Ο Καρδινάλιος Jorge Bergoglio που πριν απόψε ανακηρύχτηκε νέος Πάπας των Καθολικών, επέλεξε να πάρει το όνομα Φραγκίσκος ο 1ος, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Ποιες είναι όμως οι θέσεις του νέου Πάπα στα μεγάλα ζητήματα της εποχής;
Θεολογία της απελευθέρωσης
Θεωρείται, όπως σημειώνει το policymic.com, ένας ολοκληρωμένος θεολόγος ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από την θεολογία της απελευθέρωσης νωρίς στην καριέρα του. Όπως πιστεύεται είναι πιο κοντά στο συντηρητικό κίνημα Comunione e Liberazione.
Έκτρωση και ευθανασία
Έχει καλέσει τους κληρικούς να αντιταχθούν τόσο στην άμβλωση, όσο και στην ευθανασία.
Ομοφυλοφιλία
Επιβεβαιώνει τη συντηρητική διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία, αν και διδάσκει τη σημασία του σεβασμού στους ομοφυλόφιλους. Αντιτάχθηκε σθεναρά στη νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2010 από την κυβέρνηση της Αργεντινής για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφύλων.
Τότε είχε γράψει, σε επιστολή του προς τις μονές του Μπουένος Άιρες: «Ας μην είμαστε αφελείς, δεν μιλάμε για μια απλή πολιτική μάχη. Είναι μια καταστροφική αξίωση κατά του σχεδίου του Θεού Δεν μιλάμε για ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά μάλλον για μια μηχανορραφία του πατέρα των ψεμάτων που επιδιώκει να προκαλέσει σύγχυση και παραπλάνηση στα τέκνα του Θεού. "
Έχει, επίσης, επιμείνει ότι η υιοθεσία από γκέι και λεσβίες είναι μια μορφή διακρίσεων κατά των παιδιών. Για τη θέση του αυτή είχε επικριθεί από την πρόεδρο της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner, η οποία του είπε ότι ο λόγος του θυμίζει "μεσαίωνα και ιερά εξέταση."
Εκκλησία και AIDS
Παρότι δογματικός, τονίζει την εντολή του Χριστού για την αγάπη: Το 2001 την επίσκεψή του σε ένα γηροκομείο, έπλυνε και φίλησε τα πόδια των 12 ασθενών με AIDS.
Κοινωνική δικαιοσύνη
Κηρύττει με συνέπεια ένα μήνυμα αγάπης προς τους φτωχούς, αλλά ορισμένοι παρατηρητές θα επιθυμούσαν να τον δουν να δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντί να αρθρώσει θέσεις σχετικά με θέματα πολιτικής οικονομίας, ο Bergoglio προτιμά να τονίσει την πνευματικότητα και την αγιότητα, πιστεύοντας ότι αυτό, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανησυχία για τα δεινά των φτωχών. Έχει, ωστόσο, εκφράσει υποστήριξη για κοινωνικά προγράμματα, και έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολιτικές της ελεύθερης αγοράς.
Οι σχέσεις με την χούντα της Αργεντινής
Το 2005, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσε μήνυση κατά του Bergoglio, κατηγορώντας τον για συνωμοσία με την χούντα το 1976. Τότε ενώ εκείνος ήταν επικεφαλής του τάγματος των Ιησουιτών, δυο Ιησουίτες ιερείς του είχαν ζητήσει να αποχωρήσουν από το μοναχισμό λόγω της στενής σχέσης της εκκλησίας με τη χούντα. Οι δύο ιερείς εξαφανίστηκαν. Ο εκπρόσωπος του Bergoglio έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ενώ δεν προσκομίσθηκαν στοιχεία που συνδέουν το νέο Πάπα με αυτό το έγκλημα.
σχόλια