής». «Οταν έγινα πατέρας, έκοψα εν μια νυκτί το κάπνισμα, αλλά η απόφαση για το αλκοόλ ήταν πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο την πήρα. Ξέρετε πώς; Από φόβο ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στον ρόλο του πατέρα». Ναι, έκοψα το ποτό για τις δύο κόρες μου, καταλήγει.
«Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι έρχονται σε μας όταν συνειδητοποιούν ότι "δεν πάει άλλο"», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αντώνης Πάριος, ψυχοθεραπευτής, υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης από το αλκοόλ του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). «Σε αυτό το σημείο φτάνουν συνήθως ύστερα από 10-15 χρόνια συστηματικής χρήσης». Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ παρακολουθούν περίπου 70 χρήστες, ενώ και περίπου 40 συγγενείς τους συμμετέχουν σε ομαδική ψυχοθεραπεία. «Εξαιτίας των περικοπών, άλλα 80 άτομα βρίσκονται σε λίστα αναμονής».
«Παρατηρούμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ κατεβαίνει· πριν από δέκα χρόνια οι άνδρες ξεκινούσαν την παθολογική κατανάλωση αλκοόλ μετά τα 30, σήμερα, όμως, αμέσως μετά το σχολείο, στα 18», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χαράλαμπος Μητσώνης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής και διευθυντής του εξωτερικού προγράμματος απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, 18 ΑΝΩ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα στατιστικά του ΚΕΘΕΑ για το 2012 η ηλικία έναρξης δοκιμής αλκοόλ είναι από 11-15 χρόνων για το 44%, από 16-18 χρόνων για το 44%, ενώ ένα 12% δοκιμάζει μέχρι τα 10 του χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των θεραπευομένων και στις δύο μονάδες είναι 35-45 ετών.
«Παράλληλα αυξάνονται τα περιστατικά γυναικών με εξάρτηση από το αλκοόλ», προσθέτει ο κ. Μητσώνης· «η παλιά αναλογία μιας γυναίκας έναντι τεσσάρων ανδρών τείνει να διαφοροποιηθεί». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ξεκινούν την εν λόγω συνήθεια στο διάστημα μεταξύ 27-35 χρόνων ενώ «η πρόγνωση για την απεξάρτηση των γυναικών δεν είναι καλή, καθώς είναι περισσότερο ευάλωτες στο στρες».
Κάθε χρόνο ζητούν βοήθεια από τα προγράμματα απεξάρτησης του 18 ΑΝΩ 700-800 άτομα. «Λειτουργούν διαφορετικά προγράμματα: ένα εξωτερικό, ένα πρόγραμμα ημέρας και δύο κλειστά προγράμματα, το "δέκατο" που περιλαμβάνει βραχεία νοσηλεία περίπου τριών μηνών και το "18" που απαιτεί νοσηλεία έξι μηνών». Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά· «για το κλειστό πρόγραμμα έχει φτάσει το 51% και για όλα τα προγράμματα το 35,5%», αναφέρει ο ίδιος.
Ενας ακριβής υπολογισμός του αριθμού ατόμων με εξάρτηση από το αλκοόλ είναι παρακινδυνευμένος. Παλαιότερη έρευνα του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) έκανε λόγο για 250.000-300.000 άτομα σε όλη τη χώρα. «Εκτιμώ ότι σήμερα μπορεί να έχουν φτάσει τις 500.000», λέει ο κ. Πάριος. Τι φταίει; «Η κρίση δημιουργεί συνθήκες για να εκδηλωθούν ψυχικές ασθένειες και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στα άκρα», απαντά ο ίδιος. «Δεν θεωρώ την οικονομική κρίση ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα», αντιτείνει ο κ. Μητσώνης, καθώς «η άνοδος των εξαρτήσεων προϋπήρχε και οφείλεται στην αποδόμηση της οικογένειας και σε μια γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών».
σχόλια